Dodaj do ulubionych

Mokra karma dla kota alergika

09.09.22, 09:47
Polećcie mokrą karmę dla kota alergika. Najlepiej do kupienia przez Internet. W mojej okolicy jest kiepsko ze sklepami zoologicznymi i tym samym z dużym wyborem karm.
Jeśli ktoś pamięta mój poprzedni wątek o kotce to jest po badaniach krwi i ma stwierdzoną alergię.
Zalecenie od weterynarza mamy takie, żeby przez miesiąc jadła jedną i tę samą karmę. Zarówno suchą jak i mokrą.
W sumie suchą dla alergika też możecie polecić big_grin
Po miesiącu mamy się zgłosić i prawdopodobnie będzie miała powtórzone badania krwi.
W międzyczasie wyszła jej też paskudna wysypka na pyszczku sad Ale jest po zastrzykach i schodzi jej. Jednak zmiana karmy musi być bo inaczej wysypka będzie nawracać.
Obserwuj wątek
    • sylwianna2018 Re: Mokra karma dla kota alergika 09.09.22, 09:56
      Można spróbować mono karm z Select Gold w sklepie Maxi Zoo.pl lub Gussto jest w różnych sklepach także na Allegro. Kangur, dziczyzna, jagnięcina. Na pewno nic z drobiem i wołowiną. W Zooplus pl jest Też znajdziesz mono Catzfinefood z serii Purr. To tak na szybko. Cierpliwości i wytrwałości życzę😀
    • magata.d Re: Mokra karma dla kota alergika 09.09.22, 10:05
      Wejdź np. na zooplus i poczytaj składy. Jest mnóstwo karm, które maja w składzie tylko mięso/ryby. Z pewnością nie może być kurczaka (zbóż-to przede wszystkim), podpytaj weta co jeszcze ma być wyeliminowane. Mój kot ma zalecenie bez kurczaka (i oczywiście bez zboż). Jak kupuje np. animonde, applaws, wildfreedom, mokre, bo mój kot nie jada suchego.
      • magata.d Re: Mokra karma dla kota alergika 09.09.22, 10:06
        A, i w tych sklepach są chyba zaznaczone działy dla alergików i specjalistyczne karmy.
        • magia Re: Mokra karma dla kota alergika 12.09.22, 18:10
          to akurat jest szajs zazwyczaj.
          Dla alergika trzeba kupiwac mono karmy, czyli dopiki nie dowiewsz sie co uczula po prsotu karmy z jednym rodzajem bialka
      • sylwianna2018 Re: Mokra karma dla kota alergika 09.09.22, 10:13
        magata.d napisała:

> Wejdź np. na zooplus i poczytaj składy. Jest mnóstwo karm, które maja w składzi
        > e tylko mięso/ryby. Z pewnością nie może być kurczaka (zbóż-to przede wszystkim
        > ), podpytaj weta co jeszcze ma być wyeliminowane. Mój kot ma zalecenie bez kurc
        > zaka (i oczywiście bez zboż). Jak kupuje np. animonde, applaws, wildfreedom, mo
        > kre, bo mój kot nie jada suchego.

A jest wildfreedom bez kurczaka??
        • magata.d Re: Mokra karma dla kota alergika 09.09.22, 14:08
          www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/wild_freedom_nass/puszki/1007330?ref=reorder

Tuńczyk. Mój kot to uwielbia.
    • mysiulek08 Re: Mokra karma dla kota alergika 09.09.22, 11:34
      ale alergia to pojecie szerokie, nie zawsze jest to proste przelozenie 'jedzenie -alergia' jesli pokarmowa to ma czego unikac w karmie? testy alergiczne miala kicia robione? po sterydach wiekszosc wysypek zejdzie

z mokra nie pomoga a z suchej to zdecydowanie virbac albo alergy albo dermato
    • berdebul Re: Mokra karma dla kota alergika 09.09.22, 11:36
      Co wyszło w badaniach i jakie karmy jadła? Celuj w całkiem nowe białko, lepiej mokra karma z krótkim składane, niż sucha (w suchej łatwo zagnieżdża się pleśń, a to tez alergen, pomijając dłuuuugie składy).
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Mokra karma dla kota alergika 09.09.22, 13:54
      www.zooplus.pl/shop/koty/bezzbozowe/mac_s/mokra/562925
      www.zooplus.pl/shop/koty/bezzbozowe/animonda/carny/974600
      www.zooplus.pl/shop/koty/bezzbozowe/catz_finefood/1387734
      Można znaleźć też inne, ale to na początek na pewno wystarczy.

Poszukaj na ich stronie, czy nie ma tańszych zestawów, bo kliknęłam przypadkowe.

Zacznij od indyka albo od czegoś, czego kot nie jadł: dziczyzny/koniny...
      Nie zaczynaj od wołowiny/cielęciny/jagnięciny, bo to najczęściej uczula, ani od kurczaka, abo też często uczula.

Nie dawaj w czasie testowania niczego innego, pilnuj, żeby sama czegoś nie wylizała z jakiegoś talerza, szczególnie niczego od krowy nie dawaj.
      Nie dawaj suchej karmy, bo wszystkie mają za dużo składników na testowanie. Suchą będziesz mogła przetestować, jak ustalisz mokrą dietę, która nie szkodzi.
      Jak objawy ustąpią, to dodaj kolejna puszkę o innym smaku z tej samej firmy, a potem puszki z innej firmy o tym samym smaku. Po każdej nowej puszcze odczekaj ze dwa tygodnie, aż dasz kolejną.
      Możesz też dawać surowe, sparzone mięso, albo gotowane bez niczego, takie samo, jak to w puszcze.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Mokra karma dla kota alergika 09.09.22, 14:00
        Jeśli objawy wrócą po jakiejś puszcze, to mogą się utrzymywać ze dwa/trzy tygodnie od odstawienia.
        Alergeny wydalają się z organizmu o około 4 dniach od odstawienia, a zmiany skórne mogą się goić długo, zanim znikną, można to ewentualnie przyspieszyć sterydami, ale chyba nie warto kota truć.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Mokra karma dla kota alergika 09.09.22, 14:01
          po około 4 dniach
    • karotka_plus Re: Mokra karma dla kota alergika 12.09.22, 13:40
      Mała aktualizacja.
      Kot nie miał robionych testów. Dziś rozmawiałam z weterynarz, wcześniej mąż i przekazał mi ogólnikowo że alergia i ma jeść jedna karmę.
      Kota wyniki wskazują na zapalenie trzustki i jelit. Co wg weta może być następstwem alergii a na to wskazywałaby tez wysypka.
      Karma jaką ma jeść to: karma gastro intestinal lub karma low FAT (o obniżonej zawartości tłuszczu. Najlepiej żeby te karmy były monobialkowe czyli z tylko jednym rodzajem białka zwierzęcego.
      I za miesiąc od rozpoczęcia zmiany karmy kontrola
      Więc dziś pojadę do "najbliższego" (ok 20 km dalej) miasta, do zoologicznego i zobaczę co mają na miejscu. Jak nie to zostaje net. Gorzej kotu nie posmakuje bo jest wybredna...
      • mysiulek08 Re: Mokra karma dla kota alergika 12.09.22, 18:24
        z karm gastro dwa nasze koty IBD polecja Virbac
        www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/virbac_veterinary_hpm/1014169?origin=hopps&q=hpm&i=3&ro=1

z tym, ze to sucha, nie ma odpowiednika mokrej

meczylismy sie dlugo i z diagnoza i z przypasowaniem karmy, Grubson ma alergie na kukurydze i pszenice, wiec wiekszosc karm odpadala, Mimi mokrego poza surowa wolowina jesc nie moze, bo od razu problem w kuwecie a raczej poza nia (gubi kawalki), przerobilismy wszystkie dostepne karmy gastro, suche i mokre, po hillsie Grubson mial galaretowata biegunke, ogon wystrzyzony jak u punka i w desperacji kupilam tego virbaca i bede go cwalic do konca dni swoich

jak bys szukala to na stronie virbac polska

pl.virbac.com/find-a-stockist

szukaj wetow majaych virbaca

podejrzenie zapalenia trzustki i problemy z jelitami mial Chester,( juz chcieli go usypiac) ale uparlismy sie, operacje przezyl i zyje, dlugi czas tez byl na virbacowym gastro

w kazdym razie sprawdzaj sklady, zero kukurydzy, zero pszenicy, mala ilosc tluszczu i probiotyki
        • mysiulek08 Re: Mokra karma dla kota alergika 12.09.22, 18:27
          za smakowitosc virbaca moge reczyc 😁
      • mysiulek08 Re: Mokra karma dla kota alergika 12.09.22, 18:25
        jaka mial wysypke? czerwone krostki z wysiekiem, czy cos jak czarny mielony pieprz? glownie broda, czy poliki?
        • karotka_plus Re: Mokra karma dla kota alergika 12.09.22, 19:51
          Tylko na pyszczku między oczami a tuż pod uszami, czerwone krostki wysiękiem. Z obu stron. Wyłysiała też w tym miejscu ale to pewnie od drapania i nadmiernego wylizywania łapką. Na ten moment jest po zastrzyku sterydowym, ponad tydzień i goi jej się. Z jednej strony prawie nie widać, z drugiej mam brzydki łysy placek i strupki, które jej się goją.
          Byłam w sklepie ale wybór mieli ubogi. Sam facet mówił, że mają mało klientów z chorymi kotami, dla psów dużo większy wybór. Kupiłam małe opakowania Brit Care Cat Grain Free Sterilized Sensitive sucha karma a mokrą to Royal Canin Digest Sensitive w sosie. Aż tyle mieli na sklepie...
          Najgorsze jest to, że to wybredne kocisko. Na tą suchą rzuciła się i ewidentnie jej smakowała. RC standardowo - sosik wylizany, mięsko zostało.
          • mysiulek08 Re: Mokra karma dla kota alergika 12.09.22, 20:11
            a sklad tego royala czytalas?

Skład
            mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, zboża, produkty uboczne pochodzenia roślinnego, składniki mineralne, roślinne ekstrakty białkowe, cukier.

zamiast tych zboz i niewiadomo jakiego wsadu 'miesnego' lepsze by bylo monomiesne np

www.zooplus.pl/shop/koty/bezzbozowe/mac_s/mokra/562925

www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/concept_for_life/veterinary_diet_hypoallergenic/741960

www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/concept_for_life/veterinary_diet_hypoallergenic/742099

z suchego virbaca jest jeszcze alegry

www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/virbac_veterinary_hpm/1014543

i dermato

www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/virbac_veterinary_hpm/1014240

tylko widze, ze w zooplusie posucha, to chyba jakis problem swiatowy virbaca bo ja tez czekam az doplynie do importera ale mozesz pytac u wetow z listy podabej wyzej

ps
            ma biegunki?
            • yadaxad Re: Mokra karma dla kota alergika 12.09.22, 20:33
              Spróbuj wołowe serca surowe. Zmielić jak kot nie umie rozgryźć. Krew, mięśnie to mięsożernym dobrze robi.
            • karotka_plus Re: Mokra karma dla kota alergika 12.09.22, 21:23
              Nie. Nie ma biegunek.
    • magia Re: Mokra karma dla kota alergika 12.09.22, 18:12
      kup mono karmy. Moja alrgiczka uwielbiała catz purr z kangurem, ale sa trudno dostepne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka