Dodaj do ulubionych

Analiza kolorystyczna!?

20.07.22, 16:18
Obserwuję na IG polecana chyba tu osobę która doradza w tej kwestii. Przychodzą szare myszki i takimi pozostających. Guru chodzi na czarno począwszy od włosów i czarnych gór. Poleca róże w kolorze fioletu i inne nie twarzowe kolory mówiąc że są zimami, wiosnami czy inna pora roku. Ubrania bez polotu, kroju nieważne byle z polecanej palety. Marki polecane przez panią to grrenpoint czyli źle skrojona biurowa nuda.
Jak się ta osoba ma do wiedzy i doświadczenia Zophii? Styl i wiedzą drugiej aż błyszczy.
Korzystacie z analiz kolorystycznych? Można też wyczucia stylu, wiedzy o doborze ubrań do sylwetki, jakości materiałów zmienić wizerunek bazując tylko na tym pierwszym?
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Analiza kolorystyczna!? 20.07.22, 16:21
      Do dupy z tymi wszystkimi doradcami.
      Był kiedyś taki program What not to wear, większość kobiet wyglàdała imo lepiej przed niż po.
      • mandre_polo Re: Analiza kolorystyczna!? 20.07.22, 18:02
        Tu też tak uważam. Komu jest dobrze w odcieniach fioletu? Tylko Nicole Kidman i królowej Elżbiecie
        • kira02 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 06:35
          Haha... niezły trolling 😅
        • aqua48 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 11:50
          mandre_polo napisał(a):

> Komu jest dobrze w odcieniach fioletu? Tylko Nicole Kidman i królowej Elżbiecie

Nie tylko im, mnie też. W zimniejszych fuksjowych różach też wyglądam bardzo dobrze.
          • kira02 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 12:25
            W głębokich fioletach piękne wygląda zima i jesień,w fuksji - zima i lato. Wiosna - w pastelowych odcieniach. Praktycznie każdemu mozna dopasowac właściwy odcień, nie wiem, skad ten najazd akurat na fiolety. Juz trudniej jest z czernią przy twarzy.
            • nuclearwinter Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 12:36
              Generalnie to każdemu można dopasować niemal każdy kolor, byle w odpowiednim odcieniu wink Nawet ta nieszczęsna czerń nie musi przecież być czarna jak pióra kruka albo wnętrze czarnej dziury a biel nie musi być lodowata jak śnieg, choć to są rzeczywiście trudniejsze kolory dla niektórych typów urody. Ale takie generalizowanie że "fiolet nikomu nie pasuje" jest ogólnie bez sensu.
              • mandre_polo Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 13:21
                Może inaczej - jeszcze kilka lat temu fiolet był niemodny i takim się stanie za chwilę. Budując garderobę nie kupuję ubrań "hit sezonu". Wybierając nawet białe koszulki, koszule kieruję się zasadą żeby podkreślać atuty tj. Odpowiednia długość rękawa, dekolt V w odpowiednim wykończeniu, szerokości. Osoby obeznane z podstawami doboru kroju, fasonu, doboru butów akurat kolor ubrań plasują na odległym miejscu. Nie rozważają kupna błękitnej czy fioletowej marynarki jako priorytetu bo wg analizy będzie im pasować do koloru skóry. Ubrać się szykownie można operując podstawowymi kolorami
                • nuclearwinter Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 13:26
                  A dla mnie kolor jest bardzo ważny ale w życiu nie kieruję się w tym wypadku modą, po prostu noszę te kolory w których mi ładnie, dobrze się w nich czuję i je lubię. Pojęcie modnego/niemodnego koloru to dla mnie jakiś kosmos.
                • aqua48 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 13:50
                  mandre_polo napisał(a):

> Może inaczej - jeszcze kilka lat temu fiolet był niemodny i takim się stanie za
                  > chwilę.

Jeśli chcesz sobie skompletować garderobę nie kupujesz ubrań w "modnych" kolorach tylko w takich które do Ciebie pasują. Ja na przykład nie mam w szafie nic pomarańczowego, jasnobrązowego czy beżowego bo w tych kolorach źle wyglądam choćby ubranie było skrojone przez najlepszego krawca będę w takich kolorach wyglądała fatalnie, szaro, ponuro i o 10 lat starzej.

> Osoby obeznane z podstawami doboru kroju, fasonu, doboru butów akurat kolor ubrań plasują na odl
                  > egłym miejscu. Nie rozważają kupna błękitnej czy fioletowej marynarki jako prio
                  > rytetu bo wg analizy będzie im pasować do koloru skóry.

Jest zupełnie przeciwnie.
                • aandzia43 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 14:17
                  Osoby obeznane z
                  > podstawami doboru kroju, fasonu, doboru butów akurat kolor ubrań plasują na odl
                  > egłym miejscu. Nie rozważają kupna błękitnej czy fioletowej marynarki jako prio
                  > rytetu bo wg analizy będzie im pasować do koloru skóry. Ubrać się szykownie moż
                  > na operując podstawowymi kolorami

Żartujesz? Ubrać się w rzeczy dobre jakościowo i dobrane do sylwetki można, pewnie. I to jest połowa sukcesu. Druga połowa to odpowiednia kolorystyka. Nie trafione kolorystycznie ubrania są w stanie uwalić urodę - duża się obroni, obroni się też wczesna młodość. Są też w stanie nadać bazarowego wyglądu (głęboka czerń na ciepłej wiośnie) albo ciotkowatego (beż na zimie). Chyba nie o taki efekt chodzi kobiecie starającej się ładnie ubrać?
                • tilijka123 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 14:28
                  mandre_polo napisał(a):

>. Osoby obeznane z
                  > podstawami doboru kroju, fasonu, doboru butów akurat kolor ubrań plasują na odl
                  > rytetu bo wg analizy będzie im pasować do koloru skóry. Ubrać się szykownie moż
                  > na operując podstawowymi kolorami

Niewłaściwy kolor może dać równie zły efekt jak niewłaściwy krój. Co z tego, że wybierzesz sukienkę, która pięknie podkreśli Twoją sylwetkę, jeśli jej kolor spowoduje, że wyglądasz jak żywy trup.

Analiza ma na celu uświadomienie Ci jakie kolory są dla Ciebie odpowiednie, a jakich warto unikać lub ewentualnie umieszczać je dalej od twarzy. A w zasadzie nawet nie chodzi o kolory a ich odcienie: ciepły czy zimny. Możesz ubierać się tylko w kolory bazowe jak chcesz ale warto wiedzieć które z nich są dla Ciebie korzystne. Dzięki analizie w bazie mam kolory szary i granatowy bo w czerni czy beżu wyglądam źle. Wcześniej miałam mnóstwo czarnych ubrań, bo wydawało mi się, że czarny to idealny kolor na bazę.

• kira02 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 16:48
                  A ja dobieram elementy garderoby kierujac sie przede wszystkim 1.kolorem 2.fasonem. I tak, korzystam i kupuję zielenie i fiolety, wzory zwierzęce i roslinne, jesli sa obecnie modne, bo wygladam w nich fantastycznie. Będę je nosic w kolejnych latach, kiedy znowu modne będą "minimalistyczne czernie i szarości".
              • kira02 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 16:45
                100/100
        • angazetka Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 15:25
          Mnie jest dobrze. W określonych odcieniach, ale kiedyś miałam pół szafy na fioletowo.
          • mandre_polo Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 16:19
            Klon Barbary Wachowicz 😎
            • angazetka Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 17:10
              LOL
            • black_magic_women Re: Analiza kolorystyczna!? 22.07.22, 21:20
              mandre_polo napisał(a):

> Klon Barbary Wachowicz 😎

Ona była "fiołkowa".
        • chatgris01 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 15:52
          mandre_polo napisał(a):

> Tu też tak uważam. Komu jest dobrze w odcieniach fioletu? Tylko Nicole Kidman i
          > królowej Elżbiecie

Mnie.
          • kira02 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 16:50
            Obecna! Do tego uwielbiam fiolet! Ale ja mam tak dobry, klasyczny gust (oraz wrodzoną skromność hehe), ze nigdy nie przekraczam granicy kiczu czy image na faszyn from Raszyn.
            • mandre_polo Re: Analiza kolorystyczna!? 22.07.22, 04:29
              Klasycznych gust nie ubiera się w Grrenpoint bo brania są tam fatalne w fasonach i jakości
              • kira02 Re: Analiza kolorystyczna!? 22.07.22, 06:16
                Ale rozumiesz, że:kolor, fason i jakość to są trzy zupełnie rozne rzeczy?
                • mandre_polo Re: Analiza kolorystyczna!? 22.07.22, 15:27
                  Rozumiem, stąd wątek o kierowaniu się kolorami jako jedyny gwarant sukcesu w zmianie wizerunku. Na profilu guru od kolorów są achy, ochy jak znacząca to zmiana
                  • black_magic_women Re: Analiza kolorystyczna!? 22.07.22, 21:21
                    mandre_polo napisał(a):

Na profilu guru od kolorów

link please!
                    • black_magic_women Re: Analiza kolorystyczna!? 22.07.22, 21:25
                      black_magic_women napisała:

>
                      > link please!

Już mam.
              • aqua48 Re: Analiza kolorystyczna!? 22.07.22, 09:18
                mandre_polo napisał(a):

> Klasycznych gust nie ubiera się w Grrenpoint bo brania są tam fatalne w fasonac
                > h i jakości

Jakość ubrań w Greenpoint rzeczywiście nie jest powalająca, ale za to jest tanio, a nie każdego stać na najwyższą jakość.
                • mandre_polo Re: Analiza kolorystyczna!? 22.07.22, 15:32
                  Tanio dla osób które kupują duże ilości. Przeciętna francuska nie kupuję dużej ilości ubrań w sezonie a jednocześnie nie wydaje na paznokcie i fryzjera, rzesy tyle co kobiety w pl. Polkom nie styka na ubrania dobrej z tego powodu
                  • aandzia43 Re: Analiza kolorystyczna!? 22.07.22, 22:33
                    Jesteś psychofanką tej babki od analizy kolorystycznej czy psychofanką ludzi odróżniających kolory?
    • incel-core Re: Analiza kolorystyczna!? 20.07.22, 16:24
      mandre_polo napisał(a):
      > Obserwuję na IG polecana chyba tu osobę która doradza w tej kwestii.

Nikt normalny nie obserwuje niczego na IG.
    • lumeria Re: Analiza kolorystyczna!? 20.07.22, 16:54
      O kim piszesz?

Zauwazylam, ze często osoby robiące analizy kolorystyczne doradzają właściwie to, co im się podoba i im pasuje i niekoniecznie maja dobre wyczucie dla zupełnie odmiennych typów.
      • mandre_polo Re: Analiza kolorystyczna!? 20.07.22, 17:55
        Ar...c

Guru wygląda jakby zeszła z koncertu w Jarocinie, włos oklapły, oko obrysowane na czarno
        • lumeria Re: Analiza kolorystyczna!? 20.07.22, 18:59
          Trochę przesadzasz. Babka faktycznie nosi sie ciemno, ale ogólnie makijaże i włosy, które doradza sa bardzo trafione IMO. Stylizacje - trudno powiedzieć, nie mój styl.

Ale jesli Tobie nie odpowiada, to szukaj kogoś innego. Podobała ci sie oferta kogoś innego?

• mandre_polo Re: Analiza kolorystyczna!? 20.07.22, 19:23
            Włosy? Odpowiada Ci kolor jej i osób po konsultacji? Wybieram Zophia, Ubieraj się klasycznie dużo się od nich nauczyłam. Ta druga przez lata zaczęła się ubierać jak osoby o których stylu opowiada, stała się kobieca. A jest przy nich podróbka dobrego smaku
            • nuclearwinter Re: Analiza kolorystyczna!? 20.07.22, 20:13
              Zophii nie znam, Maria z ubieraj się klasycznie pisze nawet ciekawie, ale swojego stylu za bardzo nigdy nie miała. Ale szczerze mówiąc sama nie skorzystałabym w usług żadnej - ani Marii ani Arsenic, ani żadnej innej kolorystki.
              • mandre_polo Re: Analiza kolorystyczna!? 20.07.22, 21:14
                zophia.pl/

Maria dopiero teraz zaczyna praktykować na sobie teorie która się dzieliła. Pisała o stylu Carolyn Bessett który był mega w latach 90
                • nuclearwinter Re: Analiza kolorystyczna!? 20.07.22, 21:28
                  Dzięki za link, obczaję sobie.

Wiesz ja Marię kojarzę z dobre 10 lat (?), od dawna w każdym razie i ciągle jest ten sam schemat - coś jej się podoba, zaczyna planować jak zmieni swój styl, coś tam faktycznie odrobinę zmienia, po czym zaczyna jej się podobać co innego i tak w kółko wink Nic w tym złego, tylko ona po prostu więcej pisze niż robi, bo swojego stylu jak nie miała, tak nie ma. No może teraz będzie inaczej, choć jak dla mnie to ona ciekawiej pisze, niż wygląda (w sensie stylu, nie urody!).
                  • kira02 Re: Analiza kolorystyczna!? 22.07.22, 06:19
                    Maria duzo lepiej pisze, niż się ubiera, niestety. Jej własne stylizacje są bez polotu...ale pisze super i jest inspiracją dla wielu kobiet.
                    • mandre_polo Re: Analiza kolorystyczna!? 22.07.22, 07:00
                      Maria ma dar przekazywania wartościowych informacji. Wyniosłam od niej wiele np o wysokości paska w talii w płaszczach, kurtkach, wspomniana wcześniej charakterystyka stylu pewnych osób. Teraz podglądam jak zmienia się styl, co nowego przemycają
                • ju_mi Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 13:49
                  Zophia to właścicielka marki Ansin, tak?
                  • mandre_polo Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 16:11
                    Tak
        • nuclearwinter Re: Analiza kolorystyczna!? 20.07.22, 20:11
          Pewnie piszesz o Arsenic. Ona się zajmuje chyba tylko analizą kolorystyczną i nie jest stylistką. Na dobieraniu kolorów się wg mnie dobrze zna, jej analizy są trafione, choć stylowo kompletnie nie moja bajka i styl jej samej też nie jest w moim guście (ale kolory dobrane bez pudła).
          • mandre_polo Re: Analiza kolorystyczna!? 20.07.22, 20:38
            Chodzi na zakupy z klientkami. Trudno wyobrazić sobie mega ubiór dobrany tylko kolorystycznie. Ubrania oversize, marki Grrenpoint, Medicine (akurat to lubię ale ile można zna mieć koszul w zwierzeta i rośliny, przejadło się!) mogą mieć mega kolory ale to nadal nie jest dobry smak w naszej szafie
            • nuclearwinter Re: Analiza kolorystyczna!? 20.07.22, 20:47
              Tak, ale ona się skupia właśnie tylko na kolorach. Nigdy nie pisze o np. o dobraniu ubrania do sylwetki itd., ona po prostu raczej nie jest stylistką. Jak podrzuca jakieś pomysły ubrań dla różnych typów urody to też w sumie tylko kolor ją interesuje.
            • aqua48 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 12:09
              mandre_polo napisał(a):

> Chodzi na zakupy z klientkami.

Jeśli jej to odpowiada a przede wszystkim jeśli klientki są zadowolone, to o co chodzi? Poczytałam trochę i to co pisze o kolorach uznaję za słuszne.
    • tilijka123 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 10:45
      Zrobiłam sobie analizę wiele tam temu i jestem zadowolona. Kobietę znalazłam w necie, była stylistką w telewizji i chyba stylizowała kogoś z polityków. Nie doradzała mi stylu ubrań tylko kolory, które sprawdzała za pomocą chust.
      Dowiedziałam się, że jestem zimnym latem i że mogę nosić kolory dobre dla lata (w których będę wyglądać bardziej kobieco, romantycznie) lub kolory dobre dla zimy (w sytuacjach gdy będę chciała wyglądać bardziej profesjonalnie). Czerń i biel są niewskazane, chyba że dalej od twarzy. Odchudziłam dzięki temu swoją szafę bo wyrzuciłam dużo ubrań w kolorach, które mi nie pasują. Mam swoje wybrane kolory i trzymam się tego robiąc zakupy.
      • mandre_polo Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 13:24
        Ja trzymam się zasad soboru do sylwetki, kroju, jakości materiałów, przeznaczenia. Też odchudzałam szafę i mam ubrania na każdą okazję. Z butami analogiczne bo też lubię nowości ale też takie które są na lata
        • aandzia43 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 14:28
          Zasady doboru do sylwetki trzymam się od liceum, nie musiałam nagle odchudzać szafy w wieku dojrzałym. Niedługo potem zorientowałam się w jakich kolorach jest mi ładnie i tego się trzymam, nie kupuję niczego spoza mojej kolorystyki, nawet jeśli fason jest ok.
          • chatgris01 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 16:14
            aandzia43 napisała:

> Zasady doboru do sylwetki trzymam się od liceum, nie musiałam nagle odchudzać s
            > zafy w wieku dojrzałym. Niedługo potem zorientowałam się w jakich kolorach jest
            > mi ładnie i tego się trzymam, nie kupuję niczego spoza mojej kolorystyki, nawe
            > t jeśli fason jest ok.
            >

Ja tak samo.
            • kira02 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 18:03
              Identycznie. Choćby fason był doskonały, nie kupię, jesli to nie "mój" kolor czy odcień.
        • angazetka Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 15:26
          I olewasz kolory? To gratuluję. Co mi po sukience w najkorzystniejszym dla mnie kroju, jesli będzie zimnożółta, więc będę wyglądać w niej jak nieboszczka?
          • mandre_polo Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 16:17
            Kolor nie jest na pierwszym miejscu w wyborze ubrań. Nie kupię t-shirt tylko dlatego że ma kolor z paletki. Pisałam wyżej o tym.

Żółty przy twarzy jest tak samo niekorzystny jak czarny, fioletowy czy zgniłozielony.. Lepiej trzymać je z dala
            • chatgris01 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 16:20
              Czarny i fioletowy albo zgniłozielony przy twarzy mogą wyglądać bardzo korzystnie, tylko nie u każdego.
              • mandre_polo Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 16:26
                Pani A jest żywa reklama że lubić kolory nie oznacza potrafić używać
            • aandzia43 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 16:26
              mandre_polo napisał(a):

> Kolor nie jest na pierwszym miejscu w wyborze ubrań. Nie kupię t-shirt tylko dl
              > atego że ma kolor z paletki. Pisałam wyżej o tym.

Nie mam czegoś takiego jak pierwsze miejsce przy wyborze ubrań. Są dwa równorzędne: fason i kolor (kolejność alfabetyczna).

> Żółty przy twarzy jest tak samo niekorzystny jak czarny, fioletowy czy zgniłozi
              > elony.. Lepiej trzymać je z dala

Dla kogo jest niekorzystny? Dla mnie czerń i część fioletów to ożywczy wiaterek dla urody. A tak z ciekawości spytam: jakie kolory nosisz przy twarzy?
            • aqua48 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 16:38
              mandre_polo napisał(a):

> Kolor nie jest na pierwszym miejscu w wyborze ubrań. Nie kupię t-shirt tylko dl
              > atego że ma kolor z paletki.

A ja nie kupię ubrania nawet świetnie skrojonego, ale w nieodpowiednim dla mnie kolorze.
              Mnie akurat jest dobrze w żółtym, fioletowym i w czerni.
            • angazetka Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 17:12
              "Żółty przy twarzy"... tak jakby był jeden żółty i w dodatku wszystkim było w nim niedobrze.
              I dla mnie są to dwa równorzędne czynniki przy wyborze ubrania: krój i kolor. No i to, czy jest mi potrzebne wink
              Co mi po kolorze, jeśli krój zrobi ze mnie bukę? Co mi po kroju, jeśli kolor zrobi ze mnie zwłoki?
            • kira02 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 18:05
              Wybierz się lepiej na jakis kurs analizy kolorystycznej albo chociaż poczytaj o podstawach, bo piszesz same bzdury.
              • kira02 Re: Analiza kolorystyczna!? 22.07.22, 10:40
                Drzewko dziwnie się podpielo, to było do mandre_polo.
        • aqua48 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 15:33
          mandre_polo napisał(a):

> Ja trzymam się zasad soboru

Każdy się trzyma takich zasad jakie mu odpowiadają smilesmile
          Analiza kolorystyczna nie jest ani przymusem ani obowiązkiem, jest dla chętnych i chcących lepiej wyglądać.
      • aandzia43 Re: Analiza kolorystyczna!? 21.07.22, 14:31
        Mam córkę zimne lato, w czerni jest jej bardzo ładnie. To jedyne lato które czerń toleruje. Ale zimne lato zimnemu latu nierówne smile Jako zimna zima nosiłam w młodości kolory zimnego lata - było bardzo ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka