Dodaj do ulubionych

Jagodzianki. Ma ktoś sprawdzony przepis?

30.07.22, 10:55
Weszłam w posiadanie litra jagód i ogarnęła mnie ambicja przerobienia ich na drożdżówki z jagodami i z kruszonką. Macie może przepis z którego zawsze wychodzą?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Jagodzianki. Ma ktoś sprawdzony przepis? 30.07.22, 11:00
      Jako że mój sprawdzony przepis (z czterdziestoletniego egzemplarza Gospodyni Wiejskiej czy czegoś podobnego) został 80 km ode mnie, zrobiłam ostatnio wg przepisu z Moich Wypieków i wyszły bardzo dobre. Tylko lukier zrobiłam po swojemu.
      • lemonka5 Re: Jagodzianki. Ma ktoś sprawdzony przepis? 30.07.22, 11:06
        Ale w tym przepisie jest 1 ( jedno) jajko. Na pół kiIo mąki. I ma z niego wyjść 16 jagodzianek?
        Jeśli z tego przepisu piekłaś, to zrobię, bo Twój autorytet kulinarny Danielo, przewyższa moją podejrzliwość.
        • magrathh Re: Jagodzianki. Ma ktoś sprawdzony przepis? 30.07.22, 11:08
          Ja też robię z tego przepisu, tylko wyrabiam ciasto w automacie do chleba i wychodzą bardzo dobre.
        • daniela34 Re: Jagodzianki. Ma ktoś sprawdzony przepis? 30.07.22, 11:11
          Tak. Jest 1 jajko. Wychodzi 16 bułek- bawiłam się nawet w ważenie tych 16 porcji ciasta
    • ren.s Re: Jagodzianki. Ma ktoś sprawdzony przepis? 30.07.22, 11:10
      Wprawdzie bez kruszonki, ale wypróbowany przeze mnie. Za każdym razem wyszły i szybko znikały, nie są zbyt słodkie.

      aniagotuje.pl/przepis/jagodzianki
      • lemonka5 Re: Jagodzianki. Ma ktoś sprawdzony przepis? 30.07.22, 11:13
        Dzięki dziewczyny. To się zabieram. A ten lukier u Danieli to z cukru pudru i soku z jagód?
        • daniela34 Re: Jagodzianki. Ma ktoś sprawdzony przepis? 30.07.22, 11:24
          To taki bardziej syrop ze sloika jagodzianki zeszłego roku niż sok. Ale teraz jeszcze bym dodała soku z cytryny, żeby było bardziej "wow"
    • szare_kolory Re: Jagodzianki. Ma ktoś sprawdzony przepis? 30.07.22, 11:27
      Ja robię z przepisu z bloga Madam Edith tylko modyfikuję przepis na ciasto i robię je po swojemu. Czyli wg mojej babci, która była mistrzem ciasta drożdżowego. Z tego przepisu ciasto wychodzi bardzo leciutkie, jak chmurka, nie za słodkie. Do tego idzie jeszcze budyń, który jest dośc słodki (jak dla mnie za bardzo i obcinam ilość cukru).

      Zaczyn:
      30 dkg drożdży,
      1 łyżka stołowa cukru,
      3 łyżki stołowe mąki pszennej tortowej typ 550
      1/2 szkl mleka
      Mleko podgrzewasz lekko, łączysz z tym co powyżej. Odstawiasz do wyrośnięcia (w tych tempeteraturach to max 20 min i masz z 4 razy objętość wyjściową)
      Ciasto:
      350 g mąki
      1 jajo
      2 łyżki cukru pudru
      2-3 łyżki oleju
      odrobina soli - najlepiej dodać do jaja to zachowa ładny kolor

      Zaczyn przemieszaj łyżką, on wtedy opadnie i powoli dosypuj mąki. Mieszaj. Dodaj jajo, znów dosypuj mąkę i cukier. Zagnieć ciasto. Powinno być lekko wilgotne a będzie gotowe kiedy zacznie odchodzić od ręki. Nie wyrabiaj za długo, jeśli robisz to ręką, nie mikserem, to max 10 minut. Na koniec dodaj olej i zagnieć. Zostaw do wyrośnięcia, przykryj ściereczką. Niech sobie powyrasta z godzinę. W trakcie wyrastania uderz pięścią co jakieś 20 min - to pozwoli równo rozprowadzić pęcherzyki powietrza i ciasto będzie miało ładne, równe dziurki.

      Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wysmaruj budyniem, posyp borówkami, zwiń. Rulon tnij na kanapki. Kanapki układaj na blasze, podsyp każdą płatkami owsianymi (chłoną wilgoć). Potem posmaruj każdą jajem. Odczekaj z 15 min i hop do pieca. Piecz w 180 stopniach, przez ok. 20 min, z opcją grzania góra - dół.

      Wychodzi z tego 12 niemałych bułeczek. Własnie pożarłam dziś ostatnią do porannej kawy.

      Można zwiększyć proporcje i dać tyle samo drożdży, 1/2 kg mąki, 1 jajo i 1 żółtko (uwaga, białko jaja tworzy taki jakby szkielet ciasta, wzmacnia i sprawia, że staje się ono twardsze), szkl mleka, ze 3 łyżki cukru, ze 4 łyżki oleju (ale raczej nie przesadzać z tłuszczem).
      Wyjdzie z tego ok. 18 - 20 też całkiem sporych bułeczek.
      • szare_kolory Re: Jagodzianki. Ma ktoś sprawdzony przepis? 30.07.22, 11:31
        A wyglądają tak:
    • leosia-wspaniala Re: Jagodzianki. Ma ktoś sprawdzony przepis? 30.07.22, 12:39
      Ostatnio robiłam te, pyszne: madameedith.com/przepis/jagodzianki-z-kruszonka/ Nie wiem, czy zawsze wychodzą, mnie ciasto drożdżowe kocha i wychodzi zawsze wink
      • lemonka5 Re: Jagodzianki. Ma ktoś sprawdzony przepis? 30.07.22, 18:09
        Zrobiłam z tego przepisu. Dziękuję, wyszły może krzywe, ale ciasto super, nie lepi się do rąk, fajnie wyrasta i łatwo daje się sformatować w kształt bułeczki.
    • anilorak174 Re: Jagodzianki. Ma ktoś sprawdzony przepis? 30.07.22, 12:48
      Robilam ze strony Moje wypieki.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka