Dodaj do ulubionych

Ukąszenie meszki/komara?

28.07.22, 16:39
Cos mnie ukąsiło dwa dni temu. Wygląda jak ślad po komarze, ale jednak wydaje się bardziej prawdopodobne, ze to meszka. Swędzi i czerwone toto. Czym to posmarować, jeśli fenistil nie pomaga?
Obserwuj wątek
    • qwirkle Re: Ukąszenie meszki/komara? 28.07.22, 16:50
      Możesz posmarować gencjaną.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Ukąszenie meszki/komara? 28.07.22, 17:00
      Po meszcze jest wygryziona krwawa dziurka, bo meszki gryzą, a po komarze nie ma, bo komar się wkłuwa.
      • alfa36 Re: Ukąszenie meszki/komara? 28.07.22, 21:44
        Zdarzyło mi się widzieć w domu muchówkę z rodziny ćmiankowatych (malutkie, mają duże skrzydła), ale czytam, ze to nie gryzie...
        • geigo Re: Ukąszenie meszki/komara? 29.07.22, 17:02
          Ćmianki i meszki to dwie różne rodziny: meszki - Simuliidae, ćmianki - Psychodidae. Istnieją krwiopijne ćmiankowate, należące do podrodziny Phlebotominae, ale one występują w tropikach. Te nasze domowo-łazienkowe puchatki są całkowicie niegroźne.
    • ga-ti Re: Ukąszenie meszki/komara? 28.07.22, 22:05
      Mógł to też być tzw. ślepak, po tym dziadu to boli i swędzi nawet dłużej niż tydzień, a i spuchnąć można.
      Kiedyś babcia smarowała cytryną albo cebulą. Moja mama memu dziecku smarowała taką maścią: www.e-zikoapteka.pl/hydrocortisonum-oceanic-5-mg-g-krem-15-g.html dziecko twierdzi, że pomogło.
      • alfa36 Re: Ukąszenie meszki/komara? 29.07.22, 01:32
        Dzięki, zaczęłam myśleć już, nawet o elcomie, ale boję się, że za mocne.
    • balladyna Re: Ukąszenie meszki/komara? 29.07.22, 01:51
      Stopa po ugryzieniu meszek może przybrać taki rozmiar i kolorsad Nic nie pomagało: smarowanie, tabletki antyalergiczne, okłady z zimnej wody- ulga była chwilowa. Trzy tygodnie przekichane miałam.
      • alfa36 Re: Ukąszenie meszki/komara? 29.07.22, 07:59
        Okropnie wygląda. I po czym przeszło?
        • balladyna Re: Ukąszenie meszki/komara? 29.07.22, 11:44
          Stosowałam fenistil, hydrocortizon, allertec. Ale chyba po prostu najlepszym lekarstwem był czas. Wiem, że zdjęcie paskudne, ale może będzie dla kogoś przestrogą. Ja wcześniej z meszkami nigdy nie miałam do czynienia, nie zdawałam sobie sprawy z tego, co to jest za cholerstwo.
          • sonnija70 Re: Ukąszenie meszki/komara? 29.07.22, 13:32
            No ale jak sie przed tym zabezpieczyc? Przeciez tego dziadostwa nawet nie widac. Dziecko codziennie budzi sie pogryzione, a w lozku noc nie znalazlam.
          • asia.sthm Re: Ukąszenie meszki/komara? 29.07.22, 13:37
            > Ale chyba po prostu najlepszym lekarstwem był czas.

Otoz to.
            Nie mam zdjecia, ale moglabym z toba konkurowac okropienstwem stopy.
            A byly wtedy straszne upaly do kompletu. Ulge przynosilo chlodzenie stopy, paczka mrozonego groszku jako oklad np.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka