Dodaj do ulubionych

Obiad po ślubie na 50 osób

18.07.22, 13:45
Nie lubię typowych wesel. Nie lubię tańców z wujkami, zabaw weselnych, wodzirejów i tym podobnych. Nie kręcą mnie dekoracje ślubne, zawieszki na butelki, prezenciki dla gości i fotobudki.

Chcemy się pobrać a po ślubie usiąść z gośćmi i miło spędzić czas ale zapraszamy 50 osób, może nawet więcej.
Czy obiad i kolacja do północy, bez zespołu tylko ewentualnie ze swoją muzyka w restauracji ma szansę się obronić? Czy miał ktoś taki duży obiad poslubny?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 13:49
      Nie miałam obiadu, bo i ślubu nie miałam, natomiast byłam gościem na takim weselnym obiedzie u mojej przyjaciółki i moim zdaniem obronił się i to doskonale. A moja przyjaciółka właśnie z tych nieweselnych, dla niej też tańce, zabawy, fotobudki to raczej wizja z koszmarów.
      Nie wiem, czy akurat do północy, bo to pewnie trochę zależy od tego, o której sam ślub i ilu będzie gości przyjezdnych oraz jak będzie wyglądała kwestia noclegów. U mojej przyjaciółki gości przyjezdnych było niewielu i raczej nie z daleka, ale i tak obiad był nie do północy tylko do wieczora (20.00? już nie pamiętam).
    • leosia-wspaniala Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 13:49
      Wow, mniej ludzi to ja miałam na weselu big_grin

IMO posiadówa od obiadu do kolacji to trochę za długo - będziesz i tak potrzebować dużej sali, ktoś muzykę pewnie i tak puści, bo ile można tylko siedzieć i jeść?
      • leosia-wspaniala Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 13:50
        >IMO posiadówa od obiadu do kolacji

Miało być "do północy".
      • olpa7 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 13:52
        My mamy wprawę. U nas na nieproszonego grilla potrafi przyjść 30-40 osób big_grin
        Sala byłaby duża, wzięlibyśmy swój głośnik i zrobili playlisty gdyby ktoś chciał tańczyć. Liczymy na takie 6-7 h razem. Gości przyjezdnych mamy bardzo mało i mamy ich gdzie położyć więc to nie problem
        • daniela34 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 13:54
          No to śmiało. Powiedziałabym, że to nawet nie tyle obiad weselny ile wesele tylko bez całej otoczki. Dla mnie wizja bardzo ok.
          • stavros2002 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 14:06
            Między kiczowatym weselami i podpitymi wujkami, a sztywnymi "obiadami" jest całe spektrum możliwości.

Obiad z samej swojej definicji to maks. 3-4 godziny i tyle i musicie pamiętać, że 50 osobach i tak będą tworzyć się podgrupy, a wy je wszystkie musicie "zagospodarować.

Czyli de facto będzie to wesele. Między obiadem a kolacją też wypad podać jakieś przekąski i coś słodkiego. Muzyka do potańczenia, więc musi być jakiś dj. No i bez sztywnych godzin. O północy zgasicie światło?
            • olpa7 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 21:00
              Rozważamy wzięcie dj'a ale takiego co nie będzie wodzirejem tylko będzie nam puszczał muzykę do pogadania a jak się nagadamy to może i do tańców
              • hosta_73 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 21:48
                Dobry pomysl. Osobiście wolę imprezy z Dj'em niż z muzyką na żywo. DJ zagra właściwie wszystko, można też przygotować coś swojego a zespół raczej nie wychodzi poza swój repertuar.
        • joana012 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 13:56
          Jak dla mnie brzmi super, dobre jedzenie, miłe towarzystwo, trochę muzyki i bez konwenansów typu oczepiny, czy błogosławieństwa rodziców. Na pewno się uda
          • stavros2002 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 14:07
            Błogosławieństwo rodziców zwykle przed wyjściem z domu młodych.
        • kamin Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 14:07
          50 osób, zastawiony stół, 6 godzin z tańcami to przecież zwykłe wesele jest.
          Obroni się oczywiście, czemu nie.
    • aqua48 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 13:54
      Byłam na takim obiedzie poślubnym na więcej osób, było chyba ok 70-80 gości, ze względu na pandemię i sporą część rodziny w podeszłym wieku nie było tańców. Były natomiast inne atrakcje -w ogródku restauracyjnym występ śpiewającej pary, pokaz zdjęć z zabawnym komentarzem. Było bardzo, bardzo fajnie.
    • hosta_73 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 14:02
      Nie miałam ale wolałabym iść na takie przyjęcie niż tradycyjne wesele. Ale lubię potańczyć i dla mnie byłoby ważne żeby można było. Na takich mniejszych imprezach goście bardziej się zintegrują niż na dużym weselu, gdzie każdy obtańcowuje swoich.
      • daniela34 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 14:05
        Ja mam też wrażenie (z porównania paru wesel tradycyjnych z tym obiadem), że całkiem sporo ludzi nie lubi tych gier i zabaw inicjowanych przez wodzireja i że raczej przewracają oczami i chowają się przed nimi po kątach. Swobodna forma z możliwością potańczenia się lepiej sprawdza.
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 14:03
      Mieliśmy właśnie coś takiego, ślub w ogrodzie, a potem obiad. Ślub mocno późnym południem, obiad, zimne przekąski, o 22:00 krojenie tortu i koło 23:00 koniec imprezy. Mieliśmy muzykę na żywo, ale moim zdaniem obleci bez.
      • olpa7 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 14:21
        Myśleliśmy najpierw o ustawieniu namiotu w ogrodzie ale bierzemy ślub nad morzem, tam pogoda jest mocno nieprzewidywalna i nie chciałabym żeby goście marzli. W lokalu znowu nie ogranicza nas pora roku
    • pani_tau Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 14:05
      Dla mnie bombasmile.
    • marta.graca Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 14:19
      Tak, miałam. Trwało do 1 w nocy. Niczego nie żałuję, było super.
      • olpa7 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 20:57
        Napisz coś więcej, może się zainspiruje
        • marta.graca Re: Obiad po ślubie na 50 osób 19.07.22, 12:33
          Może coś konkretnego chcesz wiedzieć?
          • olpa7 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 19.07.22, 12:35
            Ile było ciepłych posiłków i jak rozwiazaliscie kwestie muzyki.
            • marta.graca Re: Obiad po ślubie na 50 osób 19.07.22, 13:24
              Obiad, zimna płyta, deser, tort wieczorem i kolacja. Mieliśmy dja, którego znalazłam na olx.
    • angazetka Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 20:54
      Też dekoracje na butelki i fotobudki nie są w naszym stylu, ale wiesz co? Nie są też obowiązkowe wink
      Zrobiliśmy obiad dla najbliższej rodziny i świadków (24 osoby) i potem imprezę dla bliskich z tak zwanej młodzieży (średnia wieku 35 lat zapewne, z 40 osób). Niczego nie żałuję.
    • chococaffe Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 20:55
      Tak, byłam na takim, w sumie jeszcze mniejszym, dla bliskiej rodziny. Bez orkiestry, tańców, prezencików dla gości, zawieszek itd. Obiad: przystawka, danie głowne, deser,tort, (pierwsze trzy - do wyboru z dwóch wersji wegańskiej i tradycyjnej) herbata, kawa, napoje bezalkoholowe i wino. Trwał jakies 3-4 godziny

Było super..
      • dominika9933 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 21:07
        Miałam taki obiad, w domu z dużym ogrodem, w czerwcu i była fajna pogoda, ok. 40 osób. Koło 22 zakończyliśmy i pojechaliśmy imprezować z przyjaciółmi na Rynek, do rana. Super było. Siostra miała obiad w fajnej restauracji, a potem też impreza dla znajomych. Tylko my mamy rodzinę, i nasi mężowie mieli, takie niegustujace w zabawach weselnych, disco polo itd. A to ma być dzień dla Was, wiadomo, ale też żeby goście się bawili dobrze.
    • black_magic_women Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 21:03
      Byłam na 2 tego typu, ale w obu przypadkach doszło do "lekkich" tańców.
    • furiatka_wariatka Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 21:16
      Ja miałam taki obiad, bo też nie chciałam wesela i tańców i muzyki, było ok 30 osób. Trwało to ok 3-4 godzin. Do północy to dla mnie duża przesada, no chyba że ślub jest jakoś bardzo późno. Nikt wg mnie nie jest w stanie wysiedzieć więcej niż te maks 4 godziny, potem robi się nudno, przynajmniej dla mnie.
    • extereso Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 21:25
      Myśmy mieli mieć takie przyjęcia, ok 50 zaproszonych gości, eleganckie przyjęcie, mialoli być bez tańców, wyszło inaczej . Ślub był o17, o 24 koniec ( oczywiście było to wiadome wcześniej)Byliśmy bardzo zadowoleni.
    • jehanette Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 21:26
      Nie miałam takiego dużego obiadu ale czemu nei? Tylko chyba nie do północy, obiad raczej nie trwa tak dlugo.
    • szmytka1 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 21:28
      Ostatnio byłam na urodzinach na tyle osób. Impreza trwała od 16 do nocy, ja wyszłam o 21. Sympatyczni ludzie, to fajna zabawa. Bywałam też na takich obiadach weselnych i sama też taki miałam, tylko ja na mniej niż 50 osób. Polecam, dobrze się czuje na takich imprezach, 2 przeciwieństwie do tradycyjnych wesel
    • limelight7 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 21:48
      Mieliśmy przyjęcie na 50 osób. W niewielkiej restauracji, dwie połączone sale. Obiad (po 2-3 zupy i drugie dania do wyboru), tort w charakterze deseru, sałatki, drobne przekąski, trochę ciast i owoce, ale bez uginających się stołów. W drugiej sali postawiliśmy sprzęt grający, było kilka playlist, a goście poprzynosli swoje, kto miał ochotę tańczył. Bez oczepin, zabaw, toastów, za to z prezenacją-niespodzianką (nawet nie wiedzieliśmy, że takie stare zdjęcia się w rodzinie uchowały) i całkowice spontanicznym zaimprowizowanym pierwszym tańcem. Impreza obroniła się doskonale smile Do dziś ludzie ją miło wsponają, a już szczególnie 'jakie u was było geeenialne jedzenie' big_grin
      • marcowa_aprilla Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 22:02
        Ja bylam na idealnym slubie 2 lata temu. Slub w palacyku slubow o godz 12. W duzym parku obok podano szampana i przekaski, byl czas na zyczenia i przemowy pary mlodej i swiadkow, bardzo wzruszajace i zabawne.

Na 16 obiad w restauracji dla najblizszej rodziny,jakies 40 osob.

Z kolei na 20 w osobnym lokalu drinki, przekaski, muzyka do tanca, tort. Tu byli zaproszeni tez i glownie znajomi, juz bez dzieci i seniorow. Jak dla mnie najlepsze wesele ever
        • angazetka Re: Obiad po ślubie na 50 osób 18.07.22, 22:05
          Brzmi z grubsza jak moje sobotnie smile
          • starczy_tego Re: Obiad po ślubie na 50 osób 19.07.22, 11:25
            To musiało być fajne smile tez bym na coś takiego poszła hehe
    • leni6 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 19.07.22, 09:44
      U mnie było właśnie ok 50 osób, ale nie była to impreza do północy tylko obiad plus deser. Byłam też na takim przyjęciu po ślubie o 17, trwało gdzieś do 22.
    • snajper55 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 19.07.22, 09:57
      olpa7 napisała:

> Nie lubię typowych wesel. Nie lubię tańców z wujkami, zabaw weselnych, wodzirej
      > ów i tym podobnych. Nie kręcą mnie dekoracje ślubne, zawieszki na butelki, prez
      > enciki dla gości i fotobudki.

Ja takich atrakcji nie miałem. Miałem inne. 😁 Jadąc na cywilny w Jablonnie byliśmy kontrolowani przez wojsko a świadkami byli przypadkowi ludzie (19.12.1981). Z dojazdem do Św. Krzyża na Krakowskim były problemy z powodu blokady na rogu Miodowej i Krakowskiego (26.12.1981), a wesele było w dwupokojowym mieszkaniu 50 m2 i trwało do rana z powodu godziny milicyjnej.

S.
      • banicazarbuzem Re: Obiad po ślubie na 50 osób 19.07.22, 11:32
        Najfajniejsze wesele na jakim byłam było do północy, bez alkoholu.
        Na stołach były granatowe jednorazowe obrusy, słoiki obwiązane ozdobną trawa a w środku malutkie świeczki.
        Tańce były dla chętnych.
        10 minut przed północą zaczęliśmy sprzątać i o północy opuściliśmy wszyscy sale.
    • hrabina_niczyja Re: Obiad po ślubie na 50 osób 19.07.22, 12:19
      Nie ma obowiązku fotobudek i innych cudów. Natomiast puszczanie muzyki z radyjka trąci prowizorką i nadaje się na domówki, a nie wesele. Natomiast sam obiad bez tańców, który trwa bez końca jest koszmarem, bo ile można siedzieć i rozmawiać? Zrób normalne eleganckie wesele z tańcami, weź DJa. Koszt już żaden i tak, a przynajmniej ludzie się wybawią na parkiecie.
      • melikles Re: Obiad po ślubie na 50 osób 19.07.22, 12:31
        DJ, albo dobrze przygotowana playlista. "Muzyka do pogadania" kojarzy mi się z muzyką z galerii handlowych. Albo się gada, albo się słucha i tańczy.

Czyli koniec końców wesele, w spokojniejszej i skromniejszej wersji..
      • szmytka1 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 19.07.22, 19:53
        Kurcze ja mogę siedzieć, jeść, pić, gadać, śmiać się, połazić od grupki do grupki i dalej się śmiać i gadać i jeść i.pic to do samego rana prawie 😆 Ja mam fajne kuzynostwo, dowcipne, sympatyczne, z fajnymi współmałżonkami. Lubimy się, czekam na święta, by się spotkać, wesela, roczki, chrzciny, urodziny,.mi tam beż.roznicy 😆
    • primula.alpicola Re: Obiad po ślubie na 50 osób 19.07.22, 15:05
      Super, ale daj potańczyć, ileż można siedzieć, jeść i gadać?
    • misterni Re: Obiad po ślubie na 50 osób 19.07.22, 15:31
      Myśmy tak zrobili - był obiad, kolacja, w między czasie zimna płyta, ciasta, desery i tort, muzyka ze sprzętu grającego. Wszystko trwało od 15 do 23, impreza w sumie na 24 osoby. Byliśmy bardzo zadowoleni.
    • zoohaaaa Re: Obiad po ślubie na 50 osób 19.07.22, 20:11
      Uwielbiam chodzic na takie przyjecia. Z przyjemnoscia korzystam z takich zaproszen.
      Kulturalnie, spokojnie, to sa moje klimaty.
      • szmytka1 Re: Obiad po ślubie na 50 osób 19.07.22, 20:14
        Ja też, ale jeszcze żeby było zabawnie. Lubię wesoła atmosferę, zonglerke żartami. Jak bedIe niezabawnie, to też chętniej posiedzę niż na tradycyjnym.weselu

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka