Dodaj do ulubionych

Wino domowe - pomocy!

01.09.22, 22:50
Pierszy raz robie wino, z borowki amerykanskiej. Po wlaniu masy owocowej I dodatkow na sciankach balona pozostaly resztki masy owocowej. Moze to wina lejka bo uzylam taki z krotka ta dolna koncowka I jak wlewalam rozgniecione owoce to one lecialy po sciankach balona a nie prosto na dno. Probowalam to jakos splukac woda ale nie dziala. Mieszanie balonem tez nic nie daje, to powoduje, dalsze osadzanie sie rozgniecionych owocow. Pytanie do znawcow, czy to tak ma byc? Czy wino sie przez to nie zepsuje?
Obserwuj wątek
    • summerland Re: Wino domowe - pomocy! 01.09.22, 22:51
      Pierwszy oczywiscie
    • maly_fiolek Re: Wino domowe - pomocy! 02.09.22, 08:32
      Mi się nie zepsuło.
      Zaraz zacznie się burzliwa fermentacja, a wraz z nią piana z CO2.
      Z pianą do góry pójdzie sporo więcej skórek i innych kawałków owoców, i osadzi się toto na ściance balona.
      I zostanie do czasu zlania i oczyszczenia balona smile.


      • summerland Re: Wino domowe - pomocy! 02.09.22, 15:04
        Dzieki 🙂
        To jeszcze cos zapytam, po tej burzliwej fermentacji (2-3 tygodnie), przelewam "wino", odciskam owoce, dodaje jeszcze wody z cukrem I odstawiam na te druga fermentacje, tak?
        A jaka ty uzylas proporcje owoce:woda:cukier?
    • mallard Re: Wino domowe - pomocy! 02.09.22, 08:53
      Kurde, - wszedłem w wątek, bo myślałem, że za dużo zrobiłaś i nie dasz rady wypić. Chciałem się zgłosić do pomocy...

      Uuuda się, na pewno! 👍
      • summerland Re: Wino domowe - pomocy! 02.09.22, 15:04
        👍

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka