nicniewiem 27.07.22, 00:23 Co poza górskimi wędrówkami Was tam urzekło? Trasy górskie mam rozplanowane od dawna, ale pewnie ze 2 dni spędzimy poza szlakami. Jakieś propozycje od tych co były w okolicach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bywalec.hoteli Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 00:37 karpacz jest brzydki sam w sobie wg mnie Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 06:29 Zaniedbany przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 06:42 Zakrupówkowany - kicz na kiczu i kiczem pogania. Podobnie jak w przypadku Zakopanego może co najwyżej stanowić punkt wypadowy w góry. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 09:09 O nie, Zakopane ma mnóstwo pięknej architektury drewnianej w stylu zakopiańskim. Może źle patrzyłem, ale Karpacz to był krzywy chodnik, stragany i brzydkie domy. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 09:16 Domy są piękne ale ludność napływowa nie remontuje ich. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 01:21 Wodospady, zakręt śmierci (punk widokowy), zamek Chojnik, świątynia Wang, muzeum minerałów, muzeum zabawek, park miniatur, cała dolina pałaców i ogrodów, w Jeleniej rynek, baszta cerkiew, skansen, wzgórze Krzywoustego. Odpowiedz Link Zgłoś
nicniewiem Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 08:25 Super, dziękuję. Świątynię Wang będziemy mijali na szlaku, z pozostałych rzeczy coś wybierzemy. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 06:41 W niedalekim zasięgu od okolicy jest też Zamek Czocha. Park Miniatur polecam bo genialne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 06:55 Izery, szczególnie na rowerach. Odpowiedz Link Zgłoś
tos_kaniaaa Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 07:02 2 tygodnie temu byłam w tydzień w Szklarskiej Porębie. To tak: - Zamek Chojnik - polecam bardzo. Tylko podejście do niego to ponad 1h w górę. - wodospad Szklarki, - Złoty Widok, - Chybotek Odpowiedz Link Zgłoś
tos_kaniaaa Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 07:11 Poza tym jeszcze co napisałam to jak będziecie się wspinać to konieczne wejdźcie na Śnieżne Kotly. Widok niesamowity!!! Moje zdecydowanie najlepsze miejsce w tamtych okolicach. No nie da się tych widoków zapomnieć! Najlepiej iść żółtym szlakiem. 2-3 h pod górę. Można też wyciągiem ze Szrenicy, ale to opcją dla tych co nie lubią za dużo chodzic. Do tej pory wspominamy Śnieżne Kotly i Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 08:08 Polecam szlak z Jagniątkowa pod Czarny Kocioł, a stamtąd na Śnieżne. Widoki też spektakularne. Odpowiedz Link Zgłoś
nicniewiem Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 08:25 Kotły w planach Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka1 Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 07:29 A może wycieczka kulinarna? Fajne i dość zróżnicowane cenowo i smakowo knajpy przy drogach pomiędzy tymi miasteczkami. Najlepsze to Mazurkowa Chata, zajazd u Witosa, Pod Skarpą, Aquakultura w Podgórzynie. w Jeleniej i okolicach- Perła Zachodu (również pyszne jedzonko), zapora w Pilichowicach, zamek Chojnik, zamek Bolków, spływ pontonem lub kajakiem po Bobrze z Nielestna, Pałace w Łomnicy, Staniszowie i Wojanowie, lot szybowcem na lotnisku, teren na konikach gdzieś w pobliskich wioskach. Karpacz oprócz wędrówek to relaks w aqaparku w Gołębiewskim, sauny w cenie. Szklarska- Chata Walońska, szukanie ametystów, park linowy, wyciągi. Fajne są też sztolnie uranowe i Park Miniatur w Kowarach- w nim można poszukać inspiracji do dalszych wycieczek. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 07:34 To, że jak byłem z rodzicami w Szklarskiej Porębie, to miałem 9 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 07:45 Kalevala w Borowicach - najbardziej rewelacyjna atrakcja dla dzieci Dom Haupmana w Jagniątkowie (poproście obsługę, żeby opowiedziała Wam o domu coś więcej niż w oficjalnych przewodnikach, może się uda) Wodospad w Przeciece (jeśli morsujecie) Świeradów - stary dom zdrojowy i sky tower, obok Świeradowa zamek Czocha Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 07:46 Wodospad w Przesiece Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 08:25 Zamek Chojnik super. Ścieżka w Koronach Drzew w Janskich Lazniach fantastyczna. Kopalnia uranu. Jaskinia koło Harrahova, chociaż najlepsza ponoć w Moravskim Krasie, ale to już dalej. Skalne Miasta w Ardspach. My akurat niespecjalnie lubimy parki miniatur i muzea (nie licząc minerałów), za to dzieciaki byly zachwycone ZOObaczyskiem i spacerami z alpakami. Huta szkla IMO nie warta swojej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 09:26 Uwielbiam ten rejon, góry oczywiście, ale jest masa innych rzeczy do zrobienia i zwiedzenia, zależy co lubisz. Huta szkła, muzeum papiernictwa, Karkonoskie Tajemnice, Zabawek, Parki Miniatur, Kopalnia Złota, Ogród Japoński, te wszystkie pałacyki z parkami, Kolorowe Jeziorka, browary (Miedzianka świetny!) Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Karpacz, Szklarska Poręba, Jelenia Góra 27.07.22, 10:05 W tamtych okolicach jest mnóstwo atrakcji, wymienię te o których nikt tu chyba jeszcze nie wspomniał. Kowary - zaskakująco urocze małe miasteczko, ciekawe muzeum lokalne, muzuem PRL, park miniatur, tropikalna wyspa, jakbyście potrzebowali plaży 😉 Niedaleko są Rudawy Janowickie, przepiękna okolica do wędrówek, niezwykle widoki. Polecam wycieczke np. na starościńskie skały. Odpowiedz Link Zgłoś