Dodaj do ulubionych

ciekawe salatki z kaszami

17.08.22, 11:37
podzielcie sie jakimis "innymi" salatkami z kaszami - jaglana, gryczana, kuskus, komosa - moze byc na cieplo.
pod "ciekawa salatka" rozumiem cos, co nie jest salatka z kasza i wkrojonymi "typowymi" warzywami - pomidory, papryka, cebula, ogorek. najlepiej nie na slodko.

na pewno jest sporo w sieci, ale ematka moze miec cos fajnego sprawdzonego.
teraz mi przyszla do glowy kasza + pieczone warzywa korzeniowe (resztki z poprzedniego obiadu, hehe).
i jeszcze kasza gryczana + grzyby smazone z cebulka, to na cieplo + ogorek kiszony/malosolny "na boku" (mniam!)

thanks from the mountain! smile
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 11:40
      Kura ty nam tu kaszą oczu nie zamydlaj. Ale skoro chcesz o (s)qwarkach to mam pytanie. Jedna z ematek stwierdziła że fizyka cząstek i fizyka kwantowa to dwa zupełnie nie związane ze sobą działy nauki. Prawda to czy fałsz?
      • kura17 Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 11:45
        tak, to co innego. czasami do obliczen teoretycznych wykorzystuje sie jakies kawalki rachunkow z mechaniki kwantowej, ale generalnie to sa bardzo rozne dziedziny. ja o mechanice kwantowej wiem malo i nie do konca ja rozumiem/czuje, a juz na pewno nie rozkminy filozoficzne na jej podstawie.
    • kura17 Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 11:43
      a, zapomnialam - o wegetarianskie przepisy poprosze wink
    • lilia-anna Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 11:43
      Kuskus, tuńczyk, czerwona papryka, czarne oliwki, natka pietruszki, orzechy włoskie - b. lubię smile
      • lilia-anna Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 11:44
        Doczytałam, że wege mają być - sorry za tego tuńczyka w takim razie...
        • kura17 Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 11:46
          no zapomnialam napisac w starterze - ale ta Twoja bez tunczyka tez wyglada ciekawie, dzieki!
          bardzo lubie wszystko z przechami ...
          • piataziuta Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 12:22
            jak kuskus to ja polecam z pomidorem, papryką, ogórkiem, pęczkiem natki, pęczkiem mięty, cebulą, kaparami/oliwkami, oliwą i cytryną

można dodać ziarna słonecznika dla białka
            • extereso Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 18:32
              Tak samo robię tylko z winegret i uwielbiam
    • piataziuta Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 12:11
      Bulgur, pieczona papryka, pieczony bakłażan, pomidory, feta, pesto pomidorowe.

Bez kaszy i nie wege, ale fajna:
      biała fasola, pomidor, ogórek kiszony, cebula, natka, jalapeno, odrobina sardeli i winegret

A Ty mi powiedz co mam zrobić z życiem, bo nie ma Miecia i zaczynam mentalnie gnić z nudów.
      Oczywiście, że miałabym co sprzątać, ale mi się nie chce.
      • piataziuta Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 12:18
        i jeszcze:

dowolna kasza + pieczony kalafior w kuminie + pieczona marchewka w kurkumie + pieczona cieciorka w papryce + pieczona papryka + hummus
      • kura17 Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 12:19
        > A Ty mi powiedz co mam zrobić z życiem, bo nie ma Miecia i zaczynam mentalnie
        > gnić z nudów.

przeczytaj ksiazke (nowe wydanie) Franka Close "kosmiczna cebula".
        a jak wolisz bardziej kulturalnie, to cokolwiek z serii "zaginione cywilizacje" (uwielbiam, mam prawie wszystkie)

www.amazon.de/-/en/dp/B08R5FYMZL?binding=hardcover&qid=1660731495&sr=8-1&ref=dbs_dp_rwt_sb_pc_thcv
        • piataziuta Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 12:26
          czyli żadne pobijanie świata, żadne wycieczki, żadne rewolucje, treningi, tylko książka? suspicious

kurde

• kura17 Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 12:28
            no jak podbijanie swiata, to pojedz do francji ogladac prehistoryczne jaskinie z malunkami i "drapaniami" big_grin moge polecic konkretne LOL
            • piataziuta Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 12:35
              Nie mam tyle czasu.
              Mam niecałe dwa dni. tongue_out
          • primula.alpicola Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 13:47
            piataziuta napisała:

> czyli żadne pobijanie świata, żadne wycieczki, żadne rewolucje, treningi, tylko
            > książka? suspicious
            >
            > kurde
            >

Dorwij jakiegoś typa na Tinderzebig_grin
            • piataziuta Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 15:15
              Nie jestem sobie w tej chwili nawet wyobrazić, jak można interesować się facetami.
              Już sprzątanie wydaje mi się bardziej pociągające. tongue_out

Ale mówią, że głodnemu chleb na myśli, to może sama spróbuj? wink
    • shmu Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 12:29
      Właśnie jem: kasza gryczana, smażone Hallumi, gotowane: fasolka, marchewka i pasternak. Na cieplo i nie ukrywam, że to przegląd ostatnich dni, ale jest b. smaczne, tylko trzeba dodać masło i grubą sól na koncu
      • primula.alpicola Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 13:49
        Lubię takie śmieciowe przeglądysmile I prawdą jest, że masło, sól i pieprz apgrejdują każdy kulinarny smietnikbig_grin
    • kasiaabing Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 12:49
      Kasza gryczana, podsmazona cebula z czosnkiem, suszone pomidory, podprazone pestki dyni.
      • jammer1974 Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 17:34
        kasiaabing napisała:

> Kasza gryczana, podsmazona cebula z czosnkiem, suszone pomidory, podprazone pes
        > tki dyni.

A czym polaczyc skladniki?
        • kk345 Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 17:47
          Łyżką 😂
          • kasiaabing Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 22:32
            W sumie łyżką 🙂Niczym innym nie trzeba bo nie jest suche.
          • ginger.ale Re: ciekawe salatki z kaszami 26.08.22, 12:20
            kk345 napisała:

> Łyżką 😂

😆
    • mid.week Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 13:02
      Kocham pęczak z przysmażona kiszona kapusta z kminkiem. Mało fit niestety. Ewentualnie kapustę można udusić ale ja nie próbowałam.
      Ostatnio mam szał na jaglana ugotowana na mleku migdalowym/kokosowym z owocami sezonowymi
      Często robię też gryczana z podsmażona cebulką i sosem na niej wyczarowanym. Do tego wrzucam co mam warzywnego akurat w domu
      Kasza wiejska jest fajna na zimno z ogórkiem, papryka, groszkiem, kukurydza i można ją zalać dipem jogurtowym albo sok z cytryny+oliwa+musztarda
      Raz zrobiłam ja też na podobieństwo chilli con carne. Papryka, kukurydza, cebula na patelnie, przyprawić po meksykańsku, zalać trochę passata i voila. Dobre było, muszę powtorzyc.

• shmu Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 22:36
        Pęczak z kapustą nie jest fit? Dlaczego?
    • primula.alpicola Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 13:19
      Kasza gryczana palona, feta, brokuł, vinegret.
      • grey_delphinum Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 13:52
        Zazdroszczę Wam, że lubicie kaszę. Mnie wchodzi tylko jęczmienna drobna z gulaszem i pęczak w krupniku, a wiem, że zdrowe.
        • shmu Re: ciekawe salatki z kaszami 18.08.22, 14:18
          Jako dziecko nie lubiłam gryczanej, szczególnie, że w domu była zawsze palona. Potem kiedyś zjadłam bliny i za kasza zatęskniłam. Moje dzieci uwielbiają. Ale najlepsza jest ta, która dodaje się do krupnika...
    • tojaba Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 15:44
      Znalazłam w sieci, ale jeszcze nie robiłam.
      Blog z 2012 roku wink
      Jak ktoś się skusi - niech da znać, czy warto🙂

Tabouleh

facetznozem.com/category/kilkanascie-minut-roboty/

Potrzebujesz:
      2 pęczki mięty (albo 2-3 doniczki mięty sprzedawanej w marketach)
      2 pęczki naci pietruszki (niech będzie jej tyle samo, co mięty)
      15-20 pomidorów koktajlowych (jeśli jest lato, śmiało użyj 4 dużych pomidorów )
      2 duże ogórki
      1 limonkę albo cytrynę
      100-150 g kuskusu (weź połowę standardowej paczki)
      łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego (nie myl z kminkiem!)
      sól, pieprz
      Miętę i pietruszkę umyj i osusz (najlepiej nie rozwiązywać pęczka, tylko umyć i porządnie potrząsnąć jak, za przeproszeniem, kropidłem). Jeśli mięta ma grube łodygi, będzie trochę zabawy – oderwij liście i cieńsze końcówki łodyg (te, które urwą się same razem z liśćmi; grube kłącza możesz poszatkować i zamrozić. Wrzucisz je kiedyś do jakiegoś wschodniego – albo brytyjskiego… – sosu). Liście zwiń ciasno w garści – teraz łatwo je będzie poszatkować ostrym nożem. Tnij tak, jakbyś ciął rulon na plasterki, a na koniec przeciągnij jeszcze kilka razy nożem przez stertę pokrojonych liści. Nie krój obsesyjnie drobno, bo wyjdzie ci miazga.
      Odetnij grube łodygi naci pietruszki (w miejscu gdzie zaczynają się listki). Postąp tak samo, jak z miętą.
Jedno i drugie wrzuć do dużej michy. Jeśli używasz pomidorków koktajlowych, pokrój je na ćwiartki. Jeśli dużych pomidorów – na jakiejś przyzwoitej wielkości kawałki. Tylko nie na plasterki, błagam 🙂 Do michy.
Ogórki obierz, ciachnij wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół, a to wszystko w kostkę. Do michy.
Cytrynę albo limonkę ciachnij na pół i wyciśnij do miski nad dłonią (rzecz w tym, żeby wyłapać pestki. Palce zadziałają jak sitko). Dorzuć kmin, sól i pieprz. Z tabouleh jest tak, że nie trzeba do niego robić żadnego winegretu, cytryna i przyprawy wystarczą.
A teraz najfajniejsza część. Nie przejmuj się tym, co jest napisane na opakowaniu kuskusu ani tym, co wyczytałeś w różnych przepisach. Po prostu wsyp suchy kuskus do michy z ziołami i warzywami, porządnie wymieszaj, dociśnij talerzem i odstaw na pół godziny – godzinę. Kuskus sam wchłonie sok z warzyw i przejdzie ich smakiem – w efekcie zamiast nudnej brei (kuskus zalany według przepisu wodą to po prostu granulowana mąka z pszenicy durum z dodatkiem wody…) dostaniesz festiwal prostych a genialnych smaków i zapachów.
      Po pół godziny – godzinie spróbuj. Kuskus powinien być zupełnie miękki, a całość powinna Cię zwalić z nóg. Jeśli nie – dodaj cytryny, kminu, soli, pieprzu – tego, czego Ci brakuje.
      • bene_gesserit Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 16:28
        Tabbouleh jest pyszna, ale kuskus to makaron i chociaż bym go sparzyła zamiast rozmazać w soku. Tak czy siak, jeśli ma być z kaszą, to trzeba kuskus wymienić na bulgur. (Chociaż z pęczakiem też jest ok).
        • kk345 Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 17:49
          Spróbuj kiedyś bez sparzenia, ten sposób z sokiem z sałatki naprawdę działa
          • bene_gesserit Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 17:55
            Jadłam taką, ale mi nie pasi. Rozmoczony makaron to rozmoczony makaron, a gotowany kuskus (tak samo bulgur) też chłonie soki.
    • little_fish Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 15:45
      Tak poza tematem trochę - czy kasza/ryż/makaron z dodatkami na ciepło to dla was nadal sałatka? Bo mnie sałatka kojarzy się z daniem na zimno 🤔 aczkolwiek kaszę z grzybami bym pożarła 😀
      • bene_gesserit Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 15:52
        Sałatka z kaszy na ciepło to kaszotto raczej.
      • mid.week Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 17:14
        little_fish napisała:

> Tak poza tematem trochę - czy kasza/ryż/makaron z dodatkami na ciepło to dla wa
        > s nadal sałatka? Bo mnie sałatka kojarzy się z daniem na zimno 🤔

przyznaje, że jak zobaczyłam "kasza" to już mi "sałatka" umknęła smile
        • little_fish Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 22:41
          Ale kura, która zakładała wątek (więc chyba jej sałatka nie umknęła😀) też pisała o kaszy na ciepło, właśnie z grzybami, dlatego pytam 😊
          • kura17 Re: ciekawe salatki z kaszami 18.08.22, 13:30
            > Ale kura, która zakładała wątek (więc chyba jej sałatka nie umknęła😀) też
            > pisała o kaszy na ciepło, właśnie z grzybami, dlatego pytam 😊

masz racje, kasza na cieplo z grzybami to nie salatka - ponioslo mnie wink
            ale na przyklad na cieplo z pieczonymi warzywami to juz bym sie zastanawiala ... sama nie wiem ...
            • little_fish Re: ciekawe salatki z kaszami 18.08.22, 14:11
              No dla mnie "na ciepło" wyklucza sałatkę, ale może gdzieś funkcjonuje inna terminologia (no coś wymieszane z warzywami 😁) i dlatego pytam 😊
      • shmu Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 22:41
        Dla mnie sałatka to warzywa lub owoce, przede wszystkim. Na cieplo to co innego, ale rozumiem, o co chodzi wink
        • little_fish Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 22:43
          No dla mnie może być z dodatkiem (czy nawet przewagą 😉) sera, mięsa czy właśnie kaszy/ryżu/makaronu, ale na zimno 😁
    • berdebul Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 15:51
      Ciecierzyca, kasza gryczana, korniszony (te malutkie, najlepiej ostre), dużo natki pietruszki i mięty.
    • vinho.verde Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 16:00
      Kasza gryczana palona, podsmażona cebulka i twaróg wędzony. Teraz w sezonie dodaje jeszcze kurki (podsmażone razem z cebulką). Do tego jak u Ciebie ogórek małosolny.
    • bene_gesserit Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 16:19
      Kasza (dowolna), grubo tartamarchew, rodzynki, dymką, winegret.

Gyczana, pieczona papryka, prażone orzechy laskowe, natka, sos z oliwy, soku z cytryny i soku spod pieczenia papryki

Gryczana, ogórki małosolne albo kiszone, zeszklona na oleju cebulka, oscypek, koperek, musztardowy winegret
    • kryzys_wieku_sredniego Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 17:09
      Kura ja lubię salatki z kaszami, na tm w aplikacji mam dużo przepisów, wkleje ci hasłowo, pewnie po internecie gdzies sa podobne.
      A są bardzo dobre, szczególnie "sosy" do nich, takie inne.
    • mondaymorning1987 Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 18:20
      Ja lubię kaszę jaglaną, awokado, rukola, orzechy wloskie i orzeszki piniowe oraz ser żółty pokrojony w drobną kostkę, dla koloru pomidor lub/i czerwona papryka. Pyszna salatka, robilam taką z kuskusem też.
    • vivyan Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 18:29
      Moja ulubiona z kaszy, powstała oczywiście jako "smietnik" 🙃
      Kasza gryczana palona, podgotowany brokuł (stopień miękkości wg.uznania), orzechy włoskie, ajwar w roli spoiwa, dużo świeżego koperku (koniecznie! ), sól i pieprz do smaku. 🥦
    • elenelda Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 22:15
      Kasza gryczana, zielony ogórek bez ziarenek, twaróg, natka pietruszki, vinegret.
    • armamagedon Re: ciekawe salatki z kaszami 17.08.22, 22:29
      Moja ulubiona ostatnio: www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/stir_fry_kasza_gryczana/przepis.html

Tylko zamiast fety daję dobre pecorino lub parmezan, starte na drobnych oczkach.
      Pyszota (jak nie lubiłam gryczanej) 🙃
    • nunia01 Re: ciekawe salatki z kaszami 18.08.22, 12:58
      Kupowałam w którejś z piekarni i próbowałam odtworzyć, ale ta kupna była lepsza. Kasza jaglana, feta, pieczona cukinia, pieczona papryka plus oliwa. Nie jestem pewna czy był w niej pomidor.
    • ginger.ale Re: ciekawe salatki z kaszami 25.08.22, 19:46
      Spam...
    • asiairma Re: ciekawe salatki z kaszami 25.08.22, 19:51
      Świetna jako dodatek- odświerzająca. Zwana sałatką Kaliny Jędrusik.
      Pęczak, nartka pietruszki, szczypiorek, koperek, ogórek świeży, czosnek, sól, pieprz i sos winegret.
      Zieleniny sporo smile
    • moze_sprobowac_inaczej Re: ciekawe salatki z kaszami 26.08.22, 00:25
      Mogę polecić tą:
      www.przyslijprzepis.pl/przepis/salatka-z-kasza-kuskus-serem-feta-i-oliwkami

Smaczna i szybka w dodatku.
    • ginger.ale Re: ciekawe salatki z kaszami 26.08.22, 12:17
      Sio, nieudolny spamerze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka