Dodaj do ulubionych

Czy marmolada z pektyną będzie gęsta?

10.08.22, 12:20
Mam marmoladę z jabłek i chciałabym ją zagęścić. Myślałam o dodaniu pektyny. Powiedziano mi jednak, że co najwyżej będzie to gęstość co najwyżej frużeliny. To już mam, a chciałbym gęściej. Praktykował ktoś?

I czy w biedronce kupię pektynę?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Czy marmolada z pektyną będzie gęsta? 10.08.22, 12:25
      Zrób serki jabłkowe jeśli masz dużo jabłek. .
      • 1012ja Re: Czy marmolada z pektyną będzie gęsta? 10.08.22, 12:48
        Jabłek jest mnóstwo ale ma być marmolada na zimę.
      • 1012ja Re: Czy marmolada z pektyną będzie gęsta? 10.08.22, 13:09
        aqua48 napisała:

        > Zrób serki jabłkowe jeśli masz dużo jabłek. .

        Czy masz na myśli to:

        Litewski ser jabłkowy - składniki:

        5 kg jabłek (obranych; bez gniazd nasiennych; pokrojonych w cienkie cząstki)
        1.5 kg cukru
        1/2 łyżeczki mielonego cynamonu ew. - jeśli jabłka są mało kwaśne - sok z 1 cytryny

        Litewski ser jabłkowy - sposób przygotowania: Jabłka mieszamy z cukrem i odstawiamy na 48 godzin, aby puściły sok. Sok wlewamy do rondla, gotujemy na małym ogniu, aż połowa odparuje, a reszta nieco zgęstnieje. Dodajemy 3/4 jabłek, gotujemy na małym ogniu około godziny, aż powstanie gęsta masa, często mieszając. Dodajemy resztę jabłek oraz cynamon, gotujemy dalej, aż i te jabłka się rozpadną. Napełniamy masą zmoczony w wodzie płócienny woreczek, szczelnie zawiązujemy, formując masę tak, aby uzyskała kształt sera klinka. Układamy na desce, przykrywamy drugą deską i obciążamy. Po 2 dniach wyjmujemy jabłkowy "ser" z woreczka, owijamy w gazę, zawiązujemy i zawieszamy na parę dni w przewiewnym miejscu, aby obsechł. Odwijamy z gazy, kroimy w plastry, podajemy np. do wina lub kawy.


        Próbowałaś?
    • daniela34 Re: Czy marmolada z pektyną będzie gęsta? 10.08.22, 12:27
      W zależności od tego ile dasz tej pektyny to będzie bardziej lub mniej gęsta. W Biedronce (przynajmniej w moich 3 okolicznych) bywa jakiś tam żelfix albo cukier żelujący, pektyny bez dodatków nie widziałam nigdy.
      • 1012ja Re: Czy marmolada z pektyną będzie gęsta? 10.08.22, 12:48
        To chyba odpuszczę z tym zagęszczaniem.
        • daniela34 Re: Czy marmolada z pektyną będzie gęsta? 10.08.22, 12:51
          Możesz jeszcze posmażyć trochę, żeby zgęstniały. Jabłka same w sobie mają sporo pektyny, nigdy nie miałam potrzeby dodawać akurat do jabłek.
      • szmytka1 Re: Czy marmolada z pektyną będzie gęsta? 10.08.22, 12:50
        Zelfix to nazwa handlowa na pektynę z cytrusowa, są z dodatkiem cukru lub bez
        • daniela34 Re: Czy marmolada z pektyną będzie gęsta? 10.08.22, 12:52
          Żelfix to jednak ciut więcej niż pektyna- na to wskazuje lista składników na torebkach.
    • szmytka1 Re: Czy marmolada z pektyną będzie gęsta? 10.08.22, 12:48
      Jak dasz za dużo, to będzie sztywna jak guma, o.mi się przydarzyło właśnie z dżemem z borowek 😆 uwaga, pektyna cytrusowa jest kwasna prawie jak.kwasek xytrusowy i zmienia także smak
    • berdebul Re: Czy marmolada z pektyną będzie gęsta? 10.08.22, 13:08
      Zależy jaka pektyna, ile, ile cukru. Pektyna anodowana jest mniej wrażliwa na pH i potrzebuje mniej cukru, tworzy tez bardziej zwarte żele, idealnie jak cytrusowa.
      Jabłkowe dają bardziej efekt zagęszczenia niż galaretki.
      • berdebul Re: Czy marmolada z pektyną będzie gęsta? 10.08.22, 13:09
        Amidowana. Głupi słownik!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka