Dodaj do ulubionych

Jak zachować świeżość pieczywa?

05.08.22, 16:10
Potrzebuję na niedzielne popołudnie świeżych bułeczek, bagietek i drożdżówek. Muszę je kupić w sobotę rano, czyli ze będą z nocnego piątkowo-sobotniego wypieku.
Jak je przechować, żeby zachowały świeżość i nie były gumiaste?
Foliowa torebka? Może włożyć na noc do lodówki? Może jakiś pojemnik? Ma ktoś pomysł? Odpiek mrożonek nie wchodzi w grę, bo będę w podróży.

Kupić planuję w galerii wypieków lub putce, nie będą to mrożone odpieki z lidla, biedry, itp…
Obserwuj wątek
    • incel-core Re: Jak zachować świeżość pieczywa? 05.08.22, 16:17
      sandy_cheeks napisała:
      > Jak je przechować, żeby zachowały świeżość i nie były gumiaste?
      > Foliowa torebka?

      W foliowej torebce do zamrażalnika.
      Wyjmujesz z zamrażalnika bułeczkę kilka/kilkanaście minut przed konsumpcją i masz świeżą. Czas zależy od wielkości i rodzaju pieczywa .
      • sandy_cheeks Re: Jak zachować świeżość pieczywa? 05.08.22, 16:20
        Uhm, zależy mi żeby bagietki były chrupkie, po nocowaniu w zamrażalniku będą bardziej gumiaste niż po foliówce 🫤
        • incel-core Re: Jak zachować świeżość pieczywa? 05.08.22, 16:29
          sandy_cheeks napisała:
          > Uhm, zależy mi żeby bagietki były chrupkie, po nocowaniu w zamrażalniku będą ba
          > rdziej gumiaste niż po foliówce 🫤

          Nie będą gumiaste.
          Musisz jak najszybciej po zakupie zamrozić. Szczelnie zapakowane w foliówce.
          Po odmrożeniu (naturalnym a nie w mikrofali) będą jak z piekarni.
          Odmraża się nie w foliówce, bo stracą chrupkość.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka