paola.brunetti 12.08.22, 18:55 Nastawiłam 10 dni temu ocet jabłkowy. Czy osad widoczny na moim nastawie to matka octowa, czy pleśń? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lella_two Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 20:43 Na moje oko to kożuszek fermentacyjny, który ( o ile nie wda się pleśń) ewoluuje z czasem w matkę octową. Wiem, że to niepopularne, ale jak mam owoce, które opadają na dno powoli, to nakrywam je talerzykiem, nad którym jest już tylko woda. Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 20:46 Dzięki, poczekam jeszcze kilka dni i zobaczę, co się będzie działo. Moje naczynie jest węższe u góry i rozszerza się w dół, więc niestety talerzyka tam nie zmieszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 21:29 To włóż coś mniejszego, nawet przyciętą plastikową pokrywke od czegoś, na niej możesz postawić np kieliszek napełniony wodą. Owoce wystające ponad poziom płynu mogą łatwo splesniec i będzie po occie.. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 21:41 To miseczkę włóż, owoce muszą być zanurzone. I zamieszaj, żeby ten kożuch się rozpuścił. Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 21:28 To nie jest niepopularne rozwiązanie, dlaczego? Owoce powinny być przykryte woda. Ja też wkładam spodeczek albo coś. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 13.08.22, 00:17 Byłam kiedyś w grupie, gdzie za talerzyk a nawet mieszanie, można było zostać skazanym na ścięcie jajcarnią i jakoś z automatu tak założyłam 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 13.08.22, 08:41 Haha, są grupy, gdzie ścięciem głowy karze się pokazanie dania na niebieskim talerzu, ale jednak nie jest to norma 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 20:52 Powąchaj. Poza wąchaniem - cokolwiek, co jest niebieskie, zielone, czarne lub ma włoski jest ble. Sama biała błonka może być OK. A tak w ogóle to zazdroszczę - raz jak próbowałam zrobić ocet wyszedł mi jabol (czy może cydr?). Całkiem dobry, ale nie o to chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 21:01 Byłoby gorzej jakbyś robiąc cydr uzyskała ocet Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 21:12 Pachnie octowo,.fermentacją, może lekko alkoholem. Pierwszy raz nastawiam ocet, ale miałam w tym roku tyle jabłek, że już mi się skończyły pomysły, a ile można w końcu robić przecierów na szarlotkę. Chętnie zrobiłabym cydr, ale czytałam, że on lubi wybuchać, a ja nie mam piwnicy ani żadnego innego pomieszczenia, gdzie mogłabym naczynia bezpiecznie postawić. Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 21:38 Wygląda na kożuch fermentacyjny. Ja bym mieszała codziennie nastaw. Są dwa sposoby nastawiania octu. Jeden to bez mieszania, drugi z codziennym mieszaniem. Moim zdaniem jeśli nastaw stoi w mieszkaniu to lepiej mieszać. Gdyby był w piwnicy odpowiednio chłodnej i ciemnej, to można zapomnieć . Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 22:26 Mi się w tym nastawie zaległy muszki owocówki w ilości przypominającej grzyba atomowego 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 12.08.22, 22:42 Trzeba było przykryc gazą Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Ocet jablkowy - matka octu (uwaga! Nie ematka 13.08.22, 00:14 Albo ręcznikiem papierowym! Odpowiedz Link Zgłoś