Dodaj do ulubionych

Sos pomidorowy do sloików a cebula

19.08.22, 21:59
Mam sporo pomidorów i pomyślałam, że zrobię sobie z nich na zimę sos pomidorowy do makaronu i może przecier. Znalazłam przepis, który ma w skałdzie smażoną cebulę. Dla mnie idealnie, bo na codzień też robię taki z cebulą. A pytanie brzmi, czy taki sos się w tym słoiku z tą cebulą nie popsuje? Nie będzie ona fermentowała czy coś?

Może ktoś ma sprawdzony przepis na taki sos. Przepis na przecier czy passatę też chętnie przygarnę.
Obserwuj wątek
    • eliszka25 Re: Sos pomidorowy do sloików a cebula 19.08.22, 22:33
      A dlaczego niby cebula miałaby fermentować? Przecież zapasteryzujesz te słoiki. Jeśli się dobrze zamkną, to nic ci nie będzie fermentować. Moja mama co roku robi sos pomidorowy normalnie z cebulą do słoików i ani z cebulą ani z sosem nic się nie dzieje.
      • margaretta80 Re: Sos pomidorowy do sloików a cebula 19.08.22, 22:39
        Dzięki. Ktoś mi tak zasugerował z tą fermentacją i zgłupiałam.
        • eliszka25 Re: Sos pomidorowy do sloików a cebula 19.08.22, 22:58
          Ja o tym, że przetwory z cebulą się psują, wyczytałam na forum. Moja mama robi tak od jakichś 50 lat i nigdy się nie psuły 🤷‍♀️.
          • agatazieba Re: Sos pomidorowy do sloików a cebula 20.08.22, 21:40
            Ja przeczytałam z tydzień temu na FB... Od lat robię z.
    • bene_gesserit Re: Sos pomidorowy do sloików a cebula 19.08.22, 22:50
      A nie lepiej zrobić sos pomidorowy z samych pomidorów z solą (konserwantem)?
      Cebula bedzie tania i dobra również zimą, po co ci ma zajmować miejsce na półkach w spiżarni w sensie być wypełniaczem sosu? Coś mi się poza tym mętnie kojarzy, że na forum kuchnia pisano, że cebula w przetworach domowych niekoniecznie dobrze się sprawdza (mi tam się sprawdza, ale może nie każdy jest kuchennym geniuszem wink
      Tu masz no-nonsense przepis (aww ma niezawodne receptury, korzystam od lat, akurat tego nie próbowałam, ale pomidory w pomidorach to jest to smile.
      Tu nie wypróbowany jako przetwór, ale jako świeży sos - sos pomidorowo-śliwkowy. To jest cudowne połączenie, chociaz przyprawy zalecane przez autorkę są nudne jak flaki z olejem (radzę, zrób jak ja: zmień na mielony kumin, imbir i cynamon).
      • eliszka25 Re: Sos pomidorowy do sloików a cebula 19.08.22, 22:56
        Można zrobić i jedno i drugie. Gotowy sos pomidorowy można po prostu podgrzać, a jak masz same pomidory w słoiku, to sos trzeba z nich dopiero zrobić.
        • margaretta80 Re: Sos pomidorowy do sloików a cebula 19.08.22, 23:25
          No dokładnie. Jak się człowiek śpieszy to dobrze mieć gotowy sos, a nie obierać cebulę, kroić ja, smażyć itd. A z tym miejscem to nie zrozumiałam o co chodzi. Jakie miejsce zabiera? Przecież ona byłaby w tych słoikach z pomidorami a nie osobno.
          • margaretta80 Re: Sos pomidorowy do sloików a cebula 19.08.22, 23:27
            To chodzi o niewielkie ilości cebuli w sosie. Jedna - dwie cebula na ileś kg pomidorów.
            • bene_gesserit Re: Sos pomidorowy do sloików a cebula 19.08.22, 23:30
              Ależ co kto lubi. Cebula z pomidorami bardzo dobrze się sprawdza, bo dodaje dodatkowe piętro smaku i aromatu, a poza tym dosładza pomidory (ma dużo cukru), a pomidory lubią słodkie.

              Robiłam parę lat sos śliwkowo-cebulowy, taki pan-azjatycki, nic mi się nie zepsuło.
      • beneficia Re: Sos pomidorowy do sloików a cebula 20.08.22, 13:51
        A z czym ten śliwkowy sos podałaś?
        Z makaronem, z jakimś mięsem?
        Bo zapowiada się ciekawie, chętnie wypróbujęsmile
        • bene_gesserit Re: Sos pomidorowy do sloików a cebula 20.08.22, 23:14
          Do makaronu nie, jakoś nie ta bajka.
          Ja go robiłam trochę inaczej - pomidory były odparowane (nie duszone z wodą pod przykryciem), więc był dość gęsty i używałam jak ketchupu po prostu. Albo do warzyw, mięsa albo mięsa z warzywami. Ewentualnie jako tajemnicze uszlachetnienie zimowej pomidorowej.
    • jasnoklarowna Re: Sos pomidorowy do sloików a cebula 20.08.22, 13:39
      Ja robię z cebulą. Tzn blenduję cebulę z czosnkiem i ziołami, podsmażam aż się zrobi słodkawa, dodaję zblendowane pomidory bez skórek i zblendowanego kabaczka.
      Wszystko podsmażam bez pokrywki, by nadmiar wody wyparował, ładuję gorące do słoików i o zgrozo, jak się zawekują (wciągną pokrywki) to już dodatkowo nie pasteryzuję. Jeszcze nigdy mi się nic nie popsuło ani nie sfermentowało.
    • slonko1335 Re: Sos pomidorowy do sloików a cebula 20.08.22, 21:50
      Robię leczo z cebula do słoików na zimę. Nic się nie psuje. Nie wiem skąd ludzie to wzięli.
      • bene_gesserit Re: Sos pomidorowy do sloików a cebula 20.08.22, 22:43
        To błędy pasteryzacji. Surowa albo surowawa cebula może istotnie popsuć przetwory. Jeśli będzie ugotowana na amen, nic się nie stanie.
    • nena20 Re: Sos pomidorowy do sloików a cebula 20.08.22, 22:46
      Kroje pomidory, gotuję, przecieram przez sitko, gotuję aby troszkę odparowały i wlewam gorące do słoików, odwracam do góry dnem. Przecier wykorzystuje do sosów, zupy pomidorowej.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka