Dodaj do ulubionych

Jak zacząć ćwiczyć?

03.08.22, 12:31
Pytanie głupie, ale.
Zawsze się ruszałam, ale nigdy nie ćwiczyłam. Nie uprawiałam nigdy regularnie sportu, nigdy nie byłam na siłowni, nie chodziłam na żadne fitnesy, za to pływałam, tańczyłam, sztuki walki, skałki, windsurfing itp. Niektóre wakacyjnie, niektóre regularnie, czasem parę razy w tygodniu, ale to tylko wtedy, jak coś mnie zajarało.
Nigdy nie potrzebowałam żadnej dyscypliny treningowo - żywieniowej, bo zawsze byłam szczupła i sprawna fizycznie oraz świetnie skoordynowana ruchowo, niezależnie od tego, co jadłam i czy się ruszałam, czy nie. Moje lekkie ADHD też nie pomagało w jakiejkolwiek dyscyplinie.

W ostatnich kilku latach dużo się zmieniło. Z rozmiaru wiecznego 36 wskoczyłam stopniowo na 42.
Przytyłam najpierw po lekach hormonalnych, które nadal biorę i będę brała, a przestałam się ruszać po cyklu zapaleń mięśni, jakie miałam po covidzie, mam usztywnione nogi, barki, skrócony oddech, jakbym nie miała połowy płuc (chociaż rtg jest ok). Wiek też zaczął robić swoje oraz brak zmiany nawyków jedzeniowych, które wcześniej na nic nie wpływały a teraz zaczęły, zanim się połapałam.

Z dietą poradzę sobie sama, o to nie pytam, ale problem mam, żeby zacząć ćwiczyć. Miałam parę podejść do ćwiczenia w domu ale śmiertelnie mnie nudzą i męczą oraz bolą ćwiczenia dla samych ćwiczeń. Odczuwam je gorzej niż pójście do dentysty. Nienawidzę tak samo biegania ani innych zajęć ruchowych, gdzie nie ma żadnej treści.

Nie mam jednak czasu na to, żeby latać na to co lubię czyli jakieś zajęcia taneczne czy inne judo kilka razy w tygodniu, bo to co prawda poprawi mi sprawność ogólną, ale efekty na sylwetce będą bardzo powoli, albo wcale a ja chcę schudnąć i się wyrzeźbić. Taneczne "treningi" jestem w stanie sobie robić, ale nie daje to takich efektów, o jakie mi chodzi. Zrobił mi się dyndający, sflaczały cellulit chyba na każdym centymetrze ciała, co pogłębia wrażenie zaniedbania. A chcę się ogarnąć i wyglądać przyzwoicie, także w krótkich spodniach czy bluzce bez rękawów, że nie wspomnę o kostiumie kąpielowym, bo to chyba jeszcze nie w tym roku.

Reasumując, wychodzi na to, że albo muszę iść na siłownię i wytrzymać to psychicznie, nie znudzić się i po 2 treningach nie zaprzestać, albo znaleźć sposób na regularne treningi w domu.
Sposób inny, niż silna wola, bo jej nie mam. Muszę mieć zajawkę i wtedy mogę z radością cisnąć aż padnę na twarz a bez zajawki nudzę się, trening jest bolesny i męczący a wyniku nie widać (w tańcu czy sztukach walki widać progres techniczny od razu, że się człowiek czegoś nauczył, jakiegoś ruchu, to mnie motywuje). Zajawki na treningi raczej nie znajdę. W moich emocjach wygląda to jak konieczność do codziennego zmuszenia się do sprawiania sobie nudy, bólu i dyskomfortu przez miesiące i lata, od razu wchodzi rozpacz, że to tak ma wyglądać moje życie?
Macie jakieś pomysły, jak oszukać siebie samą, żeby wejść w to i uzyskać jakiś efekt? Może któraś ma podobną psychikę i podpowie, jak sobie poradziła? Albo co może być ciekawego w ćwiczeniach na siłowni?
Może np. powiecie mi, po jakim czasie jakich treningów będę widziała jakiś efekt? Albo jak to zrobić, żeby jak najszybciej zobaczyć jakikolwiek progres, bo chyba tylko od razu widzialny progres może zmotywować do kontynuacji. Jako, że nigdy nie ćwiczyłam, nie wiem, kiedy on będzie i czego się spodziewać, więc w trakcie ćwiczeń widzę tylko ich wady i żadnych korzyści.
Progres - WAŻNE - na sylwetce lub wadze, bo wytrzymałościowy nie jest dla mnie wystarczająco motywujący, bo mogę go osiągnąć przyjemniejszymi metodami.
Obserwuj wątek
    • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 12:38
      Aha, zakładałam kiedyś wątek o tym jak ćwiczyć brzuch, ale jak widać, pokonała mnie moja psychika a nie dobór ćwiczeń, wątek posiadam w ulubionych i rekomendacje tam podane nadal zamierzam wdrożyć, kiedy tylko się zbiorę. Ten wątek jest po to, aby znaleźć metodę na skuteczne zebranie się.
      • bywalczyni.hosteli Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:03
        Wrzucisz ten wątek tu?
    • leosia-wspaniala Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 12:40
      >Sposób inny, niż silna wola, bo jej nie mam.

Nie ma. Niepotrzebnie napisałaś ten elaborat, przecież nikt cię wołami nie zaciągnie.
      • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 12:41
        leosia-wspaniala napisał(a):

> >Sposób inny, niż silna wola, bo jej nie mam.
        >
        > Nie ma. Niepotrzebnie napisałaś ten elaborat, przecież nikt cię wołami nie zaci
        > ągnie.

Aha, no to dzięki, bardzo pomogłaś. Idę się powiesić.
        • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 12:45
          Wiem, że zaraz się zacznie festiwal wyższościowych wypowiedzi i wiem, że wielu osobom poprawiłam dzień tym elaboratem i będą mogły zaraz napisać, że ja jestem chu...wa a one nie smile. Smacznego.
          • iwoniaw Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 12:55
            agaagaaga123 napisała:

> Wiem, że zaraz się zacznie festiwal wyższościowych wypowiedzi i wiem, że wielu
            > osobom poprawiłam dzień tym elaboratem i będą mogły zaraz napisać, że ja jestem
            > chu...wa a one nie smile. Smacznego.

Nie o to zupelnie chodzi, jaki kto jest, ani o zadne wypowiedzi wyższosciowe, tylko to jest niestety prawdziwa prawda: nie zbierasz sie w sobie, to znaczy, ze widocznie jeszcze nie osiagnęłas dna, nie przeraziłaś sie wystarczajaco tym cellulitem czy krószym oddechem i jeszcze jestes bardziej sklonna do focha na krytyczna uwagę z zewnatrz njż do pacniecia sie w czoło i wniosku "faktycznie! Albo przestanę być "znudzona", bo chcę zlikwidować x, y i z i osiagnąć a, b i c, albo mogę snuć dalej teoretyczne rozwiazania i nikt mnie nie powstrzyma od popadnięcia w stan jeszcze bardziej pogorszony".
          • leosia-wspaniala Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:59
            Nie napisałam, że jesteś ch....owa, nie poprawiłaś mi dnia, bo niby dlaczego byś miała? Nie bądź taką drama queen, co pisze, że się idzie wieszać, bo jej ktoś prawdę napisał. NIE MA magicznego sposobu na robienie czegoś do czego nie czuje się wewnętrznej chęci (albo nie zmusza do tego dramatyczny stan zdrowia), niż silna wola. Po prostu nie ma. A ty nawet nie piszesz jak utrzymać zapał, ty zacząć nie potrafisz.

Ale ok powiem ci, jak na zaczęłam, Pewnego dnia wyszłam sobie pobiegać. Ot tak, bez pytania w internetach jak zacząć, bez GPS-u, bez pulsometru, bidonu i technicznych ciuszków. Nawet butów do biegania nie miałam, tylko zwykłe adidasy. Po prostu przez 30 minut sobie marszobiegłam. Wróciłam skonana, czerwona jak pomidor, mokra jak nie wiem co. 10 lat później mam na koncie 8 maratonów i to w niezłym czasie. Chociaż czasem mi się nie chciało i czasem dalej mi się nie chce. Po prostu spinam poślady i idę. No niestety, czasem trzeba przyjąć gorzką prawdę - albo się zmotywujesz, albo za rok przyjdziesz zadać to samo pytanie. Kto chce, szuka sposobu, kto nie chce, szuka powodu.
            • 21mada Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 23:46
              A jakieś efekty tego biegania?
              • mid.week Re: Jak zacząć ćwiczyć? 04.08.22, 14:33
                21mada napisała:

> A jakieś efekty tego biegania?

Wiadomo: rozwalone kolana, kręgosłup, przerost mięśni ud oraz tysiące wydane na kolorowe legginsy wyszczuplające pośladki, żeby Kaśce oko zbielalo
          • m_incubo Re: Jak zacząć ćwiczyć? 04.08.22, 11:22
            Dobrze się czujesz? Chyba nie tylko z zabraniem się do ćwiczeń masz poważny problem.
            Leosia napisała dokładnie tak, jak jest - nie lubisz ćwiczeń, nie lubisz siłowni, nie lubisz bieżni, nie lubisz fitness (ja też nie lubię, wręcz nienawidzę) - to musisz się zmusić i siłą woli wytrwać, innej rady NIE MA.
        • snakelilith Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 12:52
          Owszem, możesz czymś swoją słabą wolę oszukać, ale na efekty będziesz wtedy bardzo długo czekać. Metoda małych kroków. Bardzo małych kroków. Musiałam nią iść po opercji kolana. Oznaczało to na początku maksymalnie 5 minut na rowerze stacjonarnym i w każdym tygodniu dwie minuty więcej. Jeżeli sama nadasz sobie takie wolne tempo, zaczynając na przykład od 10 minut kardio i jednego ćwiczenia siłowego dziennie, to po pewnym czasie zauważysz, że stanie się to przyzwyczajeniem i można program sportowy rozwijać, czasowo i ilościowo. Ten początek trzeba traktować jak mycie zębów, czy piłowanie paznokci, bez rozkminiania, czy warto, czy niewarto.
          A "zajawki" to pierdy i zostaw sobie to na coś bardziej podniecającego niż sport.
          • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:06
            Właśnie zaczęłam sobie ostatnio czytać o małych krokach i nie wiem, czy to nie jest najlepszy sposób na taki typ, jak ja. Tak niby mimochodem, bez napinania się i wymagającego programu, żeby nie zauważyć, że się ćwiczy.
            Muszę to przemyśleć, jak to przełożyć na swoją sytuację. Bo ta metoda byłaby najlepsza, ale z drugiej strony chciałabym widzieć progres, żeby widzieć sens w codziennym pamiętaniu, dopóki nie przejdzie w nawyk.
            • magdallenac Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:21
              Ja już kiedyś napisałam elaborat jak to jest kiedy na się słabą silną wolę 😉. Nigdy nie sprawdziło się u mnie rzucenie na głęboką wodę w wir fitnessu i zdrowego życia. Nigdy. Zaczynałam od jakichś hard coreowych treningów i wymiękłam po tygodniu. U mnie zadziałało dokładnie to, o czym pisze Snake- metoda małych kroków, ćwiczyłam codziennie z youtubem przez 10 minut, po tygodniu poczułam niedosyt, więc dołożyłam kolejne 10. Po miesiącu było to już 30- 35 minut i zaczęło mi się trochę podobać. Nigdy nie doszłam do etapu zachłyśnięcia się sportem i tego mitycznego wyrzutu endorfin. Z większa, lub mniejszą regularnością od 3 lat ćwiczę w domu i tak już pewnie zostanie.
              • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:47
                magdallenac napisała:

> Ja już kiedyś napisałam elaborat jak to jest kiedy na się słabą silną wolę 😉.
                > Nigdy nie sprawdziło się u mnie rzucenie na głęboką wodę w wir fitnessu i zdrow
                > ego życia. Nigdy.

Amen.
                • magdallenac Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:00
                  Acha, jeśli chodzi o motywację- 2 lata temu zrobiłam sobie z you tubem ciało życia, niestety później pojechałam do Polski i zjadłam 100 kg placków ziemniaczanych i z powrotem zamieniłam się w ziemniaka.
                • primula.alpicola Re: Jak zacząć ćwiczyć? 04.08.22, 11:03
                  agaagaaga123 napisała:

> magdallenac napisała:
                  >
                  > > Ja już kiedyś napisałam elaborat jak to jest kiedy na się słabą silną wol
                  > ę 😉.
                  > > Nigdy nie sprawdziło się u mnie rzucenie na głęboką wodę w wir fitnessu i
                  > zdrow
                  > > ego życia. Nigdy.
                  >
                  > Amen.

Amen sramen. Magda ćwiczy, mimo, że tego nie lubi, a Ty nie.
              • leosia-wspaniala Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 17:05
                >. U mnie zadziałało dokładnie to, o czym pisze Snake- metoda małych kroków, ćwiczyłam codziennie z youtubem przez 10 minut, po tygodniu poczułam niedosyt, więc dołożyłam kolejne 10.

Ale inaczej się nie da i to nie jest kwestia woli, tylko zwyczajnie kondycji, przyzwyczajenia, wydolności organizmu. To jak z pisaniem, czytaniem, mówieniem w języku obcym itd.

>Z większa, lub mniejszą regularnością od 3 lat ćwiczę w domu i tak już pewnie zostanie.

I to jest przejaw silnej woli, jeśli nie sprawia Ci to przyjemności.
              • m_incubo Re: Jak zacząć ćwiczyć? 04.08.22, 12:40
                Mam podobnie, a właściwie tak samo, tyle że ogólnie z aktywnością, nie z ćwiczeniem w domu, bo tego z premedytacją unikam.
                Natomiast wystarczy jeden dzień wakacji od rutyny i... big_grin
            • leosia-wspaniala Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 17:03
              >Muszę to przemyśleć, jak to przełożyć na swoją sytuację.

A zamiast myśleć i pisać ten wątek, mogłabyś wykonać choćby yotubowy krótki trening dla zupełnie początkujących. Lekki, prosty, bez żadnych sprzętów.
              • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 17:34
                leosia-wspaniala napisał(a):

> >Muszę to przemyśleć, jak to przełożyć na swoją sytuację.
                >
                > A zamiast myśleć i pisać ten wątek, mogłabyś wykonać choćby yotubowy krótki tre
                > ning dla zupełnie początkujących. Lekki, prosty, bez żadnych sprzętów.

hehehe, typowa ematka smile
                "Jak myślicie dziewczyny, czy mam odejść od męża, który....?"
                Dwie godziny później: "Jak to, jeszcze nie odeszłaś? To znaczy, że szukasz wymówek, nie ma ofiar, są ochotniczki, niepotrzebnie się tutaj produkujemy i chcemy pomóc".
          • leosia-wspaniala Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 17:01
            Ale nawet mały kroczek trzeba kiedyś wykonać - do małych kroczków też potrzebna jest silna wola, przecież nikt nie zaczyna uprawiać sportu od przysiadów z 100-kilową sztangą albo od przepływania 40 długości basenu olimpijskiego.
            • primula.alpicola Re: Jak zacząć ćwiczyć? 04.08.22, 11:04
              Nie dotrze, daremny trud.
    • joasia33 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 12:44
      Polecam BodyFX. Jest uzależniające. smile
      • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 12:46
        joasia33 napisała:

> Polecam BodyFX. Jest uzależniające. smile

Napiszesz coś więcej? Paczę w google, ale jeszcze nie czaję dokładnie czym to się je.
        • joasia33 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 17:01
          Zobacz na Facebooku. Program wymyśliła tancerka. Podstawowy nazywa się Figure8 i jest oparty na tańcach latynoamerykańskich. Zaczynasz od podstaw, wyuczenia ruchów. Treningi są dla początkujących i dla zaawansowanych. Jest ich mnóstwo. Oprócz programów tanecznych są treningi siłowe, z ciężarem własnego ciała, ciężarkami, taśmami oporowymi. Do wyboru, do koloru. Naprawdę nie sposób się nudzić. Jest też grupa wsparcia na Facebooku, bardzo międzynarodowa - BodyFX Transformation Club. To naprawdę działa. Ja zaczynałam powoli, bo jestem chora, mam różne bóle spowodowane nadczynnością przytarczyc, anemię itp. Ale im więcej ćwiczę, tym mi lepiej. Czas treningów też jest różny, więc gdy mam gorszy dzień, robię coś krótszego. Fajne jest to, że są comiesięcznie wyzwania (do wygrania różne nagrody, w tym nawet wyjazd do Miami w przypadku najbardziej imponującego wyniku), przychodzi co rano mail z wyborem treningów na dany dzień, jadłospisem dla chętnych i tekstem motywacyjnym. No uwielbiam. smile
          • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 17:36
            joasia33 napisała:

> Zobacz na Facebooku. Program wymyśliła tancerka. Podstawowy nazywa się Figure8
            > i jest oparty na tańcach latynoamerykańskich. Zaczynasz od podstaw, wyuczenia r
            > uchów. Treningi są dla początkujących i dla zaawansowanych. Jest ich mnóstwo. O
            > prócz programów tanecznych są treningi siłowe, z ciężarem własnego ciała, cięża
            > rkami, taśmami oporowymi. Do wyboru, do koloru. Naprawdę nie sposób się nudzić.
            > Jest też grupa wsparcia na Facebooku, bardzo międzynarodowa - BodyFX Transform
            > ation Club. To naprawdę działa. Ja zaczynałam powoli, bo jestem chora, mam różn
            > e bóle spowodowane nadczynnością przytarczyc, anemię itp. Ale im więcej ćwiczę,
            > tym mi lepiej. Czas treningów też jest różny, więc gdy mam gorszy dzień, robię
            > coś krótszego. Fajne jest to, że są comiesięcznie wyzwania (do wygrania różne
            > nagrody, w tym nawet wyjazd do Miami w przypadku najbardziej imponującego wynik
            > u), przychodzi co rano mail z wyborem treningów na dany dzień, jadłospisem dla
            > chętnych i tekstem motywacyjnym. No uwielbiam. smile

No patrzę właśnie. To jest forma platformy z płatną subskrypcją?
            • joasia33 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 18:12
              Tak. Można wykupić dożywotni dostęp do Figure8 za kilkadziesiąt dolarów albo subskrypcję na całe BodyFX. Roczną lub w comiesięcznych płatnościach. Ja płacę obecnie 73 zł miesięcznie. Za siłownię płaciłabym więcej, a tak rano wstaję, biorę sprzęt, włączam telewizor i zasuwam. smile
    • g.r.uu Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 12:48
      Normalnie. Po prostu bądź uczciwa wobec siebie. Albo chcesz zrealizować cel i do tego dążysz, albo nie zawracaj głowy sobie i innym. Przed pójściem do pracy też się zastanawiasz, czy masz do tego wenę, chęci o motywację? Albo do wynoszenia śmieci zanim smród będzie w całym mieszkaniu?
      • piataziuta Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 12:49
        Dobre!
      • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 12:55
        g.r.uu napisała:

> Normalnie. Po prostu bądź uczciwa wobec siebie. Albo chcesz zrealizować cel i d
        > o tego dążysz, albo nie zawracaj głowy sobie i innym. Przed pójściem do pracy t
        > eż się zastanawiasz, czy masz do tego wenę, chęci o motywację? Albo do wynoszen
        > ia śmieci zanim smród będzie w całym mieszkaniu?

Owszem, aby te rzeczy robić, też trzeba mieć motywację. W przypadku pracy czy śmierdzących śmieci feedback jest natychmiastowy smile
        • g.r.uu Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 12:58
          Ale Ty już masz feedback braku ćwiczeń: źle się czujesz i wszystko Co wisi.
          • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:07
            g.r.uu napisała:

> Ale Ty już masz feedback braku ćwiczeń: źle się czujesz i wszystko Co wisi.

Oczywiście, ale nie mam feedbacku z bolesnych i nużących ćwiczeń, dlatego pytam o inne metody.
            • suki-z-godzin Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:17
              Ta, nie masz fidbaku...
              Po kilku tygodniach cwiczen bicepsu ciezarkiem 2 a potem 3 kilowym 3 razy w tygodniu, nie poznasz wlasnego ramienia.

Youtube -> Natalia Gacka trening na ramiona.
              • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:39
                suki-z-godzin napisała:

> Ta, nie masz fidbaku...
                > Po kilku tygodniach cwiczen bicepsu ciezarkiem 2 a potem 3 kilowym 3 razy w tyg
                > odniu, nie poznasz wlasnego ramienia.
                >
                > Youtube -> Natalia Gacka trening na ramiona.

O widzisz, i to jest informacja, o którą pytałam. Jako osoba, która nigdy nie ćwiczyła, pytałam, kiedy coś zobaczę. Jak próbowałam coś ćwiczyć, to po dwóch - trzech 20 minutowych treningach nic się nie zmieniało smile

• primula.alpicola Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:00
                  "Jak próbowałam coś ćwiczyć, to po dwóch - trzech 20 minutowych treningach nic się nie zmieniało"

big_grin
                  No takich cudów nie ma.
                  • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:02
                    primula.alpicola napisała:

> big_grin
                    > No takich cudów nie ma.

Dałam emotkę, zauważyłaś?
                • leosia-wspaniala Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 17:08
                  >O widzisz, i to jest informacja, o którą pytałam. Jako osoba, która nigdy nie ćwiczyła, pytałam, kiedy coś zobaczę.

Ale to zależy, nikt ci nie powie, że po 20 treningach coś zobaczysz, wszystko zależy od sytuacji wyjściowej.
            • g.r.uu Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:24
              A w pracy dostajesz dniówkę czy czekasz miesiąc na feedback finansowy?
              • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:40
                g.r.uu napisała:

> A w pracy dostajesz dniówkę czy czekasz miesiąc na feedback finansowy?

W pracy mam umowę, że dostanę na pewno smile
                • mashcaron Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:57
                  Jeśli będziesz ćwiczyć, to też efekt będzie na pewno:p daję ci na to moja gwarancję:p
                  Jak po miesiącu REGULARNYCH ćwiczeń kompletnie NIC się nie zmieni to położę głowę na kamień:p
                  • 35wcieniu Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:58
                    Po miesiącu rzadko kiedy sie zmienia przy takim poziomie zapuszczenia.
                    • picathartes Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:10
                      > Po miesiącu rzadko kiedy sie zmienia przy takim poziomie zapuszczenia.

Im większy poziom zapuszczenia, tym szybciej widoczne efekty.
                    • mashcaron Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:19
                      Oczywiście, że się zmienia. Wiem, bo też byłam taka zapuszczona jeszcze trzy lata temu.
                    • kotejka Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:27
                      35wcieniu napisał(a):

>

W ciele być może, w ogólnej kondycji bardzo wiele
                      Zapuszczona kobieta po 40 nigdy nie osiągnie poziomu fitnesek z insta
                      Wizualnie ani poza żadnych innym względem
                      Ale ogólna moc.sila wydolność kondycja poprawia się natychmiast
                      Progres.cieszy bardzo
                      • 35wcieniu Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:49
                        U mnie po miesiącu nigdy nie ma zauważalnych efektów ale fakt że z obciążeniem nie ćwiczę.
                    • kobietazpolnocy Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:50
                      35wcieniu napisał(a):

>

Wręcz przeciwnie. Przy regularnym i rozsądnym ruchu pierwsze zmiany nadchodzą dość szybko. Tylko nieraz po pierwszym zachwycie szybkimi postępami można się rozczarować późniejszym wolniejszym tempem.
                      • 35wcieniu Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 17:00
                        Jak wyżej- być może. U mnie po takim czasie efektów nie widziałam, ale nie ćwiczyłam z obciążeniem.
      • gama2003 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:44
        A to nie. To tak nie działa w temacie odchudzania. Smród czy wywalenie z pracy następują szybko. Odchudzanie zawsze można zacząć od pojutrza. Odchudzanie myślę - ruch i dieta.

Na słabą silną wolę nie działa rozsądek. Niestety.
        Działają silne emocje - lęk lub wnerw totalny. Lęk o zdrowie a wnerw to najlepszy - pokazać komuś. Głupie ? No pewnie.
        Ale skuteczne.
        • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:48
          gama2003 napisała:

> Na słabą silną wolę nie działa rozsądek. Niestety.

To prawda

> Działają silne emocje - lęk lub wnerw totalny. Lęk o zdrowie a wnerw to najleps
          > zy - pokazać komuś. Głupie ? No pewnie.
          > Ale skuteczne.

Ale to zabija na dłuższą metę.
        • g.r.uu Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:58
          I mnie działa 🙄 Chcę osiągnąć cel X, to wymaga kroków a, b, c więc je po prostu robię. Tylko cel musi być realistyczny i uwzględniający uwarunkowania życiowe
          • 35wcieniu Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:10
            U mnie nie. Zwłaszcza jak cel jest nieszczególnie uchwytny, typu "dla ogólnego zdrowia" albo "bo się powinno". Wtedy równie dobrze mogłoby go nie być.
            • gama2003 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 18:41
              Też niestety tak mam.
              Najskuteczniejsze byly bodźce w stylu - pokażę tej cholerze. A potem jak już szlo ku dobremu to siłą rozpędu, żal bylo zmarnowqć. I zapominałam o cholerze ciesząc się efektami. I trzymałam się mądrego trubu życia jakby nawykowo.

Teraz znowu popłynelam ze slodyczami i czas się w łeb walnąć, albo znowu motywacji z cholerą poszukać
          • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:12
            g.r.uu napisała:

> I mnie działa 🙄

Typowa odpowiedź admina systemu smile i tak samo pomocna.

• piataziuta Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 12:48
      >za to pływałam, tańczyłam, sztuki walki, skałki, windsurfing

Weź rower i pojedź na ściankę! smile
      A potem znowu weź rower i pojedź na basen.

Rowerem zrobisz kardio o niezbyt wielkiej intensywności, rozruszasz nogi. Na ściance podrzeźbisz ręce i core. Na basenie spalisz dużo kalorii i podciągniesz się ogólnorozwojowo.
      To będzie wystarczające na początek.
      Potem, jak już zobaczysz efekty i ci się bardziej zechce, to weźmiesz się za inne aktywności i pompowanie tyłka.
      • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:01
        Rower w moim przypadku odpada z innych powodów, nieważne. Chyba, że stacjonarny na siłowni.

Ścianki się jeszcze boję, bo dopiero skończyłam rehabilitację po zapaleniach mięśni barków, bicepsa itp i nawet po malowaniu szafki zaczyna mnie boleć znowu, nie chcę sobie odnowić urazu, bo poprzednio wystarczyła drobna nieostrożność, podniesienie czegoś cięższego i byłam wyłączona z funkcjonowania i pracy (przy kompie) na miesiąc.

Natomiast może faktycznie pływanie? Nie mam danych, czy amatorskie pływanie żabką w basenie coś może dać w sensownym czasie?
        • jehanette Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:14
          Najbezpieczniejsze jest chyba pływanie na plecach. W dodatku działa na mięśnie brzucha i pleców. Z kolei pływanie żabką jest kiepskie dla kręgosłupa lędźwiowego i szyi.
          • extereso Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:25
            Naprawdę? Ja tak pływam, co prawda w okularach i zanurzam głowę właśnie żeby nie wyginać kręgosłupa, ale może to nie jest zbyt dobre? Wapaha, powiedz 😊
            • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:49
              Ja jak pływam to robię wszystko, żeby nie zanurzyć głowy...
              • maslova Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:59
                No to niestety źle robisz....
                • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:13
                  maslova napisała:

> No to niestety źle robisz....

Inaczej nie dam rady, psychicznie
                  • kobietazpolnocy Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:52
                    agaagaaga123 napisała:

> maslova napisała:
                    >
                    > > No to niestety źle robisz....
                    >
                    > Inaczej nie dam rady, psychicznie

A z maską z rurką?
                    Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale u nas często widzę tak pływające osoby na basenie. Tak jest znacznie łatwiej, no i zdecydowanie lepiej dla kręgosłupa niż przy odkrytej żabce. I pozwala przełamać lęk przed wodą, popracować spokojnie nad techniką, itd.
                  • maslova Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 17:10
                    Jeszcze trzy lata temu też nie dawałam rady. A ponieważ miałam problemy z kręgosłupem, na które najlepszą formą aktywności było pływanie, zapisałam się na lekcje. Po kilku zajęciach okazało się, że zanurzanie głowy naprawdę nie jest straszne, a obecnie jest to dla mnie sama przyjemność 😊
            • wapaha Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 21:33
              extereso napisała:

> Naprawdę? Ja tak pływam, co prawda w okularach i zanurzam głowę właśnie żeby ni
              > e wyginać kręgosłupa, ale może to nie jest zbyt dobre? Wapaha, powiedz 😊

robisz dobrze - żabka dyrektorska nie tylko nadwyręża odcinek szyjny kręgosłupa i powoduje napięcia w barkach- ale też sprawia, że cąły ruch jest nieprawidłowy. I nie chodzi o estetykę ale o efektywność
              W żabce 90% całego cyklu ruchu odbywac sie powinno pod wodą - nad wodą jest tylko moment w którym nabiera się na chwilę oddechu. Nie tylko sprawia to, że cykl nie jest zaburzony ( kolejność ręce, głowa, nogi ) ale nie ma napieć i nacisku na kręgosłup. Wykorzystany jest też pęd-tzw ślizg, niwelowane sa opory wody ( które w przypadku złego ruchu dają dodatkwe źle działajace siły)
              Pływanie wtedy jest zdrowe- gdy jest jak najbardziej prawidłowe-i serio, nie jestem faszystką-po prostu dążeniem powinno być do optymalnego, prawidłowego ruchu . Woda nie wybacza. Pływanie jest zbawienne dla naszego ciała- angazuje wszystkie mięsnie pod warunkiem że jest poprawne

Btw żabka sto lat temu była zalecana w sanatoriach
          • maslova Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:58
            > Z kolei pływanie żabką jest kiepskie dla kręgosłupa lędźwiowego i szyi.

Prawidłowe pływanie żabką, czyli kryte, jest jak najbardziej zdrowe. Niezdrowe jest pływanie "żabką" bez zanurzania głowy. To właśnie może powodować lordozę kręgosłupa
        • piataziuta Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:15
          agaagaaga123 napisała:

> Natomiast może faktycznie pływanie? Nie mam danych, czy amatorskie pływanie żab
          > ką w basenie coś może dać w sensownym czasie?

Na pewno spali kalorie. smile

• suki-z-godzin Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:20
          A widzisz siebie plywajaca pol godziny w te i z powrotem?
          Nie ma nic nudniejszego niz psww*. Mp3 troche ratuje sytuacje plus traktowanie plywania jako formy medytacji.

*przemieszczanie sie w wodzie.
          • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:43
            suki-z-godzin napisała:

> A widzisz siebie plywajaca pol godziny w te i z powrotem?
            > Nie ma nic nudniejszego niz psww*. Mp3 troche ratuje sytuacje plus traktowanie
            > plywania jako formy medytacji.
            >
            >
            > *przemieszczanie sie w wodzie.

Jestem analfabetką techniczną. Można słuchać muzyki pływając? Jak to zrobić?
            Tak, mogę z tego zrobic formę medytacji, bo pływanie nie boli, nie mdleję z braku tlenu i mogę pracować spokojnie nad techniką ruchu, np. wziąć raz na jakiś czas instruktora, żeby mi coś pokazał a potem ćwiczyć (przynajmniej nie w trakcie, tylko zakwasy potem, ale zakwasy są dla mnie okej).
            Ból przy ćwiczeniach mnie bardzo rozprasza.

• piataziuta Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:56
              No i super.
              Kiedy zaczynasz? smile
            • suki-z-godzin Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:58
              Mozna, jak najbardziej.
              www.decathlon.pl/p/szczelny-odtwarzacz-plywacki-mp3-swimmusic-100-v3-sluchawki/_/R-p-310758
              • picathartes Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:01
                Tylko Sony do pływania nie polecam. Drogie jak pies i kompletnie bezużyteczne, bo przy każdym zanurzeniu głowy pod wodę słuchawka odczytuje uderzenie wody jako "puknięcie" a nią, a puknięciem w słuchawkę zmienia się głośność, piosenkę itd.
                Katastrofa, nie mam pojęcia kto to w ogóle do sprzedaży wypuścił 🙈
                • piataziuta Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:28
                  Borze, czego to ludzie nie wymyślą! Prawdziwe NARZĘDZIE TORTUR!
                  A na basenie jest przecież tyle możliwości urozmaicania sobie pływania!

Moja koleżanka z pracy np., pomiędzy kolejnymi długościami, ogląda sobie ratowników.

Ja preferuję założyć okularki, zanurzyć się pod wodę i podziwiać pływające gluty z nosa.

• agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:05
                suki-z-godzin napisała:

> Mozna, jak najbardziej.
                > www.decathlon.pl/p/szczelny-odtwarzacz-plywacki-mp3-swimmusic-100-v3-sluchawki/_/R-p-310758

No i myk, są proste rozwiązania, o których nie wiedziałam. Na to właśnie liczyłam, zakładając ten wątek a nie na umoralnianie że powinnam mieć silną wolę, bo jak nie, to jestem przegrywem smile
              • magia Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 21:13
                a nie ma jakichs sluchawek bezprzewodowych wodoodpornych po Bluetoothie, zeby polaczyc sie z telefonem lezacym obok basenu, bo jak sacto kupuje i ide plywac z audiobokiem w uszach
    • znowu.to.samo Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 12:56
      A czy ty jesteś dzieckiem że zawsze musisz mieć "zajawkę" ?
      Czasem trzeba spiąć przysłowiową dudę, nie ma innego wyjścia. Jak zobaczysz pierwsze efekty wtedy złapiesz wiatr w żagiel
      • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:03
        znowu.to.samo napisała:

> A czy ty jesteś dzieckiem że zawsze musisz mieć "zajawkę" ?
        > Czasem trzeba spiąć przysłowiową dudę, nie ma innego wyjścia. Jak zobaczysz pie
        > rwsze efekty wtedy złapiesz wiatr w żagiel
        >

Tak, muszę mieć zajawkę. Cieszę się, że się mogłaś dzięki temu poczuć lepiej.
        Przecież piszę, że nie wiem nic o możliwości zobaczenia efektów i że to by pomogło, jakbym wiedziała, kiedy je zobaczę, albo co muszę zrobić, żeby je zobaczyć ale NIE MAM DANYCH bo nigdy nie ćwiczyłam na efekt i pytam m.in. o to.
        • primula.alpicola Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:09
          Jeśli pójdziesz do siłowni i zaczniesz ćwiczyć z sensownych trenerem, oraz pilnować diety, snu, regeneracji, stresu, nawodnienia, to pierwsze efekty (zmiany wyglądu ciała) zobaczysz po jakichś 4 tygodniach.
          • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:12

> Jeśli pójdziesz do siłowni i zaczniesz ćwiczyć z sensownych trenerem, oraz piln
            > ować diety, snu, regeneracji, stresu, nawodnienia, to pierwsze efekty (zmiany w
            > yglądu ciała) zobaczysz po jakichś 4 tygodniach.

Dzięki za konkretną odpowiedź! 4 tygodnie brzmi jak okres, przez który jestem w stanie się utrzymać w ryzach patrząc w dal na mój cel, potem widoczny efekt powinien już zadziałać jako motywator do kontynuacji. Umiesz powiedzieć, ile takich treningów tygodniowo trzeba wcisnąć, żeby te 4 tygodnie były realne?
            Jakoś mi się wydawało, że te efekty to się liczy w miesiącach czy latach.
            • primula.alpicola Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:05
              " Umiesz powiedzieć, ile takich treningów tygodniowo trzeba wcisnąć, żeby te 4 tygodnie były realne?"

Ze trzy wzmacniające (ale sensownie ułożony plan, a nie że wchodzisz do siłowni i chaotycznie dopadasz jedną maszynę po drugiej) plus 2-3 aerobowe albo cardio.
              • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:10

> " Umiesz powiedzieć, ile takich treningów tygodniowo trzeba wcisnąć, żeby te 4
                > tygodnie były realne?"
                >
                > Ze trzy wzmacniające (ale sensownie ułożony plan, a nie że wchodzisz do siłowni
                > i chaotycznie dopadasz jedną maszynę po drugiej) plus 2-3 aerobowe albo cardi
                > o.

Czyli 5-6 razy w tygodniu po godzinie?
                Oesu <ociera pot z czoła> i wtedy po 4 tygodniach będzie widać, po co to wszystko było i że warto dalej?

Jeszcze się zastanawiam, co najlepiej pomoże na dyndający cellulit, który mi wyrósł na wszystkim i ewidentnie jest hormonalny, bo wcześniej nic nigdy takiego nie miałam, nawet jak nie ćwiczyłam nic a nic i miałam dietę z chipsów, parówek i kawy.
                Na razie się szczotkuję jak dzika od 2-3 miesięcy i niewiele z tego wynika, tzn mam idealnie jedwabistą skórę, ale jej struktura pod spodem bez najmniejszych zmian.
                • primula.alpicola Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:20
                  "Czyli 5-6 razy w tygodniu po godzinie?"
                  To odpuść na razie to cardio i skup się na wzmacnianiu, marudo jedna.

• agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:52

> "Czyli 5-6 razy w tygodniu po godzinie?"
                    > To odpuść na razie to cardio i skup się na wzmacnianiu, marudo jedna.
                    >
                    Nie marudo, tylko mam pracę, dzieci i jeszcze parę rzeczy do ogarnięcia po pracy smile
                    • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:53
                      Dobra, a czy czyimś zdaniem ma sens cos takiego, że idę na siłkę 2 razy w tygodniu maksymalnie trzy (w jakich odstępach czasu) a w pozostałe dni robię 10-minutowe coś?
                      • picathartes Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:07
                        3 razy siłka (pn, śr, pt na przykład).
                        Do tego jakieś cardio w 5-6 pozostałych dni. Przykłady cardio: rowerek, bieżnia lub orbitrek 20 min jako rozgrzewka przed treningiem siłowym, to 3 razy w tygodniu gdy jesteś na siłowni.
                        Pozostałe 2-3 dni: pływanie, bieganie, szybki marsz, rower. Możesz biegać do pracy lub jeździć na rowerze, wybrać się na szybki marsz po osiedlu wieczorem lub rano zaliczyć 20min truchtu (wstajesz, narzucasz byle co na siebie, adidasy, odpuszczasz sobie mycie zębów, czesanie, makijaż, po prostu odbębniasz 20 min wokół bloku i dopiero wracasz na poranną toaletę tongue_out). To nie musi być godzina, wystarczy 20min intensywne (trucht np) lub 30min umiarkowane (marsz) dziennie. Możesz sobie 2x 15min marszu w ciągu dnia zaliczyć.
                        W siódmy dzień dołożyłabym jogę na rozluźnienie i rozciągnięcie smile
                        • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:30
                          picathartes napisał(a):

> 3 razy siłka (pn, śr, pt na przykład).
                          > Do tego jakieś cardio w 5-6 pozostałych dni. Przykłady cardio: rowerek, bieżnia
                          > lub orbitrek 20 min jako rozgrzewka przed treningiem siłowym, to 3 razy w tygo
                          > dniu gdy jesteś na siłowni.
                          > Pozostałe 2-3 dni: pływanie, bieganie, szybki marsz, rower. Możesz biegać do pr
                          > acy lub jeździć na rowerze, wybrać się na szybki marsz po osiedlu wieczorem lub
                          > rano zaliczyć 20min truchtu (wstajesz, narzucasz byle co na siebie, adidasy, o
                          > dpuszczasz sobie mycie zębów, czesanie, makijaż, po prostu odbębniasz 20 min wo
                          > kół bloku i dopiero wracasz na poranną toaletę tongue_out). To nie musi być godzina, wy
                          > starczy 20min intensywne (trucht np) lub 30min umiarkowane (marsz) dziennie. Mo
                          > żesz sobie 2x 15min marszu w ciągu dnia zaliczyć.
                          > W siódmy dzień dołożyłabym jogę na rozluźnienie i rozciągnięcie smile
                          >
                          Oj, bieganie, truchtanie po moim trupie. Rower wcale. To będzie najbardziej demotywująca rzecz, jaką mogę zrobić, żeby mi się odechciało treningów (sprawdzałam, szczególnie zimą).
                          Za to w warunkach domowych mogę (tu wymieniam, co mogę zrobić z niewielkim zmuszeniem się, takim do przewalczenia) zrobić rozgrzewkowy trening izolacji tanecznych, on dobrze mi robi na psyche, bo czuję progres i można się też przy nim spocić - a zakończyć serią brzuszków czy planków albo jakimś innym ćwiczeniem na coś konkretnego. Tak na 10-20 minut całość (plus 20 minut wybierania playlisty). Mogę też znaleźć jakiś trening na yt na 10-20 minut, jeżeli ktoś by mi coś polecił dedykowanego na cel "brzuch oraz dyndający cellulit na nogach, rękach, nosie". A najlepiej kilka takich treningów, żeby mieć płodozmian, bo po 3 razie tego samego też się zacznę nudzić.
                          Wtedy się wyrobię w moim planie dnia bez rujnowania go i bez dodatkowego stresu, czyli obniżę próg wejścia i zwiększę szansę na regularny nawyk. Ma to sens? Takie coś w te dni bez treningu a 2-3 razy w tygodniu siłka po godzinie?
                          • picathartes Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:33
                            To zrób sobie te tańce; o to chodzi żeby się spocić smile Możesz codziennie, jak Ci się chce i lubisz.
                            Brzuszki i planki niekoniecznie, bo to jest trening siłowy, a ten masz sobie w dni bez siłki odpuścić. W ogóle brzuszków nie rób, to jest zabójstwo dla kręgosłupa.
                            • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:49
                              picathartes napisał(a):

> To zrób sobie te tańce; o to chodzi żeby się spocić smile Możesz codziennie, jak
                              > Ci się chce i lubisz.
                              > Brzuszki i planki niekoniecznie, bo to jest trening siłowy, a ten masz sobie w
                              > dni bez siłki odpuścić. W ogóle brzuszków nie rób, to jest zabójstwo dla kręgos
                              > łupa.

Brzuszki takie malutkie smile tylko odrywanie łopatek. Też nie? Rowerek też nie? Pilnując, żeby kręgosłup leżał na ziemi? Buu. Brzuch jest moim słabym punktem, mięśnie mam luźne jak rozciągnięte kolana w legginsach.
                              Po takiej rozgrzewce mogę porobić powiedzmy jedną - dwie piosenki (3-7 minut) jakieś ćwiczenia na brzuch - wiem, ze dam radę, w sensie, że z rozpędu je zrobię, zanim się zacznę nudzić.
                              • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:00
                                No i moim zdaniem ważne jest, żebym sobie taki codzienny, nawet krótki i niewymagający, ale sensowny trening wdrożyła jako stały nawyk. W tym celu muszę go przygotować, zaplanować, co ma mi dawać i jak ma mi się nie znudzić. Bo może być tak, że nie będę miała czasu czy kasy na regularną siłkę, będę miała przerwę, będę miała doła, albo przeciwnie, nie będę jej już potrzebowała, a taki trening codzienny jako program minimum chciałabym mieć po prostu jako nawyk taki jak właśnie mycie zębów.
                                Problem w tym, że kompletnie się nie znam na treningach big_grin
                                • pade Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:13
                                  Sprawdź Trening fitness na youtube. Różne rodzaje treningów, dla początkujących, dla zaawansowanych, sporo na core, z ciężarkami, taśmami itd.
          • kura17 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:37
            Primula, ale powaznie? pisze o zmianie wygladu ciala po miesiacu tylko? ja cwiczylam podobnie, jak opisujesz, choc niezbyt intensywnie i w domu z trenerem online. 3 razy w tygodniu core (ok 40 min) + 2-3 razy bieganie (30-50 min). wczesniej tylko biegalam. owszem, wzmocnienie (niewielkie) miesni poczulam po miesiecu, ale w wygladzie dopiero po 3 miesiacach (a przykladalam sie do cwiczen, choc nie tak, jak Ty, Ziutka, czy Magdalena 🙃 )

moze ja po prostu za stara jestem na szybkie efekty? wink 50+
            • primula.alpicola Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:02
              Ale doczytałaś o "oraz pilnować diety, snu, regeneracji, stresu, nawodnienia" ? To jest równie ważne.
              I ja nie piszę o całkowitej przemianie, tylko o pierwszych zmianach, a te miałaś.
              • kura17 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:07
                tak, czytalam i tez dbalam, choc ze strsem zawsze u mnie kiepsko. i efektow w wygladzie nie mialam po miesiacu, zaczelam czuc sie silniejsza bez zmian wizualnych. mysle, ze to pi prostu osobnicze, a ja mam pecha/pesel kiepski wink
                • picathartes Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:14
                  > mysle, ze to pi prostu osobnicze, a ja mam pecha/pesel kiepski wink

Bo to jest osobnicze, są różne typy sylwetek. Do tego dużo zależy od proporcji włókien "fast twitch" do "slow twitch" w mięśniach i ta proporcja jest uwarunkowana genetycznie.

Im "sztywniejsza" i krótsza sylwetka, tym szybsze będą efekty. U osób wysokich z bardziej elastycznymi stawami na efekt trzeba czekać dużo dłużej przy takim samym nakładzie pracy.

Im szczuplejsza osoba tym szybciej widać mięśnie. U osoby z większą proporcją tkanki tłuszczowej mięśnie urosną tak samo, ale żeby było je widać, muszą urosnąć dużo więcej, bo muszą się "przebić" przez większą ilość tkanki 😜
                  • kura17 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:57
                    o, dzieki za info. ja zbyt wysoka nie jestem, ale mam 172 cm. no i zawsze potrafilam zalozyc noge za glowe, bez zadnych cwiczen - nie wiem, czy to oznacza elastycznosc wink

za to idealnie pasuje wieksza ilosc tkanki tluszczowej, zwlaszcza w miejscach, gdzie najszybciej chcialabym zobaczyc roznice LOL
                • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:17
                  kura17 napisała:

> tak, czytalam i tez dbalam, choc ze strsem zawsze u mnie kiepsko. i efektow w w
                  > ygladzie nie mialam po miesiacu, zaczelam czuc sie silniejsza bez zmian wizualn
                  > ych. mysle, ze to pi prostu osobnicze, a ja mam pecha/pesel kiepski wink
                  >

Mnie pesel też nie pomaga...
            • g.r.uu Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:54
              Po miesiącu diety i treningów miałam ogromny progres. W sumie już po 2 tygodniach były widoczne efekty. A w trzy miesiące przeszłam od pociazowej kluchy do sylwetki lepszej niż przed ciążą
              • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:10
                g.r.uu napisała:

> Po miesiącu diety i treningów miałam ogromny progres. W sumie już po 2 tygodnia
                > ch były widoczne efekty. A w trzy miesiące przeszłam od pociazowej kluchy do sy
                > lwetki lepszej niż przed ciążą

A powiesz tak łopatologicznie, jakie to były treningi, ile razy w tygodniu, ile trwały i tak dalej?
                Po ciąży to ja bez ćwiczeń i żadnych aktywnych działań przeleciałam o 5 kilo w dół w stosunku do wagi przedciążowej.
                • g.r.uu Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:31
                  Cztery treningi tygodniowo z obciążeniem: gumy i hantle, każdy trwający około 80 minut plus cardio 12 minutowy bardzo intensywny trening. Tu nawet nie chodzi o wagę, choć przytyłam blisko 30 kg, tylko o wyrobienie sylwetki, o zarys mięśni na brzuchu, brak cellulitu, wyszczuplone nogi. Nie wiem, czy kiedykolwiek wyglądałam lepiej
                  • 21mada Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 23:56
                    Kto ma na to wszystko czas?
                    • g.r.uu Re: Jak zacząć ćwiczyć? 04.08.22, 00:21
                      No na przykład ja. Dzięki temu nie muszę opowiadać bzdur, że koło czterdziestki nie da się mieć płaskiego umięśnionego brzucha big_grin Ludziom więcej zajmuje Netflix niż mnie treningi.
                      • 21mada Re: Jak zacząć ćwiczyć? 04.08.22, 00:36
                        Jak siedzisz w domu z dzieckiem i nie pracujesz to może masz czas.
                        • g.r.uu Re: Jak zacząć ćwiczyć? 04.08.22, 10:40
                          Pracuję, często po treningu jeszcze musiałam do pracy siadać. Kwestia priorytetów. A już nie mieć 12 minut na kardio to śmiech na sali, nie wiem, kto jest tak zajęty, że nie da rady.
                      • magdallenac Re: Jak zacząć ćwiczyć? 04.08.22, 08:19
                        g.r.uu napisała:

że koło czterdziestki
                        > nie da się mieć płaskiego umięśnionego brzucha

Brzuch to moja zmora, już nie mam do niego siły 😩. Nogi, ramiona, super, a odkąd skończyłam 42 to ten brzuch jak nie mój.
                    • chebellacosa92 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 04.08.22, 08:03
                      21mada napisała:

> Kto ma na to wszystko czas?
                      W wiekszosci wypadków wystarczy po prostu wyłączyć telewizor lub komputer i już- magicznie znajduje się godzinka lub dwie.
              • magdallenac Re: Jak zacząć ćwiczyć? 04.08.22, 08:16
                Gruu, ale Ty trzymasz reżim w 100%, c’nie?
                • g.r.uu Re: Jak zacząć ćwiczyć? 04.08.22, 10:39
                  Na redukcji trzymałam 90 procent, bo na przykład musiałam skrócić trening, bo dziecko się obudziło i musiałam karmić. Teraz jestem po redukcji i po prostu pilnuję, żeby jeść z umiarem i sensownie. Ale też jak byłam w hotelu to przecież nie nosiłam swojego pudełka tylko jadłam normalnie śniadanie, za to potem ćwiczyłam na siłowni, korzystając z okazji, że w hotelach zwykle są fajne. Gorzej, że chwilowo jestem wyłączona z treningów na minimum tydzień, bo po usuwaniu ósemek mam unikać wysiłku aż się zagoi i zejdzie opuchlizna. Ale i tak waga 49 się trzyma
            • magdallenac Re: Jak zacząć ćwiczyć? 04.08.22, 08:15
              kura17 napisała:

> (a przykladalam sie do cwiczen, ch
              > oc nie tak, jak Ty, Ziutka, czy Magdalena 🙃 )

Ja Ci bardzo Kuro dziękuję, że wymieniłaś mnie w jednym zdaniu z tymi ematkowymi fitnesowymi guru, ale nie mogę przyjąć tego komplementu😀. Ja mam bardziej, lub mniej regularne zrywy do ćwiczeń, czasem ćwiczę non stop przez kilka miesięcy, czasem mam kilkutygodniową przerwę, znowu wracam i tak w kółko. To co wytworzyło się u mnie przez te kilka lat, to jakaś taka muscle memory- nawet, kiedy mam dłuższą przerwę, to dość szybko wracam do formy i widać rezultaty od razu.
        • snakelilith Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:12
          No to jak musisz mieć zajawkę, to się nie da, bo sportowych zajawek nie sprzedają w supermarketach. Chyba, że zatrudnisz prywatnego trenera o sylwetce amerykańskiego GI, który wyciągnie cię każdego ranka z łóżka i będzie miał pozwolenie na kopnięcie cię w dupę.
          • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:57
            snakelilith napisała:

> No to jak musisz mieć zajawkę, to się nie da, bo sportowych zajawek nie sprzeda
            > ją w supermarketach. Chyba, że zatrudnisz prywatnego trenera o sylwetce ameryka
            > ńskiego GI, który wyciągnie cię każdego ranka z łóżka i będzie miał pozwolenie
            > na kopnięcie cię w dupę.

Rozmarzyłam się...
    • borsuczyca.klusek Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:01
      Mnie się udaje regularnie ćwiczyć w domu odkąd odkryłam, że mogę to chętniej i skuteczniej robić słuchając przy okazji podcastu o wybranej tematyce.
      Od liczenia powtórzeń z trenerkami na YT gnije mózg (jak ktoś kiedyś zauważył na tym forum) a muzyka mnie nie wiem czego wkurzała a próbowałam wcześniej różnej.
      A tak szukam sobie podkastu o optymanlej długości 40 - 60 minut i jadę z hantlami.
      Pierwsze widoczne efekty zauważyłam po 2 miesiącach. Ćwiczę 3 - 4 razy w tygodniu.
      • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:16
        borsuczyca.klusek napisała:

> Mnie się udaje regularnie ćwiczyć w domu odkąd odkryłam, że mogę to chętniej i
        > skuteczniej robić słuchając przy okazji podcastu o wybranej tematyce.
        > Od liczenia powtórzeń z trenerkami na YT gnije mózg (jak ktoś kiedyś zauważył n
        > a tym forum) a muzyka mnie nie wiem czego wkurzała a próbowałam wcześniej różne
        > j.
        > A tak szukam sobie podkastu o optymanlej długości 40 - 60 minut i jadę z hantla
        > mi.
        > Pierwsze widoczne efekty zauważyłam po 2 miesiącach. Ćwiczę 3 - 4 razy w tygodn
        > iu.
        >

O właśnie, mnie też gnije mózg, nie wiedziałam jak to nazwać. Muzyka mi nadaje rytm, ale też nie więcej, niż 3 piosenki naraz. Podcast może być za monotonny dla mnie, ale idąc tą inspiracją, mogę przecież oglądać jakiś odcinek Ślubu od pierwszego wejrzenia czy innego Hotelu Paradise. I powiem ci, że to sprawdzę, bo to może być game changer u mnie smile
        • borsuczyca.klusek Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:27
          Nie do końca umiem wyjaśnić dlaczego przy muzyce mi nie szło. Ale w pewnym momencie złapałam się na tym, że dłużej zajmuje mi ułożenie playlisty niż samo ćwiczenie. Dopiero jak spróbowałam z podcastem to okazało się, że 40 minut mija bez większego bólu.
          Druga sprawa to musisz mieć też oczyszczony teren czyli żadnych marudzących mężów, plączących się pod nogami dzieci i psów. Tylko pełne skupienie i czas dla ciebie.
          • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 13:58
            Z tą playlistą mam podobnie.
            Wszystko, co zmniejsza próg wejścia, jest pomocne, prawda?
            • borsuczyca.klusek Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:09
              Jeszcze ogarnij sobie dobry sportowy stanik.
        • primula.alpicola Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:07
          "mogę przecież oglądać jakiś odcinek Ślubu od pierwszego wejrzenia czy innego Hotelu Paradise."

O widzisz, mnie by od tego zgnił mózg.
          • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 14:25

> "mogę przecież oglądać jakiś odcinek Ślubu od pierwszego wejrzenia czy innego H
            > otelu Paradise."
            >
            > O widzisz, mnie by od tego zgnił mózg.

U mnie odciąga uwagę od bólu smile

Może mam po prostu bardzo niski próg bólu (ADHD) i problemy z utrzymaniem koncentracji, dlatego ten ból jest poważną przeszkodą, bo działa jak kara, kopnięcie prądem i ćwiczenia zaczynają mi się źle kojarzyć, zaczynam ich unikać i im bardziej się zmuszam, tym dłużej potem nie chcę wracać do tego.

Jak jest zajawka, jakaś przyjemność, coś, co odciąga uwagę, jakaś treść, cokolwiek, wtedy jest łatwiej.
            • jeste_m_sobie Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:19
              A może tę zajawkę / przyjemność przesunąć sobie na PO treningu? Tylko żeby to nie była wizyta w cukierni...
              • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:33
                jeste_m_sobie napisał(a):

> A może tę zajawkę / przyjemność przesunąć sobie na PO treningu? Tylko żeby to n
                > ie była wizyta w cukierni...

nie działa
            • pade Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:22
              Ja przy treningach oglądam seriale. Inaczej nie dałabym rady. Ćwiczenia są dla mnie tak nudne, że gdyby nie odwracanie uwagi w ogóle bym nie ćwiczyła.
              Wyjątkiem są nowe treningi, albo ćwiczenia, przy których muszę zwracać szczególną uwagę na ułożenie kostek i kolan. Tu zaciskam zęby i się skupiam, do czasu aż wejdzie mi to w automat.
              • kura17 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:26
                Pade, robie gokladnie tak samo smile
                • pade Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:34
                  Kura, piąteczkasmile
                  I cieszę się, że Cię widzęsmile
                  • kura17 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:36
                    buziak, Pade ❤
                    jakie seriale ogladasz do cwiczen?
                    ja ostatnio ogladalam blacklist LOL
                    tyle sezonow, ze mozna cwiczyc az do kaloryfera na brzuchu!
                    • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:42
                      No dobra, czyli seriale, to powinno się naprawdę udać, żeby ćwiczenia były okazją, aby coś fajnego obejrzeć, więc poczuć rosnącą ekscytację na myśl o zbliżającym się treningu smile
                    • pade Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:06
                      Nic specjalnego, Skazaną ostatnio na playerze oglądałam i Nieobecnych.
                      Czasem nawet polską Leśniczówkę włączambig_grin Cokolwiek, byleby nie było zbyt durne i żeby odciągało uwagę.
                      Ale muszę przyznać, że to działa, bo wciąga i czasem robię dwa treningi zamiast jednego, albo 1,5 godziny się rozciągam i rolujęsmile
            • picathartes Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:25
              > Jak jest zajawka, jakaś przyjemność, coś, co odciąga uwagę, jakaś treść, cokolwiek, wtedy jest łatwiej.

Mnie się fajnie ćwiczy na dworze. Do tego z dobrą muzyką na uszach. W domu to jak za karę 🙈

ADHD nie jest żadną przeszkodą. Przy porządnym treningu siłowym też są endorfiny .
              Jak już wejdziesz na wyższy poziom treningów (zamiast zwykłych przysiadów będziesz robiła takie z kettlebellem, albo z jedną nogą na krawężniku, albo na jednej nodze), będziesz miała taką "zajawkę" że będzie Ci trudno przestać.
              Tylko żeby dojść do tego poziomu najpierw trzeba się trochę nudnymi ćwiczeniami wzmocnić 😉
              • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:36
                picathartes napisał(a):

> ADHD nie jest żadną przeszkodą. Przy porządnym treningu siłowym też są endorfin
                > y .

Problemem przy ADHD jest trudny do zniesienia dyskomfort z powodu nudy, monotonii, plus ból jako negatywne natychmiastowe wzmocnienie. Po prostu w pewnym momencie przerywasz, bo nie wytrzymujesz i potem masz silną niechęć, aby wrócić.
                Jasne, że jak już się załapie i pojawia się coś, jakaś odczuwalna gratyfikacja, która przeważa nad nudą i bólem, to potem idzie samo.
                • picathartes Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:38
                  E tam. Szukasz dziury w całym.

(mam ADHD 😜)
                  • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 15:40
                    picathartes napisał(a):

> E tam. Szukasz dziury w całym.
                    >
                    > (mam ADHD 😜)
                    >

Nie szukam. Nazywam po imieniu. Tak u mnie jest.
                    • picathartes Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:07
                      > Nie szukam. Nazywam po imieniu. Tak u mnie jest.

Jedni wykręcają się brakiem czasu, inni brakiem miejsca, pieniędzy, stresem, dziećmi, gotowaniem, prasowaniem, babcią, a jeszcze inni ADHD.

ADHD nie jest przeszkodą w uprawianiu sportu; więcej, przy ADHD zalecana jest olbrzymia ilość sportu, bo powoduje wydzielanie tych hormonów, których u ludzi z ADHD brakuje.

Tłumaczenie się ADHD przy sporcie jest dokładnie tym samym, czym zasłanianie się ADHD przy nieodrobionej pracy domowej, niewysłanym liście itp.
                      No owszem, jest trudniej niż "zwykłemu" człowiekowi, ale to da się obejść. Są na to metody, np wypisanie sobie listy priorytetów, wsadzasz ten trening na listę priorytetów i go odbębniasz.
                      Jak masz problem z wytrzymaniem pierwszych 10-15 minut, ustawiasz sobie alarm na zegarku na 15 minut na ćwiczenia. Tyle masz wytrzymać. Gdy zadzwoni, a Ty dalej ćwiczysz, przestawiasz alarm na kolejnych 15. Jeśli po kolejnych 15 minutach idzie Ci dalej jak po grudzie, odpuszczasz tego dnia i próbujesz innym razem. Zazwyczaj jednak po 30 minutach łącznie już zaskoczy i więcej alarmów nie potrzebujesz.

Sportów są tysiące, wybierasz sobie taki, jak lubisz i ćwiczysz. Jak któryś Ci po 10-20 podejściach kompletnie nie podejdzie, zmieniasz na coś innego. Samych siłowych treningów też jest masa, są grupowe, indywidualne, są z ciężarkami, taśmami, maszynami, jest kalistenika, możesz ćwiczyć na dworze na drążkach, z TRX, z kettlebellem, możesz ćwiczyć na schodach, na krawężnikach, przy barierkach na dworze. Są treningi na bodybuilding (to akurat nie moja bajka), są treningi funkcjonalne, niektóre skupiają się na budowie siły, inne na wytrzymałości mięśni. Wybierasz co do Ciebie akurat przemawia.

Siłownia na przykład to kompletnie nie moja bajka mimo iż jestem trenerką fitness 😜 Ja się wywodzę z frakcji trail running, wspinaczka, skałki, ponadstukilometrowe wędrówki górskie i kajaki big_grin Stąd trenuję ludzi w terenie, prawie bez sprzętów, korzystając z tego co można znaleźć w parkach, lesie i centrum miasta; uprawiam wyłącznie trening funkcjonalny (czyli budowanie konkretnego mięśnia czy idealnej sylwetki mam kompletnie gdzieś, pod warunkiem, że wszystkie mięśnie pracują w ładnej równowadze) i skupiam się na tym, by człowiek był szybki, zwinny, umiał się szybko na ziemi położyć i podnieść, podskoczyć, przeturlać, miał żelazne core i dużo większą niż przeciętną wytrzymałość smile Co kto lubi smile
                      • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:12
                        picathartes napisał(a):

> Jedni wykręcają się brakiem czasu, inni brakiem miejsca, pieniędzy, stresem, dz
                        > iećmi, gotowaniem, prasowaniem, babcią, a jeszcze inni ADHD.
                        >
                        > ADHD nie jest przeszkodą w uprawianiu sportu; więcej, przy ADHD zalecana jest o
                        > lbrzymia ilość sportu, bo powoduje wydzielanie tych hormonów, których u ludzi z
                        > ADHD brakuje.

Przeczytaj mój post startowy. Gdzie tam masz wykręcanie się od sportu jako takiego? Masz tylko wykręcanie się od konkretnych sportów, których nie lubię, w których ADHD przeszkadza z powodu nieradzenia sobie z nudą i z bólem, ale które w tej konkretnej sytuacji mogą mi przynieść efekt, którego potrzebuję i dlatego w ogóle je rozważam.

Jakbym potrzebowała się poruszać dla przyjemności, to wiem jak i gdzie i moje ADHD tylko mnie wtedy nakręca.
                        • picathartes Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:24
                          > Jakbym potrzebowała się poruszać dla przyjemności, to wiem jak i gdzie i moje ADHD tylko mnie wtedy nakręca.

To dlaczego nie wrócisz do ćwiczeń, które lubisz i na Ciebie zawsze działały?

> Masz tylko wykręcanie się od konkretnych sportów, których nie lubię, w których ADHD przeszkadza z powodu nieradzenia sobie z nudą i z bólem,
                          🙈🙈🙈

Słuchaj, siedzisz tu już dobrych parę godzin i narzekasz na ból i smęcisz o ADHD. Ja też siedzę, fakt, ale po pierwsze mam urlop, po drugie swój trening już dziś zrobiłam 😜, a po trzecie jest 37 stopni i wciąż za gorąco by iść z dziećmi na basen.

W tym czasie mogłabyś już dawno przysiąść z kartką i rozpisać sobie plan. Więcej, mogłabyś już pierwszy trening z planu odbębnić!

Nie mam najmniejszej sympatii dla Twojego ADHD dokładnie z tego powodu, że też mam ADHD i wiem, że zasłanianie się ADHD jest tutaj akurat mocno z dudy.
                          Za to widzę tutaj prokrastynację level hard big_grin

Jeśli coś Cię fizycznie boli podczas prostych ćwiczeń, to zalecam lekarza albo fizjoterapeutę i zastosowanie się do ich wskazówek. Przy niektórych bólach ćwiczenia są pomocne, przy niektórych wręcz przeciwnie, więc powinni Ci doradzić, co jest wskazane, a co nie.
                          • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:34
                            picathartes napisał(a):

> To dlaczego nie wrócisz do ćwiczeń, które lubisz i na Ciebie zawsze działały?
                            Napisałam przecież.
                            >
                            > Słuchaj, siedzisz tu już dobrych parę godzin i narzekasz na ból i smęcisz o ADH
                            > D. Ja też siedzę, fakt, ale po pierwsze mam urlop, po drugie swój trening już d
                            > ziś zrobiłam 😜, a po trzecie jest 37 stopni i wciąż za gorąco by iść z dziećmi
                            > na basen.
                            >
                            > W tym czasie mogłabyś już dawno przysiąść z kartką i rozpisać sobie plan. Więce
                            > j, mogłabyś już pierwszy trening z planu odbębnić!

Nie mogłabym, bo siedzę w pracy smile

> Nie mam najmniejszej sympatii dla Twojego ADHD dokładnie z tego powodu, że też
                            > mam ADHD i wiem, że zasłanianie się ADHD jest tutaj akurat mocno z dudy.
                            > Za to widzę tutaj prokrastynację level hard big_grin

A ja uważam, że zupełnie nie rozumiesz, na czym polega moja bariera, bo po raz kolejny piszesz o zasłanianiu się czymś, czym się nie zasłaniam a prokrastynacja ma się do tego nijak.

> Jeśli coś Cię fizycznie boli podczas prostych ćwiczeń, to zalecam lekarza albo
                            > fizjoterapeutę i zastosowanie się do ich wskazówek. Przy niektórych bólach ćwic
                            > zenia są pomocne, przy niektórych wręcz przeciwnie, więc powinni Ci doradzić, c
                            > o jest wskazane, a co nie.

To znaczy, że jak robię np ramiona z hantlami i przy 30 powtórzeniu zaczynają mnie te mięśnie boleć przy kolejnych ruchach, to jest specyficzny problem bólowy do konsultacji z fizjo a nie zmęczenie słabych mięśni zmuszonych do ostrej roboty?

• picathartes Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 16:40
                              > To znaczy, że jak robię np ramiona z hantlami i przy 30 powtórzeniu zaczynają mnie te mięśnie boleć przy kolejnych ruchach, to jest specyficzny problem bólowy do konsultacji z fizjo a nie zmęczenie słabych mięśni zmuszonych do ostrej roboty?

Ani specyficzny problem bólowy, ani zmęczenie słabych mięśni zmuszonych do ostrej roboty.
                              Skąd Ty ten trening wytrzasnęłaś? 😱
                              Kto normalny robi 30 powtórzeń z hantlami? 🤦‍♀️🤣

Słuchaj, znajdź sobie solidnego trenera albo wykup jakiś sensowny trening online. Naprawdę nie rób nic na własną rękę, bo czytając o tych brzuszkach przy słabym brzuchu i tych 30 powtórzeniach aż ciarki mnie przechodzą 😜
                              • agaagaaga123 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 17:02

> Ani specyficzny problem bólowy, ani zmęczenie słabych mięśni zmuszonych do ostr
                                > ej roboty.
                                > Skąd Ty ten trening wytrzasnęłaś? 😱
                                > Kto normalny robi 30 powtórzeń z hantlami? 🤦‍♀️🤣

Na pewno nie jasmile mowilam, ze nie praktykowałam takich cwiczen smile 30 to liczba z dupy, znaczy przykładowa, po prostu po ilus powtorzeniach, kiedy miesnie sa zmeczone.
                                • kura17 Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 18:45
                                  > mowilam, ze nie praktykowałam takich
                                  > cwiczen smile 30 to liczba z dupy, znaczy
                                  > przykładowa, po prostu po ilus powtorzeniach,
                                  > kiedy miesnie sa zmeczone.

no to dlatego najlepiej, jakbys na poczatek miala dobrego trenera, ktory Ci to ustawi. ja zaczynalam od max 10 powtorzen (albo i 6 dla cwiczen, ktore najbardziej mi nie lezaly) w 3 seriach - i to bylo ram, gdzie jakies me pieczenie czasem poczulam (ale nie zawsze!). po tygodniach doszlam do 20 powtorzen, z trudniejszymi wersjami cwiczen. niektore cwiczenia od razu mi szly dobrze i szybko zwiekszalysmy z trenerka liczbe powtorzen, niektore koszmarnie - ale tez bez zadnego bolu opisywanego przez Ciebie - bo nie bylo tyle powtorzen, zeby rak bolalo.
                      • homohominilupus Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 18:43
                        Pica, chciałabym moc z Tobą poćwiczyć
                        • piataziuta Re: Jak zacząć ćwiczyć? 03.08.22, 18:58
                          homohominilupus napisała:

> Pica, chciałabym moc z Tobą poćwiczyć
                          >

Oj, ja też.
                          Ależ by ze mnie wycisnęła!