karmello29 06.08.22, 11:30 wiadomosci.onet.pl/swiat/wypadek-polskiego-autokaru-w-chorwacji-12-osob-nie-zyje-wielu-rannych/2gwyy5y rodziny uczestnikow pewnie przezywaja koszmar,wspolczuje..ciekawe czy kierowca byl przemeczony i zasnal ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karme-lowa Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 11:33 Straszne. Jak szybko można stracić życie☹️. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 11:38 Prosta droga...nie zsunął się ze skarpy, nie wysiadły zapewne hamulce. I nie widać aby z czymś się zderzył. Godzina wskazuje , że kierowca mógł zasnąć za kierownicą Szkoda ludzi, pewnie spali o tej porze. Kiedyś też był taki wypadek autokaru polskiego zmierzającego do Medjugorje. Pamiętam, że zginęła tam jakaś 6-letnia dziewczynka, która wcześniej śpiewała w programie Od Przedszkola Do Opola. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 11:50 >Pamiętam, że zginęła tam jakaś 6-letnia dziewczynka, która wcześniej śpiewała w programie Od Przedszkola Do Opola. Pamiętam, zginęła z rodzicami, zostali starsi bracia, koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 11:51 To była muzykująca rodzina. Bracia i jedna siostra, najmłodsza. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 16:39 I jeden z tych braci kilka lat pózniej wjechał rowerem pod auto i zginał. Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:45 Był też wypadek polskiego autokaru kilka lat temu w Niemczech, Niemka jadąca osobówką go spowodowala, 17 osób chyba zginęło, ale to nie byli turyści, ludzie z jednej miejscowosci zdaje sie ale nie pamietam celu podróży Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:46 Chyba z pracy wracali, ze zbiorow? Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:50 Nie z pracy, wyszukalam info ze jednak z wycieczki z Hiszpanii i 14 osob zginęło pl.m.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_polskiego_autokaru_pod_Berlinem Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 17:16 Tak, bo właściciel biura podróży zrobił wszystko, żeby nazwa firmy nie wypłynęła szeroko w mediach, stąd skojarzenie, ze to było "wahadło", a nie przejazd turystyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:56 No i był jeszcze wypadek polskiego autokaru, któremu wysiadły hamulce (niedoświadczony kierowca zamiast zredukować bieg i hamować silnikiem to dociskał hamulec jadąc z górki) i cała wycieczka stoczyła się z nasypu do rzeki. Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 13:16 tvn24.pl/swiat/tragiczny-wypadek-polskich-pielgrzymow-we-francji-ra29025-3602400 Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 17:12 Nie, to byli turyści, wracali z Hiszpanii, a stracili życie praktycznie wszyscy z zewnętrznego lewego boku, w tym 13latka, która jechała z babcią. No i jakieś z 10-12 lat temu, a nie kilka. Ta Niemka, policjantka, nie poniosła odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 17:18 Byłam bardzo namawiana, żeby pojechać na tę wycieczkę jako pilotka, zapewne o taniość chodziło, bo młoda zdesperowana matka nie będzie wybrzydzać na stawkę, nawet mogłam zabrać ze sobą 3latkę. Stąd znam szczegóły. A jak o tym słyszę, to dziękuję własnemu rozumowi, że odmówiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 17:26 Lol, koleżanka nie skorzystała z tego słynnego rejsu po Morzu Śródziemnym, gdzie zatonął wycieczkowiec i kapitan tak okropnie się zachował. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 17:27 Też pewnie czuje się życiowo wygrana . Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 07.08.22, 13:48 Moj kolega pływa wycieczkowcami jako inżynier - automatyk. Mówi ze najbardziej wyśrubowane normy bezpieczeństwa maja Holendrzy i Amerykanie. W rejs pod ich banderą i z ich kapitanami. Od Włochów i Greków trzymac sie z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 08.08.22, 10:36 veryvery napisała: > Był też wypadek polskiego autokaru kilka lat temu w Niemczech, Niemka jadąca os > obówką go spowodowala, 17 osób chyba zginęło, ale to nie byli turyści, ludzie z > jednej miejscowosci zdaje sie ale nie pamietam celu podróży Trasa nie musi być długa. Parę lat temu w Jeżewie rozbił się i spłonął autokar maturzystów maturzystów z Białegostoku, którzy jechali na pielgrzymkę do Częstochowy. Zginęło 13 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_monika Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 14:06 Równo 20 lat temu był wypadek polskiego autokaru w drodze do Medjugorie. Zginęło 20 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 11:39 Przyznaję, że jak usłyszałam, to zamarłam, bo właśnie moja rodzina jest w Chorwacji (wycieczka autokarowa). Po szybkich telefonach uspokoiłam się. Mi się udało, ale tak bardzo współczuję wszystkim, którzy przeżywają tak koszmarny, najkoszmarniejszy czas w ich życiu. To są sytuacje ponad ludzkie siły. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:01 Znajomy pojechał na pielgrzymkę do Medjugorie. Baliśmy się, że to jego autokar. Na szczęście już dał znać, że to nie jego autokar. Dopiero przed chwilą podano, że pielgrzymka z okolic Częstochowy - taka wiadomość powinna być jako pierwsza, wiele osób nie musiałoby się tak martwić zanim bliscy by się odezwali. Odpowiedz Link Zgłoś
evolventa Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:51 Pielgrzymka wyjechała z Częstochowy, ale z tego co piszą u nas lokalnie, to większość pątników jest z mazowieckiego..... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 11:48 Kierowca zasnął. Pierwsze skojarzenie - pielgrzymka, oszczędnie, nie było drugiego kierowcy, a nikt z pielgrzymujących nie zna przepisów na tyle, żeby oczekiwać, że będzie zmiennik. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 11:52 triss_merigold6 napisała: > Kierowca zasnął. Pierwsze skojarzenie - pielgrzymka, oszczędnie, nie było drugi > ego kierowcy, a nikt z pielgrzymujących nie zna przepisów na tyle, żeby oczekiw > ać, że będzie zmiennik. Był drugi kierowca. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 11:55 W takim razie cofam. Żaden z dużych przewoźników nie przyznaje się do organizacji tej wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:03 Jakieś BP z Warszawy - ale nie podali nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:03 Słyszałam o przypadkach (choć nie wypadkach), kiedy drugi kierowca był tylko pro forma do siedzenia obok, a cały czas kierował tylko jeden. Bo ten znał swój autobus najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:06 30 lat temu byliśmy na szkolnej wycieczce w Wiedniu. Ponieważ moja przyjaciółka źle znosiła jazdę więc siedziałyśmy z przodu autokaru. Dzięki temu mogę powiedzieć ze 100% pewnością, że mężczyzna przedstawiony nam jako drugi kierowca nie tknął kierownicy nawet długim kijem. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 11:54 Byli dwaj kierowcy. Ogladam wlasnie na tvn24. Nieszczęśliwie przywalili w przepust pod autostradą, inaczej piszac przywalili w betonowa zaporę w poprzek, zmiazdżylo 1,5m przodu autobusu, przelamal się w polowie - praktycznie wszyscy co jechali są ranni, duza ilość ma bardzo ciężkie urazy, 12 osób nie żyje, kilkoro jest w stanie bardzo cięzkim. Masakra, mówią chorwaccy ratownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 11:57 Nie tylko pielgrzymi oszczędzają. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:54 Naturalnie. W latach 90-tych byłam na miesięcznej wycieczce objazdowej po Europie, organizatorem było formalnie jakieś Towarzystwo Uniwersytetów Ludowych, transport dawała jakas firma z Poznania. Kierowca był jeden, spał w autokarze albo pod namiotem, drugim kierowca wpisanym pro forma był mój ówczesny chłopak, nie tknął kierownicy, żeby nie było wątpliwości. Ale wiesz, to były dzikie czasy, przedunijne, januszexy hulały, a ówczesna policja za drobną opłatą przymykała oko na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 17:28 To były straszne czasy, masz rację. Jechałam kiedyś na wycieczkę, podczas której zatrudniono kierowcę i jego ojca, z uprawnieniami, ale podobnie jak w Twojej historii był jedynie figurantem. Rok 1998. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 17:53 No to ja jechałam w 2003 z wycieczką, gdzie jeden kierowca był figurantem, kółka nie tknął, bo ten wyjazd to był jego urlop. Tzn. firma dała mu miejsce w autokarze i pokój w hotelu,z całą rodzinką, a za to był wpisany jako kierowca. I ten drugi zmieniał tarcze. Obydwaj mieli takie samo imię. I najśmieszniejsze jest to, że jak policja nas złapała w Hiszpanii, to stwierdził, że nie zauważył, że to tarcza kolegi. I oni to łyknęli. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 19:04 Jakie to musiało być powszechne, skoro aż trzy osoby z naszego forum osobiście były świadkami, a może się więcej znajdzie? Zgroza. I ewidentnie chodziło o kasę, co tam życie, zdrowie, wreszcie miliony na leczenie i renty. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 20:04 Oczywiście, że było powszechne. Teraz autokary i tachometry silnie kontrolują, ale kierowcą może być jakiś dziadek, któremu znajomy lekarz przedłuża uprawnienia. Założę się też o każde pieniądze, że biuro stricte pielgrzymkowe nie każde płacić na ubezpieczenie nnw, bo ma być jak najtaniej. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 20:33 ...Jakie to musiało być powszechne, skoro aż trzy osoby z naszego forum osobiście były świadkami, a może się więcej znajdzie? Wyżej i ja się wpisałam Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 22:53 To już jesteśmy cztery, w środku wątku, w pół dnia Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:02 Był drugi kierowca. Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:12 Też drugi kierowca najprawdopodobniej niewyspany , kimający w autobusie , godzin wypadku 5.40 , brak normalnego odpoczynku i snu w hotelu i jest to co jest , po taniości , bylejakość w zakresie autobusowego BHP sie zemściła . Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:21 Czyli jak większość wyjazdów autokarowych. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:30 pkt4a napisała: > Też drugi kierowca najprawdopodobniej niewyspany , kimający w autobusie , godzi > n wypadku 5.40 , brak normalnego odpoczynku i snu w hotelu i jest to co jest , > po taniości , bylejakość w zakresie autobusowego BHP sie zemściła . Do UK tez jeżdżą autokary i jest dwóch kierowców zmieniają się jeden śpi drugi jedzie. Pamietam ze w jednym „kabina do spania była przy schodkach na przeciwko toalety. A ze siedziałam tuż obok widziałam ze panowie chodzą tam spać. Lata temu to było , no i 24h w trasie tu byli ile 10-15 godzin to nie dużo. Co co kupować hotel jak masz tylko noc do przejechania? Pewnie jechali w nocy żeby tam być na dzień. Kierowca jak czuł znużenie powinien się zatrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:34 Być może kierowca czuł znużenie ale na autostradzie MOP-y nie są co dwa kilometry. Jak ktoś jeździł z dzieckiem to wie jak to czasem bywa. Ledwo się minie takiego MOP-a a dzieciak , który trzy minuty wcześniej zaklinał się, że siku w ogóle mu się nie chce woła sikuuuuu, kuuuupa! Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 13:28 Ale kierowca nie jest trzylatkiem, i raczej potrafi przewidzieć, że jest/nie jest tak zmęczony, że do następnego MOPu nie wytrzyma. One są co jakies 30-50 km, czyli ok pół godziny jazdy. Mało prawdopodobne, że w ciągu pół godziny z wypoczętego kierowcy robi się usypiający za kółkiem Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 20:47 Ale ten kierowca ma narzucony, rejestrowany czas pracy. I jak się zatrzyma na MOPie to mu potem zabraknie czasu, żeby dojechać do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:48 "Co co kupować hotel jak masz tylko noc do przejechania? Pewnie jechali w nocy żeby tam być na dzień." noc jest od tego aby spać , po to są hotele czy widziałas kiedyś aby niemieccy turyści jeżdzili w nocy autokarami ? ja nigdy to wschodni wynalazek ta jazda autokarem w nocy , co to za spanie kierowcy w autobusie nawet w tej kapsule obok WC , lipa jeżdziliśmy kiedyś grupą znajomych przed nastaniem tanich linii lotniczych i widzieliśmy tę lipę , nigdy więcej Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:52 > > noc jest od tego aby spać , po to są hotele > czy widziałas kiedyś aby niemieccy turyści jeżdzili w nocy autokarami ? ja nigd > y > to wschodni wynalazek ta jazda autokarem w nocy , co to za spanie kierowcy w au > tobusie nawet w tej kapsule obok WC , lipa > jeżdziliśmy kiedyś grupą znajomych przed nastaniem tanich linii lotniczych i w > idzieliśmy tę lipę , nigdy więcej Aha czyli w nocy nie jeździsz samochodem, taksówkowa nie powinni jeździć, pociągi autobusy i inne pojazdy powinien w nocy cały świat zamierać. Karetki policja tez powinna nie jeździć ,lekarze nie operować bo NOC JEST OD SPANIA🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 13:05 karetki i policja w nocy muszą jeżdzić a autobusy niekoniecznie , to jest ta różnica . noc jest od spania w normalnych warunkach , kimanie w fotelu autobusowym albo w tej kapsule koło WC to nie jest normalne spanie i normalny odpoczynek , to jest substytut , mordęga a nie odpoczynek tak jak nie jest normalnym jedzeniem opychanie sie kanapkami w autobusie , człowiek potrzebuje normalnego snu i normalnego jedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 19:06 Kochana, Ty jakaś sybarytka jesteś Popieram Cię całym sercem, duszą i rozumem Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 14:11 Nigdy nie jechaliśmy całą noc. Kiedyś wracaliśmy z Włoch i planowaliśmy nocleg w jakimś miasteczku, w którym, jak się okazało, odbywał się jakiś festyn czy inne dożynki i w okolicy nie było NIC wolnego. Nic kompletnie. Najbliższy hotel był kilkadziesiąt km dalej. Niby autostradą żadna odległość, ale o tej 2 czy 3 w nocy dojazd był koszmarem. Gadałam jakieś głupoty, żeby tylko coś się działo, bo sen zamykał nam oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 14:50 kropkaa , o to to właśnie " Wypadek Polaków w drodze do Medjugorie. Nieoficjalnie: Kierowca mógł zasnąć " Odpowiedz Link Zgłoś
li_lah Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 16:30 Ty chyba prawa jazdy nie masz i nie wiesz co to znaczy jechac nocą bez przerwy jakieś 10h nudną prostą drogą gdzie prawie nic nie zmusza mozgu do myślenia . Nawet tego nie porownuj do taksówki czy karetki gdzie są zagadujacy klienci, albo stres przy ratowaniu czyjegos zycia Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 19:17 Nie jeżdżę nocą samochodem, śpię w hotelu, niechby najtańszym, byle normalnie przespać noc. Kiedy byłam dzieckiem, jechał tak nasz znajomy, do Grecji, wyjechał z Wrocławia, w nocy był pod Budapesztem, wymusił pierwszeństwo - zginął on sam i jedna z córek. Więc moi rodzice zawsze planowali przerwy w podróży, to zresztą wiązało się ze zwiedzaniem, dzięki temu poznałam Polskę i niezły kawałek Europy, w tym ówczesną Jugosławię. Teraz na wszystko brak czasu, podróż to taki przelot, byle szybciej . Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:31 triss_merigold6 napisała: > Kierowca zasnął. Pierwsze skojarzenie - pielgrzymka, oszczędnie, nie było drugi > ego kierowcy, a nikt z pielgrzymujących nie zna przepisów na tyle, żeby oczekiw > ać, że będzie zmiennik. Co ty bredzisz, drugi kierowca jest zawsze na taką trasę. Poza tym w przypadku tej imprezy warto poczytac ze zrozumieniem zanim coś się napisze No, ale ty oczywiście wiesz jak zwykle najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:57 Pro forma jest ktoś wpisany, co nie znaczy, że jest faktycznie kierowcą i że dostaje jakąkolwiek kasę. Wyżej opisałam przykład wycieczki na której byłam. Drugi kierowca prawdziwy jest w normalnych firmach przewozowych. Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:01 Coś strasznego. Człowiek jedzie na wakacje i już nie wraca... Odpowiedz Link Zgłoś
black.imak [...] 06.08.22, 12:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 13:49 Co do meritum, swojemu bogu możesz dziękować nawet z piwnicy na węgiel, podziękowania z Częstochowy nie dają więcej punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
panipoczterdziestce Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 14:26 Niestety nie wiesz za co i kiedy są ,,punkty " , zakładając oczywiście, że są ( bo według ciebie są) Nie wiesz nic, jedynie tyle co możesz ogarnąć ograniczonym umysłem człowieka i to mając wzgląd na to, że interpretujesz rzeczywistość wedle swoich doświadczeń, wychowania i wielu innych osobniczych cech. Jedyne co możesz zrobić to być przyzwoitym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 16:45 Nie, wg mnie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
panipoczterdziestce Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 17:45 To skąd wiesz, gdzie można dziękować Bogu? I dlaczego z piwnicy na węgiel? Żeby było bardziej podle? A nie można dziękować z miejsca kultu religijnego, które w swoim założeniu powstaje po to by gromadzić modlących się wiernych? Czy może chcesz, żeby wierzący zeszli do piwnic, wmawiając im, że za to też mają punkty? A ty co? Rozdzielacz punktów? Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 07.08.22, 10:25 Bo sam "bóg" wyraźnie o tym wspomina. Piwnica na węgiel niczym pod tym względem nie różni się od bazyliki. Ja bym wolała, żeby wierzący poszli po rozum do głowy. Za to są punkty. Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:06 Zaspani i zmęczeni kierowcy . Jazda w nocy , bez hoteli , bez normalnego snu , kierowcy kimający po parę godzin w autobusie , po taniości , jakoś dojedziem panie tego no Czasami niestety nie dojedziem panie tego no Jezdzilismy kiedyś przed laty takimi nocnymi międzynarodowymi autobusami i widzielismy to wszystko , prowizorka a może się uda Tu wypadek o godz 5.40 Najprawdopodobniej autobus non stop z Polski do Chorwacji , kilka tysięcy km bez hotelu Nie jest ważne czy autobus z pielgrzymami czy z pracownikami i turystami do Paryża czy Londynu Autobusowa jazda nocna powinna być zabroniona . ........................................................................................................................................................................................ Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:10 >kilka tysięcy km bez hotelu Jakie kilka tysięcy km? Rozbili się przed Zagrzebiem. Nie wiem, skąd jechali, ale z Warszawy do Zagrzebia jest 1000 km. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:12 Spod Częstochowy... Odpowiedz Link Zgłoś
karen_ann Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:19 Pisali ze warszawskie blachy i jechali spod Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:20 Warszawskie blachy - bo autokar dostarczało BP z Warszawy. Jechali z Częstochowy Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:21 Tu info; Autokar z pielgrzymami, który miał wypadek w Chorwacji, wyjechał wczoraj z Częstochowy - poinformował rzecznik polskiego MSZ Łukasz Jasina. Jak dodał, organizatorem wyjazdu było warszawskie Biuro Bractwa św. Józefa, a pielgrzymi byli z okolic Konina, Sokołowa i podradomskiej Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:20 www.google.pl/maps/dir/Cz%C4%99stochowa/Medziugorie,+Bo%C5%9Bnia+i+Hercegowina/@46.8766826,12.6209894,6z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x4710b5c54e2ca8af:0x854f0d4d1a178236!2m2!1d19.1203094!2d50.8118195!1m5!1m1!1s0x134b6d2f8d4fe3b5:0x9dc250dd6284739d!2m2!1d17.6629672!2d43.200913!3e0 Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 13:32 Częstochowa - Zagrzeb: 8 godzin jazdy. Bez przesady, po 8 godzinach zawodowy kierowca nie zasypia za kierownicą, chyba że oczywiście już wcześniej nie spał. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 13:46 8 godzin osobówką, autokar jedzie wolniej i dłużej. Poza tym wyjechał z Warszawy bo stamtąd część pasażerów była a w Częstochowie reszta. Kierowca zapewne wstał wczoraj rano, powiedzmy o 9-ej i później raczej już nie spał (nawet jeśli się zmienili to kimanie w autokarze to nie spanie) więc można się domyślić jaki był stan jego organizmu o 5 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 14:04 Wg programu o 9 był wyjazd z Warszawy, więc kierowca wstał odpowiednio wcześniej: www.ubratajozefa.pl/uncategorized/medjugorje-5-13-08-2022/ (Organizator podany tu: tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/wypadek-polskiego-autokaru-w-chorwacji-rzecznik-msz-podrozowali-nim-pielgrzymi-glownie-z-mazowsza-6059460?source=rss) Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 14:11 P.S. Program jest "fajny", grunt, że w Częstochowie jeszcze mieli czas na mszę po całodziennym telepaniu się przez Polskę i przed całonocną jazdą... facepalm, no cudów to nawet na pielgrzymce nie ma, sorry, ale buk tak chciał, skoro owce szły. Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 21:03 Bardziej niż program interesująca jest trasa. Naprawdę nie wiem, dlaczego organizator wybrał taką trasę (przez Słowację i Węgry) - jest gorsza. Najlepsza trasa - a wiem to z doświadczenia pilotowania wycieczek AUTOKAROWYCH do Chorwacji jest przez Czechy i Austrię. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 21:18 Mnie dziwi, że wciąż mówią, że pielgrzymka wyjechała z Częstochowy, a uczestnicy z województwa mazowieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 21:35 nangaparbat3 napisała: > Mnie dziwi, że wciąż mówią, że pielgrzymka wyjechała z Częstochowy, a uczestnic > y z województwa mazowieckiego. > Mnie też, ale może dlatego, że Częstochowa jako ostatni punkt zbiórki? Zgarniali ludzi w różnych miejscowościach. Wg planu startowali z Warszawy: www.ubratajozefa.pl/uncategorized/medjugorje-5-13-08-2022/ i stamtąd jechała część ludzi: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28764499,wypadek-polskiego-autokaru-w-chorwacji-organizator-nie-pojechalem.html#s=BoxMMtImg3 "Część osób dojechała do Częstochowy we własnym zakresie. Podwiozłem część grupy z Warszawy do Częstochowy, ale ze względu na pogrzeb mamy nie pojechałem z pielgrzymami. Miałem do nich dołączyć potem- opowiadał pan Jarosław." Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 15:08 o godz. 5 rano wszyscy , powtarzam wszyscy w autobusie są jak to sie mówi dętka , flaczki takie , pamiętam po swoich nocnych wyjazadach autobusowych i jak sie człowiek czuje o godz 5 rano Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 21:42 pkt4a napisała: > o godz. 5 rano wszyscy , powtarzam wszyscy w autobusie są jak to sie mówi dętka > , flaczki takie , > pamiętam po swoich nocnych wyjazadach autobusowych i jak sie człowiek czuje o g > odz 5 rano Nie zauważyłam żeby tacy wszyscy byli ,a zdarzało mi się jeździć z najpierw z 1 potem z 2 dzieci. Ostatni raz zdaje się w okolicy ich 4-9 lat. Wcześniej jechałam sama z 2-latka i 7 latkiem. Mało tego już dojeżdżając do końcowego przystanku zebrałam pochwale za dzieci ze myśli ze będzie koszmar z nimi a dzieci super się zachwiały. I to 24h nie 15h. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 08.08.22, 08:57 Raczej tą trasą: www.google.pl/maps/dir/Cz%C4%99stochowa/Medziugorie,+Bo%C5%9Bnia+i+Hercegowina/@47.4014307,11.8924585,6z/data=!4m15!4m14!1m5!1m1!1s0x4710b5c54e2ca8af:0x854f0d4d1a178236!2m2!1d19.1203094!2d50.8118195!1m5!1m1!1s0x134b6d2f8d4fe3b5:0x9dc250dd6284739d!2m2!1d17.6629672!2d43.200913!3e0!5i1 Miejsce wypadku było tutaj: epoznan.pl/storage/gallery/91937/WydZ1V4LuTaQbIJsyOCo79ILlUP1tIPa.jpg?1659773483 Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:42 Autobusowa jazda nocna powinna być zabroniona Można by wtedy od razu zlikwidować branżę. Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:53 niech podrożeją takie przejazdy/wycieczki ale po drodze musi być spanie w hotelu a nie że jakieś Biuro Bractwa św Józefa chce zarobić i organizuje takie niebezpieczne nocne przejazdy bez hotelu Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 14:00 Zwiększenie kosztów to właśnie jest likwidacja branży. Klienci musieliby nie tylko zapłacić za ekstra noclegi, ale również za dłuższy czas przejazdu. Bezpieczeństwo zwykle przegrywa z ekonomią... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 19:27 Ależ ekonomia przegrywa. Taka katastrofa, śmierć kilkunastu osób i pewnie niepełnosprawność co najmniej kilku, to wielkie pieniądze, i to my je będziemy bulić, i Ty, i ja, i reszta forum, bo ktoś chciał trochę więcej zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 19:40 nangaparbat3 napisała: > Ależ ekonomia przegrywa. Taka katastrofa, śmierć kilkunastu osób i pewnie niepe > łnosprawność co najmniej kilku, to wielkie pieniądze, i to my je będziemy bulić > , i Ty, i ja, i reszta forum, bo ktoś chciał trochę więcej zarobić. > No tak, koszty się rozkładają na społeczeństwo, ale zysk zostaje w kieszeni organizatora wycieczek i na takim rozkładzie polega cały myk. Plus biskup jeden z drugim obejmie ofiary modlitwą i chętnie z podwładnymi przyjmie cołaskę za msze za zmarłych albo o zdrowie albo dziękczynne za ocalenie. Jeśli faktycznie formalności były ok albo papiery wykażą, co trzeba, to Jarosław Miłkowski* nie splajtuje i raczej dalej będzie robił tak samo, bo niby dlaczego nie, zwłaszcza że tematyka jego wycieczek jest po linii władzy. Katastrofa była raczej kwestią czasu przy takiej częstotliwości wycieczek. * www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/8511012,chorwacja-wypadek-polski-autobus-a4-zagrzeb.html Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 21:42 Gdyby chciał więcej zarobić, to oferowałby nocleg co 200 km + all inclusive. Moim zdaniem to pielgrzymi chcieli mniej zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 22:58 Zalezy jak liczyć - wtedy mniej osób byłoby stać na wyjazd. To jest zresztą bardzo smutny aspekt tej historii, że pewnie niektórzy z wyjeżdżających są zwyczajnie biedni i z trudem uzbierali te 600 zł. Z której strony nie patrzeć - żal. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 23:09 nangaparbat3 napisała: > Zalezy jak liczyć - wtedy mniej osób byłoby stać na wyjazd. To jest zresztą bar > dzo smutny aspekt tej historii, że pewnie niektórzy z wyjeżdżających są zwyczaj > nie biedni i z trudem uzbierali te 600 zł. Z której strony nie patrzeć - żal. > Jakie 600 zł? Ta wycieczka kosztowała 650 pln plus 250 euro --> ok. 1.800 pln www.ubratajozefa.pl/uncategorized/medjugorje-5-13-08-2022/. Uzbierali 1800 pln a jeszcze 200 pln już by nie dało rady, jeśli są skłonni zapłacić 4 euro za grupowe zdjęcie w czasach aparatów w telefonie? Naprawdę ci ludzie wydali ostatnie pieniądze na w sumie zbędny (nie na leczenie, nie do pracy, nawet nie w odwiedziny do kogos) wyjazd? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 07.08.22, 03:51 Słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 07.08.22, 14:40 Nie wiem, jak liczysz 200 złotych - przecież potrzebne byłyby dwa noclegi (tam i powrót). I jeszcze należałoby zapłacić za 2 dni ekstra pracy kierowców oraz autokar. Przecież gdy autokar stoi na parkingu, to nie zarabia, proste. 500-600 złotych minimum, czyli 30% obecnej ceny wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 07.08.22, 15:02 250 euro na noclegi w M., 650 pln / 6 dni wycieczki = 108 pln dziennie firma kasuje dziennie za autokar z kierowcami, możliwość duchowej adopcji płodu itp., przy czym stojący autokar nie spala paliwa, które jest pokrywane z tych 108 pln. Nie chce mi się teraz szukać, ale na pewno są noclegi dla grup poniżej 200 zł za noc. A skoro wyjazd pod egidą księży i zakonnic napędzających klientów to niech po drodze zorganizują jakiś nocleg po kosztach w klasztorze albo innym seminarium. Nie dwa dni ekstra, tylko jeden dzień, bo na nocleg nie trzeba się zatrzymywać na 16 godzin x 2. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 07.08.22, 15:14 Ciekawi mnie czy cokolwiek się zmieni po tym wypadku. Czy właśnie wycieczki zaczną zwracać uwagę na odpowiedni nocleg po drodze (nie mówię, że drogi) czy dalej jak te owce na rzeź będą korzystać z jak najtańszych opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 07.08.22, 11:52 Właśnie o to mi chodzi! Pan oferuje wyjazdy budżetowe, bo jego target tylko na takie stać. Niech zatem niektórzy nie twierdzą, że pan celowo zaniża standardy bo chce więcej zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 07.08.22, 12:29 Wstawienie dwóch noclegów podwyższyłoby cenę wycieczki o powiedzmy 300 zł --> część obecnego targetu by odpadła, a te dodatkowe 200-300 zł poszłoby na hotele, więc marża pana dużo by nie wzrosła --> pan zarobiłby mniej. Już pomijając fakt, że na taką wycieczkę za wyższą cenę nie pojechałaby rozgarnięta część ludzi, która ma pojęcie, że można tę podróż odbyć za te same pieniądze tak, że w dniu wyjazdu dociera się do celu zamiast tłuc się ponad dobę --> pan z braku chętnych zarobiłby jeszcze mniej. Pan mimo nazwy firmy sugerującej jakichś świętych nie robi tych wyjazdów charytatywnie ani "po kosztach", oczywiście że kombinuje taki standard, przy którym najwięcej zarabia, także włączając do programu dla niego bezkosztowe, ale dla targetu najwyraźniej atrakcyjne bzdury w rodzaju udziału w duchowej krucjacie wyzwolenia albo duchowej adopcji poczętych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 07.08.22, 13:53 Pozwolę sobie zostać przy swoim zdaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kotletymielone5 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 23:58 Dodatkowo, jazda po krajach basenu śródziemnomorskiego, po Słowacji to nie jest to samo co jazda po krajach takich jak Polska. Ten kto uważa, że skoro dostał prawko, to sobie świetnie poradzi wszędzie..., bo przecież dostał to prawko... Sterowanie takim kolosem na wąskich górzystych drogach, po nocy, wyrywkowo na wyjeździe a nie na co dzień... Prędzej bym zaufała zwykłemu rejsowemu autobusowi z Chorwacji do Medjugorje niż wyczarterowanym kierowcom z Polski, ale to moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 07.08.22, 11:56 Pełna zgoda! Polscy kierowcy tylko na polskich drogach!!!! Oni sobie za granicą nie poradzą!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo [...] 07.08.22, 11:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_filemon88 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:07 Dlatego nie jeżdżę autokarami na wycieczki. Samolotów brakuje czy co Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:13 To była pielgrzymka, pielgrzymki raczej nie latają samolotami. I znowu do Medjugorie... Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:16 kot_filemon88 napisał(a): > Dlatego nie jeżdżę autokarami na wycieczki. Samolotów brakuje czy co Powiedz to tym którzy lecieli z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_filemon88 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:28 Spójrz w statystyki. Naprawdę nie ma co porównywać bezpieczeństwa tych dwóch wynalazków Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:40 Co nie oznacza , ze nie może przydarzyć się właśnie tobie. Czego oczywiście ci nie życzę. Po prostu -zadziałał czynnik losowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_filemon88 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 13:35 Oczywiście, przed chwilą tez mogłam zginąć jadąc 400 km autem. Tobie również życzę długiego życia ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 13:52 Tak, to prawda. Gdyby człowiek wiedział , ze się przewróci toby się położył. Ech, szkoda tych ludzi , a jeszcze bardziej tych co teraz po nich rozpaczają. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 13:09 kot_filemon88 napisał(a): > Spójrz w statystyki. To porównaj jeszcze statystyki przeżywalności. Ilu pasażerów katastrof autokarowych ma szansę przeżyć, a ilu katastrof lotniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
margerytka73 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 15:26 iwles napisała: > kot_filemon88 napisał(a): > > > Spójrz w statystyki. > > > To porównaj jeszcze statystyki przeżywalności. Ilu pasażerów katastrof autokaro > wych ma szansę przeżyć, a ilu katastrof lotniczych. > Ale katastrof drogowych jest x razy więcej niż samolotowych. Podróż samolotem nadal masz bezpieczniejszą. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 15:17 Pociągi są lepsze dla planety. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 17:40 kot_filemon88 napisał(a): > Dlatego nie jeżdżę autokarami na wycieczki. Samolotów brakuje czy co Nieraz brakuje. 3 tyg temu miakam wracać samolotem z wakacji, był strajk-udalo się tylko załatwić autobus-wracałam nocą. I błogosławiłam to, że udało się nam kupić bilety. Nie zawsze jest tak jak człowiek zaplanuje Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 22:31 Nie wszystkich stać na wycieczkę samolotową, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 22:52 taki-sobie-nick napisała: > Nie wszystkich stać na wycieczkę samolotową, proste. 1. Nie ma obowiązku jeździć na pielgrzymki czy "pielgrzymki", bo tam nikt nie jechał na leczenie ratujące życie czy do pracy, a modlitwy podobno docierają do celu z dowolnego miejsca. 2. Pierwsza lepsza wycieczka samolotowa w to miejsce: www.areatour.pl/1,2,26,2086,medjugorie-bosnia-i-hercegowina-pielgrzymka-samolotowa-5-dni-.html 1.400-1.500 pln, trochę dłuższa wycieczka z wypadkiem za 650 pln + 250 euro nie wychodzi dużo taniej, a w każdym razie różnica to nie jest kwestia stać/nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 07.08.22, 08:42 Zgadzam się w całej rozciągłości. Za jakie grzechy ci pielgrzymi odbywają pokutę w postaci podróży autokarowej- nie wiem. Dla mnie to koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 07.08.22, 08:51 Mam w rodzinie osoby, które na podobną wycieczkę pojechały. Po pierwsze taki wyjazd jest stosunkowo niedrogi, po drugie z okien autokaru ogląda się krajobrazy, po trzecie połączenie kolejowe chyba nie jest dostępne, po czwarte po drodze się zatrzymują więc coś tam zobaczą nawet jeśli krótko. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 07.08.22, 13:41 Ogłada się świetnie zwłaszcza porozstawiane ekrany antydźwiękowe. Juz o ryzykowaniu zdrowiem i życiem nie wspomnę. Wiem, że wyjazdy autokarowe są tańsze, ale dla mnie ten argument jest kompletnie z tyłka. Lepiej jechać gdzies raz na dwa lata ale nie ryzykować zdrowiem i nie marnować czasu na siedzenie w autokarze. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 07.08.22, 16:08 Myślisz, że oni co roku na tę pielgrzymkę jeżdżą? Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 08.08.22, 10:05 Ekrany to polska specjalność, natomiast w Chorwacji widoki z dróg są fantastyczne, np. wyjazd z tunelu Św. Rocha i zjazd nad morze. A co mają robić ludzie na fakultetach w Kapadocji czy Efezie. Też długie godziny jazdy po krętych górskich drogach. Mają tam lecieć samolotem? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 08.08.22, 10:25 nicknanowyrok napisała: > Ekrany to polska specjalność, natomiast w Chorwacji widoki z dróg są fantastycz > ne, np. wyjazd z tunelu Św. Rocha i zjazd nad morze. Inaczej byś śpiewała gdyby ci wybudowali ekspresówkę pod oknami. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 08.08.22, 10:32 W Chorwacji i na Węgrzech autostrady przebiegają w znakomitej większości przez tereny rolnicze albo góry, w oddaleniu od domostw. A tak w ogóle polemizuję z twierdzeniem, że wszędzie da się dolecieć. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 08.08.22, 12:52 Autostrada przez Węgry to jak na razie najnudniejsza droga ze wszystkich jakimi jeździłam. Ciągnie się długo i płasko przez wielkie pola. Niewiele zakrętów, żadnych górek, mało drzew nuuuda. W Cro to przynajmniej jakieś skałki, górki w oddali, droga się wije, są tunele. No cokolwiek się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 08.08.22, 13:23 nicknanowyrok napisała: > W Chorwacji i na Węgrzech autostrady przebiegają w znakomitej większości przez > tereny rolnicze albo góry, w oddaleniu od domostw. U nas w oddaleniu od domostw są obszary natura 2000 i siedliska rzadkiej żaby. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 08.08.22, 13:38 nicknanowyrok napisała: > W Chorwacji i na Węgrzech autostrady przebiegają w znakomitej większości przez > tereny rolnicze albo góry, w oddaleniu od domostw. > > A tak w ogóle polemizuję z twierdzeniem, że wszędzie da się dolecieć. Kto twierdzi, że wszędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 08.08.22, 13:36 nicknanowyrok napisała: > Ekrany to polska specjalność, natomiast w Chorwacji widoki z dróg są fantastycz > ne, np. wyjazd z tunelu Św. Rocha i zjazd nad morze. > > A co mają robić ludzie na fakultetach w Kapadocji czy Efezie. Też długie godzin > y jazdy po krętych górskich drogach. Mają tam lecieć samolotem? Nie jechać 28 godzin bez normalnej przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:20 Było ich dwóch wiec nie sądzę ze był przemęczony. Koszmar współczuje i uczestnikom i rodzinom. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:43 Jechali bez noclegu spod Częstochowy. Czyli obaj zdążyli się zmęczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 14:35 mgla_jedwabna napisała: > Jechali bez noclegu spod Częstochowy. Czyli obaj zdążyli się zmęczyć. Jadąc trasę 15-16 godzin ,każdy ma 2 okienka po 4 godziny. Wiec kierowca przez 4 godziny wypocznie. A przynajmniej teoretycznie powinien. Nie wiadomo tez o której wyjechali o której mieli przerwy ile kierowana prowadził. Ludzie jeżdżą nocą ,bo nocą jest mniejszy ruch i o mniejsza możliwość wypadków. Takie są statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 14:52 3-mamuska napisała: > mgla_jedwabna napisała: > > > Jechali bez noclegu spod Częstochowy. Czyli obaj zdążyli się zmęczyć. > > > Jadąc trasę 15-16 godzin ,każdy ma 2 okienka po 4 godziny. Wiec kierowca prz > ez 4 godziny wypocznie. > A przynajmniej teoretycznie powinien. > Nie wiadomo tez o której wyjechali o której mieli przerwy ile kierowana prowadz > ił. > > Ludzie jeżdżą nocą ,bo nocą jest mniejszy ruch i o mniejsza możliwość wypadków > . Takie są statystyki. > > > Wyjechali o 9 rano z Warszawy, "przerwę" mieli m.in. na mszę (!) w Częstochowie przed całonocną jazdą, super pomysł. www.ubratajozefa.pl/uncategorized/medjugorje-5-13-08-2022/ tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/wypadek-polskiego-autokaru-w-chorwacji-rzecznik-msz-podrozowali-nim-pielgrzymi-glownie-z-mazowsza-6059460?source=rss Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 19:06 Skąd wiesz, że kierowcy byli na mszy? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 19:49 gaga-sie napisała: > Skąd wiesz, że kierowcy byli na mszy? Nie wiem, czy byli- i nie napisałam, że byli- ale samo odbicie z trasy przedłużyło łączny czas podróży. Przypuszczam, że nawet nie byli na mszy, ale co z tego, skoro w tym czasie i tak nie mieli normalnych warunków, żeby się przespać. Wyjazd z Warszawy był o 9., wypadek zdarzył się 21 godzin później, co dla nich oznacza ponad dobę bez normalnego snu. www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/8511012,chorwacja-wypadek-polski-autobus-a4-zagrzeb.html podaje, że było dwóch kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 21:11 Weź nie przesadzaj. Z Częstochowy wyjechali - jak wynika z programu wycieczki - ok. 17. Do momentu wypadku byli w trasie ok. 12 godzin - z przerwami. Inna sprawa jak kierowcy spędzili dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 21:40 jolunia01 napisała: > Weź nie przesadzaj. Z Częstochowy wyjechali - jak wynika z programu wycieczki - > ok. 17. Do momentu wypadku byli w trasie ok. 12 godzin - z przerwami. Inna sp > rawa jak kierowcy spędzili dzień. > Program wycieczki zaczynał się o 9 w Warszawie: www.ubratajozefa.pl/uncategorized/medjugorje-5-13-08-2022/ Chyba że z W-wy do Częstochowy jechał jeden kierowca, a inni kierowcy za granicę wsiedli w Częstochowie (czy firma z Płońska ma kierowców w Częstochowie?). Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 19:28 A Ty naprawdę uważasz, że siedzenie w autokarze to wypoczynek, zwłaszcza dla kierowcy???? Musiałby mieć możliwość wygodnego przespania się. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 21:50 A ty wypoczywasz tylko śpiąc? I serio uważasz ze po 4 godzinach pracy należy spać? To jak funkcjonują ludzie którzy pracuje 8-10-12h. Kierowcy przysługują nie tylko odpoczynek pomiędzy zmianami, ale również przerwy w pracy. Prawo wymusza również na pracowniku poświęcenie co najmniej 45 minut na odpoczynek na każde 4,5 godziny jazdy. Nie musi być to jedna, 45 minutowa przerwa po 4,5 godzinach. Pracownik może zrobić sobie najpierw przerwę 15 minutową, a następnie 30 minutową. Z zachowaniem tej kolejności. Zgodnie z ustawą o czasie pracy kierowcy, konieczna jest przerwa po 6 godzinach pracy. Wynosi ona 30 lub 45 minut, zależnie od czasu pracy w danej dobie. Jednak, jeżeli kierowca wykorzystał omawianą wcześniej przerwę po 4,5 godzinach jazdy, nie przysługuje mu przerwa po 6 pierwszych godzinach pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 22:50 To spróbuj wypoczywać inaczej zamiast spać. Chodzi o regenerację organizmu, w tym mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 23:05 Nie musi spać, mógłby pobiegać, poćwiczyć, pójść na spacer do lasu. Jeśli siedzi obok kolegi, który prowadzi, to nie odpoczywa, bo w żaden sposób nie zmienia aktywności. Ty liczysz godziny, a ja myślę o tym, że wyjechali rano z Warszawy, a wypadek miał miejsce o 5.40 następnego dnia. Wcześnie rano, kiedy człowiek i tak kiepsko funkcjonuje. Na marginesie: do przejechania mieli jeszcze 500-600 km (zależy od trasy), dalej bez prawdziwego odpoczynku (też dla pielgrzymów - jeśli w takich warunkach jeżdżą ludzie starsi, to też nie jest dobrze). Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:25 Co roku takie wypadki tam są. Dlatego dla mnie taka wycieczka to byłaby ostateczność. Chociaż trudno to w ogóle uznać, że chodziło o sytuację bez wyjścia. Nie jechali do pracy, rodziny i tak dalej. Współczuję uczestnikom i rodzinom zmarłych. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: wypadek polskiego autokaru w chorwacji 06.08.22, 12:43 Podejrzewam typowy januszex z żyłkowaniem pracownika do granic i presja na machinacje z tachometrem. Odpowiedz Link Zgłoś