Dodaj do ulubionych

Znowu napaść przez kierowcę

24.07.22, 18:00
poznan.wyborcza.pl/poznan/7,36001,28714563,kierowca-bolta-molestowal-nastolatke-z-poznania-nie-zrobilem.html

Wytłumaczcie mi czym się kieruje dziewczyna która będąc napastowana, i nie mogąc wysiąść pisze do koleżanki „gość mnie PODRYWA”, Czy zamiast zrobić aferę odmawia interwencji policji a trenerowi pisze że się spóźni bo „kierowca jest dziwny”?!

Naprawdę daleka jestem od obwiniania ofiary, ale na Boga na co ona czekała będą cały czas w kontakcie z innymi? Nie chciała mu robić kłopotu, ja pieprzę… to następną już zgwałci, skoro wszystko uchodzi na sucho. Widać że gość ma wprawę w takich akcjach skoro profilaktycznie wysyła SMS-y.

Kiedy kobiety przestaną przepraszać że żyją?!
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 18:05
      Znowu Gruzin. Przedstawicieli ludów Kaukazu jest w Polsce stosunkowo niewielu, za to bogato prezentują się w liczbie przestępstw.
      • woman_in_love Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 18:21
        Gruzin i co najważniejsze chrześcijanin.

Polacy bardzo bali się imigrantów muslimskich, a PiS sprowadził im o wiele groźniejszych imigrantów gruzińskich, którzy przodują w liczbie gwałtów, napaści itd.. Wystarczy wrzucić w googla: ataki kijem bejsbolowym, gwałty na nieletnich, gwałty w boltach i uberach, ataki z nożem, przemyt, napady, włamania, morderstwa itd..
        • triss_merigold6 Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 18:24
          Religia bez znaczenia, to ludy Kaukazu, bardzo brutalni, specyficznie wrażliwi na godności i skrajnie patriarchalni w traktowaniu kobiet.
        • koronka2012 Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 19:44
          Pokłosie patriarchalnej kultury to jedno, a zachowanie tej dziewczyny to temat do osobnego studium przypadku…
      • bistian Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 19:54
        triss_merigold6 napisała:

> Znowu Gruzin. Przedstawicieli ludów Kaukazu jest w Polsce stosunkowo niewielu,
        > za to bogato prezentują się w liczbie przestępstw.

Jakieś dane statystyczne można prosić?
        Osobiście, wiem, że są gdzieś Gruzini, jest Gruzja, ale nie znam przypadków przestępstw z udziałem Gruzina, a z udziałem Polaków, tak. Mógłbym też rzucić kilka epitetów w kierunku tych Polaków.
        • bene_gesserit Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 20:01
          Też się chętnie zapoznam ze statystykami. Bo znałam jednego Gruzina i to oszust był i złodziej, więc pewnie cała nacja też.

...wyskakuj z faktów, triss.
          • nenia1 Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 20:47
            bene_gesserit napisała:

> Też się chętnie zapoznam ze statystykami. Bo znałam jednego Gruzina i to oszust
            > był i złodziej, więc pewnie cała nacja też.
            >
            wiesz...problem w tym, że po napaści Rosjan na Ukrainę, po masowych morderstwach,
            kradzieżach i okrutnych gwałtach od staruszek po malutkie dzieci teoria jak to wszystkie narody
            są takie same trochę stała się démodé.
            • bene_gesserit Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 21:09
              Wiesz - następnym razem, kiedy posłużę się sarkazmem, zaznaczę to jakąś chorągiewką, specjalnie dla ciebie.
              • nenia1 Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 21:55
                bene_gesserit napisała:

> Wiesz - następnym razem, kiedy posłużę się sarkazmem, zaznaczę to jakąś chorągi
                > ewką, specjalnie dla ciebie.
                >
                a po co? Ja twoją wypowiedź zrozumiałam, za to ty mojej nie.
                • bene_gesserit Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 22:01
                  Mam wrażenie, że nie masz pojęcia o tym, skąd się biorą stereotypy i jak działają. Ale może poczytaj sobie sama.
                  • nenia1 Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 22:20
                    No, świetnie je ilustrujesz w temacie Polaków i alkoholu.
        • triss_merigold6 Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 20:03
          www.rmf24.pl/regiony/lodz/news-25-lat-wiezienia-za-brutalny-gwalt-i-morderstwo-lodzianki,nId,6034975
          niezalezna.pl/444221-gruzin-oskarzony-o-zabojstwo-swojej-zony
          glogow.naszemiasto.pl/jest-wyrok-za-smierc-na-drodze-glogowski-sad-skazal-gruzina/ar/c16-8783095
          policja.pl/pol/aktualnosci/211279,Obywatele-Gruzji-Armenii-Rosji-i-Polski-wsrod-podejrzanych-o-udzial-w-miedzynaro.html
          www.rmf24.pl/fakty/polska/news-areszt-dla-gruzina-mezczyzna-zwabil-do-sklepu-dziewczynke-i-,nId,5584000
          tulegnica.pl/artykul/gruzinscy-przestepcy/727186
          tvn24.pl/polska/krakow-zatrzymanie-gruzinow-podejrzanych-o-napad-na-pracownika-kantoru-5663240

pierwsze z brzegu
          • triss_merigold6 Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 20:07
            Jacy cudzoziemcy z fejkowymi papierami jeżdżą jako taksówki?
            tvn24.pl/tvnwarszawa/ulice/warszawa-kontrole-taksowek-i-przewozu-osob-ratusz-podaje-wyniki-5787033
            • bene_gesserit Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 20:16
              Nieno, chodzi o statystyki.

Ja naprawdę jestem ciekawa. Natomiast wiem też, że gdyby mi się chciało, też bym mogła zlinkować naręcza informacji o tym, jak Polacy - w kraju i za granicą - gwałcą, rabują i dokonują aktów przemocy.
              • woman_in_love Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 20:20
                Statystyki są takie:

"Na 20 potwierdzonych przypadków sprawcy to sześciu Gruzinów, dwóch Uzbeków i dwóch Tadżyków, jeden Algierczyk oraz jeden z Turkmenistanu (narodowości ośmiu nie ustalono)."
                • triss_merigold6 Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 20:24
                  No, dzikusy.
                • bene_gesserit Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 20:24
                  Na 20 przypadków gwałtów w Polsce w ostatnim roku? Co? Czy na 20 przypadków kierowców Ubera? Bo jeśli tak, to nie bardzo się liczy, rozumiesz. O ile rozumiesz.
                  • woman_in_love Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 21:04
                    na 20 zgłoszonych przypadków
                    • bene_gesserit Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 21:08
                      20 zgłoszonych przypadków gwałtów u ćwierć-legalnego przewoźnika? To są te obiektywizujące dane? No weź.
                      • woman_in_love Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 21:12
                        a jednak
    • bene_gesserit Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 19:48
      Brawo koronka, fajnie że skupiasz się na zachowaniu ofiary. Właściwy kierunek.
      • triss_merigold6 Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 19:56
        Dziewczyna działała wbrew instynktowi samozachowawczemu, narażając się na jeszcze większe zagrożenie.
        Bez sensu skupiać się na sprawcy, to Gruzin, z kultury far far away od cywilizowanych standardów więc można go zatrzymać, skazać i deportować edukować nie ma sensu.
        • bene_gesserit Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 20:00
          Tak, tak.
          Skupmy się na tej bezmyślnej dziewczynie. Nieodpowiedni SMS? A długość sukienki?

Daleka jestem od oceniania ofiary, ale przecież tutaj akurat trzeba.
      • koronka2012 Re: Znowu napaść przez kierowcę 25.07.22, 00:07
        bene_gesserit napisała:

> Brawo koronka, fajnie że skupiasz się na zachowaniu ofiary. Właściwy kierunek.
        >

No wiedziałam, że zaraz ktoś się przyczepi…! Wątków na temat zachowań facetów z takiego kręgu kulturowego było już dość i nie ma tu wiele do dodania. Mnie zastanawia po prostu inny aspekt TEJ konkretnej sytuacji.

Tak, uważam za dość szokujące, że dziewczyna, studentka nie ma na tyle zdrowego rozsądku, czy choćby instynktu samozachowawczego żeby zareagować sensownie w takiej sytuacji. Nie reagując, odwołując alarm ona go przecież broniła! Facet ją nagabuje, A ona pisze do koleżanki że ją podrywa? Serio? Jej koleżanka wykazała się czujnością, a ta nie chciała robić kierowcy kłopotu 😳… no wybacz mnie to zbulwersowało

I zastanawiam się skąd się bierze taka postawa, i jak z nią walczyć bo jest skrajnie niebezpieczna.
    • kicifura Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 20:01
      Jeśli zgwałci następną to będzie wina tej wychowanej na "grzeczną dziewczynkę"?
      • bene_gesserit Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 20:02
        Oczywiście. Nikt tu nie chce obwiniać ofiary, ale przecież widać, że jest winna.
      • la_felicja Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 21:15
        Nie, nie wina tej wychowanej na grzeczną dziewczynkę.
        Wina oczywiście gwałciciela, ale też i po trochu tych wszystkich, którzy wpoili dziewczynce, że ma być zawsze miła, fajna, spolegliwa, mieć poczucie humoru, dystans do samej siebie itd.
        • koronka2012 Re: Znowu napaść przez kierowcę 25.07.22, 00:10
          la_felicja napisała:

> Wina oczywiście gwałciciela, ale też i po trochu tych wszystkich, którzy wpoili
          > dziewczynce, że ma być zawsze miła, fajna, spolegliwa, mieć poczucie humoru, d
          > ystans do samej siebie itd.

No jedna chociaż zrozumiała przesłanie 🤦🏻‍♀️
          Zamiast uczyć córki żeby był uprzejme dla wszystkich i „nie robiły kłopotu”, należy je uczyć żeby myślały przede wszystkim o sobie, szczególnie w kontaktach z obcymi samcami
    • spirit_of_africa Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 20:49
      Co za gnój. A zachowanie tej nastolatki irracjonalne, ale może w domu nikt jej wpoil co robic w takiej sytuacji, a w szkole nie ma normalnego wychowania seksualnego, gdzie można by poruszać temat wykorzystania seksualnego i sposobów reagowania/ obrony.
    • la_felicja Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 21:03
      Wychowanie.
      Nie nauczyli jej mówić NIE.
      Wychowali ja w szacunku do starszych (nawet tych starszych o zaledwie 5 lat)
      Wychowali ją do bycia grzeczną i miłą (bo inaczej nikt cię nie będzie lubił)
      To tylko nastolatka. Może nie miała do tej pory złych doświadczeń, nie nasłuchała się, nie naczytała się o niebezpieczeństwach.
      Tak tylko zgaduję, oczywiście.

A kiedy kobiety przestaną przepraszać, że żyją?
      Kiedy przestanie się je wychowywać na grzeczne dziunie/fajne koleżanki/równe babki.
      • tokyocat Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 23:23
        Fakt.
        Ja swoje corki ucze : najpierw lej, potem tlumacz.
      • koronka2012 Re: Znowu napaść przez kierowcę 25.07.22, 00:12
        O toto… jej postawa nie brała się przecież znikąd. Ktoś jej wydrukował że powinna przede wszystkim myśleć o innych, a nie o sobie.
    • daniela34 Re: Znowu napaść przez kierowcę 24.07.22, 23:38
      Ofiary przestępstw seksualnych bardzo często NIE zachowują się racjonalnie. Dlatego te sprawy są też tak trudne dowodowo. I oczywiście bardzo dobrze, że uczycie corki, tłumaczycie, bo lepiej coś zrobić niż nie robić nic, a nuż zadziała, ale nie pocieszę-bardzo możliwe, że nie zadziała.
      Kiedyś miałam do czynienia ze sprawą, w której ofiara brutalnego zgwałcenia (skonczylo sie ciezkim uszczerbkiem na zdrowiu), już będąc w bezpiecznym miejscu, w otoczeniu innych ludzi, zamiast poprosić o pomoc, grzecznie pożegnała gwałciciela. I to nie była młoda dziewczyna tylko około 50-letnia kobieta.
      • koronka2012 Re: Znowu napaść przez kierowcę 25.07.22, 00:20
        Wierzę, trauma działa na różne sposoby.

Przeraża mnie to że kobiety nadal wtłacza się w ramy cnót niewieścich i uległości, a nie trenuje, że na pierwszy sygnał i przekroczenie granic trzeba robić raban i się nie opindalać. Tak, wiem szkolenie może nie zadziałać, ale jak szkolenia nie będzie to nie zadziała na pewno.

Kobiety mają taką skłonność do bycia miłą, nawet w sytuacjach które są wybitnie niekomfortowe. A przynajmniej są uczone żeby zachować tak zwaną „klasę”, chłodny dystans… może stąd opory?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka