Dodaj do ulubionych

Najlepszy przepis na domowe frytki

17.07.22, 09:47
Jak robicie domowe frytki? Tak, żeby były z wierzchu chrupiące a w środku mięiutkie.
Obserwuj wątek
    • ritual2019 Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 09:49
      Odpowiedni gatunek ziemniakow.
      • majenkir Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 09:58
        Russet.
        • karambola_karambola Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 09:59
          Uznajmy, że mam odpowiednie ziemniaki i przejdźmy dalej.
          • faustine Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 10:04
            Najlepsze frytki są w Holandii😀😀😀 Podobno robi się je dwuetapowo, może idź tą drogą i popatrz w necie. Dla mnie poezja
            • beaucouptrop Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 11:18
              Nie w Holandii, ale w Belgii. I tak smaży się je dwa razy. Tradycyjnie powinno sie smazyc na smalcu a nie oleju.
              • faustine Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 15:53
                No to widocznie Holendrzy zerżneli przepis od Belgów, bo też są doskonałe😀 Niedługo będę w Belgii to będę miała porownanie.
                • beaucouptrop Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 16:13
                  Możliwe, bo Belgia to ojczyzna frytek. Jak będziesz próbować to poszukaj takich prawdziwych z ziemniaków krojonych na miejscu i smażonych na smalcu.
          • majenkir Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 10:04
            Obieram, myję, kroję, wrzucam na głęboki olej, smażę od czasu do czadu mieszając. Odcedzam, solę, gotowe!
        • ritual2019 Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 11:01
          majenkir napisała:

          > Russet.
          >
          Oraz a nawet lepsze to King Edward, Maris Piper, Romano i Désirée.
          Zawsze wychodza idealne, a robie tak jak ty.
    • berdebul Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 10:01
      1. Gotowanie z odrobiną octu
      2. Pierwsze smażenie
      3. Drugie smażenie.
      Jedyna opcja.
      • bigimax4 Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 16:51
        Jakie temperatury ?
    • aqua48 Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 10:14
      Kupuję mrożone, wrzucam na blachę do piekarnika, nie dodaję żadnego tłuszczu, po upieczeniu jak są mocno złoto-brązowe solę. Są z wierzchu chrupiące w środku miękkie.
      • panna.nasturcja Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 19.07.22, 04:14
        Ale przecież one już są z tłuszczem. I to utwardzanym.
        • mysiulek08 Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 19.07.22, 05:34
          coraz czesciej sa tylko z olejem slonecznikowym
    • sandy_cheeks Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 10:23
      Obieram, kroję, wrzucam do miski, dodaje trochę oleju, sporo soli i mieszam, wrzucam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę aż będzie odpowiedni kolor. Raz w trakcie przekładam na drugą stronę…
    • gulcia77 Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 10:42
      Jak już jest odpowiedni gatunek ziemniaków, to płaczesz je w gorącej wodzie, aż stanie się przezroczysta. Następnie suszysz. Pierwsze smażenie ok 3/4 minuty w 150 stopniach, drugie smażenie w 190 stopniach. Wychodzą jak holenderskie.
      • piataziuta Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 16:54
        Potwierdzam: płukanie ze skrobii i jak najdokładniejsze suszenie potem, to podstawa. Można (ale nie trzeba)wcześniej pomoczyć w wodzie z cukrem, żeby lepiej się zezłociły.

        Ja piekę w piekarniku, tylko z odrobiną tłuszczu. Z głębokiego tłuszczu (olej musi być naprawdę gorący) wyjdą pewnie jeszcze lepsze.
        • extereso Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 18.07.22, 11:39
          I te do piekarnika też tak pluczesz? Muszę spróbować
          • piataziuta Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 18.07.22, 12:26
            Tak.
      • piataziuta Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 16:54
        Tylko płucze się w lodowatej wodzie, a nie w gorącej.
        • gulcia77 Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 21:13
          Teoretycznie tak, ale sąsiadka w Rotterdamie kazała spróbować z gorącą wodą, bo ona i jej matka, i babka tak robiły. No i miała rację. Sprawdzone organoleptycznie.
          • piataziuta Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 18.07.22, 12:27
            Sprawdzę w takim razie i ja.
    • b.bujak Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 10:55
      najlepsze jakie jadłam to były frytki ze specjalnej odmiany ziemniaków (nawet kształt miały taki wydłużony);
      frytki smażone na SMALCU (wyższa temperatura, niż olej) - pokrojone w paski ziemniaki trzeba wrzucic na rozgrzany tłuszcz; nie byłam przekonana do tego smalcu, ale to było u babci na wsi, dostępność sklepów mocno ograniczona, oleju nie było....
      nawet te belgijskie nie dorównują a technologia prostsza smile
    • suki-z-godzin Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 10:58
      Airfryer.
      Najpierw na 180 stopni, potem podkręcam na 230. Często mieszać.
      • merode Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 18.07.22, 11:59
        Czy mogę prosić o dokładny przepis? Nie udaje mi się zrobić frytek w Airfryerze…
    • bei Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 11:04
      Można chwilę blanszować, osuszyć na ręczniku papierowym, i do piekarnika (pryśniete mgiełką oleju), albo do głębokiego tłuszczu.
    • ichi51e Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 11:23
      dwa razy smazysz
    • jkl13 Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 11:27
      Kupujesz ziemniaki. Obierasz. Kroisz nożem na grube (ale naprawdę grube) frytki. Smazysz we frytkownicy. W trakcie mieszasz. Czekasz aż będą lekko brązowe. Wyciągasz. Masz chrupiącą skórkę i miękki środek. Solisz. Zjadasz.
    • beaucouptrop Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 11:30
      W Belgii kraju frytek robią to w następujący sposób. Obierasz i kroisz ziemniaki na na mniej więcej 1 centymetrowe frytki. Pluczesz w wodzie, aby wyplukac nadmiar skrobi. Osluszasz. Rozgrzewasz smalec do 140°C i pieczesz pierwszy raz 6 minut. Następnie wyjmujesz tak na 10 minut najlepiej na papierowy ręcznik wtedy nadmiar tłuszczu w niego wsiaknie. I następne smażenie na 180°C 2-4 minuty w zależności czy chcesz bardziej czy mniej spieczone.
      • raczek47 Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 16:19
        A jak wyczuć,jaką temperaturę ma smalec? Da się bez termometru ?
        • beaucouptrop Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 16:27
          No do tego jednak chyba musi być frytkownica z pomiarem temperatury.
          • ichi51e Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 17:24
            Moi rodzice jak byłam dzieckiem zawsze do smalcu do smażenia paczkow wrzucali „testowy plasterek ziemniaka” po kolorze ziemniaka testowego (i tempie w jakim się zmienia) możesz ocenić temperaturę dość skutecznie.
    • leyla76 Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 17.07.22, 17:38
      Moze nie dokładnie frytki, ale polecam pieczone ziemniaki z tego przepisu.
      youtu.be/evObQTqrXxo
    • mama-ola Re: Najlepszy przepis na domowe frytki 18.07.22, 13:48
      A muszą być frytki? W sensie w oleju gotowane?
      Ja ziemniaki polewam trochę olejem i mieszkam ręką, tak żeby olej się rozprowadził po każdym ziemniaku. Potem wkładam do piekarnika najpierw na 150 st. na 20 minut (żeby zmiękły), a potem na 200-220 st., żeby dostały brązowej spieczonej skórki. Nie powiem, ile ma trwać ten drugi etap, trzeba pilnować.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka