Dodaj do ulubionych

A kto dziś poczuł

11.08.22, 20:23
jesień?
Pomimo długiego sierpniowego weekendu?
Obserwuj wątek
    • piataziuta Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 20:25
      spadaj!
    • daniela34 Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 20:28
      Ja. Szłam sobie przez skwer, z tyłu pies, co prawda nie nie niósł w pysku Głosu Wybrzeża tylko czatował na ptaszki, ale pod drzewami, w cieniu, był już wyraźny jesienny chłodek, a jarzębina była już prawie, prawie dojrzała.
      • agiq Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 20:43
        no wlaśnie jakoś Kraków taki dziś chłodny, ale może to chwilowe
        • daniela34 Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 20:45
          Ja bym powiedziała, że nie tylko dzisiaj, od soboty jest jakoś tak nie za ciepło i wieczory chłodne. Zobaczymy co dalej.
      • ewka.n Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 20:56
        daniela34 napisała:

> pies, co prawda nie nie niósł w pysku Głosu Wybrzeża

Ufff..., bo to co prawda omen już nieco niepokojący, ale przecież to jeszcze nie mijanie małego hotelu "Pod Różami" z pokojem numer osiem, gdzie staruszek portier z uśmiechem dawał klucz. wink
        • daniela34 Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:00
          Tak, całe szczęście, bo potem to juz tylko zostają chryzantemy złociste
          • efka_454 Re: A kto dziś poczuł 12.08.22, 12:44
            A wraz z nimi żółty jesienny liść opowiada, wszystko co wie
      • wydramarlenka Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:09
        Wyszłam z psem około dwudziestej. Słońce właśnie zachodziło... Nie lubię jesieni, nie lubię jak jest zimno i ciemno, czekam na jeszcze trochę upałów smile
        • daniela34 Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:12
          Ja mam wobec jesieni uczucia mieszane. Lubię obfitość owoców i warzyw, to jest pora roku, w której najbardziej lubię chodzić na targi, bo gruszki, śliwki, jabłka, dynie itd. Lubię wrzosy i kolorowe chryzantemy i zachwycam się jesiennym światłem. Ale niestety poza tym wszystkim jesień to chłody, plucha i ciemność i tego to ja jednak nie lubię.
          • z_lasu Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:20
            Żadna pora roku by mi nie przeszkadzała, gdyby tylko było jasno. Kochałabym nawet listopadowe pluchy. Bo co mi po pięknej bezdeszczowej pogodzie jak jest kurna cały czas ciemno??? Ten krótki moment, kiedy cokolwiek widać, muszę spędzać w pracy sad, więc dla mnie przez całą jesień i zimę jest noc.
          • snakelilith Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:22
            daniela34 napisała:

> Ale niestety poza tym wszystkim jesień to chłody, plucha i ciemność i
            > tego to ja jednak nie lubię.

Daj Boże, że w tym roku jesień będzie wyjątkowo mokra i będzie padać kilka tygodni bez przerwy. W rzekach ryby ryją w błocie, spada poziom wód gruntowych, drzewa usychają, a ludzie obawiają się pluchy. Nic osobistego, tylko taka smutna konkluzja, ech.....
            • daniela34 Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:30
              Ja się nie obawiam, bo tu nie ma się czego obawiać. Ja jej po prostu nie lubię.
          • aqua48 Re: A kto dziś poczuł 12.08.22, 09:14
            Ja kocham spadające liście, lecące z drzew kasztany i te sierpniowe wieczory z chłodkiem i dymnym zapachem nadchodzącej jesieni.
    • bene_gesserit Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 20:28
      I na jesieni wszyscy twoi domownicy założą swetry w kolorze kota i będziecie wszyscy leżeć wtuleni w siebie i mruczeć big_grin

Jak ja tęsknię za październikiem big_grin
      • agiq Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 20:34
        Na razie czapki smile nie umiem jeszcze swetrów na szydełku ale chętnie przyjmę porady
        • arwena_11 Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 20:35
          Kot ma minę, jakby ta włóczka to z jego sierści była big_grin. Na zadowolonego nie wygląda wink
        • wydramarlenka Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:11
          Swetry lepiej na drutach, takie mięciutkie
          • mania805 Re: A kto dziś poczuł 12.08.22, 08:02
            No właśnie a skąd się nauczyć? Niby w sieci dużo, ale wydaje się to nie takie łatwe. Na yuotube znalazłam filmiki jak zrobić sweter robiony na szydełku i go zrobiłam, ale jest taki sztywny mimo, że oczka robiłam luźne.
            • agiq Re: A kto dziś poczuł 12.08.22, 08:59
              na szydełku to chyba fajnie wyglądają tylko ażurowe swetry, ja na drutach niby zwykłe oczka umiem ale nie umiem wykończeń rękawów czy dekoltu a poza tym mi się jakoś nie chce. Myślę, że na filmikach wszystko się znajdzie chociaż wolałabym żeby były takie rozpiski łopatologiczne do filmików.
        • bene_gesserit Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:29
          W ogóle się nie znam na dzierganiu, ale do jesieni masz jeszcze czas, żeby się nauczyć.
        • bene_gesserit Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 22:37
          A dorobisz czapkom takie małe, słodkie, trójkątne uszka? Dorób.
      • ewka.n Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 20:49
        bene_gesserit napisała:
        > Jak ja tęsknię za październikiem big_grin

Oesu! Jak bym słyszała moją znajomą jesieniarę. O ile tak do około połowy sierpnia raczej mnie bawi, tak potem ta jej irytująca radość z nadciągającej mokrej, wietrznej i ciemnej piździawy sprawia, że staram się jej unikać wink
        • nuclearwinter Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:09
          Może znasz mnie big_grin🙈 Choć pizdziawa niekoniecznie, ale nie ma jak złota jesień, kolorowe liście i mgła ❤️
          • homohominilupus Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 23:12
            Tak!
            Zgłasza się jesieniara.
        • gulcia77 Re: A kto dziś poczuł 12.08.22, 08:58
          To my się znamy? 😉
    • primula.alpicola Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 20:40
      Apage satane!
      Nie, dziś czułam wyłącznie cudowne lato a promienie słoneczne pieściły mą skórę.
    • z_lasu Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 20:54
      Ja. Nagle dmuchnęło i za oknem posypały się żółte liście.

"A był sierpień pogoda prześliczna
      Wszystko w złocie stało i zieleni
      Prócz staruszków nikt chyba nie myślał
      o mającej nastąpić jesieni" suspicious
      • daniela34 Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 20:56
        No to jestem staruszkami. Wylądujemy na jednej sali na geriatrii i to będzie najweselsza sala w całym szpitalu.
        • z_lasu Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:09
          👍
    • pepsi.only Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:00
      Dziś?! czuję nadchodzącą jesień już od kilku dni ...
      U mnie powoli rozkwitają nawłocie. A teraz nad łąką unosi się lekka mgła...
      • daniela34 Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:01
        Nie znoszę nawłoci i wrotyczu. Nieodmiennie kojarzą mi się z końcem wakacji.
        • ewka.n Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:10
          Ja z tego powodu zawsze nie cierpiałam festiwalu w Sopocie.
        • pepsi.only Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 22:34
          Ja lubię nawłoć, już nacięłam trochę i w wazonach poustawiałam, razem ze słonecznikami
          teraz wyczekuję pełni kwitnienia- pszczoły mają na czym buszować
          • pepsi.only Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 22:36
            🌻🌻🌻
      • mid.week Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:13
        Nawłociowa jesień we Wrocławiu już się rozgościła na całego. Jarzębiny gdzieniegdzie zdązyły opaść. Ale na termometrze lato trwa - 27*C
    • nuclearwinter Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:07
      Ja! O jesieni dziś właśnie pomyślałam wracając ze spaceru <3 Jest już takie specyficzne lekko przymglone światło, nie takie jaskrawe jak wcześniej i dni krótsze (przepraszam wszystkich, których to martwi, jesień to moja ukochana pora roku 🤐)
      • bominka Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:11
        Nie ma takiej opcji, jest piękna pogoda. Uprawiam aktualnie wakacje, urlopikuje się i czas jesieni odkładam na za mc
        • nuclearwinter Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:12
          Jest piękna, owszem, bo już trochę jesienna suspicious
          • bominka Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:20
            W każdym razie spie w namiocie i nie marzne😀
            • nuclearwinter Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:23
              Nie no, jest jeszcze bardzo ciepło, nie ma co marznąć smile
              • z_lasu Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:30
                No, nie wiem. U nas kilka dni temu było w nocy 5-7 stopni (Wielkopolska).
                • pepsi.only Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 22:42
                  Wróciłam właśnie ze spaceru z psami: cienka bluza i chłodno mi było, musiałam przyspieszyć kroku, żeby rozgrzać się
                  Jutro na wieczór polar wyciągnę smile

A staruszka zmartwiła się szczerze,
                  Zamachnęła rękami obiema:
                  - Musisz zacząć chodzić w pulowerze.
                  Jesień idzie, rady na to nie ma!
                  Może zrobić się chłodno już jutro
                  Lub pojutrze, a może za tydzień
                  Trzeba będzie wyjąć z kufra futro,
                  Nie ma rady. Jesień, jesień idzie!
                  A był sierpień. Pogoda prześliczna.
                  Wszystko w złocie trwało i w zieleni,
                  Prócz staruszków nikt chyba nie myślał
                  O mającej nastąpić jesieni.
                  • bene_gesserit Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 22:46
                    Przebijam.
                    Tekst linku
                    • pepsi.only Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 22:57
                      ❤️
                  • snakelilith Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 23:29
                    pepsi.only napisała:

> Wróciłam właśnie ze spaceru z psami: cienka bluza i chłodno mi było, musiałam
                    > przyspieszyć kroku, żeby rozgrzać się
                    > Jutro na wieczór polar wyciągnę smile

Szczerze zazdroszczę. U mnie 23.30, a apka pokazuje aktualnie 26 stopni.
    • gaskama Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:09
      E tam. Właśnie wróciłam z roweru. W krótkiej koszulce i krótkich spodenkach. Spociłam się jak diabli. Pełnia lata.
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:12
      Ja dziś rano na przystanku o 7 czułam taki wczesnojesiennoporanny chłodek. I tak, sobie właśnie pomyślałam że lato powoli przemija.
    • snakelilith Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:14
      Marzycielka. Ja przy 31 suchych jak słoma stopniach, smrodach z grilla od jednych sąsiadów, hałasie remontu od drugich i chmarach upierdliwych os przy każdej próbie zrobienie czegoś do jedzenia, miałam wrażenie, że jestem w piekle. Byle wytrwać do jesieni.....
      • princesswhitewolf Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 23:10
        No tak jest w domach i mieszkaniach z socjalu...blisko i na kupie
        • snakelilith Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 23:20
          Coś musisz mi kiedyś o tych mieszkaniach z socjalu opowiedzieć, biedaczko. Trauma ci została?
    • potworia116 Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:25
      Ja tak
    • aagnes Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:28
      Upał w sierpniu jest już inny, nie letni. Kwiaty są już jesienne.
    • dido_dido Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:29
      W lesie kwitną wrzosy i nawłoć.
      Jesień jak nic!
      Ale ja się pakuję na urlop! I tylko letnie ubrania!
      • bywalczyni.hosteli Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 23:05
        Nawłoć to inwazyjne świństwo!
    • leanne_paul_piper Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:39
      Ja wyczekuję z utęsknieniem jesieni! Kocham jesień, kocham długie wieczory, kolorowe liście w parkach, botki z nubuku i jesienne płaszczyki, maratony horrorów oraz moje jesienne libido!
      A jedyne wakacje jakie mnie teraz kręcą, to wakacje kredytowe. Już przebieram nogami, aby nadpłacać kredyt, jak dobrze pójdzie za 1,5 roku spłacę cały kapitał.
      A poza tym chce wreszcie sobie posłuchać muzy w samochodzie przy zamkniętych oknach (nie lubię klimy), zwłaszcza, że zaraz będę mieć do odbioru ścieżkę z Euphorii, która jest boska. A najlepiej się słucha dobrej muzy na cały regulator, wracając w środku nocy z miastawink.
      Tak więc lato precz!
      • nuclearwinter Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 22:45
        Euphoria to w ogóle jest cała boska!
    • princesswhitewolf Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 21:44
      34C wiec jaka jesien.... Przylezid ta fala i do was
    • milva24 Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 22:25
      Ja poczułam parę dni temu gdy dostrzegłam jak bardzo skrócił się dzień. Zaraz będzie wrzesień a później już z górki, jak ten czas szybko leci...
      • bene_gesserit Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 22:30
        Znajomi starcy mówią, że w moim wieku to czas pełzł wolno jak ślimak. A w ich wieku zap..la.
        • z_lasu Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 22:33
          W młodości dni są krótkie, a lata długie. Na starość odwrotnie.
          • bene_gesserit Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 22:36
            Ja nie wiem, kompletnie nie mam poczucia czasu. Czasami piętnaście minut trwa dla mnie godzinę albo dłużej. A w snach to już w ogóle - czas ma strukturę rozproszoną, jest jakby zapętloną mgłą. Dni są takie, jakie są. Ale tak - podczas jesieni czas jest bardziej smile
            • nuclearwinter Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 22:41
              Też nie mam poczucia czasu, nigdy nie miałam. Z tego powodu nie przepadam za niczym co oficjalnie musi rozpocząć się o konkretnej godzinie - np. wstawanie i bieg na czas do szkoły było męczarnią wink
              • bene_gesserit Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 22:53
                A Sylwester i Nowy Rok to już są kompletnie bez sensu!
                • nuclearwinter Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 23:01
                  A żebyś wiedziała big_grin Nerwowe toto jakieś, wzbudza we mnie jakiś nieokreślony niepokój!
          • milva24 Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 23:17
            z_lasu napisała:

> W młodości dni są krótkie, a lata długie. Na starość odwrotnie.

Coś w tym jest...Mnie do starości jeszcze brakuje, ale mam dobrą pamięć więc wiem jak odczuwałam upływ czasu 20 czy 30 lat temu. Teraz jest zupełnie inaczej, rok pędzi, galopuje. Ledwo Sylwester, ferie, wiosna, koniec roku szkolnego a tu już wakacje w połowie minęły... I dzieci rosną coraz szybciej, i wiekiem i wzrostem. Starsza chyba już w przyszłym roku mnie przerośnie. A jeszcze niedawno chciała być cały czas noszona na rękach i upierała się, że "dziewcinka ciała na lóziowo".
    • simply_z Re: A kto dziś poczuł 11.08.22, 22:35
      niee, mam wakacje we wrześniu, a potem być może listopad w ciepłym klimacie.
    • eliszka25 Re: A kto dziś poczuł 12.08.22, 00:32
      Prossssz jarzębinka
    • princy-mincy Re: A kto dziś poczuł 12.08.22, 07:30
      Ja- zobaczyłam zeszyty szkolne oraz cały ten szkolny majdan w markecie.
      • agiq Re: A kto dziś poczuł 12.08.22, 08:54
        tak to też widziałam, aż się obejrzałam za napisem Witaj szkoło! ale nie było wink
    • szafireczek Re: A kto dziś poczuł 12.08.22, 09:04
      No, taksmile Od św. Hanki - zimne wieczory i poranki.
      Dzień coraz krótszy, a słońce już tak intensywnie nie świeci, nawet jak będzie bardzo ciepło, to to ciepło jest już inne w odbiorze. Jesień nadciąga nieuchronnie, oby złota...smile
    • hexella Re: A kto dziś poczuł 12.08.22, 09:07
      Wczoraj na oknie zobaczyłam pierwszego wtyka (taki robal) i pomyślałam- oho! Idzie jesień. Bo te robale pojawiają się w domach, jak trzeba się ukryć przez nadchodzącym chłodem. Normalnie by mnie to bardziej zasmuciło, ale jest taka straszna susza, że patrzę na jesień z nadzieją, że przyniesie te dżdże i ulewy, i mech nie będzie mi chrupał pod butami w lesie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka