Dodaj do ulubionych

Ogórki kiszone

11.08.22, 19:50
W tym roku zrobię, przsięgam. Zrobię całą masę ogórków kiszonych. W necie tego zatrzęsienie ale ja potrzebuję przepisu idealnego na ogoraski. Takiego ematkowego, czyli NAJLEPSZEGO. Poratujecie?
Obserwuj wątek
    • la_bonne_cusine Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 19:59
      Plus chrzan, koper, czosnek, liście czarnej porzeczki .
      • raphidophora_tetrasperma Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 20:06
        To jest przepis na 1kg ogorków? Ta woda ma być ciepła, zimną, letnia?
        • mika_p Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 20:20
          Nie, to proporcja.
          Na taki słój (25 cm wysokości plus rant) wchodzi mi półtora kilograma ogórków malutkich jak palec. I mniej więcej te 3 szklanki wody. Ponieważ robię jeden słój na raz - do bieżącego spożycia - więc robię to czule, woda przegotowana i przestudzona. Letnia przyspiesza uruchomienie procesu. Jak chcesz przetwory na zimę, to zimna będzie odpowiednia.
          Nie używam cukru.
          Takie do bieżącego spożycia nie wymagają liści z porzeczki/wiśni.
          • raphidophora_tetrasperma Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 20:49
            A ogórki na zimę muszą mieć te liście? Za bardzo nie przepadam, najbardziej lubię jak czuć tylko czosnek i koper
            • mika_p Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 20:52
              Nie wiem, nie robię na zimę, odkąd pierwszej jesieni znaczna część słoików mi zapleśniała.
            • daniela34 Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 20:54
              Nie muszą mieć liści.
              • melikles Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 21:00
                Racja, żadne liście.
            • princesswhitewolf Re: Ogórki kiszone 12.08.22, 00:18
              Liscie wisni nie wpływają na smak tylko na chrupkosc
    • la_bonne_cusine Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 20:58
      Zalewa ciepła. Cukier z żoną musi się stopić.
      Grunt to świeży koper, chrzan i porzeczki.
      • la_bonne_cusine Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 20:59
        Z solą.
      • melikles Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 21:01
        Zalewa gorąca.
        • la_bonne_cusine Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 21:29
          Właśnie nie.
        • iza232 Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 21:37
          Woda ma być zimna. Chyba, że chcesz zaparzyć te ogórki a nie ukisić.
          • kochamruskieileniwe Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 21:45
            Sa rozne szkoly....falenicka i otwocka.🙃
            • princesswhitewolf Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 21:48
              😮 ja ze zimnych
              • damartyn Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:01
                Ja zawsze zalewam gorącą, zakręcam i już i jeszcze mi sie nie zdarzyło żebym w zimę coś wyrzuciła. Na litr wody 1 i 1/2 łyżki soli, czosnek -na każdy słoik 2 ząbki, chrzan, baldachim kopru i gotowe. Cukru nigdy nie daje i liści żadnych tez nie.
                • melikles Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:17
                  Ogórki mają być twarde i chrupiące. Woda gorąca i miękka. ogórki bez chemii.
                • princesswhitewolf Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 23:07
                  Cukru ja tez nie daje...
    • pepsi.only Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 21:13
      No to się pospiesz, bo ogórki już się kończą .....

      Do słoja wrzucam ogórki, lubię mniejsze niż za duże, i ciasno je układam,
      siekam koper (w całości ciężko upakować w słoju)
      Czosnek, obrany, kilka solidnych ząbków,
      chrzan, kawałek, kroję w słupki lub plasterki,
      można dodać liść chrzanu, liść wiśni, czy czarnej porzeczki, ale i bez liści się obędzie
      Na 1 litr wody zimnej daję łychę soli do przetworów.
      I odstawiam (na parapet, ale okno mam północne, wiec się nie nagrzewa) i po 3-4 dniach zaczynam podbierać, bo kanapka, bo sałatka.... . Jak coś zostanie a jest gotowe do wekowania, to wsadzam do słoików , upycham ogórki ciasno, zalewam odcedzoną wodą z ogórków, i pasteryzuję ok 20minut i wyciągam z gara. Dokręcam przez ścierę. Na następny dzień zanoszę do spiżarki.
      Jednocześnie nastawiam zwykle dwa słoje 3 litrowe , i co kilka dni nastawiam. W ten sposób mam 3-5 słoików na parapecie jednocześnie:
      świeżo nastawione, takie które podbieram do bieżącego spożycia, a kolejne już są gotowe, zakiszone, i do wekowania.
      I tak w kółko, od kilku tygodni.
      Nie pytaj ile zawekowałam big_grin
      (ani ile zjedliśmy 😋).
      • raphidophora_tetrasperma Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 21:49
        Kończą się? Jak to? Chciałam spokojnie, dokładnie się przygotować na WIELKIE KISZENIE, a one się kończą?
      • swinki_trzy Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 21:58
        pepsi.only napisała:

        > t gotowe do wekowania, to wsadzam do słoików , upycham ogórki ciasno, zalewam
        > odcedzoną wodą z ogórków, i pasteryzuję ok 20minut i wyciągam z gara.

        Yyy… eee…. Jaka pasteryzacja?
        Jesteś pewna, że piszesz o ogórkach KISZONYCH?
        • pepsi.only Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:06
          Zdecydowanie. Robię tak od lat.
          A niby jak mam przechować w tej chwili prawie -dzieści słoików ogórków kiszonych?
          Nie mam piwniczki, ani chłodni, ani jeziora w którym mogłabym utopić.

          Gotowe, ukiszone ogórki zawsze pasteryzuję, zawsze, od lat.
          • mysiulek08 Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:12
            przy duzej ilosci sloikow, pasteryzowaly i moja babcia i matka i ciotki i zawsze ogorki byly super
          • swinki_trzy Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:13
            Pierwszy raz słyszę /czytam, że ogórki kiszone ktoś pasteryzuje. Też w chłodni nie trzymam, a nic się nie psuje. Przez myśl by mi nawet nie przeszło, że można je pasteryzować.
            • melikles Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:18
              Ogórki fermentują, jaka pasteryzacja?
              • raphidophora_tetrasperma Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:23
                melikles napisał(a):

                > Ogórki fermentują, jaka pasteryzacja?
                >
                No ale tak na chłopski rozum, jeśli one mają przetrwać zimę, to jakoś je trzeba zabezpieczyć: albo pasteryzacją albo gorącą wodą. No chyba, że się mylę
                • slonko1335 Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:47
                  Mylisz. W życiu nie pasteryzowala kiszonych ogorkow. Przecież wszystko co wartościowe się taka pateryzacja załatwi od razu. Przy kiszeniu nakrętki się zaciągają same bez pasteryzacji.
                  • pepsi.only Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:48
                    Jak zaciągają surprised ?
                    • slonko1335 Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:51
                      Zasysają się podczas procesu kiszenia.
                    • panna.nasturcja Re: Ogórki kiszone 12.08.22, 00:30
                      Podczas procesu kiszenia się zasysają.
                      U Ciebie to nie zachodzi, bo je przekładasz.
                      Jak się kiszą od razu w zamkniętym słoju, w którym będą przechowywane to słój się zassie.
            • pepsi.only Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:19
              A ja z kolei pierwsze czytam w tym wątku, że ktoś poza lodówką, czy chłodnią, piwniczką, przechowuje niepasteryzowane ogórki
              No i przecież ja w ten sposób zatrzymuje proces fermentacji (nie lubię przekiszonych ogórków, czasem jak kupię w woreczku w sklepie są takie właśnie przesolone, przekiszone)
              • mysiulek08 Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:22
                dokladnie, chodzi o zatrzymanie procesu fermentacji, podobnie z kapusta, nie lubie przekiszonych ani ogorkow ani kapusty
                • pepsi.only Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:31
                  Kapustę też kisimy, w wiadrze z Leroy wink bo beczki nie mamy.
                  Jak była gotowa, ukiszona, to w ubiegłym roku poprzekładałam do słoików, i ile dam rady włożyć na dół lodówki, to do lodówki, a kilka słoików całą późną jesień trzymałam na balkonie, tylko kocem okryłam.
                  Jak miały przyjść mrozy to z balkonu zabrałam, przeniosłam do lodówki, akurat miejsce się zwolniło wink
                  Spoko się przechowała, bez pasteryzacji, nie była przekiszona, ale cały czas była w zimnie

                  My do kapusty dodajemy ze 2-3 ząbki czosnku, na wiadro, powiem tak: czosnek robi smaczek !!! smile
                  • mysiulek08 Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:37
                    kapuste robie na biezace, wiec te 2-3sloiki trzymam w lodowce, ale znowu babcia pasteryzowala, krotko, zeby przerwac proces i zeby zakretki zassaly

                    o, widzisz, nastepnym razem sprobuje z czosnkiem

                    u mnie ogorki do kiszenia niestety nie zdobycia sad zbieram sie do uprawy wlasnej, ale bez 'foliowca' ciezko
                    • pepsi.only Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:48
                      Ale jak robisz nie duże ilości, i na bieżąco, to może zacznij od odrobiny, np ząbek, bo na serio smak jest dość wyrazisty.
                      Dopiero jak ci zasmakuje, to dodasz więcej.

                      (na wiadro dajemy ze 3 ząbki, i wyczuwa się wyraźnie)
                    • princesswhitewolf Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 23:50
                      A probowalas kisic kapustę pekinska?
          • slonko1335 Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:44
            Ja też nie mam. Stoją na szafce w kuchni . Nic im nie dolega z tego powodu.
          • panna.nasturcja Re: Ogórki kiszone 12.08.22, 00:28
            Pepsi przechowywałam po 200 słoików, nigdy nie pasteryzowałam, stały nawet dwa lata. Od Babci się nauczyłam, też nie pasteryzowała. Tylko piwnica musi być zimna.
            • princesswhitewolf Re: Ogórki kiszone 12.08.22, 00:40
              Bo kwaszonych sie nie pasteryzuje. Tak samo z kapusta kwaszona.Sama fermentacja powoduje ze sie " zasysa" sloik.
      • princesswhitewolf Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 23:08
        >bo ogórki już się kończą .....

        Gdzie? Ogorki gruntowe sa caly wrzesien przeciez tez
        • slonko1335 Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 23:45
          Dzisiaj odbierałam maliny od roknika i pytałam pani czy ogorki jeszcze będą po długim weekendzie a ta w śmiech ze jeszcze się nie zaczęły nawet a ja sie juz boje ze się skoncza.
          • princesswhitewolf Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 23:48
            Ja mam tak z pomidorami. Jak najbardziej co roku rozumiem slowa piosenki Addio pomidory... Te szklarniowe to nie to co z wlasnego krzaczka
    • raphidophora_tetrasperma Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 21:35
      Dobra. To podsumowując:
      1.Łyżka soli do przetworów na 1l wody
      2. Cukier? łyżeczka
      3. Czosnek, koper, korzeń chrzanu
      4. Poupychać ogórki z dodatkami w słoikach
      5. Zalać gorącą (wrzącą?) Solanką
      Tak będzie dobrze?
      • raphidophora_tetrasperma Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 21:39
        Ad.5 woda zimną. A czy one dadzą radę do zimy? Trzeba je jeszcze pasteryzować?
      • kochamruskieileniwe Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 21:43
        Ja zalewam wrzatkiem i zakrecam. Wazne ny wszystkie ogorki byle zalane i nic nie wystawalo. Tydzien temu otworzlam ostatni sloik z zeszlego roku (przyszalalam z liczbą sloikow...) i nadal byly chrupiace! Nie daje cukru, soli do ogorkw " na zime" daje wiecej na litr wody, sol kamienna i daje chrzanu kawalek czosnek, koper i trszkę gorczycy.
        • kochamruskieileniwe Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 21:46
          A. I przede wszystki odmiana wazna. Ja najbardziej lubię śremskie
          • damartyn Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:02
            A ja Polan
            • kochamruskieileniwe Re: Ogórki kiszone 12.08.22, 05:10
              Polan jest u mnie drugi na liscie🙂
        • raphidophora_tetrasperma Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:07
          Tak, gorczyca-kojarzę, że jest kluczowa w przetworach na zimę. Zapamiętałam Cię jako jedyną ematkę, której nie był obcy proces szmurowania mięsa😏 Napisz ile tej soli na litr wody i czy zalewa ma być ciepła czy wrząca.
          • kochamruskieileniwe Re: Ogórki kiszone 12.08.22, 05:13
            No ja zalewam wrzaca solanka. Soli tak z 1.5 lyzki na litr. Aha. Mocze ogorki wczesniej w zimnej wodzie i szoruje gabka, by umyc. Ale .nie uszkodzic skorki
    • princesswhitewolf Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 21:46
      Chrzan w korzeniu i w lisciu, lisc porzeczki, lisc wisni, koper, czosnek, sol woda i abracadabra

      Tajemnica tkwi we wlasciwych ogorkach. Jak sa nawozem nieorganicznym traktowane to moga wyjsc purchawy

      Druga tajemnica to obciaznik i wlasciwy sprzet do kiszenia
      • raphidophora_tetrasperma Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 21:50

        > Druga tajemnica to obciaznik i wlasciwy sprzet do kiszenia
        Jaki sprzęt do kiszenia? 😵‍💫🤯
        • melikles Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:18
          Żadne liście, niby po co?
          • mia_mia Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:39
            Ja daję liście chrzanu, które są w zestawach do kiszenia, w większości przepisów jest żeby dodawać.
          • princesswhitewolf Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 23:02
            Aby byly chrupkie i nie plesnialy. Dodaje sie lisci porzeczki i wisni i samego chrzanu. Ale niektore przepisy maja i inne lisci
        • princesswhitewolf Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 23:06
          1. Obciaznik..moze byc kamlot byle.wymyty na max i sparzony.

          2.Naczynie nie moze byc plastikowe ani metalowe. Moze byc szklane, kamionka itp

          3. Ja uzywam czegos co sie nazywa po angielsku fermentation airlock a po po polsku nie wiem wiec nie bede bredz bo wyjda cuda. Jest to ustrojstwo przez ktory powietrze przechodzi. Nie jest to obowiazkowe ale dziski temu nie ma plesni a ja nie tylko ogorki kisze ale i inne warzywa w tym i kimchi robie.

          • kochamruskieileniwe Re: Ogórki kiszone 12.08.22, 05:15
            Obciaznik w przypadku sloikow niepotrzebny
            Muszą byc ulozone jak najbardziej ciasno.
            • princesswhitewolf Re: Ogórki kiszone 12.08.22, 09:39
              Fakt, takich z zakretka co maja stac to faktycznie niepotrzebny
    • mia_mia Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:00
      Ja daję łyżkę soli bez jodu na litr wody, koper, czosnek, chrzan i liście chrzanu, lubię wyraziste, więc tych składników sporo.
      Zalewałam zimną, gorącą i letnią wodą i się udawały, nie pasteryzuję.
      Ogórki namaczam w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę, ustawiam białym do góry, to podobno ważne.
      • raphidophora_tetrasperma Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:08
        O! Białym do góry, zapamiętam!
        • melikles Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:19
          Bzdury.
      • pepsi.only Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:21
        E, z tym białym, to chyba lekkuchna przesada.
        (Ja upycham jakkolwiek, również bokiem, zwłaszcza malutkie.)
        • mia_mia Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:37
          Korzystam z przepisu s. Anastazji, było białym do góry to układam tak, ewentualnie na górze jakiś poziomo, dobre wychodzą, więc się tego trzymam.
    • sasha_m Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:52
      Najważniejsze zasady: czubata łyżka niejodowanej soli na litr wody (do standardowego słoika 900 ml wchodzi pół litra zalewy). Ogórki muszą być ciasno upchane, tak, żeby po zalaniu nie wystawały ponad powierzchnię solanki.
      Ja daję koszyczki kopru, chrzan, czosnek, kilka ziaren gorczycy i po liściu dębu do sloika, potem upycham ogórki. Wody nie gotuję, sól rozpuszczam w zimnej i zimną zalewam. Zauważyłam, że idealne, twarde ogórki wychodzą wtedy, kiedy sloiki postawione są w dość chłodnym miejscu i fermentacja nie przebiega gwałtownie i szybko, co dzieje się przy upale. Słoiki potrafią przez 2-3 cieknąć, dobrze jest podłożyć coś pod spód. Potem same się zamkną.
      • princesswhitewolf Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 23:01
        No wlasnie. Niejodowana ma byc czyli kuchenna
        • sasha_m Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 23:15
          Różnie się nazywa. Może też być sól kamienna lub sól do przetworów.
          • princesswhitewolf Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 23:28
            Po angielsku mowia na taka sol kosher salt i mozna spotkac ja w wielu przepisach. Moze po polsku tez mowi sis koszerna?. Chodzi o to zeby byla bez jodyny i bez antyzbrylacza
            • snakelilith Re: Ogórki kiszone 12.08.22, 00:43
              Bez jodyny to jest każda sól, nawet ta z jodem. big_grin
              • princesswhitewolf Re: Ogórki kiszone 12.08.22, 01:32
                Tak masz racje. A teraz zacznij swoja psychotyczna jazde dowartoaciowywuja a sie bo cos ci wyszlo ja ide spac. Dzieki za poprawke. Pa.
            • kochamruskieileniwe Re: Ogórki kiszone 12.08.22, 05:17
              Po polsku zaznaczone jestsol niejodowana. I tyle.
    • unaluna Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 22:58
      Łyżka soli na litr wody, zagotować. Ogórki mam zazwyczaj własne, zbierane rano i już ich nie namaczam. Do słoika daje sporo wszystkiego-koper, chrzan i jego liście, czosnek, liść dębu, winogrona i maliny...wszystko mam pod ręką w ogrodzie, więc na wszelki wypadek dorzucam tę garbniki, żeby ogórki były jędrne i chrupiące. Zalewam gorącą wodą, ale nie wrzątkiem i już. Czasami też daję trochę jakiejś ostrej papryczki do słoika i jest wersja pikantna smile
    • nena20 Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 23:22
      Trzeba ogórki dobrze namoczyć, kilka godzin. Koper, łyżka soli na litr wody, czosnek i finito. Wody nie gotuję ani nie daje chrzanu.
      • raphidophora_tetrasperma Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 23:26
        nena20 napisała:

        > Trzeba ogórki dobrze namoczyć, kilka godzin. Koper, łyżka soli na litr wody, cz
        > osnek i finito. Wody nie gotuję ani nie daje chrzanu.
        Mnie się bardzo podoba prostota tego przepisu. Tylko czy one będą wystarczające idealne, żeby przetrwać sezon?
        • sasha_m Re: Ogórki kiszone 12.08.22, 00:13
          Będą. Istotą jest solanka, czosnek i koper, reszta to dodatki wg upodobań lub dostępności składników.
          Tutaj jest fajnie wszystko opisane, co w jakim celu się dodaje i czym można to zastąpić
          www.google.com/amp/s/smaker.pl/przepisy-dania-glowne/amp-przepis-kiszone-ogorki-jakie-skladniki-dodac-i-po-co,161931,erjot.html
    • bywalec.hoteli Re: Ogórki kiszone 11.08.22, 23:53
      Chyba potrzebujesz odpowiedniej odmiany ogórków. Wróble ćwierkają, że najlepsze są śremskie smile
    • slonko1335 Re: Ogórki kiszone 12.08.22, 06:38
      Najwaznieksze są ogorki. Świeże i nie przenawozone. Reszta czyli czy ciepła czy zimna woda, kranówka czy gotowana ma mniejsze znaczenie. Liście dębu porzeczki chrzNu czy wisni i inne dodatki nic nie dadzą jeżeli nie będziesz mieć dobrych ogorkow.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka