Dodaj do ulubionych

Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały?

05.08.22, 12:47
5 kg wiśni zalałam litrem syropu. Gotowałam raz, wczoraj 1/2 godziny. Dziś gotuję drugi raz 1/2h i wg przepisu powinnam już wkładać do słoików. A to jest kompot wiśniowy, a nie konfitury (czasem nie warto ufać starym ksiązkom).Co zrobić, żeby zgęstniały? Odlać ten sok? Pogotować dłużej, aż wyparuje? Na moje oko, to z kilka godzin musiałabym gotować. Pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 12:49
      Wiśnie to gotuję dwa dni po prawie 2h
      • odnawialna Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:25
        A można pogotować jeszcze 3 raz w następny dzień? Szczerze mam dość tych wiśni. Upał jak cholera, a tu jeszcze słoiki wyparzać trzeba. W sobotę ma być chłodniej. Mogę do soboty to odłożyć?
        • daniela34 Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:27
          Najprawdopodobniej możesz. Jest cukier, więc nie powinny skisnąć.
        • arthwen Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 19:47
          Słoiki w zmywarce, ustaw na najwyższą temperaturę, same słoiki, bez innych naczyń.
    • magia Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 12:51
      ja bym troche pektyny dodała
      • nie_ma_niebieskich Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 12:55
        Ja też.
        • szmytka1 Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 21:40
          I macie rację, robiłam z pektyna wiśnie już w tym roku, z tym, że nie dodawałam żadnego syropu do owocow. Wydrylowane wisnie+cukier+pektyna i wyszedl super dżem.
      • odnawialna Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:18
        Co to jest i skąd to wziąć? 😀 ja laik przetworowy jestem
        • daniela34 Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:34
          Pektyna występuje w wielu roślinach naturalnie, z tym że to jak z zawartością cukru w cukrze, w jednych owocach jest jej więcej, w innych mniej. Poza tym, zależy to też nie tylko od tego, czy to jabłko czy gruszka, ale zależy od tego, w jakich warunkach rósł sobie dany owoc. W każdym razie pektyna jest odpowiedzialna za gęstnienie przetworów. Można ją kupić i dodawać do własnych wyrobów. Jest dostępna w internecie, bywa też w zwykłych sklepach (z radością odkryłam ją pewnego lata w moim supermarkecie osiedlowym).
          • nie_ma_niebieskich Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:39
            Jest też cukier z pektyną, specjalny do przetworów. Dla mnie najwygodniejsze rozwiązanie do owoców, które z natury mają jej mało lub mają dużo wody.
        • berdebul Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:40
          Naturalny środek zagęszczajacy najczęściej pozyskiwany z jabłek, cytrusów, owoców róży. Do kupienia na Allegro i w spożywczych. Używany jako dodatek dietetyczny i przy biegunkach. Najczęściej standaryzowany sacharoza, wiec jak masz już słodkie te wiśnie, to spróbuj kupić pektynę bez dodatku.
        • szmytka1 Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 21:47
          To użyłam, zagestnilo dobrze, jest z pektyny cytrusowej
          • szmytka1 Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 21:48
            A kupiłam w osiedlowym sklepie za 5 zeta a potem dokupiłam w Leclercu za 4 zeta. Półka sienuginala i cMeu o ja głupia nie kupiłam zapasu na przyszły rok. Do truskawek też używałam i też ok bylo
    • ichi51e Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 12:54
      gotować kilka godzina na małym ogniu.
      albo dodaj cukru. konfitury maja 1:1 cukru na 5kg owocu 5kg cukru
    • szafireczek Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 12:55
      Przełożyć do rondla z dużym dnem i gotować dalej. Są do kupienia jakieś wynalazki typu żelfix, ale nie wiem, czy coś to da...
      • daniela34 Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:00
        Dać da, ale powiedzmy sobie szczerze, jak już dodać to lepiej pektyny, żelfiksy mają jeszcze parę innych dodatków, zbędnych w dżemie.
        Poza tym jest różnica w smaku.
        • szafireczek Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:09
          O - racja! pektyna - o niebo lepsza w sytuacji awaryjnej. Dla smaku do wiśni lepiej jest dodać rum albo amarettosmile
          • daniela34 Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:14
            Rum bardzo serdecznie rekomenduję. Wiśnie z rumem to połączenie sprawdzone.
            Robiłam kiedyś też dżem z malin i wiśni z rumem. Pyszny był, niestety w tym roku ceny malin póki co mnie zniechęcają.
    • alicia033 Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:01
      Jakim syropem je zalałaś? Konfitury to owoce plus cukier w proporcji 1:1. I tak, gotuje się je w szerokich naczyniach kilka godzin. Jak chcesz skrócić ten czas to odlej płyn, który puściły i zużyj np. jako sok/syrop do wody czy deserów a owoce zawekuj. Z tym, że to nie będą konfitury, tylko dżem.
      • odnawialna Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:21
        Dzięki. Miałam w przepisie 0,6 kg cukru w syropie z 200 ml wody na 1 kg wiśni. Dosypię jeszcze 1 kg smile prosto do gara.
        • kotejka Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:24
          wody?
          no to nie dziwne ze kompot
          kto dodaje wody o konfitur?
          zasypujesz, czekasz chwilke az puszcza sok
          i dlugo dlugo robisz pyr pyra mieszajac od czasu do czasu zeby nie przypalic
          dosyp cukru, odparuj kilka godzin i wekuj
          • kotejka Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:25
            pokaz ten przepis
            surprised
          • mysiulek08 Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 21:32
            dokladnie, jaki syrop? jesli robilas wg jakiegos blogerskiego przepisu, to coz... niektorzy blogerzy pojecia nie maja o gotowaniu

            dodaj soku z cytryny i cukru
            • arribeth Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 06.08.22, 10:13
              Raczej wg klasycznego, starego przepisu, większość starych książek kucharskich z przełomu XIX i XX wieku podaje robienie syropu z wody i cukru do konfitur. Wody niewiele, tyle by się cukier rozpuścił. Inna sprawa, że smażone tym sposobem konfitury zawsze wychodziły mi rzadkie i wymagały długiego podgrzewania.
    • kotejka Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:03
      a nie mozna zostawic?
      takie plynne tez sie przydaja
    • pepsi.only Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:11
      Jeny, jakim syropem...
      i 2x pół godziny gotowania? tylko?



      ja po wydrylowaniu wiśni gotowałam je kilka godzin, oczywiście bez przykrycia, na noc odstawiłam , bez przykrycia, a rano od nowa gotowałam no tak ze 3 godziny. I dopiero do wiśni dodałam cukier, ale mało bo nie było potrzeby dawać tak dużo jak podano w przepisie, i jeszcze pogotowałam z kwadrans,
      i dopiero do słoików.
      Są pyszne.
    • feniks_z_popiolu Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 13:29
      Ja bym odlała ten syrop i zawekowała oddzielnie. A resztę gotowała kilka razy aż do zgęstnienia do konsystencji konfitur
      • odnawialna Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 14:01
        I tak zrobiłam. Odlałam, dosypałam cukru i gotuję dalej. A ten sok w butelkach zawekuję.
    • princesswhitewolf Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 16:39
      Masz wolnowar? Na cala noc nastawiam rano geste
    • panna.nasturcja Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 19:02
      Do konfitur nie dodaje się wody.
      To mają być owoce i cukier. I smaży w naczyniu szerokim z dużą powierzchnią parowania.
      Jeśli dodałaś wody do wiśni, które maja mnóstwo soku to nic dziwnego, ze masz kompot.
      • bistian Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 19:38
        panna.nasturcja napisał(a):

        > Do konfitur nie dodaje się wody.
        > To mają być owoce i cukier. I smaży w naczyniu szerokim z dużą powierzchnią par
        > owania.

        Na patelni z pokrywką, na minimalnym ogniu. Przy dobrych owocach, cukru się nie dodaje, zagęszcza się same owoce
        • kochamruskieileniwe Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 20:05
          O powidlach piszesz..
          Konfitura z wisni (sic!) wymaga cukru. Klasyczny przepis na konfiture to 1:1.
          Dzem bedzie mial inne proporcje.
          I o jakiej pokrywce piszesz?
        • ichi51e Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 23:38
          chyba cię bog opuścił. Jedyne owoce z których da się cos zrobić bez cukru to śliwki. do innych dajesz cukier.
    • klaviatoorka1 Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 19:59
      Do goracych domieszaj tam jakiś żelifx, konfiturex czy inny dżemfix jaki masz w najbliższym markecie czy spożywczaku.
      w odpowiednich proporcjach oczywiście- poczytasz na opakowaniu.
      Gotuje się to 1 minutę, jeśli owoce już rozmiękłe.
      Potem takie gorace przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć, odwróć i następnego dnia zanieś w chłodne miejsce.
      Owszem, te rozmaite fixy mają trochę chemii, ale ja wolę smak takich krótko podgrzewanych, świeżych owoców z niewielką ilością cukru, niż smutnie rozmemłane brązowe, długo smażone cukrowe konfitury, w których po witaminach nawet ślad nie pozostał, a które za najmniejszy błąd podczas wekowania odpłacają pleśniowym fochem
      • rosie Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 21:08
        Wiśnie raczej nie spleśnieją, truskawki prędzej, żelfix daje się do zimnych owoców, dodany do goracych może nie zadziałać (zrobi się taka kluska i nie połączy się z resztą owoców)
        • bistian Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 22:26
          rosie napisała:

          > Wiśnie raczej nie spleśnieją, truskawki prędzej, żelfix daje się do zimnych owo
          > ców, dodany do goracych może nie zadziałać (zrobi się taka kluska i nie połączy
          > się z resztą owoców)

          Truskawki nie nadają się na konfitury, w zasadzie, nie nadają się do przetworzenia, wychodzi byle co.
          Śliwki wychodzą bez cukru, z wiśniami i czereśniami, trzeba poćwiczyć.
          Dzikie czereśnie, powinny wyjść bez dodatkowego cukru, resztę lepiej kontrolować smile
          • mysiulek08 Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 22:54
            nadaja sie, nadaja
            mowimy, jak wyszej kochamruskie spomniala, mowimy o konfiturze a nie o dzemach czy powidlach
          • ichi51e Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 05.08.22, 23:39
            truskawki to klasyka konfitur - ale widać z mądrości powyżej ze w domu tylko powidła były...
            • bominka Re: Konfitury - co zrobić, żeby zgęstniały? 06.08.22, 06:53
              Owoce przecedzam, zyskuje sok na np kompot. I sprawa się rozwiązuje.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka