Dodaj do ulubionych

Co do wałkowania ciasta?

31.08.22, 14:43
Nienawidze wałkowania ręcznego, a lubię czasem zrobić pierogi. Zadtanawiam się nad przystawką do mum5 (ta do lazanii) albo ręczną wałkownicą. Ma to w ogole sens? Któraś z was robi w ten sposób?
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Co do wałkowania ciasta? 31.08.22, 15:04
      Mam ręczną maszynę do makaronu i bardzo dobrze się sprawdza
    • nutella_fan Re: Co do wałkowania ciasta? 31.08.22, 15:05
      Może wałek jednak?
    • berdebul Re: Co do wałkowania ciasta? 31.08.22, 15:06
      Używam maszynki do makaronu - wałkuję płat przez cały blat, nakładam farsz, wałkuje drugi kawałek i naciągam na ten pierwszy, sklejam, wycinam i robię falbankę. Szybciej niż ręcznie.
    • mamamisi2005 Re: Co do wałkowania ciasta? 31.08.22, 15:08
      Ee, myślałam że będzie czym rozwałkować ciasto wobec braku wałka i chciałam polecić butelkę po winie 😉
    • b-b1 Re: Co do wałkowania ciasta? 31.08.22, 15:16
      Zawsze przy robieniu pierogów korzystam z przystawki do robota - tej do makaronu- polecam- nie znoszę wałkować ciasta.
      ...ale jeśli zdecydujesz się na walek- najlepszy jest ciężki kamienny(?) nie trzeba tyle siły wkładać.
      • dreg13 Re: Co do wałkowania ciasta? 31.08.22, 15:45
        Mam wałek kamienny i nadal nienawidze tego robic
    • iwles Re: Co do wałkowania ciasta? 31.08.22, 15:24

      Też nienawidzę wałkować CAŁEGO cista, potem wycinac kółeczka, dlatego wałkuję każdy pierożek oddzielnie big_grin
      Nie, to wcale nie jest dużo więcej roboty, a nawet jest czyścuej.

      Tutaj masz filmik, o co mi chodzi (od 5:50)

      www.youtube.com/watch?v=IFuxoPCD5BU
      • mava1 Re: Co do wałkowania ciasta? 31.08.22, 16:16
        ja tez tak robię. No, moze nie na "jeden pierozek" ale zawsze odcinam mały kawałek ciasta, który wałkuję. Wałkiem silikonowym, jest lepszy niż drewniany wg mnie.
        Mam tez maszynke do makoronu, z funkcja wałkowania ale tam, zeby ciasto dobrze przewałkować to trzeba płat przerzucić kilka razy przez wałkownicę. A potem jeszcze wałkownice wyczyścić. Oczywiście, wcześniej wyjąć z szafki, złozyć, potem złożyć i schować do szafki. Doszłam do wniosku, że jednak szybciej i wygodniej zrobić to wałkiem.
        A potem ten rozwałkowany kawałek ciasta wrzucam na foremke do pierogów, nie bawię się w wycinanie szklanka i ręczne robienie falbanek.
    • andaba Re: Co do wałkowania ciasta? 31.08.22, 16:21
      Podepnę się pod pytanie, bo wprawdzie nie mam problemu z wałkowaniem, ale mam problem z wałkami.
      Miałam wałek przez 30 lat, sam wałek miał pewnie z 50, albo i więcej, no ale w końcu się rozleciał. Kupiłam nowy rozleciał się po kilku tygodniach. Kupiłam kolejny - jw.

      Jaki wałek kupić, żeby się nie rozleciał?
      Polećcie coś, najlepiej od razu z tym gdzie kupić. Najlepiej stacjonarnie.
      • jkl13 Re: Co do wałkowania ciasta? 31.08.22, 18:30
        Fiskars. Tylko i wyłącznie.
        • andaba Re: Co do wałkowania ciasta? 31.08.22, 18:32
          O, to oni nie poprzestają na siekierach i łopatach?

          Śmiszny ten wałek, wygodne to jest?
          • jkl13 Re: Co do wałkowania ciasta? 31.08.22, 18:56
            Bardzo. Na początku nie mogłam się przyzwyczaić, ale teraz nie wyobrażam sobie tradycyjnego. I wałkowanie jest zdecydowanie lżejsze i szybciej idzie.
    • mysiulek08 Re: Co do wałkowania ciasta? 31.08.22, 18:43
      nie przepadamy za pierogami ale i tak nie znosze walkowac, jak juz raz na rok mam wene, to uzywam maszynki do makaronu ( recznej, na przystawke do mum szkoda mi kasy 🤣) a do wycinania uzywam wykrawarek z zestawu markato, cos takiego

      www.ebay.com/itm/255018099320

      walkuje plat ciasta, nakladam farsz, przykrywam drugim i wyciskam foremka
    • mysiulek08 Re: Co do wałkowania ciasta? 31.08.22, 18:45
      a walek albo silikonowany albo ceramiczny, im ciezszy tym lepiej, metalowego nie probowalam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka