Dodaj do ulubionych

"Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki to wiek?

13.08.22, 16:35
Czytasz człowieku, że np. "wypadkowi uległa staruszka przechodząca przez jezdnię" . Po chwili doczytujesz, że owa "staruszka" miała 65 lat...

Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 16:38
      Ma tym forum to 40 lat to wiek kiedy zaczynamy sie czolgac w kierunku cmentarza
      • iza232 Re: "Dojrzały" - "senior" - " 14.08.22, 14:35
        princesswhitewolf napisała:

> Ma tym forum to 40 lat to wiek kiedy zaczynamy sie czolgac w kierunku cmentarza

Oj tak! Ostatnio był jakiś, wątek o "starszych paniach po 50", to prawie zeszłam ze śmiechu, bo właśnie 2 tygodnie temu skończyłam 52 lata.
    • gryzelda71 Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 16:39
      Pewnie tekst pisał 20latek.
      • madame_rita Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 16:43
        Zdanie o staruszce napisałam ja. A mam znacznie więcej niż 20 lat.
        Nie zmienia to faktu, że można na podobne zdania natrafić, kiedyś było chyba nawet o jakichś suplementach "dla seniorów": 50 +
        • gryzelda71 Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 16:50
          Ojej jak miałam 20 lat to 60+ to był ktoś bardzo leciwy i tyle. Jak 50 w życiu już tak nie powiem.
        • snakelilith Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 17:04
          Nie ma jednoznacznego określenia dla pojęcia senior. Jeżeli chodzi o pracę zawodową, to pojęciem senior mogą być objęci już ludzie 45 plus. Jeżeli chodzi o kontekst zdrowotny, na który się powołujesz, to seniorami są ludzie dopiero po 65-70 tym roku życia. W wielu krajach europejskich określa to wiek emerytalny. Ale może być, że gdzieś tam ludzie się szybciej starzej i wcześniej umierają, dlatego ktoś chciałby zostać być nazwanym seniorem zanim przedwcześnie zejdzie z tego świata.
        • taki-sobie-nick Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 22:05
          Ale w twoim wydaniu był to ironiczny cytat.
    • primula.alpicola Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 16:44
      O nikim nie powinno się pisać "staruszek", to takie protekcjonalne.
      • madame_rita Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 16:46
        Uważasz to określenie za pejoratywne?
        • primula.alpicola Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 16:52
          Tak, uważam to słowo za protekcjonalne. "Wypadkowi uległa 89- letnia kobieta przechodząca przez jezdnię" brzmi lepiej.
          • krwawy.lolo Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 16:54
            Ryta pytała o pejoratywność. To nie to samo.
            • krwawy.lolo Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 16:55
              Znaczy, niezupełnie.
            • primula.alpicola Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 16:55
              Określenie „protekcjonalny” ma wydźwięk pejoratywny.
              • krwawy.lolo Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 17:33
                Ma.
      • milva24 Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 18:12
        Dla mnie to zwykłe określenie etapu życia bez podawania konkretnie wieku. Tak jak niemowlę, dziecko, młodzież.
        • majenkir Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 19:02
          Niemowlę to akurat bardzo konkretny wiek 😉
        • cegehana Re: "Dojrzały" - "senior" - " 14.08.22, 13:12
          Dla mnie to określenie protekcjoalne jak dzidziuś czy szczawik powiedzmy - akceptowalne kiedy się mówi w życzliwym sobie towarzystwie w mowie potocznej a nie kiedy mówi się o obcej osobie z którą się świń nie pasało
      • potworia116 Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 19:06
        Zgadzam się, choć ja dostaję wkurwu dopiero na "babcię", oczywiście niespokrewnioną.
    • krwawy.lolo Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 16:49
      Kiedyś wyejakulowałem wyżalny wątek o protekcjonalnym brzmieniu określenia "senior". Nawet kilka głasków zebrałem.
    • bistian Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki to 13.08.22, 17:01
      madame_rita napisał(a):

Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki to

Dla mnie, dojrzały, to w wieku około 25 lat.
      Senior, to najstarszy z rodu, więc może być i seniorka w wieku 30 lat, zazwyczaj, dużo więcej.
      A staruszek, to określenie fatalnej kondycji fizycznej przy zaawansowanym wieku. Więc może być staruszka 65 lat, ale również staruszek 90 lat, ale na przykład nie staruszka 75 lat, tylko seniorka 75 lat
      • madame_rita Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 17:04
        Ok.
        Ale tu nasuwa mi się kolejne pytanie - czy 65 lat to zaawansowany wiek?
      • hummorek Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 14.08.22, 11:16
        😱
    • kryzys_wieku_sredniego Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 17:05
      Moja babcia ma 96 lat i za staruszę oberwalabyś kapciem, bo laski nie ma ;P
      Jest seniorem, starszą osobą, a dla znajomych Panią X, dla rodziny zgodnie z pokrewienstwem.
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 17:16
        No ale obiektywnie jest staruszką, i to że nie znosi tego określenia tego nie zmienia.
        • ajaksiowa Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 17:39
          ,,Wyejkakulowałem,, coś bliżej o okolicznościach??🤓
        • kryzys_wieku_sredniego Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 19:58
          Ale powiedziałbyś do starszej nieznanej ci osoby staruszko?
          Nawet jakbyś udzielal wywiadu to bys użyl pewnie zwrotu: seniorka, sędziwa kobieta, starsza pani.

• mama_duzych_dzieci Re: "Dojrzały" - "senior" - " 14.08.22, 09:15
          jest seniorką, starszą panią, nie jest strauszką jesli chce walic kapciem. Moja mama ma 89 lat i ma plany jaby miała żyć ze 30 lat, moja siostra a jej córka ma 66 lat i czasami o niej bym powiedizała staruszka.
    • engine8t Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 17:43
      O a ja to jestem juz stary i wasaty dziadek wg ematek i nikt sie z tego nie spowiada i to nie tylko dlatego ze ematki to kumistki LOL

• mid.week Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 18:37
      Myślę że senior i staruszek oburza te osoby, które mają kłopot z upływem czasu. Jak akceptujesz przemijanie to nazwanie starości starością nie razi. Ja się nie mogę doczekac bycia staruszka na emeryturze smile
    • clk Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 18:54
      Jeśli nazwiesz moich rodziców, wiek 72 lata, Seniorami to śmiertelnie się obraża oni nie są z seniorami
    • madame_rita Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 19:11
      A określenie "SĘDZIWY" - jaki to wiek?
    • ruscello Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 20:11
      Biorąc pod uwagę średnią długość życia w Polsce, powiedziałabym, że senior od ok. 63 lat, a staruszek od 70 wink
      • figa_z_makiem99 Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 21:08
        70 latki potrafią być jeszcze bardzo żywotne.
        • iwoniaw Re: "Dojrzały" - "senior" - " 14.08.22, 13:07
          figa_z_makiem99 napisała:

> 70 latki potrafią być jeszcze bardzo żywotne.

No, stąd tez funkcjonujące w jezyku wyrażenia typu "dziarski staruszek" 😉
    • figa_z_makiem99 Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 21:08
      Staruszek to w wieku 80 lat i wyżej, wtedy ludzie zaczynają tracić poważnie sprawność i chorować.
      • primula.alpicola Re: "Dojrzały" - "senior" - " 13.08.22, 22:11
        Powiedziałabym, że nie tyle zaczynają, co kończą.
        Zaczynali niewinnie po 40, podwyższonym ciśnieniem, glukozą, lipidogramem, nadwagą.
    • rozwiane_marzenie Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 21:56
      Dojrzały 50+
      senior 70+
      staruszek 80+ najczęściej z widocznymi chorobami (np. niedołężny)
      ja tak to rozumiem
    • 3-mamuska Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 13.08.22, 22:01
      Senior to osoba w wieku emerytalnym.
      Lub pokoleniowo czyli dziadek/babcia.
    • mama-ola Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 14.08.22, 07:45
      Starsza pani, starszy pan - tak czasem mówię o 70+.
      Staruszka/staruszek to bardziej postawa niż wiek.
      Mój tata 80+ jeździ na rowerze, prosto się trzyma, sam remontuje mieszkanie - mówię o nim czasem starszy pan, a słowo staruszek nie pasuje.
      • alfa36 Re: "Dojrzały" - "senior" - " 14.08.22, 08:31
        Do mojego 80+tez nie. Owszem zapomina, gdzie odłożył czapkę ale generalnie radzi sobie sam (przyszło mu uczyć się gotować), wędkuje i surfuje po necie.
      • paniusiapobuleczki Re: "Dojrzały" - "senior" - " 14.08.22, 12:20
        Staruszek/staruszka na rowerze raczej nie współgra. 😀
    • krwawy.lolo Re: "Dojrzały" - "senior" - "staruszek"- jaki 14.08.22, 11:30
      Wczoraj kupiłem sobie bilet z Wejherowa na lotnisko. Koleo kazao podać datę urodzenia i dali mi zniżkę dla "seniora". (W tym roku kończę 61 lat.) Takim "seniorem" mogę być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka