alfa36 28.07.22, 16:39 Cos mnie ukąsiło dwa dni temu. Wygląda jak ślad po komarze, ale jednak wydaje się bardziej prawdopodobne, ze to meszka. Swędzi i czerwone toto. Czym to posmarować, jeśli fenistil nie pomaga? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwirkle Re: Ukąszenie meszki/komara? 28.07.22, 16:50 Możesz posmarować gencjaną. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ukąszenie meszki/komara? 28.07.22, 17:00 Po meszcze jest wygryziona krwawa dziurka, bo meszki gryzą, a po komarze nie ma, bo komar się wkłuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Ukąszenie meszki/komara? 28.07.22, 21:44 Zdarzyło mi się widzieć w domu muchówkę z rodziny ćmiankowatych (malutkie, mają duże skrzydła), ale czytam, ze to nie gryzie... Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Ukąszenie meszki/komara? 29.07.22, 17:02 Ćmianki i meszki to dwie różne rodziny: meszki - Simuliidae, ćmianki - Psychodidae. Istnieją krwiopijne ćmiankowate, należące do podrodziny Phlebotominae, ale one występują w tropikach. Te nasze domowo-łazienkowe puchatki są całkowicie niegroźne. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ukąszenie meszki/komara? 28.07.22, 22:05 Mógł to też być tzw. ślepak, po tym dziadu to boli i swędzi nawet dłużej niż tydzień, a i spuchnąć można. Kiedyś babcia smarowała cytryną albo cebulą. Moja mama memu dziecku smarowała taką maścią: www.e-zikoapteka.pl/hydrocortisonum-oceanic-5-mg-g-krem-15-g.html dziecko twierdzi, że pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Ukąszenie meszki/komara? 29.07.22, 01:32 Dzięki, zaczęłam myśleć już, nawet o elcomie, ale boję się, że za mocne. Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: Ukąszenie meszki/komara? 29.07.22, 01:51 Stopa po ugryzieniu meszek może przybrać taki rozmiar i kolor Nic nie pomagało: smarowanie, tabletki antyalergiczne, okłady z zimnej wody- ulga była chwilowa. Trzy tygodnie przekichane miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Ukąszenie meszki/komara? 29.07.22, 07:59 Okropnie wygląda. I po czym przeszło? Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: Ukąszenie meszki/komara? 29.07.22, 11:44 Stosowałam fenistil, hydrocortizon, allertec. Ale chyba po prostu najlepszym lekarstwem był czas. Wiem, że zdjęcie paskudne, ale może będzie dla kogoś przestrogą. Ja wcześniej z meszkami nigdy nie miałam do czynienia, nie zdawałam sobie sprawy z tego, co to jest za cholerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
sonnija70 Re: Ukąszenie meszki/komara? 29.07.22, 13:32 No ale jak sie przed tym zabezpieczyc? Przeciez tego dziadostwa nawet nie widac. Dziecko codziennie budzi sie pogryzione, a w lozku noc nie znalazlam. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Ukąszenie meszki/komara? 29.07.22, 13:37 > Ale chyba po prostu najlepszym lekarstwem był czas. Otoz to. Nie mam zdjecia, ale moglabym z toba konkurowac okropienstwem stopy. A byly wtedy straszne upaly do kompletu. Ulge przynosilo chlodzenie stopy, paczka mrozonego groszku jako oklad np. Odpowiedz Link Zgłoś