Dodaj do ulubionych

Sos do ziemniakow/klusek jak robicie?

04.09.22, 13:59
Bo ja wcześniej po prostu otwierałam torebkę pt sos ciemny pieczeniowy itd
Jak zrobić swój, bez torebki? Założmy, że piekę kurczaka i robię do niego kluski śląskie (bez jajka jednak 🙈🤣)
W domu nie mam ani pieczarek ani innych grzybów.
Jedynie przyprawy, śmietanę, kostki rosołowe, mąke itd
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 14:24
      Wyciągasz kurczaka z blaszki, na blaszkę wlewasz wodę, merdasz, merdasz, aż wszystko na blaszce się odklei, do tego łyżeczka mąki rozprowadzona w wodzie, można zblendować farfocle.
      • primula.alpicola Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 20:10
        memphis90 napisała:

        > Wyciągasz kurczaka z blaszki, na blaszkę wlewasz wodę, merdasz, merdasz, aż wsz
        > ystko na blaszce się odklei, do tego łyżeczka mąki rozprowadzona w wodzie, możn
        > a zblendować farfocle.
        >


        Puszczam to z blaszki przez sito i nie trzeba blendować.
        • memphis90 Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 20:33
          Wtedy jest mniej smaku wink
    • 18lipcowa3 Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 14:27
      slatynka85 napisała:

      > Bo ja wcześniej po prostu otwierałam torebkę pt sos ciemny pieczeniowy itd

      O fuj niedobrze mi
      • slatynka85 Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 18:46
        Nie zarzygaj telefonu, Marto
        • mysz1978 Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 19:25
          mąka z mlekiem (nie używam śmietany). Mieszam i wlewam big_grin Taka jestem zachowawcza pod względem kulinarnym tongue_out W dodatku nie lubię suchych ziemniaków (o kluskach nawet nie wspomnę).
      • perspektywa Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 21:28
        Szczerze mówiąc to ze mnie niezbyt dobra kucharka, ale sos z torebki nawet mnie zadziwia. Zawsze się zastanawiałam kto to kupuje?
    • kaka-llina Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 14:34
      Mój chłop jest specjalistą od robienia gravy z pieczonego mięsa, ja robie tylko jedno z wołowiny z portem i stiltonem. Generalnie bierze sie trochę tego tłuszczu co z mięsa zleciało i to jest baza, dodajesz wywar, bulion, wodę i przyprawiasz jak lubisz, jak chcesz gestszy zaczynasz od zasmażki (tłuszcz/sok z miesa plus maka) . Ja to raczej robie gulasze i inne takie duszone miesa więc sos mi sie "sam robi" podczas gotowania. Sos z torabki a nie nigdy w zyciu..
    • potworia116 Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 14:39
      Przyprawiam jogurt🙃
    • mika_p Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 14:40
      Załóżmy, że do pieczonego kurczaka nie kluski śląskie, tylko ziemniaki gołe lub puree. Jak kluski śląskie czy kasza to do czegoś, co samo w sobie jest w sosie
    • bene_gesserit Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 14:43
      Zagęszczam smażoną cebulą.
      Zeszklić/zrumienić, podlać wodą i pyrkać na ogniu. Doprawić, czym się lubi, można dodać sos spod mięsa, można wege, wino, śmietankę czy tam coś. Bez mąki, po co?
    • aqua48 Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 15:05
      Wyjmuję z brytfanki pieczonego kurczaka, dolewam odrobinę wody, albo wina, podgrzewam i zeskrobuję cały brązowy tłuszcz z dna i ze ścianek tak aby znalazł się w sosie. Do szklanki nalewam troszkę zimnej wody, wsypuję łyżkę mąki (w tej kolejności aby nie powstały grudki) i mieszam starannie, wlewam do brytfanki aby zagęścić sos, doprawiam. Jak mam ochotę na delikatniejszy sos, taki muślinowy to dodaję jeszcze na koniec płaską łyżkę świeżego masła i już nie podgrzewam tylko rozpuszczam je w gotowym sosie.
      • extereso Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 17:51
        Tak samo
    • jammer1974 Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 16:13
      Nie robie sosu do ziemniakow bo zakloca smak ziemniakow. Natomiast ziemniaki robie puree ze smazona cebiulka i curry.
      • banicazarbuzem Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 16:38
        Ja do sosu dodaje np musztardę, chrzan, sos chili itd.

      • bene_gesserit Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 18:10
        A cebulowe curry nie zagłusza smaku ziemniaków? o_O
        • jammer1974 Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 21:24
          bene_gesserit napisała:

          > A cebulowe curry nie zagłusza smaku ziemniaków? o_O

          Robi taki smak jaki lubimy w domu. Nam smak podnosi. Prosty przepis od kolezanki Marokanki a pachnie w domu jak w Marakeszu.
    • palacinka2020 Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 16:43
      No zostaje z tego miesa? Nigdy nie robie sosu oddzielnie, tylko z tej wody i tluszczu co zostaje po pieczeniu/smazeniu/duszeniu.
    • mama-ola Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 17:45
      Widzę, że mąka rządzi. Moi synowie nie lubią sosów z mąką.
      Można odkroić jakieś skrawki tego kurczaka, który ma być pieczony. Pokroić na drobne kawałki, posolić, przyprawić. Na patelni przysmazyc tego kurczaka, cebulę i czosnek*, potem dolać wrzątku i dusić. Na koniec zblendowac na gładko - będzie gęsty sos bez mąki.

      * Można jeszcze pół startej marchewki. Sos ma wówczas lekko pomarańczowy kolor i bardziej warzywny smak. No i jest go więcej.
      • kaka-llina Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 18:09
        Ja nie lubię zagęszczania mąka na końcu, ale robiąc sos do pieczeni zaczynam od tego tłuszczu z miesa i trochę maki (z kurczaka w ogóle bym nie robiła sosu do klusek śląskich) ale dużo sosów tak sie własnie zaczyna robic, potrawka z rosołu, beszmel itd.. Przy duszonych miesach po prostu obsypuje lekko przed smazeniem i wystarczy nigdy nie dodaje mąki na koniec. Jeśli chodzi o pieczone to sos robiony kompletnie oddzielnie (jak opisałaś z kawałków miesa odcietago wcześniej) to nie, ma byc smak pieczeni.
      • hanusinamama Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 20:24
        Oj to ja juz wolkę sos z mąką niż taką memelupę.
    • iberka Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 18:13
      Razem z mięsem piekę warzywa (marchew/ por/ seler/ pietruszka/ cebula/ papryka/ pomidor/ czosnek) - wrzucam co akurat mam i zgodnie z ochotą na dany smak wink. Po upieczeniu mięsa blenduję część/ całość warzyw z sokiem jaki powstał podczas pieczenia i voilà. Nie cierpię sosów gęstych z mąką/ zasmażką, to przekleństwo z dzieciństwa brrrr. Torebkowe go nawet sobie nie chcę wyobrażać.
    • arthwen Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 18:30
      Sosu do ziemniaków nie robię, a do reszty mięs sos niejako robi się sam...
    • mandre_polo Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 19:42
      Do kurczaka pieczonego z ziemniakami nie robię sosu.
      Wg mnie kluski, kasze pasują do dań z mięsem duszonym
    • australijka Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 20:20
      Mąka? A fe. Sos naturalny spod pieczeni, drobiu zagęszcza się (zaciąga jak mówiły mamy) żółtkiem, startym chlebkiem razowym, nieaktywnymi drożdżami (mają posmak serowy).
      A ja mam taki grzybowy proszek. Po suszeniu grzybów w suszarce zawsze jakieś drobiny są na dnie. I wtedy dodaję ususzone korzonki grzybów i do maszynki . Mam cudny proszek do zagęszczania i dosmaczenia zup i sosów. A już zmielone, ususzone kanie to rarytas. Dają smak egzotyki. Jeszcze maranta trzcinowa i skrobia kukurydziana. To dla bezglutenowców. No i warzywa zmiksowane, przecier pomidorowy. Mąkę zawsze wyczuwam w sosie.
      • palacinka2020 Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 20:46
        Co jest złego w mące w sosie, ze tak jej nienawidzicie? Zagęszczam smietaną i łyżką mąki, bardzo lubię.
        • bene_gesserit Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 21:20
          Mąka jest jałowa, po prostu.
          Jakby tak zrobić jeszcze ciemną zasmażkę, to ok, chociaż to jakieś miliardy kalorii więcej. Są lepsze sposoby, po prostu
    • ga-ti Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 20:50
      Z pieczonego kurczaka (albo samych udek, pałek) wylewam to, co się wytopiło do rondelka, gotuję i w zależności jak smakuje dodaję wodę albo nie, natkę pietruszki, przyprawy (choć ja lubię porządnie przyprawione mięso więc ten sos jest już przyprawiony) i śmietaną, do kurczaka lubię słodką 30%.
      Z innych pieczonych mięs: odlewam to, co się wytopiło do rondelka, przyprawiam, zielenina, jakieś zioła, wedle uznania, czasem sos pomidorowy (z kartonika), czasem śmietanę 18% (trzeba rozmieszać w kubeczku z odrobiną gorącego sosu albo gorącą wodą, bo inaczej lubi się zważyć), ale nie wszędzie pasuje, czasem zagęszczam mąką, a czasem nie. Mąkę porządnie trzeba rozmieszać z zimną wodą i wlewać powolutku do gotującego się sosu, mieszać i uważać, żeby za gęste nie wyszło. Zasmażek nie robię, bo mi nie wychodzi i nie chce mi się paprać patelni.
      Dobrze jest dorzucić do sosu grzybki suszone, pieczarek kilka, warzywko, można wrzucić do pieczonego mięsa i później do rondelka. Ja do pieczenie wrzucam też często cebulę i taką upieczoną dodaję do sosu.
      Sosik z cebulki duszonej też jest smaczny. Cebulę na patelnie na olej/masło, lekko słodzę to się fajnie skarmelizuje, dodaję przyprawy.
      Jak dusisz mięso w garnku (w małej ilości wody, żeby się zupa nie zrobiła) to właściwie sos robi się sam, z wywaru. Też można go doprawić pomidorami, dodać do duszenia warzywa - będzie smaczniejszy sos.
      Kostki rosołowe czasem dorzucam, gdy odgrzewam mięso bezsosowe. Wiem, przestępstwo, ale mam kotlety z dnia poprzedniego, podduszam w rondlu cebulę z przyprawami, wkładam w to kotlety, podlewam wodą, zielenina i czasem dla smaku kostka, czy połowa kostki, zwłaszcza gdy zależy mi na sosie, bo jemy z makaronem, czy kaszą. Doprawiam tak, jak inne sosy, pomidorami lub ziołami, śmietaną, grzybami, co mi się zechce.
    • malenka9 Re: Sos do ziemniakow/klusek jak robicie? 04.09.22, 21:29
      Bo ja wcześniej po prostu otwierałam torebkę pt sos ciemny pieczeniowy itdŹródło: Puls Medycyny
      pulsmedycyny.pl/nadwage-ma-juz-trzech-na-pieciu-doroslych-polakow-a-co-czwarty-jest-otyly-1151025

      Nadwagę ma już trzech na pięciu dorosłych Polaków, a co czwarty jest otyły


      NIE JEMY, BY NAPELNIĆ BADZIOCH

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka