Dodaj do ulubionych

Na weekendzie w Szklarskiej...

26.07.22, 10:22
...byłem pochodzić po górkach trochę. I ramach uzupełnienia do toczących się tu dyskusji o ilości turystów w popularnych turystycznych miejscowościach, muszę stwierdzić, że turyści są i to głównie turyści z dziećmi. W mieście najwięcej, ale czegoś takiego jak opisywane kolejki do knajpy, to absolutnie nie zauważyłem. Wchodzisz gdzie chcesz i miejsce przy stoliku jest.

Na szlakach rzekłbym, że raczej pustawo. Szrenica, zródła Łaby, kotły śnieżne. I tam raczej turyści bez dzieci. Wyciąg na Szrenicę żadnej kolejki - wsiadasz i jedziesz. Wyjątek oba wodospady - tam tłoczno. Ale w przypadku Szklarki to tłum tylko na odcinku parking - wodospad.

Hotel, średnia pólka (1000 PLN za dwie doby ze śniadaniem i parkingiem), nawalony jak stodoła po żniwach. Jak stwierdził sam personel - tu cytat: "Qwa ponad 300 ludzi na hotelu, jak my, qwa, ogarniemy jutro to śniadanie". Wygląda, że na tym odcinku jest dobrze i hotelarze nie mogą narzekać.

A i ciekawostka na koniec - braki towarów w Biedronce. W tym przypadku dotknęły wody butelkowanej. Z gazywanych był tylko mały, lekko gazowany Polaris. A tak poza tym to puste palety. Z powodu braku wody trzeba było pić piwo...
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Na weekendzie w Szklarskiej... 26.07.22, 10:34
      A cukier był?
    • memphis90 Re: Na weekendzie w Szklarskiej... 26.07.22, 10:48
      Szklarska - w porównaniu z zeszłym rokiem - puściutka i wyludniona...
      • paskudek1 Re: Na weekendzie w Szklarskiej... 26.07.22, 10:52
        W zeszłym roku też jakichś przeogromnych tłumów nie było
        • profes79 Re: Na weekendzie w Szklarskiej... 26.07.22, 10:59
          Bo Szklarska w porównaniu z Karpaczem jest mniej popularna a do tego z Karpaczem słabo skomunikowana. Z Karpacza jest też (według mnie) więcej możliwości wyjścia w góry niż ze Szklarskiej.
          • paskudek1 Re: Na weekendzie w Szklarskiej... 26.07.22, 11:05
            I kompletnie nie rozumiem czemu? Dojazd do Szklarskiej nie tylko samochodem ale i pociągiem, czego do Karpacza nie ma zdaje się. Szklarska jest przepiękna, szlaki też cudowne. Do Karpacza w sezonie autobus. Dodatkowo Szklarska mniej "stroma" więc milsza w spacerach.
          • dyzurny_troll_forum Re: Na weekendzie w Szklarskiej... 26.07.22, 12:09
            profes79 napisał:

> Bo Szklarska w porównaniu z Karpaczem jest mniej popularna a do tego z Karpacze
            > m słabo skomunikowana. Z Karpacza jest też (według mnie) więcej możliwości wyjś
            > cia w góry niż ze Szklarskiej.

Trochę jak dyskusja o wyższości świąt jednych nad drugimi.
            Karpacz jest, myślę, bardziej popularny, bo Śnieżka. W tym rozku czytałem, że kolejka na wejście i że ruch jednokierunkowy musieli wprowadzić, prawda? Dlatego spodziewałem się mniejszego lub większego armagedonu także w Szklarskiej. A niebieski szlak Karpacz<>Śnieżka jest, i przyjemny, i przepiękny (Samotnia!). Szklarska słynie z wodospadów (i to widać!). Natomiast, moim skromnym zdaniem, całe Karkonosze są cudowne!
    • triss_merigold6 Re: Na weekendzie w Szklarskiej... 26.07.22, 11:00
      Nie wiem czy ktoś zauważył, że w tych skargach hotelarzy i restauratorów przebija, czasem wprost, żal za sezonem 2020 r. kiedy to mnóstwo ludzi zostało w Polsce bo covid. Jeszcze nie było takiej inflacji więc 500+ miało większą wartość i nad morzem, na Mazurach, w Bieszczadach etc. wynajęto każdą psia budę beż względu na standard.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka