Dodaj do ulubionych

Lubicie spędownie?

25.07.22, 22:25
Lubicie spędownie? Parki rozrywki, aquaparki, gigantyczne wesołe miasteczka, Energylandię itp?

Powiem szczerze ze ja z wiekiem coraz mniej 😀
Ten dziki nieprzebrany tłum mnie meczy i totalnie zniechęca do korzystania z atrakcji. Te kilometry do pokonania w kolejkach i między poszczególnymi budynkami, piętrami zniechęcają również.

Dodatkowo wizja braku skutecznego i szybkiego udzielenia pomocy w sytuacji gdyby się cos stało oraz zachowania tłumi w przypadku jakiegoś wydarzenia wzbudzającego masowa panikę, jakiejś katastrofy, pożaru, uszkodzenia itp.

Widziałem co się działo w Energylandii rok temu jak były wielkie deszcze i burze - kto miał szczescie to się schował przed wiadrami wody na głowie a kto nie miał szczęścia to miał basen na wolnym powietrzu.

Nie wierze za mocno, ze takie miejsca maja sensownie opracowany plan masowej ewakuacji, bramy przez które tłum moglby swobodnie się przemieszczać itp. Aż boje się pomyśleć co się stanie kiedy ktos kiedyś wyleci z rollercoastera albo zemdleje lub dostanie ataku serca tamże.

Zastanawiam się czy będą mieli szybkich medyków na miejscu, którzy przybedą prędko (widziałem jakieś punkty medyczne), aktywnych i szybkich ratowników w przypadku topienia się itp.

Nie mam frajdy ani z kapania się w miejscu gdzie mam metr kwadratowy wody dla siebie, nie mam frajdy z rollercoasterow ani zjeżdżalni gdzie trzeba godzinę odstac w kolejce. Nie smakuje mi serwowana tam masowo i mocno przedrozona pasza. Zmuszam się do chodzenia do takich miejsc żeby zrobić frajdę dzieciom.

Jestem jakis inny?

No, teraz możecie sobie pojeździć po Bywalcu 😀
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 22:56
      Im jestem starsza, tym mniej lubię, powiem więcej, boję się tych miejsc.
      • bywalec.hoteli Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 22:58
        Czyli masz podobnie jak ja. A czego się boisz?
    • kropkacom Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:01
      Nie.
    • klementyna156 Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:03
      Właśnie wróciłam z całego dnia w Suntago, więc - tak, lubię, bywam, nie przeszkadza mi nic. Nie stoję w kolejkach, wybieram atrakcje bez tłoku. W saunach raczej zawsze jest tam luz, w basenach solankowych też bez tłumów. Jedzenie kiepskie, fakt, ale udało mi się sałatki jakieś dorwać, kawa była itd. Spędziłam fajnie dzień.
      Wielkie parki rozrywki kiedyś wręcz wielbiłam, ale o rozmiar-dwa większe od Energylandii, tak myślę. Jakieś 10-15 lat temu, jak dzieci miałam małe. Teraz już mi się nie chce raczej, wszystkie niemal, które chciałam, to widziałam już.
      • bywalec.hoteli Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:14
        Nie jestem znawca ale taka Energylandia to nie jest jeden z największych parków rozrywki w Europie? Bo w stanach rozumiem ze mogą być większe parki, tam wszystko jest większe.
        • bywalec.hoteli Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:19
          nawet się reklamowali ze są numer 1 w Europie pod względem ilości roler coasterow
        • magdallenac Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:22
          Też się nie znam, ale byłyśmy z młodą i w Disneylandzie w Kalifornii i w Energylandii i obu nam się bardziej podobała Energylandia.
          • myelegans Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:25
            no patrz, rodzine mam o rzut beretem, jak przejezdzam i widze ten rollecoaster to mnie ciarki przechodza.
            • magdallenac Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:34
              Moja (wtedy) 12 latka była zachwycona i ja zresztą też. Byliśmy w Energylandii zanim zaczęły się wakacje, było pustawo i nie trzeba było stać w kolejkach. Bardzo czysto. W Disneylandzie w kwietniu, pomimo VIP passów, wielogodzinne kolejki, tłumy, ceny z kosmosu i dziecko wymiękło około 18 i powiedziało, że nie chce na drugi dzień wracać (mieliśmy być 2 dni). Odetchnęliśmy z ulgą😀
              • myelegans Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:50
                no mooooze poza sezonem, ale wielkie moze... ja nie mam zdrowia na disneylandy, psychicznego...
                • noname2021 Re: Lubicie spędownie? 26.07.22, 03:16
                  Ale disnayland to raczej inny park rozrywki. Dla dzieci - i atrakcje inne. Jak juz byliscie w CA trzeba bylo jechac do six flags w Valencii. Bo prawdziwe centrum uciech to sa inne - np taki six flags w Chicago, albo NJ - Cedar Point w Sandusky OH

Fajne rides sa tez w Las Vegas - na czubku Stratoshpere. tam kolejek nie ma lol
                  • myelegans Re: Lubicie spędownie? 27.07.22, 13:41
                    noname2021 napisała:

> Ale disnayland to raczej inny park rozrywki. Dla dzieci - i atrakcje inne. Jak
                    > juz byliscie w CA trzeba bylo jechac do six flags w Valencii. Bo prawdziwe cent
                    > rum uciech to sa inne - np taki six flags w Chicago, albo NJ - Cedar Point w Sa
                    > ndusky OH
                    >
                    > Fajne rides sa tez w Las Vegas - na czubku Stratoshpere. tam kolejek nie ma lol

bylismy i w Cedar Point i Sandusky.... mam taka sama reakcje....to prawda, sa inne atrakcje dla dzieci poza rollecoasterami, dziecko zawsze mialo ucieche, ja przetrwalam smile
        • klementyna156 Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:29
          Nie porównywałam rozmiarów precyzyjnie, ale ze zdjęć E zupełnie mi się nie podoba. Nie ma klimatu, fajnej scenerii, motywu przewodniego. Ot, zbiorowisko kolejek i innych atrakcji, ale do magii Disneylandu czy klasy Mirabilandii to się nie umywa raczej.
          • magdallenac Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:35
            Czyli nie byłaś w E?
            • klementyna156 Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:39
              Nie, bo mnie nie ciągnie wcale, wydaje mi się brzydka i bez klimatu. A mówisz, że jednak fajna i jechać?
              Byłam w kilkunastu pewnie parkach w Europie, lądowych, wodnych, różnych. I świetnie się bawiłam, z dziećmi i bez - ja sama, znaczy. Wsiadałam na każdy rollercoaster, z pętlą czy bez, najwyżej człowiek sobie trochę popiszczał. Teraz już chyba nie byłabym taka odważna.
              • magdallenac Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:43
                Mnie się podobało, bo dziecku się podobało i było mało ludzi. W jej prywatnym rankingu parków, Energylandia zajęła 1 miejsce.
                • bywalec.hoteli Re: Lubicie spędownie? 26.07.22, 00:05
                  To znaczy ze gdzie indziej jest jeszcze gorzej? 😀

jak dla mnie to zasadniczą wadą Energylandii po debilnej nazwie angielsko-polskiej jest to , ze ciezko się przemieszczać - jakoś to mało energonomicznie jest urządzone, oni to rozbudowują po kawałku, może dlatego. Przecinaja się tam kolejki i aquapark - to znowu chyba pogarsza komunikacje.

Basenownie to dla mnie inna sprawa - ja po prostu nie lubie pływać (choć umiem to nie chce mi się, nudzi mnie to), a moczenie tylka w jacuzzi również mnie szybko nudzi.
                  • klementyna156 Re: Lubicie spędownie? 26.07.22, 00:12
                    W takim Suntago to wcale nie ma basenów do prawdziwego pływania , nad czym zresztą ubolewam, bo ja akurat pływać kocham. Ani klasycznych jacuzzi też nie. To jest zupełnie inny rodzaj parku wodnego, z innymi atrakcjami.
                    Generalnie do wodnych parków ja jeżdżę albo na wodne atrakcje typu zjazd pontonem po "rwącej rzece" albo po prostu do dobrej jakości saun. A pływać to wolę na zwykłym basenie albo w morzu czy też jeziorze.
                    • myelegans Re: Lubicie spędownie? 26.07.22, 00:27
                      od akwaparkow, to wole white water rafting - przygoda, natura, adrenalina
    • magdallenac Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:13
      Nienawidzę. W sumie to chyba nie znam nikogo, kto lubi. W takie miejsca idzie się wyłącznie „dla dzieci”.
      • bywalec.hoteli Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:16
        oj to dobrze bo juz myślałem że może to ja jestem inny 😀
      • klementyna156 Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:26
        No zupełnie nie.
        Na moich pierwszych, studenckich zagranicznych, objazdowych po Europie wakacjach w wieku lat 20 zaliczyliśmy po drodze kilka naprawdę urokliwych parków, np. włoską Mirabilandię. Dzieci nie mieliśmy nawet w planach wtedy jeszcze. A w parku atrakcje były czynne równo do północy, z imprezą taneczną pod gwiazdami, od 22, włącznie. Bardzo romantycznie i stylowo, z muzą na żywo - przynajmniej tak to dziś pamiętam. Dzieci to tam było już wtedy niewiele.
        • mae224 Re: Lubicie spędownie? 26.07.22, 07:55
          myślałam, że do Włoch w studenckich czasach to się jeździ do Uffizi i do Areny w Weronie na operę wink
    • koronka2012 Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:16
      To są miejsca od których uciekam z krzykiem.

Dlatego też bardzo nie lubię jeździć na zorganizowane wyjazdy z BP, bo nawet w najbardziej wypasionym hotelu zawsze w restauracji panuje irytujący rejwach, podobnie na basenie czy innych częściach wspólnych.
    • myelegans Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:23
      nie lubie, mam sensoryczna nadstymulacje, mam fobie tlumow, ktora mi sie z wiekiem poglebia. potrzebuje przestrzeni prywatnej.

juz swoje odplacilam, kiedy z dzieckiem trzeba bylo do roznych akwaparkow, Story Land, Santa's Village, czy inne Six Flags. nie musze i noga moja nie postanie tongue_out

na szczescie (tez) syn nigdy nie prosil o podroz do Disneyland (to jak podroz do Mekki tutaj),. chociaz wszyscy rowiesnicy bywali... nie prosil, wiec nam oszczedzil... przyjemnosci.
      • magdallenac Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:37
        myelegans napisała:

> na szczescie (tez) syn nigdy nie prosil o podroz do Disneyland (to jak podroz d
        > o Mekki tutaj),.

Tak🤣🤣🤣. Ja się popłakałam niemal ze szczęścia, kiedy dziecko wymiękło po kilku godzinach w Disneylandzie.
    • ewcia.1980 Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:49
      A ja lubię wszystkie Energylandie, Suntago, Wyspy Tropikalne i Legolandy.
      Bywamy często tyle, że ..... wybieramy terminy mało oblegane.
      Takim terminem jest np pierwszy i drugi tydzień września.
      W Legolandzie byliśmy w weekend majowy i też było bardzo ok.
      No i oczywiście nigdy nie bywamy w takich miejscach w weekendy.
      Wybieramy zazwyczaj poniedziałki lub wtorki.

Jedzenie faktycznie jest tam syfiaste i dlatego zabieramy coś ze sobą i to nie z oszczędności.
      Zawsze też coś kupujemy ale bardziej z ciekawości bo nie jesteśmy nastawieni na doznania kulinarne w takich miejscach.

A to, że ktoś nie lubi ..... nic mi do tego.
      Ani mnie to nie dziwi ani nie szokuje.
      • klementyna156 Re: Lubicie spędownie? 25.07.22, 23:58
        Zgadzam się i też się tak staram robić.
        No i właśnie dlatego ja byłam w Suntago (kolejny raz) dziś, a nie w weekend. Ludzi było sporo, ale dało się znaleźć spokojne miejsca jak najbardziej. Wymoczyłam się, wygrzałam w saunach za wszystkie czasy, pełen relaks.
        • ewcia.1980 Re: Lubicie spędownie? 26.07.22, 00:23
          klementyna156 napisał(a):
          > Zgadzam się i też się tak staram robić.
          > No i właśnie dlatego ja byłam w Suntago (kolejny raz) dziś, a nie w weekend. Lu
          > dzi było sporo, ale dało się znaleźć spokojne miejsca jak najbardziej. Wymoczył
          > am się, wygrzałam w saunach za wszystkie czasy, pełen relaks.

Ja w Suntago byłam właśnie w drugim tygodniu września 2 lata temu.
          W poniedziałek.
          Ludzi praktycznie nie było.
          Zero kolejek.
          W tym roku też się wybieramy w podobnym terminie.
    • mashcaron Re: Lubicie spędownie? 26.07.22, 00:18
      Nie.
      Do tego doszłam ostatnio do wniosku, patrząc na tłumy idące na festiwal, że z wiekiem zaczęłam się brzydzić tłumów spoconych ludzi w lecie obok których się trzeba przepychać:p
      Kiedyś jeździłam na Woodstock co roku, ale teraz już bym nie mogła..
    • panipoczterdziestce Re: Lubicie spędownie? 26.07.22, 00:22
      Byłam ostatnio w auqaparku w Redzie. Tłumów nie było. Wybraliśmy upalny dzień - 30 stopni na termometrze. Wszyscy chyba byli na plaży, bo nie było praktycznie żadnych kolejek. Na stronie internetowej jest informacja, że bilety całodniowe do zakupu tylko na miejscu. Na miejscu, że tylko online. Facet jednak sprzedał nam całodniowe, stwierdził, że dziś można, bo małe zagęszczenie😀
      Rozmawialiśmy z parą z dziećmi, którzy byli w deszczowy dzień. Stali 2,5 godziny w kolejce.
      Nie lubię parków rozrywki ani aquaparków. Chodzę tylko dla dzieci.
      W Gołębiewskim na basenach w niedzielę sajgon. Na mieście człowiek na człowieku, szczególnie na moście. Gdyby coś się stało, pozamiatane, ludzie by się stratowali na amen.
      Moja starsza była kiedyś na koncercie JB w Krakowie. Wtedy bałam się najbardziej o jej bezpieczeństwo.
      • panipoczterdziestce Re: Lubicie spędownie? 26.07.22, 00:30
        W Gołębiewskim w Mikołajkach 🙂
    • noname2021 Re: Lubicie spędownie? 26.07.22, 03:21
      Chetnie bym siedziala w termach.

Np. Uniejow.

Albo w Zakopanem.
    • nutella_fan Re: Lubicie spędownie? 26.07.22, 07:23
      Byłam tylko w tych za granicą, ostatnio 5 lat temu i było ok. Teraz nie próbowałam i nie wiem, jakie byłyby moje odczucia.
    • kandyzowana3x Re: Lubicie spędownie? 26.07.22, 07:42
      Energylandie odwiedzamy bardzo często, głównie ze względu na odległość. Imo zdecydowanie jeden z lepszych parków w Europie. Wbrew pozorom kolejki w porównaniu do innych europejskich parków bardzo przyzwoite. Fajny obszar basenowy. Tak bardzo lubię tego typu parki rozrywki
    • mae224 Re: Lubicie spędownie? 26.07.22, 07:52
      nie znoszę, dopisałabym jeszcze wszelkiego rodzaju klubiki dla dzieci z kulkami itp.
      parki rozrywki mogłyby dla mnie nie istnieć i nauczyliśmy tego syna, kilka parków tematycznych mi się podobało, pod warunkiem, że w naturze pod warunkiem, że bez hałasu i tony plastiku dookoła, parki wodne to coś innego, w tygodniu i nie w turystycznych miejscowościach, są super, takie termy warmińskie na przykład.
      • bywalec.hoteli Re: Lubicie spędownie? 27.07.22, 13:39
        Ooooo, małpie gaje dla dzieci też też smile
    • lily_evans011 Re: Lubicie spędownie? 26.07.22, 08:00
      A nawet lubię, ale nie w Polsce, tutaj nie dowierzam właśnie zabezpieczeniom czy planom ewakuacji.
      Tuż przed pandemią byłam z młodą w Tropical Island i było bosko, a przy okazji dobre jedzenie. Z wyjazdów z grupami pamiętam jakiś park wodny w Lloret, Mirabilandię, Gardaland, też było świetnie, dużo ludzi, ale nie dzikie tłumy. Za to Eurodisneyland to czysta zgroza, za własne pieniądze w życiu bym tam nie pojechała.
      Zależy chyba od obiektu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka