madame_rita 13.08.22, 16:35 Czytasz człowieku, że np. "wypadkowi uległa staruszka przechodząca przez jezdnię" . Po chwili doczytujesz, że owa "staruszka" miała 65 lat... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princesswhitewolf Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 16:38 Ma tym forum to 40 lat to wiek kiedy zaczynamy sie czolgac w kierunku cmentarza Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: "Dojrzały" - "senior" - " 14.08.22, 14:35 princesswhitewolf napisała: > Ma tym forum to 40 lat to wiek kiedy zaczynamy sie czolgac w kierunku cmentarza Oj tak! Ostatnio był jakiś, wątek o "starszych paniach po 50", to prawie zeszłam ze śmiechu, bo właśnie 2 tygodnie temu skończyłam 52 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 16:39 Pewnie tekst pisał 20latek. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_rita Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 16:43 Zdanie o staruszce napisałam ja. A mam znacznie więcej niż 20 lat. Nie zmienia to faktu, że można na podobne zdania natrafić, kiedyś było chyba nawet o jakichś suplementach "dla seniorów": 50 + Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 16:50 Ojej jak miałam 20 lat to 60+ to był ktoś bardzo leciwy i tyle. Jak 50 w życiu już tak nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 17:04 Nie ma jednoznacznego określenia dla pojęcia senior. Jeżeli chodzi o pracę zawodową, to pojęciem senior mogą być objęci już ludzie 45 plus. Jeżeli chodzi o kontekst zdrowotny, na który się powołujesz, to seniorami są ludzie dopiero po 65-70 tym roku życia. W wielu krajach europejskich określa to wiek emerytalny. Ale może być, że gdzieś tam ludzie się szybciej starzej i wcześniej umierają, dlatego ktoś chciałby zostać być nazwanym seniorem zanim przedwcześnie zejdzie z tego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 22:05 Ale w twoim wydaniu był to ironiczny cytat. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 16:44 O nikim nie powinno się pisać "staruszek", to takie protekcjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_rita Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 16:46 Uważasz to określenie za pejoratywne? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 16:52 Tak, uważam to słowo za protekcjonalne. "Wypadkowi uległa 89- letnia kobieta przechodząca przez jezdnię" brzmi lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 16:54 Ryta pytała o pejoratywność. To nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 16:55 Określenie „protekcjonalny” ma wydźwięk pejoratywny. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 18:12 Dla mnie to zwykłe określenie etapu życia bez podawania konkretnie wieku. Tak jak niemowlę, dziecko, młodzież. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 19:02 Niemowlę to akurat bardzo konkretny wiek 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: "Dojrzały" - "senior" - " 14.08.22, 13:12 Dla mnie to określenie protekcjoalne jak dzidziuś czy szczawik powiedzmy - akceptowalne kiedy się mówi w życzliwym sobie towarzystwie w mowie potocznej a nie kiedy mówi się o obcej osobie z którą się świń nie pasało Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 19:06 Zgadzam się, choć ja dostaję wkurwu dopiero na "babcię", oczywiście niespokrewnioną. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 16:49 Kiedyś wyejakulowałem wyżalny wątek o protekcjonalnym brzmieniu określenia "senior". Nawet kilka głasków zebrałem. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki to 13.08.22, 17:01 madame_rita napisał(a): Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki to Dla mnie, dojrzały, to w wieku około 25 lat. Senior, to najstarszy z rodu, więc może być i seniorka w wieku 30 lat, zazwyczaj, dużo więcej. A staruszek, to określenie fatalnej kondycji fizycznej przy zaawansowanym wieku. Więc może być staruszka 65 lat, ale również staruszek 90 lat, ale na przykład nie staruszka 75 lat, tylko seniorka 75 lat Odpowiedz Link Zgłoś
madame_rita Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 17:04 Ok. Ale tu nasuwa mi się kolejne pytanie - czy 65 lat to zaawansowany wiek? Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 17:05 Moja babcia ma 96 lat i za staruszę oberwalabyś kapciem, bo laski nie ma ;P Jest seniorem, starszą osobą, a dla znajomych Panią X, dla rodziny zgodnie z pokrewienstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
bylam.stara.mostowiakowa Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 17:16 No ale obiektywnie jest staruszką, i to że nie znosi tego określenia tego nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 17:39 ,,Wyejkakulowałem,, coś bliżej o okolicznościach??🤓 Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 19:58 Ale powiedziałbyś do starszej nieznanej ci osoby staruszko? Nawet jakbyś udzielal wywiadu to bys użyl pewnie zwrotu: seniorka, sędziwa kobieta, starsza pani. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_duzych_dzieci Re: "Dojrzały" - "senior" - " 14.08.22, 09:15 jest seniorką, starszą panią, nie jest strauszką jesli chce walic kapciem. Moja mama ma 89 lat i ma plany jaby miała żyć ze 30 lat, moja siostra a jej córka ma 66 lat i czasami o niej bym powiedizała staruszka. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 17:43 O a ja to jestem juz stary i wasaty dziadek wg ematek i nikt sie z tego nie spowiada i to nie tylko dlatego ze ematki to kumistki LOL Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 18:37 Myślę że senior i staruszek oburza te osoby, które mają kłopot z upływem czasu. Jak akceptujesz przemijanie to nazwanie starości starością nie razi. Ja się nie mogę doczekac bycia staruszka na emeryturze Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 18:54 Jeśli nazwiesz moich rodziców, wiek 72 lata, Seniorami to śmiertelnie się obraża oni nie są z seniorami Odpowiedz Link Zgłoś
madame_rita Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 19:11 A określenie "SĘDZIWY" - jaki to wiek? Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 20:11 Biorąc pod uwagę średnią długość życia w Polsce, powiedziałabym, że senior od ok. 63 lat, a staruszek od 70 Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 21:08 70 latki potrafią być jeszcze bardzo żywotne. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "Dojrzały" - "senior" - " 14.08.22, 13:07 figa_z_makiem99 napisała: > 70 latki potrafią być jeszcze bardzo żywotne. No, stąd tez funkcjonujące w jezyku wyrażenia typu "dziarski staruszek" 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 21:08 Staruszek to w wieku 80 lat i wyżej, wtedy ludzie zaczynają tracić poważnie sprawność i chorować. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 22:11 Powiedziałabym, że nie tyle zaczynają, co kończą. Zaczynali niewinnie po 40, podwyższonym ciśnieniem, glukozą, lipidogramem, nadwagą. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 21:56 Dojrzały 50+ senior 70+ staruszek 80+ najczęściej z widocznymi chorobami (np. niedołężny) ja tak to rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 22:01 Senior to osoba w wieku emerytalnym. Lub pokoleniowo czyli dziadek/babcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 14.08.22, 07:45 Starsza pani, starszy pan - tak czasem mówię o 70+. Staruszka/staruszek to bardziej postawa niż wiek. Mój tata 80+ jeździ na rowerze, prosto się trzyma, sam remontuje mieszkanie - mówię o nim czasem starszy pan, a słowo staruszek nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: "Dojrzały" - "senior" - " 14.08.22, 08:31 Do mojego 80+tez nie. Owszem zapomina, gdzie odłożył czapkę ale generalnie radzi sobie sam (przyszło mu uczyć się gotować), wędkuje i surfuje po necie. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: "Dojrzały" - "senior" - " 14.08.22, 12:20 Staruszek/staruszka na rowerze raczej nie współgra. 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 14.08.22, 11:30 Wczoraj kupiłem sobie bilet z Wejherowa na lotnisko. Koleo kazao podać datę urodzenia i dali mi zniżkę dla "seniora". (W tym roku kończę 61 lat.) Takim "seniorem" mogę być. Odpowiedz Link Zgłoś