Dodaj do ulubionych

Thermomix - lidlomix

08.08.22, 09:39
Pytanie kieruję do tych, którzy użytkowali i jedno i drugie
Ja miałam najstarsza wersję lidlowego, byłam bardzo zadowolona, ale się sypie
Chce kupić podobne urządzenie
I teraz mam do wyboru prawdopodobnie tylko lidlomix ok 3 tys albo prawdziwy thermomix za prawie 6
Jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać, jak mówi reklama
Ale może właśnie widać? Ja doświadczenia z tm nie mam, ale urządzenie z tym kompletem funkcji uważam za baaardzo przydatne w kuchni
Poradzcie mi proszę
Cena jest niemałą
Obserwuj wątek
    • shellyanna Re: Thermomix - lidlomix 08.08.22, 12:49
      Ja tez miałam ta starsza wersje lidlomixa i byłam zadowolona, a nasza niania miała starsza wersje termomixa i ona widziała różnice.
      Przeskoczylam ze starej wersji lidlowej na TM6 i na plus odnotowalam wielkość, dotykowy ekran i apke cookiedoo. Ale ten nowy lidlomix chyba tez zmienił wielkość i ma dotykowy ekran i apke?
      • berdebul Re: Thermomix - lidlomix 08.08.22, 21:58
        Ma dotykowy ekran i apkę.
      • anatewka11 Re: Thermomix - lidlomix 08.08.22, 23:57
        Różnica w cenie jest bardzo duża. Przemawia za lidlomixem. Mam tylko jedno zastrzeżenie (może niesłusznie): w tm cena jest lekkim przegięciem. Jednak tm ma dostępne serwisy, części zamienne itp. Nie wiem co się robi, gdy masz problem z lidlomixem. Oddajesz do Lidla?
        • fibi00 Re: Thermomix - lidlomix 09.08.22, 00:06
          anatewka11 napisała:

> Różnica w cenie jest bardzo duża. Przemawia za lidlomixem. Mam tylko jedno zast
          > rzeżenie (może niesłusznie): w tm cena jest lekkim przegięciem. Jednak tm ma do
          > stępne serwisy, części zamienne itp. Nie wiem co się robi, gdy masz problem z l
          > idlomixem. Oddajesz do Lidla?

Ponoć tak a ten odsyła do serwisu w Niemczech. Tak słyszałam. Dlatego ja zdecydowałam się na MPM icoook, cena niższa niż lidlomix a serwis w razie W dużo sprawniejszy. Jedna użytkowniczka pisała na grupie że jak jej pokrywa kolor zmieniła (zmatowiała przez mycie w zmywarce) to mpm wymienił na nową bez szemrania.
    • anatewka11 Re: Thermomix - lidlomix 08.08.22, 14:37
      Mam tylko tm więc nie pomogę ale mała poprawka, tm już kosztuje więcej, powyżej 6 tys już od jakiegoś czasu a od lipca podnieśli ceny. Nie wiem o ile.
      • kotejka Re: Thermomix - lidlomix 08.08.22, 15:10
        No a jak Twoja opinia jako użytkowniczki? Warto?
        • zwyczajnamatka Re: Thermomix - lidlomix 08.08.22, 15:16
          Mam tm6, lidlomixa nie znam, więc nie porównam, ale dla mnie zakup TM to była najlepsza decyzja ever.
          Właściwie gotuję już tylko w tm, więc jak mogłabym napisać niepochlebną opinię.
          Dla mnie wybór był oczywisty, to znaczy, że w ogóle nie brałam lidlomixa pod uwagę. Albo TM albo nic.
          • princesswhitewolf Re: Thermomix - lidlomix 08.08.22, 23:26
            >Właściwie gotuję już tylko w tm

Niemozliwe. Kotletow tam nie usmazysz, nalesnikow nie usmazysz, jajek tam nie gotujesz choc kto cie wie... Makaronku tez nie gotujesz. Nie brzmij jak sekciara.

Tak, mam thermomix ale bez przesady z " wszystkim"
            • zwyczajnamatka Re: Thermomix - lidlomix 08.08.22, 23:38
              Oj tam czepiasz się. Jeśli mam gotować obiad to wybieram TM i w nim robię ten obiad. Wybieram takie przepisy, żeby wszystko się gotowało w tm. Wiadomo, że jak gotuję jajka na kolację to nie w tm tylko w garnku, chociaż w tm też można.
              Ogólnie to ja leniwa jestem i nie lubię garów. Lecę po najmniejszej linii oporu a tm mi w tym pomaga.
              • fibi00 Re: Thermomix - lidlomix 09.08.22, 00:02
                zwyczajnamatka napisał(a):

> Oj tam czepiasz się. Jeśli mam gotować obiad to wybieram TM i w nim robię ten o
                > biad. Wybieram takie przepisy, żeby wszystko się gotowało w tm. Wiadomo, że jak
                > gotuję jajka na kolację to nie w tm tylko w garnku, chociaż w tm też można.
                > Ogólnie to ja leniwa jestem i nie lubię garów. Lecę po najmniejszej linii oporu
                > a tm mi w tym pomaga.

Mnie czasem śmieszy jak ktoś twierdzi że gotując w TM oszczędza czas i zaletą jest że używa się tylko 1 garnka. Sorry ,ale z niektórymi daniami jest więcej zachodu niż gdyby gotowało się tradycyjnie. Co z tego że jest jeden garnek jak np trzeba go w trakcie 3 razy opróżniać bo po kolei smaży się np kiełbaskę, potem cebulkę a potem coś innego. Jeden garnek ale 3 inne naczynia zabrudzone. Ja czasem sobie upraszczam robotę bo jeśli wiem że coś trzeba podsmażyć, po czym wyjąć,a misę umyć żeby przejść do kolejnego kroku to pomijam smażenie w urządzeniu tylko smażę na patelni a w tym czasie w urządzeniu robię kolejny krok. Wtedy rzeczywiście oszczędzam czas a gotowanie szybciej idzie. Niektóre dania rzeczywiście robi się szybko łatwo i przyjemnie ale są i takie które jednak wolę robić tradycyjnie. Tak czy siak trzeba stać "przy garze" bo co chwilę piszczy informując aby przejść do kolejnego kroku.
            • kotejka Re: Thermomix - lidlomix 09.08.22, 08:45
              princesswhitewolf napisała:

> >Właściwie gotuję już tylko w tm
              >
              > Niemozliwe. Kotletow tam nie usmazysz, nalesnikow nie usmazysz, jajek tam nie g
              > otujesz choc kto cie wie... Makaronku tez nie gotujesz. Nie brzmij jak sekciara
              > .
              >
              > Tak, mam thermomix ale bez przesady z " wszystkim

No wlasnie, ja mam trzeci rok tego lidlowego i jest dla mnie jak prawa ręka, ale nie jest wszystkim
              Natomiast muszę go mieć,
              Ja gotuje na parze, bardzo dużo, ale tez blenduje , miksuje
              Do wyrabiania ciast mam kitchen Aida i tu uważam, ze jest niezastąpiony

W sumie mogłabym dokupić parowar i blender kielichowy - będzie taniej, ale blender znowu nie podgrzewa
              A lubię te opcje podgrzewania w misie,
              • fibi00 Re: Thermomix - lidlomix 09.08.22, 12:36
                Zastanów się jeszcze nad icookiem. Tu masz filmik z porównaniem Icoooka i lidlomixa.
                youtu.be/K0vkUjDLSG8
        • anatewka11 Re: Thermomix - lidlomix 08.08.22, 23:52
          Jedyną wadą tm jest to, że za dużo pichcę. W tym roku już mi się udało opanować ale ba początku przytyłam prawie 10 kg. Jest u nas wykorzystywany codziennie, obiad tradycyjny to już rzadkość.
      • shellyanna Re: Thermomix - lidlomix 08.08.22, 17:18
        Z tego co widziałam (chce dokupić frienda), to ciagle są jakieś promocje.
    • aamarzena Re: Thermomix - lidlomix 08.08.22, 18:05
      A długo go miałaś? Czasem co tanie to drogie wink
      Nie wiem jaka różnica w uzytkowaniu, pewnie zależy kto z czego lubi korzystać. TM słynie z tego, że jest długowieczny, choć nie wiem jak teraźniejsze modele napakowane elektronika. Jeśli ten lidlomix służył Ci 10 lat to ok, jeśli 2-3 to wydaje mi się, że tm posłuży dłużej niż 2x2-3 lata. Rozważ jeszcze zakup od tej strony wink
      • bominka Re: Thermomix - lidlomix 08.08.22, 22:10
        Tm6 obecnie po podwyżce kosztuje 5700 zł. Mają teraz raty 0%.
        Niedawno kupilam, więc jestem na bieżąco.
        Na co dzień jestem kuchara,ciągle coś pitrasze,ale TM okazał się fenomenem w mojej kuchni. Niestety nie miałam do czynienia z lidlomixrm,ale w ogóle go nie rozważałam. Chciałam,aby sprzęt byl niezawodny.
    • princesswhitewolf Re: Thermomix - lidlomix 08.08.22, 23:24
      Nie uzywalam nigdy lidlomixa ale chcialam zwrocic Ci uwage na to " i sie sypie", ktore uzylas w wypowiedzi. Jak dlugo uzywalas lidlomixa i kiedy zaczal sie sypac?! Pytanie retoryczne i sama sobie odpowiedz.
      Dodam ze mam Thermomix od 1993 i nic sie nie sypie. Noze tylko nowe kupilam raz. Jest w nieustannym uzytku. Non stop.

Moze warto zaplacic więcej i sie nie bedzie nic sypac
    • fibi00 Re: Thermomix - lidlomix 08.08.22, 23:37
      Ja aktualnie mam mpm icoook i jestem zadowolona. Mpm jest krócej na rynku niż lidlomix więc ma mniej przepisów (co jakiś czas dochodzą nowe) ale z powodzeniem można korzystać z przepisów z lidlomixa lub termomixa.
      Ja jestem zadowolona z Icoooka ALE nie jest to sprzęt w mojej kuchni który jest dziennie w użyciu. Dlatego absolutnie nie żałuję wydanych 1500zł. Pewne dania wolę robić w tradycyjny sposób. W icoooku wyrabiam ciasto (na pizzę, chałkę czy drożdżówki), szatkuję, ścieram (jest tarcza do ścierania w plastry lub oczka),
      • fibi00 Re: Thermomix - lidlomix 08.08.22, 23:43
        Za szybko poszło.
        Ogólnie są dania, które lubię robić w icoooku, np placki ziemniaczane, chałka, niektóre zupy, dania na parze itd. Ale są też takie które wolę robić w tradycyjny sposób bo zwyczajnie jest szybciej , wygodniej i smaczniej. Dlatego wiem że dla mnie Thermomix to wyrzucone pieniądze. Jak ktoś rzeczywiście często go używa to myślę że warto wydać te 5 tys. Ale na takie używanie od czasu do czasu to polecam Icoooka. Owszem, niektóre przepisy posiadają jakieś małe niedociągnięcia, np w przepisie jest cukier a później w "krok po kroku" nie ma kroku z dodaniem cukru. Ale za tą cenę-wybaczam.
    • bakis1 Re: Thermomix - lidlomix 09.08.22, 00:20
      Mam lidlomiksa drugi rok. Obserwuję grupy LM na FB, serwis działa sprawnie. Sprzęt jest odsyłany po naprawie. Kupiłam za 1700 zł, nic się z nim nie dzieje złego. Na początku wciąż piekłam bułki, chałki, drożdżowe, częstowałam sąsiadów rano bułeczkami… dziś już trochę mi przeszło, ale dalej wyrabiam w nim ciasta, gotuję zupy, szatkuję, gotuję na parze. Czasem używam non-stop, czasem stoi kilka dni nieużywany. Zdecydowałam się tez ze względu na większa misę niż TM. Ja nie byłam gotowa na TM ze względu na cenę.. nie jestem w stanie tyle wydać na garnek. W cenie TM kupiłam lidlomiksa, robota odkurzającwgo i suszarkę do ubrań. Aż jestem ciekawa co najchętniej robicie w termogarnkach?
      • berdebul Re: Thermomix - lidlomix 09.08.22, 01:30
        Pierożki na parze. Wszystkie warzywa dla psa.
        Sosy.
        Bazy zup.
        Bulion w słoiki.
        • bominka Re: Thermomix - lidlomix 09.08.22, 08:51
          Dzemy
          Zupy
          Gulasz
          Lody
          Zupy mleczne
          Pizze
          Obiady 2 daniowe
          Surówki

Ale TM mam od 3 tygodni🙂
      • shellyanna Re: Thermomix - lidlomix 09.08.22, 13:14
        Siekam warzywa i wyrabiam ciasto drożdżowe.
        Najczęściej robię guacamole i gzik, bezę, placek drożdżowy, sernik.
        Nie gotuje w nim, bo ma za mała misę. Poza tym znajomy kucharz odradził ze względu chyba na niszczenie ostrzy.
        Moim zdaniem fajny, ale nie warty takiej kasy.
        • princesswhitewolf Re: Thermomix - lidlomix 09.08.22, 14:26
          Ee tam ostrza sa tanie
    • kotejka Re: Thermomix - lidlomix 09.08.22, 15:20
      Zamówiłam prezentacje wink
      • princesswhitewolf Re: Thermomix - lidlomix 09.08.22, 15:59
        I slusznie tylko ze prezentujący sa wkwiajacy swoja namolnoscia. Sprzet naprawde nie do zdarcia ale nie znosze tych prezentujacych
      • ivaz Re: Thermomix - lidlomix 09.08.22, 18:42
        to obiad z deserem masz za free smile u mnie pani zrobiła ze swoich produktów, masło, bułeczki, zupę krem z cukinii, gulasz z indyka z knedlikiem do tego surówka typu colesław, lody sorbet malinowe (z moich mrożonych malin) i lemoniadę, cała prezentacja trwała 2 godziny, ale Pani wszystkie produkty już miała obrane i pokrojone. Jedzenie bardzo dobre.
        • bominka Re: Thermomix - lidlomix 09.08.22, 21:47
          Mialam również prezentacje, w podobnej konfiguracji. Przyszla przesympatyczna mloda dziewczyna. Dla chętnych z Wawy i okolic mogę ją z czystym sumieniem polecic🙂😀
          • kotejka Re: Thermomix - lidlomix 10.08.22, 07:40
            Ja z daleka wink
            Okazuje się, że przedstawicielka to jakaś młodzieńcza miłość mojego
            Lojalnie go uprzedziłam, to się nawet trochę przestraszył 😂
            Teraz nie wiem,.czy lepiej go odeslac, czy kazać siedzieć.i patrzeć z nadzieją że się sypnęła bardziej niż ja 😂
            Radźcie ematki 🙆
          • kotejka Re: Thermomix - lidlomix 10.08.22, 07:40
            Kupiłas po tej prezentacji? Jak wrażenia?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka