Dodaj do ulubionych

Bo na forum Psy pustka..

02.08.22, 17:50
Jak oduczyć mała od gryzienia
Szczeniak - prawie 3 miesiące - wciąż nas gryzie kiedy jest podekscytowana. Gryzie po rękach, łapie zębami za ubrania, nie chce puścić. Ręce i nogi mam w rankach i siniakach.
Próbowaliśmy: odwrócić się od niej/ ignorować (wtedy zaczyna gryźć w plecy). wyjść z pokoju (zaczyna gryźć po powrocie do pokoju), zastąpić rękę/nogę zabawka lub innym gryzakiem. Nic nie działa
Co na chwile obecna działa to oddzielenie szczeniaka od siebie duża poduszka. Wtedy natychmiast odchodzi (i zaczyna gryźć kogoś innego).
Wszelkie porady będą „much appreciated”
Obserwuj wątek
    • default Re: Bo na forum Psy pustka.. 02.08.22, 17:58
      Wziąć za kark, odstawić, powiedzieć stanowczo "nie wolno" (lub cokolwiek innego, np. be, fuj, zostaw - tylko potem używać konsekwentnie tego samego zwrotu) i wyjść, wstać, odejść, odwrócić się plecami - zignorować psa na jakiś czas, póki się nie uspokoi. No i nie podejmować zabaw, które mogłyby prowadzić do takich zachowań. Czyli raczej rzucanie czegoś, ewentualnie szarpanie, przeciąganie się szmatą, sznurkiem, pluszakiem, ale bez kontaktu z ręką, ubraniem. Jak próbuje jednak łapać za ręce - przerywać jw.
      • frytulek Re: Bo na forum Psy pustka.. 03.08.22, 13:41
        Dziekuje. Wczoraj wieczorem znowu zaczęła wariować. Całe ramiona mam we fioletowych siniakach i ugryzieniach.
        Nawet męża ugryzła do krwi. Dzisiaj rano moja stopę do krwi.
        Jak próbujemy odejść to łapie za nogawki/legginsy i nie puszcza. Jak się odwracam to gryzie mnie bardzo mocno w plecy. Szczękę ma mocna jak rekin.
        Wziąć za kark i odstawić - nie ma takiej opcji bo wazy 15 kilo i ma rozmiar małego labka.
        W piątek będzie miała 3 miesiące a ja jej nawet psi tort urodzinowy kupiłam sad
        • profes79 Re: Bo na forum Psy pustka.. 03.08.22, 13:50
          "Szczeniak" tongue_out Co to za rasa?
          • frytulek Re: Bo na forum Psy pustka.. 03.08.22, 14:34
            To jest dog niemiecki sad
        • akn82 Re: Bo na forum Psy pustka.. 03.08.22, 14:25
          Może się przełam i po prostu ją weź za kark póki się jeszcze da. Za chwilę będzie ważyła dużo więcej. Mam psa niewiele większego i da się z nią „porozmawiać używając karku”, oczywiście jej nie przenoszę ale jak chwycę to udaje się psu dać do zrozumienia, że nie tędy droga.

• default Re: Bo na forum Psy pustka.. 03.08.22, 14:44
          To ugryźć ja też, mocno. Przyduś za kark do ziemi, wyszczerz zęby i ugryź np. w skórę na karku, mocno - wiem że to głupio brzmi, ale często daje efekty wink tylko musisz być w tym momencie naprawdę zła i zdeterminowana, żadne smichy-chichy.
          • berdebul Re: Bo na forum Psy pustka.. 03.08.22, 14:48
            Bóg Cię opuścił?
            • default Re: Bo na forum Psy pustka.. 03.08.22, 15:27
              Już dawno 😉 ale sposób wypróbowany i skuteczny.
              • thea19 Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 01:29
                na psim dziecku???
                • profes79 Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 09:02
                  "Dziecku" Doga niemieckiego jak wynika z informacji wyżej, które jest już kawałem psa (15 kg) i które trzeba postawić do szeregu zanim urośnie do pełnych rozmiarów i zacznie terroryzować rodzinę. Dorosły zwierzak potrafi ważyć i ponad 50 kilogramów. Nie oceniam przy tym sensowności pomysłu by Deafult; aż tak się na psach nie znam.

Wiki podaje:
                  Posłuszeństwo można wyegzekwować konsekwentnym i stosunkowo wczesnym wychowaniem.
                  • thea19 Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 09:07
                    czy pies waży 15kg czy 1kg, to zasady postępowania ze szczeniakiem są takie same i przemocy się nie stosuje
                    • default Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 10:17
                      To nie jest przemoc, tylko sygnał ostrzegawczy, że tak nie wolno. Zrozumiały dla psa, bo tak samo karcila szczeniaka jego mama. Nigdy nie widziałaś jak suka sztorcuje swoje dzieciaki ? Takie już większe, jak zaczynają rozrabiać i wchodzić jej na głowę.
                      • berdebul Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 10:23
                        Normalne suka rzadko eskaluje do poziomu gryzienia, a nawet jeżeli, to robi to w sposób bezpieczny dla szczeniąt, masz pewność, ze autorka tez tak zrobi? Czy bierzesz na klatę ewentualne konsekwencje takich pomysłów, czyli wychowanie skrzywionego, agresywnego psa? Więź z przewodnikiem buduje się na zaufaniu, a nie zadawaniu bólu.
                      • thea19 Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 10:26
                        doskonale wiem jak suka traktuje młode. Człowiek to nie matka szczeniaka i wszelka przemoc jest absolutnie niedopuszczalna. Masz fatalne podejście. Z kotem zrobisz tak samo?
                        • default Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 12:07
                          Kotów aktualnie nie mam, ale gdy miałam - nijak ich nie wychowywałam, pozostawiłam takimi jakie są. Koty to koty, chodzą swoimi drogami.
                          A psów - w tym szczeniąt wychowanych od urodzenia - miałam mnóstwo i jakoś wszystkie wyrosły na porządne, zdyscyplinowane psy. No może poza Ireną, która niestety ma jakieś kocie geny 😉 i jest grzeczna wtedy gdy chce. Na szczęście są to w sumie nieszkodliwe sytuacje, więc się z tym pogodziłam.
                          Nie czytam książek o wychowaniu psów, ja z nimi żyje na co dzień od ponad 40 lat. Wiedza praktyczna - i wyczucie, bo każdy pies, jak każdy człowiek, ma inny charakter, więc do każdego stosuje metody adekwatne do jego psychicznej konstrukcji, potrzeb, zdolności.
                          Któregoś można łagodnie poprosić o właściwe zachowanie, innemu trzeba pokazać kto tu rządzi.

• thea19 Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 12:11
                            koty jako kociaki też gryzą, drapią i robią dokładnie to, co szczeniaki. To, że masz psy od 40lat, nie oznacza, że postępujesz z nimi prawidłowo. Sama przyznałaś, że nie chciałaś skorzystać z pomocy behawiorysty i liczyłaś na samoistne rozwiązanie problemu. Pies zdyscyplinowany wcale nie musi być zdyscyplinowany tylko zwyczajnie odczuwać lęk i strach. Nigdy nie stosowałam kar fizycznych i też miałam i mam normalne psy. Prawidłowych zachowań uczyłam się zachętami a nie przyciskaniem do podłogi i gryzieniem szczeniaka! Za coś takiego sama bym cię przycisnęła i ugryzła.
                            • default Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 13:09
                              Nie liczyłam na "samoistne" rozwiązanie, tylko na to że sama dam radę. I dałam, Bronek jest naprawdę trudnym psem, ale robi ogromne postępy. I nie dlatego że stosuje przemoc, nigdy nie biłam moich psów, najwyżej trzepnelam ścierka w powietrzu. Albo ugryzłam w odpowiedzi na gryzienie 😉
                              Nasze psy są ufne i kochane, jedyna ich wada może być to, że za bardzo rozpieszczone.....
                              • eriu Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 14:24
                                Zgadzam die z Theą w pełni.
                            • ajaksiowa Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 14:17
                              thea19 napisała:

> koty jako kociaki też gryzą, drapią i robią dokładnie to, co szczeniaki. To, że
                              > masz psy od 40lat, nie oznacza, że postępujesz z nimi prawidłowo. Sama przyzna
                              > łaś, że nie chciałaś skorzystać z pomocy behawiorysty i liczyłaś na samoistne r
                              > ozwiązanie problemu. Pies zdyscyplinowany wcale nie musi być zdyscyplinowany ty
                              > lko zwyczajnie odczuwać lęk i strach. Nigdy nie stosowałam kar fizycznych i też
                              > miałam i mam normalne psy. Prawidłowych zachowań uczyłam się zachętami a nie p
                              > rzyciskaniem do podłogi i gryzieniem szczeniaka! Za coś takiego sama bym cię pr
                              > zycisnęła i ugryzła.

I ktoś taki wychowuje ,,Normalne,,psy??🤣🤣🤣
                              • thea19 Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 15:40
                                I z czego rżysz?
                  • eriu Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 14:22
                    Najgorszy sposób to takie dobijanie do ziemi.
                • frytulek Re: Bo na forum Psy pustka.. 05.08.22, 15:22
                  No właśnie 😏
        • yenna_m Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 17:00
          A co Ci hodowca radzi?
          To byłby pierwszy adres, pod ktory bym sie udała po poradę.
          Następny byłby DOBRY behawiorysta.

Skąd masz psa? Hodowla ze ZKwP?
          • frytulek Re: Bo na forum Psy pustka.. 05.08.22, 15:24
            Nie mieszkam w Polsce. Pies jest zarejestrowany w klubie kynologicznym.
            • yadaxad Re: Bo na forum Psy pustka.. 05.08.22, 15:31
              Zamienniki do gryzienia i łagodność. Naturalny odruch dla psa nie ma się spotkać z karą, która zakłuci jego zaufanie, że pan jest po jego stronie i dlatego zawsze warto się jego słuchać.
      • 3-mamuska Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 02:12
        Wyczytałam gdzieś aby w monecie gdy pies cię gryzie pisnąć tak głośno krótko , jak inny szczeniak u nas zadziałało błyskawicznie, ale konsekwentnie wszyscy musza tego używać. Jak tylko złapie od razu głośny pisk. Nie pamietam już czy nie w przeciągu 4 dni pies załapał ze tak nie można. Dajesz wtedy zabawkę i bawisz się z psem.

U nas działało zostaw niskim głosem dostanie.
        • aamarzena Re: Bo na forum Psy pustka.. 05.08.22, 16:37
          Moja na piszczenie reagowała jak na zachętę do zabawy. Człowiek to nie pies i pies o tym wie.
    • berdebul Re: Bo na forum Psy pustka.. 03.08.22, 14:50
      To dziecko jest. Nie panuje nad emocjami, nie umie ich wyciszyć, nie ma rąk do zabawy tylko paszcze. Normalne psie zachowanie.
      Zmęczyć psychicznie - sztuczki, praca nosem, jedzenie/smaczki na matach do lizania/w zabawkach typu kong/ukryte w macie węchowej.
      Plus zabawki, gryzaki dostępne non stop.
      • ajaksiowa Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 06:31
        Gdy za każdym razem gryzienia poczuje ..dyskomfort,po ktörymś razie zrozumie że tak nie wolno,nie musi wiedzieć że to Wy jesteście sprawcamiwink
        • berdebul Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 10:20
          Tak, tak, jeszcze poleć obroże elektryczna🤦🏻‍♀️ Przemoc nie jest potrzebna w wychowaniu psów. Potrzebna jest konsekwencja.
    • noname2021 Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 06:52
      kostki lodu, mrozone kawalki banana - sznurki/linki specjalne do gryzienia - i do tego "bully sticks". A ogolnie to spacery, biegania - w tym wieku szczeniak spi 18 -20 godzin.

przejdziesmile cierpliwosci.
      • igge Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 11:25
        Też myślę, że szczeniak musi mieć ogólnie powiem atrakcje i zajęcia zapewnione. Szczególnie kiedy jego ulubionym zajęciem jest gryzienie opiekunów.
        Opiekun podsuwa pomysły wtedy pies ma mniej czasu na realizację swoich niemądrych tzn niepożądanych smile.
        A potem najedzony i zmęczony śpi.
        Szczenior autorki wyrośnie z gryzienia ludzi, nauczy się delikatnego nacisku szczęk.
        Z naszymi młodymi psami tak było.
        Teraz roczniaki też lubią czuć moją rękę na języku czy w pysku, szczególnie jeden, z radości.
        Ale nie przeszkadza mi bo nie gryzie tylko jakby dotyka. Leciutko.
        U nas kwestię gryzienia/ żucia/ nacisku szczęk ułatwiał fakt, że szczeniaki były dwa.
        • igge Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 11:29
          Nam w przypadku robienia przez szczeniaka czegoś czego nie chcemy pomagało też odwracanie uwagi w sensie szkolenie psa. Wydawanie poleceń najprostszych typu siad czy kółko i nagradzanie przeróżne za wykonanie szybkie.
        • eriu Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 14:26
          Psy też się muszą nauczyć odpoczywać. Nie można ich cały czas nakręcać.
    • eriu Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 14:31
      Pokazać psu, że to Was boli. Musi się nauczyć, że jak boli to powinien puścić. Wydajcie odgłos bólu.
      • ajaksiowa Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 14:49
        eriu napisała:

> Pokazać psu, że to Was boli. Musi się nauczyć, że jak boli to powinien puścić.
        > Wydajcie odgłos bólu.
        >
        Jaasne,w naturze drapieżników leży nie atakowanie tych co piszczą😂
        • yenna_m Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 16:57
          Tak przebiega proces socjalizacji wśrod szczeniąt i kociat. Piszcząc dają znać, że boli.
          I to jest sygnał, który szczenię powinno zrozumieć.
          • ania_z_zielonymii Re: Bo na forum Psy pustka.. 04.08.22, 17:11
            Zgadza się. Piszczenie działa. Mój kociak natychmiast przestawał mnie gryźć kiedy piszczałam. Jako dorosły osobnik nigdy mnie nie ugryzł ani nie podrapał - nawet podczas nieprzyjemnych zabiegów medycznych czy higienicznych ewentualnie się wyrywa.
            • frytulek Re: Bo na forum Psy pustka.. 05.08.22, 15:33
              Ani pisk ani szczek nie działa na ta sucz 😜
              Wczoraj tak mnie gryzła, ze musiałam - no musiałam - oddać jej przez klapsy w dupsko.
              A ta się coraz bardziej i bardziej nakręcała i robiła coraz więcej agresywna. No wiec miałam potwierdzenie, ze „przemoc” nie działa 😏
              Tresurę z behawiorysta zaczynamy na początku września.

Dzisiaj ma urodziny (3 miesiące) i dostała rano twardy herbatnik ze swoim imieniem a wieczorem dostanie urodzinowa cupcake - ze składników odpowiednich dla psów.
              Jutro weterynarz bo zaczęła jej się podkręcać trzecia powieka a później wolny wybieg na dużym ogrodzonym terenie. Niech się sucz wymęczy 😁
              • yadaxad Re: Bo na forum Psy pustka.. 05.08.22, 15:37
                Lepiej złapać za nos i szyję przycisnąć niż klapsy, które są prowokowaniem do "grania" kto silniejszy.
                • yadaxad Re: Bo na forum Psy pustka.. 05.08.22, 15:50
                  U psów krótkie kary. Zaraz jak uznają znowu zgoda i przyjaźń. I powtarzalnie, by się wżyło . Pies długiego "obrażania" nie rozumie, tylko tłumaczy to sobie na walkę o pozycję i to co robił w tej walce będzie powielać.
                • berdebul Re: Bo na forum Psy pustka.. 05.08.22, 16:39
                  Nie, lepiej nie używać przemocy, a już „walka o pozycje” to znak braku wiedzy, głupoty i ogromne ryzyko, przy psie ważącym tyle co dorosły człowiek. 🤦🏻‍♀️
              • yenna_m Re: Bo na forum Psy pustka.. 05.08.22, 19:26

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka