Dodaj do ulubionych

Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 😉)

12.08.22, 18:55
Nastawiłam 10 dni temu ocet jabłkowy. Czy osad widoczny na moim nastawie to matka octowa, czy pleśń?
Obserwuj wątek
    • lella_two Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 20:43
      Na moje oko to kożuszek fermentacyjny, który ( o ile nie wda się pleśń) ewoluuje z czasem w matkę octową.
      Wiem, że to niepopularne, ale jak mam owoce, które opadają na dno powoli, to nakrywam je talerzykiem, nad którym jest już tylko woda.
      • paola.brunetti Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 20:46
        Dzięki, poczekam jeszcze kilka dni i zobaczę, co się będzie działo. Moje naczynie jest węższe u góry i rozszerza się w dół, więc niestety talerzyka tam nie zmieszczę.
        • rozaliaolaboga Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 21:29
          To włóż coś mniejszego, nawet przyciętą plastikową pokrywke od czegoś, na niej możesz postawić np kieliszek napełniony wodą.
          Owoce wystające ponad poziom płynu mogą łatwo splesniec i będzie po occie..
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 21:41
          To miseczkę włóż, owoce muszą być zanurzone. I zamieszaj, żeby ten kożuch się rozpuścił.
      • rozaliaolaboga Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 21:28
        To nie jest niepopularne rozwiązanie, dlaczego?
        Owoce powinny być przykryte woda. Ja też wkładam spodeczek albo coś.
        • lella_two Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 13.08.22, 00:17
          Byłam kiedyś w grupie, gdzie za talerzyk a nawet mieszanie, można było zostać skazanym na ścięcie jajcarnią i jakoś z automatu tak założyłam 🤣
          • rozaliaolaboga Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 13.08.22, 08:41
            Haha, są grupy, gdzie ścięciem głowy karze się pokazanie dania na niebieskim talerzu, ale jednak nie jest to norma 😂
    • asfiksja Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 20:52
      Powąchaj. Poza wąchaniem - cokolwiek, co jest niebieskie, zielone, czarne lub ma włoski jest ble. Sama biała błonka może być OK.
      A tak w ogóle to zazdroszczę - raz jak próbowałam zrobić ocet wyszedł mi jabol (czy może cydr?). Całkiem dobry, ale nie o to chodziło.
      • profes79 Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 21:01
        Byłoby gorzej jakbyś robiąc cydr uzyskała ocet tongue_out
      • paola.brunetti Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 21:12
        Pachnie octowo,.fermentacją, może lekko alkoholem.
        Pierwszy raz nastawiam ocet, ale miałam w tym roku tyle jabłek, że już mi się skończyły pomysły, a ile można w końcu robić przecierów na szarlotkę. Chętnie zrobiłabym cydr, ale czytałam, że on lubi wybuchać, a ja nie mam piwnicy ani żadnego innego pomieszczenia, gdzie mogłabym naczynia bezpiecznie postawić.
    • rosie Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 21:38
      Wygląda na kożuch fermentacyjny. Ja bym mieszała codziennie nastaw. Są dwa sposoby nastawiania octu. Jeden to bez mieszania, drugi z codziennym mieszaniem. Moim zdaniem jeśli nastaw stoi w mieszkaniu to lepiej mieszać. Gdyby był w piwnicy odpowiednio chłodnej i ciemnej, to można zapomnieć smile.
      • raczek47 Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 22:26
        Mi się w tym nastawie zaległy muszki owocówki w ilości przypominającej grzyba atomowego 🙂
        • rozaliaolaboga Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 22:42
          Trzeba było przykryc gazą wink
          • lella_two Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 13.08.22, 00:14
            Albo ręcznikiem papierowym!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka