Dodaj do ulubionych

Senior- demencja olej konopny

28.08.22, 11:36
Chciałabym spróbować czy pomoże. Czy są tu emany które mają doświadczenie w stosowaniu olejku cbd?
Jaki, ile, etc jestem kompletnym laikiem...
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 12:04
      O cbd krążą legendy, ale ciągle nie ma żadnych dowodów na to, że robi coś z tego, co mu się przypisuje. U większość pokazuje się tylko efekt placebo.
      Ja sama stosowałam przez pewien czas i obiecywałam sobie polepszenie stanu zapalnego w kręgosłupie, może redukcję bólu, napięcia mięśniowego i lepszy sen, ale nic z tego nie nastąpiło, a dobry jakościowo olej cbd w odpowiednich dawkach jest po prostu bardzo drogi i kiedyś zaczęłam się pytać, gdzie jest sens. Zamawiałam olej jakiejś szwajcarskiej firmy z apteki i kierowałam się wskazaniami na opakowaniu. A przy nawrocie mojego problemu o wiele szybciej i lepiej pomogły mi kapsułki z omega 3, które biorę z tego powodu regularnie.
      Przy demencji wiele bym sobie po cbd i tak nie obiecywała, ale próbować można, bo może być, że ludzie reagują indywidualnie. Na mnie na przykład zwykły ibuprom kompletnie nie działa, a to przecież taki popularny i dobrze działający lek.
      • extereso Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 12:19
        Olej cbd jest jedynym uspokajaczem, jaki stosuję. Nie potrzebuję go często, kilka razy do roku, ale działa naprawdę wyraźnie. Koszt przy takim stosowaniu nie jest duży, bo jeszcze mam pierwsza butelkę, u Was byłoby inaczej.
        • snakelilith Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 12:48
          Ja zużyłam dwie butelki, każda po 30 ml. Nie zauważyłam żadnego działania. Żadnego. A nie pogniewałabym się nawet na placebo. Ale nie było.
          • extereso Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 12:57
            Może to osobnicze. Ja naprawdę po wzięciu 10 ml czuję falę dystansu, na stresowe sytuacje bdb.
            • snakelilith Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 13:08
              Nie chcę ci niczego wmawiać, ale autosugestia jest potężną mocą. Co nie jest złe, bo umiejętność autoregulacji bardzo się przydaje.
              Ale badania na przeróżnych produktach na rynku pokazały, że wcale nie tak mało preparatów zawiera więcej thc niż dozwolone, więc czasem należy się pytać, co tak naprawdę działa. Thc ma niewątpliwie działanie odprężające i poprawiające nastrój.
            • snajper55 Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 13:24
              extereso napisała:

> Może to osobnicze. Ja naprawdę po wzięciu 10 ml czuję falę dystansu, na stresow
              > e sytuacje bdb.

Będziesz to samo czuła, gdy pomylisz buteleczki i weźmiesz czystą wodę. smile Ważne jest nastawienie psychiczne.

S.
            • extereso Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:44
              Może i placebo, grunt że działa, inna rzecz, że ja nie jestem zbyt nerwowa.
        • snajper55 Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 13:22
          extereso napisała:

> Olej cbd jest jedynym uspokajaczem, jaki stosuję. Nie potrzebuję go często, kil
          > ka razy do roku, ale działa naprawdę wyraźnie.

Poczytaj o efekcie placebo. Oczekujesz działania to i masz działanie.

S.
    • nangaparbat3 Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 12:07
      Wydaje się, że olej konopny, niczym dawne święte oleje, pomaga na wszystko.
      Nie wiem.
      Na pewno jednak ma szanse pomóc lewitan, rodzimy produkt - drożdże w tabletkach, witaminy b1, b2, b3, naturalne - nie lubię tego słowa, ale w kontekście witamin i mikroelementów doświadczenie mi mówi, że to ma wielkie znaczenie. Te 3 witaminy są bardzo ważne dla układu nerwowego, więc mogą pomóc. Dałabym połowę dziennej dawki, bo oni zalecają 8 chyba tabletek na dobę, sama nigdy nie osiągnęłam, a poprawę samopoczucia i ogólnie funkcjnowania odczuwam już po tygodniu brania czterech. W ogóle zaczynalabym podawać od np. dwóch tabletek, poobserwować, czy na coś nie szkodzi, suplement to, więc zawsze trzeba ostrożnie.
      • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 12:11
        Dzięki, wypróbuję. O duzych dawkach Wit B też myślałam...tylko zawszezastanawiala mnie przyswajalność. Bo co innego zaw.na opakowaniu a realna przyswajalność. Czy ten preparat jet dostępny w apktekach ?
        • nangaparbat3 Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 12:16
          Tak, w aptekach, w necie. Teraz robią z dodatkiem jakichś ziół, to poczytaj dokładnie, na co te zielska i czy nie zaszkodzą, bo ja na przykład się nacięłam.
          I właśnie o tę przyswajalność chodzi. Syntetycznej b-complex od at nie brałam, a z tych drożdży ewidentnie się przyswajają. Zdarza mi się brać od lat 80. XX wieku, zawsze z dobrym skutkiem. Tyle że tabletki są sporsze, nieprzyjemne w łykaniu.
      • panipoczterdziestce Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:12
        Absolutnie nie zgodzę się, żeby seniorom podawać zwiększone dawki witamin. Wątroba nie działa tak samo jak u młodego człowieka, nawet jeśli senior ma zdrowa wątrobę. Metabolizm jest wolniejszy. Możesz tylko zaszkodzić. Seniorom nie podaje się niczego bez konsultacji z lekarzem.
        • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:32
          Tak to prawda i widać to np po psychotropach które " wkrecają" się bardzo wolno.
      • berdebul Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 15:44
        Zawsze trzeba się przebadać przed i skonsultować z lekarzem! Zwłaszcza w przypadku seniora, którego nerki i wątroba nie są pierwszej młodości.
    • afro.ninja Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 12:59
      Lepiej o kurkumie poczytaj.
      • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:32
        Kurkumę stosuje np przy przeziębieniach- złote mleko
    • default Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 13:17
      Jakieś tam oleje czy inne wynalazki nie pomogą na demencję, zresztą finalnie to nic nie pomoże, ale można znacznie zahamować jej rozwój. Tyle że lekami na receptę (np. Donepex), a nie jakimiś wynalazkami typu cbd.
      • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 13:56
        Bierze cogiton , memotropil,
        • default Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 15:49
          No i git, jeśli te leki nie pomagają, to nie licz, że cbd czy jakikolwiek inny suplement dokona cudu. Czy senior jest pod opieką geriatry,?
          • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 15:54
            Neurologa, psychiatry.
            • default Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 16:16
              Radzilabym geriatre, wiem że ich jest mało, zwłaszcza w mniejszych miastach, ale naprawdę warto. Geriatra ogarnia całość sytuacji.
    • srubokretka Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:02
      Na ile jest aktywny fizycznie twoj senior ?
      • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:11
        Większość czasu leży, jest trochę prowadzony po ogrodzie, domu. Do tego cierpi na schorzenie kręgosłupa...
        • srubokretka Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:17
          Wiec to jest przyczyna i suplementy nic nie pomoga, tylko sie wykosztujesz. Przykro mi.
          • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:20
            Przyczyną demencji są mikroudary
            • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:20
              Chciałabym podnieść komfort życia, wiem że nie wyzdrowieje.
              • srubokretka Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:27
                Kazdy reaguje inaczej, wiec bez sprobowania opinie niewiele pomoga. Ja nie doradze, bo na rynku jest za duzo podrob, ktore moga dzialac jak trucizna.
            • panipoczterdziestce Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 15:20
              Nie tylko.
          • srubokretka Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:20
            Czy on moze uzywac mini stacjonarny rower? Taki, ktory sie stawia przed fotelem.
            • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:27
              www.orteo.pl/przyrzady-do-cwiczen/rowerek-rehabilitacyjny-do-wzmacniania-miesni-rak-i-nog-z-komputerowym-pomiarem-lcd-rotor-pro-malatec?gclid=EAIaIQobChMI6tu_gMTp-QIVl9iyCh0-ZA-2EAQYAiABEgJ23_D_BwE
              • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:27
                Coś takiego? Myślałam o steperze...
                • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:29
                  Świetnie działał basen, przed pandemia i w trakcie chodziliśmy na maly basen z ciepła solankową wodą. Efekty super , nawet był w stanie przepłynąć kawałek. Niestety przyplątał się kolejny próbkami musi teraz nosić cewnik więc z basenu nici.
                  • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:30
                    * kolejny problem
                  • srubokretka Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:33
                    tak, o taki mi chodzi.

Ja basenu nie lubie z powodu chloru. Blokuje przyswajanie jodu.
                    • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:41
                      Czyli siedzi w fotelu i pedałuje?
                      Jest słaby, slabe miesnie- brak ruchu, czeste zakazenia pecherza,antybiotyki. Jestem teraz u nich od tyg.i próbuje z nim ćwiczyć. To co robimy i daje radę.
                      Stojąc podnoszenie zgiętych nóg do góry- kazda10x
                      To samo podnoszenie tylko z wytrzymaniem w powietrzu 10x każda nogą.
                      Podnoszenie rąk w górę jak najwyżej, napieranie np na komodę rękami ( aby wzmocnić miesnie rąk), 2x spacer po ogrodzie z wchodzeniem i schodzeniem po schodach) wyjdzie ok max 80m dziennie, poza tym do kibla, z sofy na fotel sad trzeba pomóc wstać bo sam się nie dźwignie.
                      Jakie xwiczenia robić żeby jdbqkmogl się dźwignąć sam,wstać.
                      Acha ma też problem z przekręceniem się na lozku- trzeba go ułożyćsad
                      • srubokretka Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:49
                        > Czyli siedzi w fotelu i pedałuje?
                        Tak.

Jest jeszcze cos takiego, ale ja nie uzywalam.
                        www.amazon.com/Cozylifeunion-Pedal-Exerciser-Adjustable-Equipment/dp/B07YTSG59Q

Ten zwykly kupilam sobie podczas pandemii, bo nie chcialam zagracac pokoju duzym rowerem. Efekty czulam badzo szybko, bo uzeminie przez kika tyg dawalo mi sie we znaki.

>Jakie xwiczenia robić żeby jdbqkmogl się dźwignąć sam,wstać.

Sa takie gumy z uchwytami , ktore mozna by mu zamontwac nad fotelem.
                        • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:52
                          Rozumiem, bardziej mi chodzi o rodzaj ćwiczeń.
                  • srubokretka Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:35
                    >basen z ciepła solankową wodą.

Nie dodaja chloru wtedy?
                    • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 14:41
                      Nie wiem,ale odpada przez cewnik.
        • panipoczterdziestce Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 15:51
          Skonsultuj się z fizjoterapeutą, który dobierze odpowiednie ćwiczenia. Takie jak np wydłużanie kroku, chodzenie bokiem, przekręcanie się w łóżku.
          Na twoim miejscu sama bym nie kombinowała z żadnymi olejami i ćwiczeniami. Poza tym, jeśli pacjent ma demencję często basen jest wykluczony.
          Co jest przyczyną demencji - Parkinson, alzheimer czy coś innego?
          Powinnaś też zasięgnąć opinii dietetyka , który uwzględniając leki przyjmowane przez seniora dobierze dietę. Przy Parkinsonie musi być niska podaż białka, a jeśli pan większość czasu siedzi/leży to trzeba włączyć białko, które jest wpisane w profilaktykę przeciwodlezynową. Jak widzisz nie są to łatwe decyzję co i jak podawać. Ja w pierwszej kolejności udałabym się do fizjoterapeuty i dietetyka.
          • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 15:56
            Z odleżynami probl.nie ma bo on raczej poleguje niż leży...siedzi, trochę chodzi.
            • panipoczterdziestce Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 16:04
              A skąd demencja i ile lat ma chory?
              • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 16:30
                Naczyniowe sprawy, mikroudary. 74l
                • panipoczterdziestce Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 16:36
                  To tym bardziej żadnych ćwiczeń, których nie zleci fizjoterapeuta nie należy wykonywać. Ani ładować supli czy olejów, bo nie wiesz w jaki sposób nieodpowiednie ćwiczenia i suple będą działały na skoki ciśnienia tętniczego.
                  • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 17:13
                    Wiesz ja pisze o delikatnym pobudzeniu miesni, nie intensywnym treningu smile lekarz rehabilitacji jeszcze przed pandemią zalecał przede wszystkim spacery.
                    • srubokretka Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 19:21
                      Jest spore prawdopodobienstwo, ze olej pobudzi apetyt. To raczej nie jest wskazane w jego przypadku, prawda?
                    • panipoczterdziestce Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 19:28
                      Ok🙂
    • berdebul Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 15:46
      Cbd ma szanse wyciszyć, uspokoić i poprawić apetyt. Na wszystkich trzech mi zależało i się sprawdziło, ale to podobno osobnicze. Kup, wypróbuj, to nie jest obciążający suplement.
      • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 15:53
        Wyciszony i uspokojony jest smile
        • alicjamagdalena Re: Senior- demencja olej konopny 28.08.22, 15:53
          Za bardzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka