Dodaj do ulubionych

rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy.....

10.08.22, 19:04
krokdozdrowia.com/rzeczy-ktore-powinnas-wyrzucic-z-twojej-szafy/?utm_medium=org&utm_campaign=repost&utm_source=mcfb&utm_content=mc_602057&fbclid=IwAR0pbbMeyQzDeGf7M5hH13IeHkuv06T9fesMP196DS_oooh0f3TbXVm-EYg
Zgadzam, się, że na samą myśl o sięgnięciu po coś do szafy, która przypomina dżunglę amazońską, można dostać wysypki, więc wiadomo - pozbyć się, pozbyć, a najlepiej wyrzucić.
Z drugiej strony obecnie lansuje się trendy, aby nie kupować rzeczy nowych, tylko używane (czyli raczej ciekawe niż modne), tak jest lepiej dla planety (że dla kieszeni, to Polki odkryły to już dawno).
Z kolei stylistki radzą, aby po przekroczeniu 50-tki nie nosić rzeczy, które nie są modne, bo to podkreśla jeszcze bardziej wiek.
Pytanie, jak to się dzieje, że wciąż tę szafę trzeba opróżniać? Dla mnie jest to bardzo bolesne, jak patrzę na ciucha, który wiem, że kosztował mnie X i "się nie sprawdził". Z drugiej strony wciąż staram się ulepszyć swoją garderobę, bo nieustannie czuję się źle ubrana i błędne koło toczy się dalej. Możliwe, że nie kupuję tego co mi się podoba, bo zawsze w tym momencie brakuje mi na to pieniędzy (a potem się okazuje, że za 5 szmatek mogłabym mieć 1 rzecz, która naprawdę służyłaby mi lata. I jeszcze jedno mnie denerwuje - bardzo często się mylę - to znaczy, coś, co mi się podoba, kiedy to kupuję, potem się nie sprawdza, a coś czego nie wyrzuciłam, sama nie wiem dlaczego, po jakimś czasie okazuje się rewelacyjne.
Dla mnie ubieranie się to męka. Odnoszę wrażenie, że problem tkwi w tym, że nigdy nie zainwestowałam w to co radzą blogerki - klasyczną bazę dobrej jakości (i o wysokiej cenie). Jak się patrzy na ich propozycje, to ubieranie wydaje się takie proste.
Też tak macie?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 10.08.22, 19:12
      Nie
      • agdzieztam Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 10.08.22, 19:28
        Mam podobnie. Zwłaszcza z tym, że coś, co wydawało się niedobrym zakupem, po pewnym czasie okazuje się hitem. A ja jeszcze trzymam rzeczy dawno na mnie za małe! Sprzed 20 lat!!! Z sentymentu.... No dżungla, ale odnajduje się, bo trzymam porzadek.
    • extereso Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 10.08.22, 19:19
      W zeszłym tygodniu zrobiłam czystkę. Zobaczymy jak długo potrwa ale na razie jest super. Też bolało, ale odłożyłam sentymenty na bok
    • pani_tau Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 10.08.22, 19:31
      Gdybym podążała za modą to bym wyglądała jak pół d... zza krzaka, zarówno w kwestii fasonu jak i kolorystyki.
      A co do zachwalania różnych rzeczy przez stylistki to przypominają mi się:
      1. Maja Sablewska, nieustannie pławiąca się w poczuciu własnej zajefajnosci, która wszystkie uczestniczki swojego programu ubierała w to co sama nosiła, nie oglądając się na takie drobiazgi jak figura i typ urody. I tak jasna blondynka w rozmiarze 42 została przyodziana w bezkształtną sukienkę w biało -czarne pasy.
      2. Fryzjerka, która za trzecim farbowaniem omyłkowo machnęła mi siwe odrosty na rudo (przy ciemnym brązie) i usiłowała wmówić, że efekt jest cudowny. A potem była nieprzyjemnie zaskoczona stanowczym żądaniem skorygowania błędu ze strony wyjątkowo miłej klientki, która jest przecież tak słodka, a co za tym idzie naiwna, że da sobie wmówić wszystko albo i więcej.

Tak że ten...
      • figa_z_makiem99 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 10:49
        Sablewska wygląda jak strach na wróble, a dzisiejsza moda jest koszmarna, były spodnie z krokiem w kolanach, teraz są marynary po starszym bracie.
        • nocnamagia Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 11:14
          Dlatego nie wyrzucam wciąż dobrych ubrań, noszę dopasowane marynarki sprzed 15 lat i mam w nosie modę. Jestem mała i drobna, rozmiar od 20 lat mam wciąż ten sam. W takiej marynarce oversize bez talii wyglądam jak kloszardka
          • figa_z_makiem99 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 15:06
            Tak jak ja 😀
    • milva24 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 10.08.22, 20:08
      Nigdy nie próbowałam podążać za modą. Siłą rzeczy wybieram ubrania z dostępnych w sklepach/lumpeksach ale zawsze staram się wybierać coś mojego co do mnie przemówi. A że gust nie zmienił mi się od lat to nadal mi się te rzeczy podobają. Rozmiar również niemal mi się nie zmienia. W covidzie trochę przytyłam, może że trzy kilo, i spodnie zrobiły się za ciasne ale teraz schudłam więc znów są dobre. A blogerki tudzież stylistki w ogóle do mnie nie przemawiają.
    • ursydia Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 10.08.22, 20:12
      Taka akcja funkcjonuje pod nazwą: "wyjebać ci?" I robi się to z koleżanką i to ona ci wyjebuje z szafy kamizelkę z lat dziewięćdziesiątych, która masz bo ma taki piękny szlaczek. Sprawdzone. Koleżanka nie ma sentymentówwink
      • asia.sthm Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 10.08.22, 21:54
        > Taka akcja funkcjonuje pod nazwą: "wyjebać ci?"

Ja umiem sama sobie,
        ale wlasnie kolezanka prosi mnie o pomoc i mam obawy czy ze mna po tej akcji nie zerwie.
        No kurcze, przeciez ona mi nie moze gwarantowac braku urazu do mnie do konca zycia.
        • ursydia Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 10.08.22, 23:46
          smile)
        • pomozeciepomozemy Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 10:43
          Ja tak zrobiłam koledze. A potem pokazałam mu TKMaxx. Kolega do dziś utrzymuje ze mną kontakt.
          • asia.sthm Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:43
            > Kolega do dziś utrzymuje ze mną kontakt.

Bo koledzy maja latwiej w tej sprawie, jakby mniej uczuc angazuja w ciuchy. Chca dobrze wygladac, miec wygodnie i jeszcze zeby sie samo prało.
    • simply_z Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 10.08.22, 20:24
      w tym wlasnie tkwi problem lumpeksow (w moim przypadku), rzadko kiedy udaje mi sie natrafic na klasyke, czesto wlasnie pojawiaja sie fasony totalnie archaiczne. Nie jest taka, ze moda wraca..owszem wraca ale zawsze z pewnymi modyfikacjami.
    • clk Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 10.08.22, 20:48
      Mój problem - ostatnio wyrzuciłam 10 rzeczy i zajęło mi to 2 dni 😅 a jak już spakowałam to wysłałam partnera do kontenera od razu aby mi się nie odwidziało 🤦‍♀️
      • kabaret234 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 10.08.22, 22:09
        Ja dodatkowo mam ten problem, że serce mi się wyrywa do ciuszków kolorowych, ale totalnie pozbawionych jakiegoś glamouru, że o seks appealu nie wspomnę. Celuje w takich projektach np. skandynawska marka Gudrun Sjoden, ciuchy są prześliczne, desenie są prześliczne, nigdy to nie jest 100% polyester, ale jak się na siebie założy to wszystko, wyróżnia się spośród tłumu oryginalną kolorystyką, nie jest to eleganckie, ale schludne, a glamouru w tym tyle co u przedszkolaka (minus dziecięcy wdzięk, niestety). I taki jest mój cały modowy kompas wewnętrzny - wszystko, ubrania, torebki i buty, jak próbuję to zmienić, to pudło.
        • milva24 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 10.08.22, 22:18
          A po co chcesz się przebrać za kogoś innego? Moim zdaniem najpierw musisz polubić siebie, inaczej nie będziesz z siebie zadowolona.
        • taki-sobie-nick Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 10.08.22, 23:35
          Obejrzałam sobie Gudrun. Zależnie od zestawień, które wyszły mi w guglu, definiuję dwa style, które można stworzyć za pomocą tej marki:

1. Subtelne nawiązania etniczne,
          2. Przedszkolakiem byłem i mi zostało.
          • aqua48 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 13:29
            Gudrun - kolorystyka ok, kroju - brak. W efekcie każdy ciuch robi z kobiety podstarzałą hippiskę.
        • nuta15 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 10:21
          Takie kolorowe ubrania w stylu boho z powodzeniem możesz połączyć z klasycznymi w neutralnych kolorach np białym tshirtem, białą koszulą, dżinsami Nabiorą innego, bardziej miejskiego charakteru, ale nadal będą twoje, w stylu jaki lubisz.
    • sandy_cheeks Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 10.08.22, 23:29
      Nie wyrzucam nic z szafy, chyba że ciuch jest już mocno spracowany. W tym roku poszalałam i dokupiłam sporo nowych szmat, głównie sieciowkowych z wyprzedaży.
      Moda dla mnie mogłaby nie istnieć, w dudzie mam to co jest obecnie lansowane, stawiam na wygodę. Z resztą ubierając się na posezonowych przecenach jestem jakiś rok do tyłu 😂
      Zawsze byłam i będę w teamie jeansy + t-shirt. Do tej pory kupowałam raczej stonowane i bezpłciowe ciuchy, w tym sezonie poszalałam i np. teraz mam na sobie to co na zdjęciach. Dodam, ze przypiekłam się równo i jestem jak ta smażona flądra 🤣
      • milva24 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 10.08.22, 23:34
        Fajna bluza.
    • nena20 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 00:04
      Ostatnio wywaliłam 1/3 rzeczy. Myślę że jeszcze nie koniec. Przeprowadzam się do nowego domu, w końcu mam okazję uporządkować to i owo.
    • mysiulek08 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 00:06
      nie znosze, nie lubie kupowac ciuchow, meczarnia dla mnie, dlatego mam baze klasyczna i juz, sukienek i spodnic zero, za to spodnie w kilku wariacjach, tak samo bluzki/tuniki/swetry, ze dwa garnitury i jeden wybitnie wyjsciowy ciuch na wielkie okazje 😉

wczoraj robilam przeglad 'czyszcacy' , niewiele w sumie wywalilam, z grubsza jakies koszulki, bluzy

i jak sie okazalo, po raz kolejny, nie mam nic w czerni, poza jednym torbiszczem, absolutnie nic, zadnych czarnych butow, spodni, bluzek, koszul, kurtek, nie cierpie do dna duszy czarnego koloru 😎
      • simply_z Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 10:35
        a kombinezony?
        • mysiulek08 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 17:39
          z kombinezonami sie nie dogaduje, podobnie jak z biodrowkami
    • sueellen Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 00:09
      Pozbywam się regularnie rzeczy znoszonych albo takich w których po prostu z różnych powodów nie zakładam i tyle. Nie mam sentymentów i nie potrzebuje do tego bloggerek
    • panna.nasturcja Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 00:10
      Nie mamy.
      Nie wiem co jest modne i kompletnie mnie to nie obchodzi, noszę to,c o lubię i w czym się dobrze czuję.
      Nie mam w szafie dżungli, bo kupuję, gdy potrzebuję a nie gdy są wyprzedaże, okazje i muszę poprawić sobie humor.
      Jak idę po białą bluzkę to kupuję białą bluzkę a nie zielony sweter, jak coś mam to nie widzę potrzeby tego wyrzucać by kupić nowe.
      Jak w czymś chodzić nie będę (bo na przykład zmieniła mi się figura) to oddaję, nie trzymam, bo po co?
    • purchawka2020 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 08:08
      Dlatego kupuje w lumpeksie ( jednym ale świetnym, norewskim). Wpadam raz na dwa tygodnie i skanuje wieszaki pod kątem dobrej jakości tkaniny i koloru. To co jest w sieciówkach w pewnym wieku już nie uchodzi....
      • simply_z Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 10:34
        serio? w C&A moja matka znalazla kilka par klasycznych, materialowych spodni.
      • daniela34 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 11:25
        purchawka2020 napisał(a):

> To co j
        > est w sieciówkach w pewnym wieku już nie uchodzi....

Taaak? O kurde, powiem mamie, że jej kiecka już nie uchodzi
      • kropkacom Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 13:07
        Trochę wstydu. W lumpeksach to skąd są ciuchy?
    • thank_you Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 10:39
      Od lat mam taki system, ze przekladam rzeczy, których nie używam, do innego miejsca; jesli nie potrzebowałam tego przez x czasu i czuje, ze nie przyda mi sie w przyszlosci - to sprzedaje/wydaje. W ubraniach mam porządek, systemowo poukładane/rozwieszone, żadnej dżungli.
      Wszelkie trendy mam w nosie.
    • asfiksja Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 10:41
      >Odnoszę wrażenie, że problem tkwi w tym, że nigdy nie zainwestowałam
      Raczej problem polega na tym, że "inwestujesz" więcej niż jesteś w stanie zużyć. "Zużyć" w sensie znosić aż będą mocno sfatygowane. Większości ludzi za bardzo nie obchodzi, co inni mają na sobie (jeśli odzież nie śmierdzi i nie wyzierają spod niej jakieś części ciała, których nie życzą sobie oglądać).
      • simply_z Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:02
        to raczej faceci, kobiety bardziej o to dbaja
    • iwoniaw Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 10:47
      Nie robię czystek w szafie na zasadzie "co by tu wywalić" ani "wysypmy wszystko z garderoby na łóżko i z powrotem włóżmy tylko część, te idealne/najlepsze". Natomiast wywalam na bieżąco to, co przy próbie założenia okazuje się kompletnie nienaszalne z przyczyny dowolnej. Reszta sobie jest, noszona rzadziej lub częściej, oczywiście ukochane ciuchy sie zużywają szybciej (no bo często noszone i prane). Na zakupy idę, gdy czegoś potrzebuję, a nie mam.
      • kabaret234 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 11:49
        www.ullapopken.pl/pl/bluzki/tuniki/tunika-z-suwakiem-dekolt-w-szpic-rekaw-3-4/p/809786820-1128
        Dlaczego to jest ładne? Wszystkie stylistki by zawyły ze zgrozy - aj, waj, postarza, gdzie talia, no koniec świata
        Może chodzi o oprawę - makijaż, sandałki na obcasie? W takim razie nigdy nie będę wyglądać ok, bo kiedy wychodzę to poruszam się zbiorkomem, w związku z tym każda stylówka jest przyklapnięta plecaczkiem, w którym trzymam indispensablia i krzyżującą się z nim listonoszką, do której jest łatwo mi sięgać
        • iwoniaw Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 11:59
          Moim zdaniem to w ogóle nie jest ładne - byłoby całkowicie neutralne i nadające się do założenia na różne codzienne okazje, także to pracy "z ludźmi", gdyby nie debilny suwaczek przesuwajacy te bluzkę z kategorii "może być i dla panienki z okienka i dla opiekunki przedszkolnej" do "dresy, przebieżka z psem, wyjście do warzywniaka". Czemu to ma zamek zamiast np. Dekoltu w szpic, trudno orzec...
          • kabaret234 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:04
            Chyba to miał być taki element ozdobny już wbudowany w outfit/ taka modowa wisienka na torcie? Ale zgadzam się
        • kabaret234 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:01
          Czekając na inne wypowiedzi odpowiem sobie sama - właśnie może o to chodzi, że ta cała stylówa bez makijażu, zalotnego spojrzenia, sandałków na obcasie i profesjonalnego fotografa wyglądałaby strasznie. Wnioski płyną dla mnie zatrważające - czuję się źle we wszystkim co noszę, ponieważ: nie noszę wysokich obcasów, niestety każdy obcas poza płaskim jak naleśnik odpada (obydwa stawy skokowe po zwichnięciu), nad make-upem muszę popracować, pozbyć się plecaczków i listonoszek. Niestety, "chcesz być piękna - musisz cierpieć" i "wygoda to twój wróg"
          • simply_z Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:03
            calkowicie plaskie obuwie, tez nie jest zdrowe. kazdy ortopeda ci to powie
        • daniela34 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:03
          Hmm...ale to nie jest ładne.

Co do plecaczka i listonoszki to ja się też poruszam zbiorkomem bez tych akcesoriów.
          • simply_z Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:04
            nie do konca rozumiem tez po co plecack i listonoszka. Nie lepiej po prostu wiekszy plecak, lub wieksza torba?
          • kabaret234 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:06
            No co ty powiesz? Dziewczyna jest ładna, ma ładne spojrzenie, ładne włosy, ładne buty i ładą torebkę, reszta - yyy, stanowi dopełnienie. Idę zainwestować we wcierkę do włosów. Co jak co, ale u Brigitte Macron włosy przesłaniają bardzo wiele
            • daniela34 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:09
              A to ty u dziewczynie czy o ubraniu? Bo piszesz "dlaczego to jest ładne?" więc uznałam, że jednak o ubraniu nie o osobie. Dziewczyna jest ładna. Ubraniu jest brzydkie, w tym torebka. Buty ujdą, ale bez szału.
            • simply_z Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:10
              slowo klucz, bardzo ladna. Nawet w worku wygladalaby ladniej, kazda inna osoba bedzie wygladac jak radio-maryjna emerytka..chociaz nie wiem, tego typu spodnice nosilo sie w latach 90-tych. Aksamitne i na gumce-koszmar.
          • kabaret234 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:09
            daniela34 napisała:

> Co do plecaczka i listonoszki to ja się też poruszam zbiorkomem bez tych akceso
            > riów.
            Yyy, jak Ty to robisz? Ale nie przemieszczasz się po mieście li tylko z kopertówką?
            • simply_z Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:11
              ja sie przemieszczam z torebka, a jesli jade do biura, to z torba na laptopa i torebka. Chyba bym zwariowala gdybym musiala targac jeszcze listonoszke. Listonoszka w reku i dyndajacy plecak, czy zawieszasz na plecaku? big_grin
            • daniela34 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:12
              Nie, nie z kopertówką. W torbie muszę mieć dokumenty, długopisy, często akta, duży kalendarz, telefon, powerbank, czasem jeszcze sniadanie, wodę, togę. Zależy jaki mam plan dnia.
            • angazetka Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:12
              A nie wystarczy jedna pojemna torebka?
        • angazetka Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:10
          A to jest ładne??? To jest strój typu Buka.
          Pani ładna, tak, ale nie strój.
          • iwoniaw Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:23
            angazetka napisała:

> A to jest ładne??? To jest strój typu Buka.
            > Pani ładna, tak, ale nie strój.
            >

To jest bluzka dostępna w rozmiarach 42-62, więc zarzut, że buka, jest imo niesłuszny. Natomiast na zdjęciu widać wlasnie wyraźnie, że w takich szatach dziewczyna musi byc ładna i "zrobiona" (żadna tam "targana wiatrem fryzurka"), żeby nie wygladać jak niechluj. A i tak ten metalowy zamek na dekolcie jest bez sensu i odbiera bluzce punkty za bycie odpowiednią do strojów bardziej formalnych niż pójście do żabki po śmietanę.
            • angazetka Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:28
              Bukę robi nie sama bluzka, lecz cały strój. Zakryte totalnie wszystko, bez jakiegokolwiek zaznaczenia kształtów.
            • daniela34 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:30
              Dodajmy, że kolor jest wyjątkowo mało korzystny dla większości kobiet z naszej szerokości geograficznej. Broni się dzięki wyrazistej urodzie modelki. To jest wg mnie idealny przykład na ciuch z sieciówki dla klientek, które nie potrafią oddzielić urody modelki od urody ciucha i potem będą zawiedzione.
              • simply_z Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:38
                tak:

• asia.sthm Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:54
                  To jest propozycja dla pan o bardzo duzym rozmiarze, ale i tak wyjatkowo paskudnie dobrane.
                  Tam jest sporo innych calkiem fajnych propozycji, a ta tu z cyklu "im gorzej tym wilk syty". Horror po prostu
                  • daniela34 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 13:02
                    Zgadza się. Znam ten sklep i przechodząc obok wystawy widuję całkiem fajne zestawienia w większych rozmiarach. Bo da się. Dziś jechałam tramwajem i podziwiałam współpasażerkę plus size. Dziewczyna wyglądała tak fajnie, że aż przyjemnie było patrzeć na nią: jasna sukienka maxi w ciemne kropki, ładnie podkreślony biust, zaznaczona talia. Do tego tenisówki. Wyglądała LEPIEJ niż pani z tego zdjęcia, a nie sądzę, żeby była modelką.
                    I ja rozumiem, że każda sieciówka produkuje ileś tam zwyczajno-kiepskich ciuchów w stylu tej bluzki z zameczkiem i sztuką jest pokazać je tak, żeby klientki się złapały. To dotyczy kobiet w każdym rozmiarze zresztą. Mam w miarę ok figurę, ale jak każdy- jakieś mankamenty. Naprawdę nie każda kiecka Zary, w której sfotografowali Anję Rubik w sklepie internetowym będzie na mnie wyglądać jak na Anji.
                    • simply_z Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 13:11
                      oczywiscie, a tutaj tworzy sie nam worek, koszmarny stroj.
                  • aqua48 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 14:01
                    Panie w dużym rozmiarze mogą i nawet powinny nosić rzeczy przede wszystkim dobrze skrojone, dobrze uszyte i ładne. Ta cała stylizacja jest zaprzeczeniem tego wszystkiego. Modelka jest ładna, i nic więcej.
    • angazetka Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 11:56
      Nie zainwestowałam w bazę dobrej jakości, bo baza dobrej jakości jest niekompatybilna ze mną - problem z głowy.
      Modą interesuję się oszczędnie - czyli kupię jedną modną rzecz na sezon, starczy.
      Nienawidzę porządków w szafach, bo sentymenty i "może się przyda", ale co jakiś czas uskuteczniam i od razu wywalam rzeczy zbędne.
    • kropkacom Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:01
      W szafie mam obecnie właśnie same nowe ubrania. Nowe znaczy nie starsze niż dwuletnie.
    • skumbrie Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:06
      Nie, nie jestem tak stara jeszcze.
    • daniela34 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 12:21
      Nie wiem, jak to się dzieje, że szafę wciąż trzeba opróżniać, bo jakoś zupełnie tak nie mam. Ten artykuł to dla mnie zbiór jakichś oczywistych oczywistości (jak rozmiar nie pasuje to wyrzuć, jak zniszczone to wyrzuć). Tak, wyrzucam rzeczy zniszczone, rzeczy które są za małe lub za duże (teraz to już rzadkość, rozmiar mi się specjalnie nie zmienia). Takie rzeczy, które mi się nie sprawdziły to jakaś rzadkość, pojedyncze sztuki na przestrzeni lat.
    • olkka_99 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 13:36
      nie miałam nigdy problemu z wyrzucaniem, raczej z kupowaniem za dużych ilości rzeczy specyficznych, które nie są na codzień. I to potem tak leżało, bo nie były to ciuchy do pracy, buty do jazdy komunikacją miejską ani casualowe spodnie i sweterki. Pamiętam dziesiątki takich ciuchów, niektórych nie miałam na sobie ani razu, ale to było w czasach, gdy w lumpeksie obowiązywały ceny typu 20zl/kg, a ja nie do końca wiedziałam co mi się tak naprawdę podoba.na szczęście mi minęło i potrafię dzis iść na zakupy i wrócić nie kupując nic, bo nic mi się nie spodobało, a to że coś kosztuje 29zl już przestało być atrakcyjnym argumentem. Mam tyle ciuchów, w ilu chodzę. Butów za dużo, no ale ciągle próbuje je ogarnąć. Torebek za mało, tzn wszystkie prawie takie same i jak potrzebuje jakiejś specjalnej, to nie mam.
    • aqua48 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 13:36
      kabaret234 napisała:

> Dla mnie ubieranie się to męka.
      > Też tak macie?

Nie. Posiadam dużą ilość ubrań w których wyglądam dobrze. Nie kupuję rzeczy modnych tylko pasujące do mnie i mojego stylu. Lubię klasykę. Wiem z jakich kolorach i fasonach mi dobrze i nie kupię nawet najpiękniejszego ciucha w niepasującym odcieniu czy nieodpowiednim kroju. Co kwartał robię selekcję i porządki i wystawiam ciuchy które mi się nie sprawdziły, albo znosiły w czystej torbie koło śmietnika. Kupuję sporo w sh więc mi nie szkoda.
      Lubię zestawy - czyli np. jedna spódnica do której pasuje kilka bluzek i sweterków. Jak kupuję coś nowego to zawsze z myślą czy będę miała to z czym nosić. I biorę tylko gdy już mam w szafie kilka pasujących rzeczy.
    • evee1 Re: rzeczy, które powinnaś wyrzucić z szafy..... 11.08.22, 13:59
      Ja wyrzucam mało, bo od dawna miewam fazy na ubrania. Kupuje jakiś sweterek i mimo, że jak go kupowałam, to bardzo mi się podobał, to jakoś mi się nie siada i go nie noszę. Wisi więc sobie w szafie biedaczyna przez pięć lat, po czym nagle nachodzi mnie faza i tenże sweterek staje się moja najukochańsza częścią garderoby i mam go na sobie co najmniej dwa razy w tygodniu.
      Mam tak od lat, z przeróżnymi rzeczami i teraz pozbywam się wyłącznie rzeczy niewygodnych, za małych i wyrzucam te mocno znoszone.
      Mam trochę klasyki, ale od nastania covidu pracuje z domu, nie chadzam na imprezy, a tam gdzie chodzę z powodzeniem wystarczają mi dżinsy i t-shirt plus sweter lub marynarka. Nawet do CH mogę tu z powodzeniem pójść w powyciąganych dresach i kapciach i nikt nawet nie zwróci na mnie uwagi smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka