Dodaj do ulubionych

Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na proszon

11.09.22, 12:59
y niedzielny obiad🙏🙏🙏
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:11
      Kto ma być gościem? Wiek, upodobania? Okazja? Jakie jest twoje zaplecze i co ty lubisz jeść/gotować?
      • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:20
        Brat i siostra z połówkami. Rozpiętość wiekowa 40 - 50+. Okazją jest moja nieopatrzna propozycja - byłam pewna, że znając moje upośledzenie kuchenne chórem zbojkotują pomysł, a tu zonk🙎. Jeść lubię wszystko, gotować (w ostateczności) jednogarnkówki, ale nie bardzo wypada podjąć gości fasolką po bretońsku. Planuje obiad dwudaniowy z (nabytym) deserem.
        • slatynka85 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:34
          Jak lubisz jednogarnkowki to kup tortille albo zrób naleśniki /tortille sama i zrób w jednym garnku burrito. Potem wkładasz do tortilli ze 2,5 łyżki farszu na porcje i zawijasz. Do tego sos czosnkowy - robiony lub kupny.
          Jak potrzebujesz przepisu, to mogę podać.
          Co do zupy, myślę, że klasyczny rosół.
          • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:37
            Poproszę
        • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:34
          Zupa cebulowa (robisz wywar, w innym garnku dusisz cebulę do zbrązowienia, dodajesz do niej chlust koniaku, miksujesz, mieszasz z wywarem, doprawiasz winem białym, żeby zbalansować kwaśność). Swieżo mielony pieprz, kwaśna śmietana (jeśli ma być jeszcze drugie i deser, zrobiłabym bez grzanek z serem)

          Albo klasyczna pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazyliowym pistou (miksujesz przed podaniem świeżą bazylię z oliwą i odrobiną czosnku i ew. Parmezanem i na każdym talerzu z zupą robisz zawijas z tego sosu; żeby bylo bardziej ą-ę, możesz to jeszcze ozdobić płatkami prażonych na patelni migdałów).

          Na drugie coś z pieca - nie narobisz się, a efekt będzie. Nieodmiennie dla osób bez większego upodobania do kuchni polecam przepis na kotlety pod serem pleśniowym i gruszkami (idealna pora roku na to danie, bardzo fajny efekt - i wizualny, i smakowy) Do tego raczej ryż niż ziemniaki albo jeszcze lepiej dobre kopytka (kup, na rynku jest sporo dobrej jakości). I sałata z winegretem - spieprzyć się tego nie da, a pasuje do wszystkiego.

          Dobry pomysł, żeby kupić deser, ale jakby cię poniosło szaleństwo, nieodmiennie polecam Pawłową albo crumble z jabłkami.
          • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:39
            Wiem, że marudzę ale nie mam piekarnika - w poprzednim mieszkaniu ani raz nie był użyty. Myślę, że cebulowa to znakomity pomysł!
            • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:04
              To na wszelki wypadek, jakbyś się zdecydowała:
              - wywar tylko z mięsa i ziół (dużo liści laurowych), bo warzywa dodadzą dużo niepotrzebnej w tej zupie słodyczy. Wołowina albo kurczak.
              - tylko jasna cebula (jeśli zrobisz zupę z fioletowej cebuli, będzie miała kolor ścierki); IMO normalne żółte cebule sprawdzają się najlepiej
              - musi być dobrze skarmelizowana (nie zeszklona, ma być brązowa), to oznacza sporo tłuszczu do smażenia i 40-60 min na bardzo małym ogniu. Po 10 minutach smażenia posól cebulę - puści sok i będzie się dusiło-smażyła, co pomoże w równej karmelizacji
              - do smażenia cebuli do zupy używam klarowanego masła, nie żadnego oleju
              - i smażę cebulę dzień wcześniej, ze względu na intensywny zapach. Zresztą jak się taka cebula przeleży w lodówce, można zebrać z niej część tłuszczu
              - odrobina koniaku/whiskacza pod koniec smażenia cebuli bardzo dobrze robi smakowi zupy
              - wino musi być, bo po pierwsze - głębia smaku, po drugie - zupa cebulowa jest bardzo słodka, więc coś musi równoważyć slodycz (w arabskiej knajpie podano mi zupę cebulową bez wina, ale za to z połową cytryny - słusznie)

              To nie jest naprawdę skomplikowane, jakby co smile
              • zyjanna Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 16:13
                Czy zamiast koniaku może być brandy? To mam, a wątek mnie zainspirował
                • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 16:32
                  Może, może - to znaczy mi się wydaje, ze brandy i koniak to to samo, tylko inaczej nazwane albo coś bardzo podobnego, ale na alkoholach się nie znam. Tylko bez przesady z ilością. 1/4- 1/2 kieliszka na kilogram cebuli czy jakoś tak (ja daję na oko - chlust).

                  W klasycznym francuskim przepisie zupa cebulowa jest pod koniec zapiekana z grzanką z Gruyere'm. Milion kalorii więcej, ale jak się spojrzy za okno, to chyba warto smile
                • stephanie_harper2 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 15.09.22, 13:51
                  Może.
          • black_halo Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 15:28
            Serio? Po zupie cebulowej wszyscy beda pierdzieli i powiekszali efekt cieplarniany. Co za nieodpowiedzialnosc !
            • angazetka Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 15:31
              To niech se wszyscy jelitka podleczą smile
            • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 16:04
              Jeśli masz problem z gazami, podlecz florę jelitową. Możesz też brać lekarstwa bez recepty, magisterka z apteki na pewno ci coś poradzi na tę dolegliwość. Powodzenia.
              • malenka9 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 20:46
                bene_gesserit napisała:

                > Jeśli masz problem z gazami, podlecz florę jelitową.

                a pomyślałaś o śladzie węglowym? Nie? to warto pomyslec!
                • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 20:53
                  Przecież właśnie o to chodzi. Skup się.
          • ga-ti Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 17:55
            A jakby tak do tych gruszek zrobić drobiowe kotlety, a piersi kurczaka albo indyka (chyba bardziej indyka) to byłoby też smacznie, prawda? Bo mi indyk chodzi po głowie.
            • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 19:07
              Też, tylko piersi z indyka i kurczaka są mniej wyraziste, więc wcześniej trzeba by zamarynować. Czosnek, majeranek, pieprz, cebula czy coś w tym rodzaju.

              A - gruszka ma być aromatyczna, ale twarda.
              • ga-ti Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 21:59
                Dzięki!
    • majenkir Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:21
      Catering. Tylko foremki wywal, żeby nie widziały wink.
      • primula.alpicola Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:40
        majenkir napisała:

        > Catering. Tylko foremki wywal, żeby nie widziały wink.
        >
        Dlaczego "nie widziały"? Tam będą też mężczyźni.
        • majenkir Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:48
          Chyba ze jacyś spostrzegawczy. Mój osobisty by po pierwsze nie zauważył, po drugie nie wydedukował, ze to kupione.
          • majenkir Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:55
            a po trzecie by miał w dudzie. A kobity wiadomo, obrobią wink
      • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:44
        Już miałam zaprotestować - nie mam zamiaru zapraszać forumek w związku z czym nie muszę ich wywalać😀
        • gryfna-frelka Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 12.09.22, 09:36
          Ale wiesz, jezeli siostra lub bratowa sa tu na forum to bedziesz miala forumke i tak wink Ale foremki jednak wywal jesli wybierzesz catering big_grin
    • zamyslona_ona02 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:23
      Rosół z makaronem i schabowe z ziemniakami i mizerią wink Mało roboty, klasyka wink
      • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:30
        W sumie racja, ale wtedy musiałabym drugie danie przyrządzać przy gościach - nie czuję się na siłach....
        • stephanie_harper2 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 15.09.22, 13:57
          Też mi te kotlety, ziemniaki, mizeria i rosół chodziły po głowie. Szkoda, że nie masz piekarnika bo wtedy udka z kurczaka. Albo jednodaniowy chili con carne. I ryż. Przepis znajdziesz w necie a piekarnik niepotrzebny. Deser oczywiście kupny smile
    • thank_you Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:24
      Pierś albo uda kacze. smile Do tego puree, żurawina, karmelizowane buraki. Potem sałata.
      Zupa wedle gustu, np. krem z groszku.
      • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:26
        Myślałam, ale z tego co się orientuję, to firmy cateringowe z mojej okolicy realizują zamówienie na minimum 10 porcji.
        • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:32
          To było do majenkir
          • mia_mia Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:36
            Jeśli jesteś rzeczywiście mocno na bakier z gotowaniem to w każdej biedronce i lidlu jest wiele gotowych dań tylko do włożenia do piecyka. Kupowałam kaczkę i golonkę, zupełnie jadalne.
          • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:37
            Uda kacze to świetny pomysł, zwłaszcza że bardzo smaczne można kupić w Biedrze już upieczone smile
            Dla niepoznaki możesz je podać podpieczone z kwaśnymi jabłkami i śliwkami (dasz radę gdzieś kupić suskę sechlońską? Bo jest genialna). Do tego klasycznie surówka z parzonej kapusty czerwonej i (kupne) kopytka.
            • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:46
              Poczekaj wyguglam co to jest ss.
              • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:50
                A nałęczowska może być?
                • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:08
                  Nałęczowska to jest chyba w czekoladzie?
                  SS jeśli nie ma, to można zastąpić zwykłą wędzoną.
                  Tak czy siak, jeśli nie masz piekarnika, to raczej nie uda ci się zrobić tych podrasowanych na domowo kaczych udek z Biedry. Widziałam w biedrowych lodówkach jakieś pieczone (też w sous-vide) indyki itd - można je zrobić tak samo, czyli kwaśne, twarde jabłka (antonówki, papierówki), suszone najlepiej podwędzane śliwki, majeranek, jałowiec i czosnek, tylko duszone w garnku.

                  A opakowania skrupulatnie wywal, jak dobrze radzą powyżej. Pytana o przepis mrucz 'mogłąbym ci go zdradzić, ale potem musiałabym zabić' big_grin
                  • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:52
                    Zapominasz, że gośćmi będzie moje rodzeństwo.... Jak zobaczą jakieś wypasione dania to od razu zapytają, z której restauracji pochodzą.... Szczyt moich możliwości to rosół, karkówka z grilla i schabowy. Nigdy nie musiałam gotować - jem w pracy, nawet na weekend przynoszę coś gorącego. Nie lubię gotować więc nie umiem i nie umiem gotować bo nie lubię. Czytając wasze propozycję... Hmmm dla was proste, dla mnie Himalaje. Ale bardzo wszystkim dziękuję. Zawzięłam się i postaram (się) coś sklecić. Byle tylko końcowy efekt nie był katastrofą na miarę Bridget😔
                    • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 15:00
                      Ha, możesz zgodnie z prawdą powiedzieć, że przepisy wyhaczyłaś na necie i wypróbowałaś wcześniej.

                      Jeśli przećwiczysz (masz dwa tygodnie, to kupa czasu), to wszystko będzie OK.
                      A do tego możesz jeszcze polubić gotowanie o_0
                      • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 15:12
                        Noooooo..... w sumie: „są rzeczy na niebie i na ziemi, o których się filozofom nie śniło.“
        • eriu Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:21
          To resztę zamroź co będzie ponad do zjedzenia.
      • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:27
        Z w/wym dobrze się czuje jedynie w sałacie.
        • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:43
          Jak na imbecyla kulinarnego masz podejrzanie racjonalne podejście do kuchni, jestem pod wrażeniem smile

          Masz czas w sensie mam nadzieję, ze proszony obiad jest za tydzień? Przećwicz w tygodniu te z propozycji, które ci się podobjąa, nie będzie wtopy. Trzymam kciuki.
          • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:47
            Za dwa tygodnie.... Dobra rada, dzięki
        • thank_you Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 22:51
          Ale nogi z kaczki są banalne, a wyglądają dobrze. smile robisz marynatę i wrzucasz do rękawa z pomarańczami i pieczesz. Aczkolwiek rozumiem, se sie boisz. To moze 2-3 tarty i salata?
          • kurt.wallander Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 12.09.22, 10:35
            Ona nie ma piekarnika przede wszystkim!
            • thank_you Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 12.09.22, 11:37
              Nie wiedziałam.
    • andaba Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:24
      Schab duszony w sosie z kaszą jakąkolwiek, ogórek kiszony.
      Bez roboty właściwie, jedynie ten sos.
      Zupa jaką lubisz.
      • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:32
        Kasza mnie przerośnie, chyba że z woreczka....
        • panna.nasturcja Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:19
          Do zestawu Danieli będą pasowały kopytka, kluski, pyzy, mogą być kupne, bywają całkiem dobre.
          • bruy-ere Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:30
            W Biedrze są dobre kopytka.
        • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:22
          Kasza ugotowana w woreczkach (w wodzie z dodatkiem liści laurowych, czosnku, ziela angielskiego). Potem wysypana z tych woreczków, i doprawiona w garnku masłem i natką. I nikt się nie pozna, że z woreczków smile
          • biala_ladecka Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 16:56
            Jaka jest różnica w gotowaniu kaszy z woreczkiem i bez woreczka?
            No poza tym, że oprócz kaszy gotujecie też plastik?
            • arthwen Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 17:05
              W woreczkach się nie przypala, a są tacy, którzy potrafią spalić - nie wiem na jakiej to zasadzie, bo przeciez gotuje się tak samo, może bez woreczka za mało wody dają czy coś?
              Ja wręcz odwrotnie - ostatnio musiałam kupić kaszę gryczaną jasną w woreczkach (bo się skończyła, a musi w domu być - dziecko kocha - i co to w ogóle za kryzys kaszowy jest, nie można jasnej kaszy kupić praktycznie) i rozcinałam te woreczki, żeby sobie przesypać normalnie do pojemnika luzem wink
              • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 17:46
                Spalenie kaszy w woreczku polega na tym, że zapomina się o niej, czytając coś w rodzaju "Polski. Pseudonim. Literacki" i jarając ją do imentu, bo woda się wygotowała, a kasza w worku nie. Potem jest namaczanie garnka i szorowanie druciakiem spalonego plastiku z woreczka i zwęglonej kaszy. Do następnego razu.
            • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 18:02
              Tradycyjne gotowanie kaszy wg mnie jest bardzo skomplikowane, trzeba zachować proporcje wody do kaszy; pilnować by się nie przypaliła bądź (przy nadmiarze wody) nie rozgotowała. Następnie po ugotowaniu "utaić" i dopiero taka według mojej rodziny nadaje się do jedzenia. Tak, że ten....
              • biala_ladecka Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 19:51
                A czym sie rozni kasza plywajaca w nadmiarze wody, od kaszy w woreczku, plywajacej w nadmiarze wody, poza obecnoscia plastiku rzecz jasna?
                • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 19:59
                  Obecnością woreczka się różni przecież.
                • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 21:00
                  Nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem. A poważnie - kaszę w woreczku potrafię ugotować według instrukcji natomiast kaszy bez woreczka jeszcze mi się nie udało. Albo przypaliłam, albo zrobiła się mamałyga.
                • stephanie_harper2 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 15.09.22, 14:07
                  Bardziej brudnym garnkiem.
              • arthwen Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 20:36
                Eee, nie.
                Nigdy ale to nigdy nie odmierzam wody do kaszy, bo mi się nie chce. Po prostu próbuję czy już ma pożądaną miękkość i tyle. Odcedzam normalnie na sitku/durszlaku z małymi oczkami. Czasem potem ją jeszcze ciut podgrzewam na odrobinie masła, ale nie zawsze.
                • agaagaaga123 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 13.09.22, 08:01
                  Ja tez zawsze kasze czy ryz gotuje jak makaron i odcedzam.
                  Jak za trudne, to zawsze jest kuskus.
      • stephanie_harper2 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 15.09.22, 14:04
        Albo gulasz wołowy, można zrobić dzień wcześniej tylko trzeba się trochę nastać bo długo się go robi.I koniecznie dodać trochę czerwonego wina.
    • mia_mia Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:31
      Zupa krem z pomidorów (gotujesz, blendujesz, trochę masła lub oliwy i drobne kluseczki), kaczka pieczona z ziemniakami i burakami (kaczce w dupsko wpychasz jabłka lub jabłka i pomarańcze), buraczki gotowe z horteksu doprawiasz octem i po sprawiesmile
      • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:35
        Uczulam - jestem imbecylem, a ty (wiem, że w dobrej wierze) z kaczką wyjeżdżasz👀
        • extereso Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:38
          Kaczka jest bardzo bardzo łatwa. Zrób choćby z kwestii smaku
          • panna.nasturcja Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:21
            Autorka nie ma piekarnika, odpada nawet najłatwiejsza kaczka.
            • mia_mia Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:27
              No to trochę zmienia, ale moja rodzina lubi też duszoną. Kładzie się kaczę, wytapia tłuszcz, na nim obsmaża, do tego owoce, wino i woda, równie proste w wykonaniu i efektowne w podaniu, tylko kupiłabym same uda albo piersi, a nie całego kaczora
        • mia_mia Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:39
          Kaczkę się wsadza do piecyka i zapomina o niej, tyle roboty co posolić i ewentualnie jabłka w tyłek włożyć, choć i bez tych jabłek wyjdzie. Tak samo robisz ryby, solisz i idziesz oglądać serial.
          • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:44
            Kaczkę, jeśli się jest imbecylem, można wysuszyć na wióry, niestety.
            • mia_mia Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:51
              Ale to tylko kwestia czasu, a jak nie jest znaną w okolicy kucharką to i tak zjedzą, dodatkowo w każdym markecie są kaczki gotowe tylko do podgrzania według instrukcji
          • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 20:22
            mia_mia napisał(a):

            > Kaczkę się wsadza do piecyka i zapomina o niej, tyle roboty co posolić i ewentu
            > alnie jabłka w tyłek włożyć, choć i bez tych jabłek wyjdzie. Tak samo robisz ry
            > by, solisz i idziesz oglądać serial.

            Nie chciałabym jeść takiej kaczki...
            Żeby kaczka była dobra to przede wszystkim trzeba ją pomoczyć w solance, piec w odpowiedniej temperaturze, odwrócić w dobrym momencie i dobrze doprawić majerankiem itd.
          • qwirkle Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 22:45
            mia_mia napisał(a):

            > Kaczkę się wsadza do piecyka i zapomina o niej, tyle roboty co posolić i ewentu
            > alnie jabłka w tyłek włożyć, choć i bez tych jabłek wyjdzie. Tak samo robisz ry
            > by, solisz i idziesz oglądać serial.


            Jak się wsadza cokolwiek do piecyka, jak rzeczonego brak w mieszkaniu?
            • mia_mia Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 12.09.22, 09:45
              Nie czytałam wszystkich wpisów, a później dodałam ten o kaczce duszonejwink
    • extereso Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:37
      Po prostu wrzuć do piekarnika zamarynowane udźce indycze, do tego ziemniaczki i mizeria. Zero roboty, moje awaryjne danie.
      • extereso Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 16:18
        Już dotarło do mnie że nie masz piekarnika, ok.
    • kaskaz1 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:38
      Zaproponowałabym podobnie jak mia. Zupa krem to najłatwiejsze danie. Do tego jak nie kluseczki to grzanki albo groszek.ptysiowy -kupujesz gotowe. Kaczka pieczona też łatwizna. Nacieram sola pieprzem majerankiem i piekę ze 3 godziny robi się samo. Osobiście wolę rozpadająca się niż twarda . Piekę w bryrfanie na ostatnie pół god otwieram żeby się zarumieniła.
    • rb_111222333 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:40
      Najprostsze będą chyba kurze udka - dzień przed smarujesz je przyprawami (i tłuszczem), w dniu imprezy same pieką się w piekarniku
    • primula.alpicola Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:43
      Kup w lidlu piersi i udka z kaczki, 20 minut w piekarniku i gotowe. Ziemniaki albo ryż, surówka albo sałata. Na deser zrobiłabym tiramisu.
      Zupa, może krem z dyni, albo z marchewki?
    • aqua48 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:45
      Zupa-krem z buraków (gotujesz trzy buraki z warzywami, czosnkiem i dwoma ziemniakami warzywa wyjmujesz, buraki z ziemniakami miksujesz, doprawiasz, dodajesz chlust śmietanki lub ugotowane na twardo i przepołowione jajo do każdego talerza), kurze piersi położone na pokrojonych w grube plastry porach i zapieczone w brytfance pod pierzynką z majonezu, frytki z piekarnika i sałata lub ogórki małosolne.
    • daniela34 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:50
      Zupa pomidorowo-paprykowa (krem) do tego coś chrupkiego (czytam, że nie masz piekarnika, więc gotowe, np.grissini).
      Na drugie ja bym zrobiła mięso w sosie, bo można to przygotować wcześniej i odgrzać, a skoro masz to sama wydać to trzeba sobie ułatwić. Strogonow, gulasz, zrazy albo rolady. Do tego moze być nawet tylko pieczywo, albo ziemniaki, albo gnocchi (I tu skorzystać z gotowca, tylko żadnego nie polecę, bo nie znam 😃). Pokrojone ogórki kiszone albo pikle i będzie.
    • berdebul Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 13:57
      Zupa cebulowa lub krem z pomidorów (najłatwiejsza wersja to zblendowanie umytych pomidorów z czosnkiem i do gara + trochę bulionu).
      Na drugie moze chilli?
    • nena20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:14
      Kup zupę pomidorową z biedronki, jest bardzo dobra. Nie wiem ile będzie osób ale trzy pudełeczka wystarczą na 4 osoby. Do tego sztuka mięsa, sos, ziemniaki, surówka. Gotowe.
      • panna.nasturcja Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:29
        We wrześniu? Kiedy orgia pomidorów na każdym straganie?
        • nena20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 20:13
          No i co z tego? Zupa ma dobry skład, jest dobra i trzeba tylko podgrzać. Pomidory trzeba kupić, umiejętnie doprawić inaczej wyjdą pomidory gotowane w wodzie 😜
          • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 20:19
            Ta zupa, o której piszesz, rzeczywiście jest ok. Ta z Lidla także.
            Ale domowa zupa z dobrych pomidorów, dobrze zrobiona, jest o wiele lepsza, po prostu. O tej porze roku ma większy sens, niż ta z wiaderka.
            • czerwonylucjan Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 15.09.22, 11:36
              Ktora to zupa?
    • gaskama Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:15
      Zupa krem z pomidorów z lyzeczka pesto i grzanka i spaghetti z pesto z pomidorkami cherry i platkami parmezanu. Z wszystkim zmieścisz się w 30 minutach. Kup tiramisu, kawa i po kłopocie.
    • eriu Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:22
      Usmażyć łososia. Tego się nie da zepsuć. Ugotować ziemniaki. Sałatkę zrobić z warzyw.
      • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 15:24
        Zaufaj mi - da się (autopsja).
        • kora.bez.loginu Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 15:42
          Ja kupuję filet z łososia ze skórą, sól, pieprz i odrobinę czerwonego pesto ze słoika, chwilę pomarynuję i na patelnię na stronę mięsa. Zetnie się to przewracam, smaruję większą ilością pesto i dosmażam pod przykryciem, aż dojdzie. Nie przejmuję się spieczoną skórą. Tylko najlepsze świeże, a tu zapach w domu zostanie
    • bruy-ere Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:26
      Na deser kup dobre lody i podaj z owocami - borówka amerykańska, maliny + ew. bita śmietana.
      • mia_mia Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:31
        Albo same owoce z bitą śmietaną albo galaretka (z owocami i bitą śmietaną)
        • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:35
          To nie jest pogoda na lody i galaretki, IMO.

          Raczej, jeśli deser samorobny, to coś w rodzaju jesiennego Eton mess - warstwy kruszonej bezy (można kupić dobrą, czyli raczej w cukierni niż supermarkecie), bitej śmietany i jagód, na wierzchu nasiona granatu i mięta.

          Wygląda i smakuje bosko, roboty przy tym zero, szwagierki wbite w fotele smile
          • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 15:31
            To może być ryzykowne - dotychczas to oni mnie goszczą. Wszyscy razem i każde z osobna nieźle sobie radzi w kuchni - jak ich zachwycę sytuacja może się zmienić😵😵😵
            • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 15:59
              Super, otwiera się przed tobą era Domowej Bogini.
              Ja to mam za sobą - wiem o kuchni mnóstwo, ale mnie to już niemal zupełnie nie kręci sad
              Zazdraszczam, że masz możliwość wypłynięcia na te wody. Tak czy siak, gotować - jak zmieniać uszczelki i przyszywać guziki - po prostu powinno się umieć i tyle. Jak poszerzysz horyzonty, to tylko lepiej dla ciebie.

              I nie bój, w tym wątku masz tyle fajnych propozycji, że ci starczy na jeszcze parę obiadków smile
    • mia_mia Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:30
      Jeszcze makaron mi przyszedł do głowy, taki z samymi pomidorami, czosnkiem i serem (lub bez sera), do tego sałata z vinegretem, nie da się zepsuć, a jest pyszny.
    • gaskama Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:31
      Ponieważ nie znosze gotować to polecam najprostrze rzeczy.
      Łatwo robi się pstrąga. Do środka pakujesz to, co lubisz. Ja masło, czosnek, kolendre i limonke. Posolić, popieprzy i do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Do tego pure z batata, z ziemniaków, sałata, albo brokuł ugotowany na parze, może być z płatkami migdałów. Tez zmieścisz się w 45 minutach.
      • stephanie.plum Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 15.09.22, 15:22
        taki pstrąg jest boski!!!
        ja wpycham cebulę - ćwiartki, koper, lubczyk, masło (ugniatam z ziołami).

        mmm, muszę zrobić, może w weekend!
    • mia_mia Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:33
      I jeszcze nasz dzisiejszy obiad, ryba smażona (tylko w mące) i do tego frytki gotowce, sałatka coleslaw u nas domowa, ale do nabycia w każdym sklepie.
      • faustine Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 14:53
        Polędwiczki w sosie porowym Ewy Wachowicz Banalnie proste a pyszne i można przygotowac wcześniej. Tylko trzeba dusic dłużej niż w przepisie a śmietanę dodac na końcu. Ja uwielbiam.
      • malenka9 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 20:32
        I jeszcze nasz dzisiejszy obiad, ryba smażona (tylko w mące) i do tego frytki gotowce, sałatka coleslaw u nas domowa, ale do nabycia w każdym sklepie.

        Co wy w tygodniu jecie, skoro to niedzielny obiad. Chyba z Macdonalda nie wychodzicie.
        • stephanie_harper2 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 15.09.22, 14:13
          Akurat niedzielno sobotni obiad to zazwyczaj w knajpie. W tygodniu domowa obiadokolacja.
    • 7katipo Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 15:24
      Indyk duszony z pieczarkami i cebulą. Pieczone ziemniaczki.
      Jak już wszystko pokroisz i doprawisz, praktycznie samo się robi 😛
    • black_halo Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 15:25
      Dobra, ja tam polecam proste danie kuchni francuskiej - tartiflette. Rozne sa przepisy ale dla kulinarnych imbecyli podaje prosty.

      Na 4 osoby trzeba tak, ze 2kg ziemniakow - nie przejmuj sie, ze zostanie, mozna zjesc na drugi dzien w pracy a zuzywa sie' tyle samo czasu na zrobienie i niewiele wiecej energii.

      2kg ziemniakow obierasz i kroisz w grubsze talarki. 1 duza, biala cebula - obierasz i w kostke ale nie za drobna. 4-5 zabkow czosnku - obierasz i siekasz, nie musi byc drobno. 200 boczku - kroisz w kostke. Na podoredziu trzeba miec jeszcze butelke bialego wina wytrawnego, smietane 30% i ser reblonchon (do znalezienia w Carrefour), opcjonalnie maslo.

      Na patelnie wrzucasz boczek, podsmazasz. Dodajesz cebule - jesli boczek jest chociaz troche tlusty to powinno wytopic sie trohe tluszczu zeby podsmazyc cebule z czosnkiem, jesli nie to dajesz troche masla. Do tego dodajesz pokrojone w talarki ziemniaki. Warto miec duza gleboka patelnie ale w garnku tez da rade. Troche mieszasz ale nie jest to wymagajace danie. Odlewasz 1 kieszek wina z butelki a reszte wlewasz do ziemniakow i przykrywasz, czekasz az wino sie zagotuje, zmniejszasz ogien tak zeby sie wolno gotowalo i ziemniaki wchlonely winko. W miedzyczasie kroisz ser reblonchon na mniejsze kawalki i wrzucasz do wina - topi sie na kremowa mase bez zadnych problemow. I tak zostawiasz na 2 godziny, moze dluzej. W miedzyczasie masz kieszek wina i mozesz sobie spokojnie usiasc z ksiazka czy tez obejrzec serial i odpczac po ciezkiej robocie przy obieraniu ziemniakow i krojeniu ich na talarki.

      I teraz tak - lepiej jest danie przygotowac dzien wczesniej a jak przyjda goscie do odgrzac. Mozesz dodac troche smietany dla lepszej kremowartosci. Poniewaz nie masz piekarnika to zapieczenie tego nie wchodzi w rachube. Dlatego polecam dodac smietany. Na stole stawiasz jakis fajny chlebek a nawet lepiej - bagietki do wytarcia sosu do ostatniej kropli z talerzy. Danie mozesz ale nie musisz posypac pietruszka, no ale pietruszka dodaje wykwintnosci. Mozesz postawic tez jakas salatke z zieleniny, rzucic kilka pomidorkow koktajlowych, dodac jakies francuskie wino.

      Plusy - 2kg ziemniakow to wiecej niz trzeba na 4 osoby wiec zostanie na drugi dzien jak bedziesz odpoczywala po proszonym obiedzie. Goscie najedza sie tak, ze nikt nawet nie pomysli o deserze ale warto miec w zamrazarce lody, gdyby komus przyszlo do glowy poprosic. Gdybys nie miala to zawsze mozesz wymownie spojrzec na brzuch domagajacego sie deserow i powiedziec "serio???"

      Minusy - nie ma. Jedyny sposob, zeby spierdolic to danie to niedogotowanie ziemniakow. Maja byc na granicy rozpadania sie.
      • bene_gesserit Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 15:32
        Fajny przepis, chociaż nie wyobrażam sobie obiadu, składającego się wyłacznie z ziemniaków z dodatkiem sera, wina i śmietany. Raczej to plus sałatka z czegoś chrupiącego i świeżego.
        A na czym polega skomplikowana wersja?
        • black_halo Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 15:48
          Rozne sa opcje, poszukaj przepisow. Kazdy ma troche inny. Jedni najpierw gotuja ziemniaki, boczek, cebule i smietane smaza osobno i ukladaja warstwami w formie do zapiekania. Zalewaja winem i ser ukladaja na wierzchu. Ja jestem zwolenniczka prostoty i niebrudzenia nadmiarowych garnkow. W internecie jest mnostwo przepisow. Ja swoja tariflette dodatkowa zapiekam.

          Jest tez opcja zuzycia reszte do dania, ktore nazywa sie pizza a la montagne czy jakos tak. Tartiflette sluzy jako topping do pizzy, na placek kladzie sie smietane. Francuzi ;D

          Doczytalam - minimum 5 osob bedzie, mysle ze w takim razie trzeba przewidziec 3kg ziemniakow, wiecej boczku, cebuli i czosnku, smietany, wina i sera.
          • boogiecat Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 20:37
            Moj stary robi najlepszo- nie wiem juz jak, ale wykombinowal ze doda cieniutkie plasterki jablka.
            Sprobuj, nie pozalujesz.
      • primula.alpicola Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 15:57
        black, a nie można odwrotnie z tym winem, że kieliszek do garnka, a resztę wpić? wink
        • black_halo Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 14.09.22, 18:40
          primula.alpicola napisała:

          > black, a nie można odwrotnie z tym winem, że kieliszek do garnka, a resztę wpić
          > ? wink

          https://pbs.twimg.com/media/Eh9_R0iXcAAJfeV?format=jpg&name=small

          Ale polecam raczej dokupic dodatkowa butelke. Cale piekno tego dania polega na tym, ze ziemniaki sie w tym winie gotuja wink
      • agaagaaga123 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 13.09.22, 08:21
        Czy ten ser, ktorego nazwy nie powtorze, mozna zastąpić czyms z Biedronki? Do Carrefoura w zasadzie nie jezdze nigdy.
      • stephanie.plum Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 15.09.22, 15:26
        hyhyhy, świetne.

        zwłaszcza suspens: odlewasz kieliszek wina...

        :~D
    • kurt.wallander Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 15:30
      Szkoda, że nie masz piekarnika. Jest dużo prostych pieczonych dań, które są niekłopotliwe w przygotowaniu. Wszelkie pieczone mięsa robią się prawie same, a ty masz w tym czasie czas na zrobienie bardziej wypasionych sałatek...

      Bazując na patelni, to ja bym pewnie zrobiła cos z kuchni azjatyckiej - czy twoja rodzina to, nomen omen, przełknie?
      • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 15:37
        Nie mam pojęcia, dotychczas nic nie było serwowane.
        • kurt.wallander Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 16:47
          Ale nigdy nie jedliście razem? Ja tak z grubsza wiem, że mój teść spróbuje wszystkiego, mój brat też, teściowa nie tknie krewetek, szwagier nie lubi ryb itd. wink

          Wracając do tematu, niektóre z proponowanych dań wcale nie wydają mi się proste dla nowicjusza kulinarnego. Zrobić smaczną zupę też nie tak łatwo.

          Ja bym poszła w dwa dania drugie, do wyboru. Jedno bezmięsne, np. makaron z cukinią albo z pieczarkami i kozim serem, a drugie mięsne i tu stosunkowo mało kłopotliwe będzie mięso smażone na patelni, najlepiej grillowej, uprzednio zamarynowane, lub mięso duszone w sosie.

          Mięso smażone - najłatwiejsze będą piersi z kurczaka, lekko rozbite tłuczkiem, zamarynowane np. w gotowej mieszance przypraw (np. do potraw tajskich, do gulaszu, czy jakie tam lubisz) z dodatkiem oleju, miodu, czosnku (chyba, że jest juz czosnek w mieszance przypraw). Albo olej + sos sojowy + czosnek + miód + ostra papryka. Do tego ziemniaki i/lub ryż (a najprościej kasza kuskus, bo nawet nie trzeba jej gotować - kaszę wsypujesz do miski, mieszasz z przyprawami, np. kminem rzymskim mielonym, czy jakąś mieszanką przypraw, i zalewasz dwiema szklankami gotującej się wody , przykrywasz, po 5-10 minutach masz gotową kaszę). Plus sałatka/surówka, choćby z pomidorów z cebulką i fetą.

          Mięso duszone, to np. plastry schabu rozbijasz, obsypujesz przyprawami. Do głębokiej patelni, na olej wkłdasz cebule pokrojone w grubsze plastry i kawałki marchewek (każda marchewka pokrojona wzdłuż na 4 części, a na długść na kilkucentymetrowe kawalki, mozna tez użyć mrożonych baby marchewek), na to pokruszone liście laurowe, ziarna pieprzu, trochę soli, na wierzch podsmażone krótko kawałki mięsa obtoczone w mące (tzn. obtoczone przed smażeniem). Całość zalewasz gorącą wodą tak, żeby mięso trochę wystawało i dusisz ok. półtorej godziny. Do tego pasują np. ogórki kiszone, sałatka z białej kapusty itp. Jako dodatek ziemniaki lub kasza jęczmienna (może być z woreczka smile
          • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 17:43
            Oczywiście, że jemy. Np. wczoraj siostra podała m.in. (zaległe imieniny) zrazy wołowe zawijane z kaszą bulgur i zestawem surówek. Jesteśmy rybo i mięsożerni, raczej nie mączni. Gustujemy w modyfikowanej kuchni polskiej z prostymi naleciałościami typu lazania, musaka, sharma,kalmary i inne takie. To jednak rzadko, bo nie wszyscy wszystko z wymienionych lubią.
            • agaagaaga123 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 13.09.22, 08:25
              Jednakowoz jezeli nie masz doswiadczenia w kuchni ani piekarnika to najlatwiejsze dania to makarony z czyms, w tym król prostoty makaron aglio e olio
    • lily_evans011 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 16:07
      Duszony schab w sosie ze śliwek suszonych, puree z ziemniaków, surówki do wyboru. Rosół może być jako pierwsze. Łatwy jest krem z cukinii, proporcje mniej więcej: 2 cukinie, 1 podsmażona cebulka, 1 niedluzy ziemniak, wszystko gotujesz w nie za dużej ilości wody do miękkości i blendujesz. Plus grzanki i przyprawy, jakie lubisz (np. zioła prowansalskie).
      • primula.alpicola Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 16:20
        Lily poproszę o przepis na schab w sosie ze sliwek suszonych, to brzmi jak coś bardzo dobrego.
        • malenka9 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 20:40
          dusisz schab, ze sliwkami cebula, majerankiem, sola i czosnkem, po uduszeniu wylawiasz schab, miksujesz sos...mozesz dodac kremówkę, co za problem
          • mizantropka_20 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 21:05
            Schab w kawałku, czy w plastrach?
            • lily_evans011 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 21:13
              W kawałku, musisz go widelcem sprawdzać, czy miękki, szybciej końce będą miękkie niż środek.
              • malenka9 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 14.09.22, 20:35
                Schab w calości bardzo dobrze przed upieczeniem surowy wrzucić na wrzatek po 30 sekund z każdej strony, wyłowić i pod zimną wodę, schłodzić. Zamknie sie pory i schab bedzie soczysty. Wilecem lepiej nie sprawdzac nic, bo soki uciekną.Włożyć do rękawa do pieczenia i piec w 180 stopniach w zaleznosci od tego jakiej wielkosci jest kawalek miesa. Ja piekę srednio godzinę na kilogram mięsa.
                • malenka9 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 14.09.22, 20:37
                  aha, dobrze też przed obróbką schab zamarynować w musztardzie Dijon
        • lily_evans011 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 21:10
          Schab przyprawiasz solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym, wbijasz trochę goździków, obsmażasz dobrze z każdej strony na patelni z cebulą krojoną w piórka. Ja zawsze nacinam górę schabu w kratkę, później po uduszeniu do ładniej wygląda. Przekladasz wszystko do garnka, dodajesz ziele angielskie, liść laurowy, dolewasz trochę wody i dusisz, powinnaś przewrócić po jakimś czasie (lepiej żeby woda nie zakrywała jednak całości). Jak jest już dość dobrze podduszony, wrzucasz paczuszkę śliwek suszonych, 100 g. Wtedy lepiej jest mieszać ten cholerny sos, bo śliwka lubi przywrzeć do dna garnka. Później, gdy śliwki zmiękną, wyjmujesz schab, ziele i liście laurowe, miksujesz sos i masz. Chociaż ja lubię taki bez miksowania, żeby były całe śliwki, ale co kto woli.
          Druga wersja, prostsza, jak nie masz śliwek, jest z powidłami, po natarciu przyprawami smarujesz schab powidłami i przysmażasz. Dalej leci jak wyżej, bliżej końca dodajesz powideł do sosu (ze 2 łyżki, żeby był wyraźny smak, ale nie za słodko - musisz próbować).

          I jeszcze robiłam pierwszą opcję z przyprawą chińską, i dawałam oprócz śliwek ananas z puszki, ale wtedy oczywiście nie miksujesz. Bardzo dobre z ryżem.
          • primula.alpicola Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 22:08
            Dzięki! Zrobię na pewno, kocham suszone śliwki we wszelkiej postaci.
      • malenka9 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 20:38
        a do tego kremu duży kleks jogurtu greckiego na porcje na wierzchu, posypane zielonym koperkiem
        • lily_evans011 Re: Podsuńcię imbecylowi kulinarnemu pomysł na pr 11.09.22, 21:12
          Ja nie lubię zup z jogurtem ani śmietaną, ale faktycznie ładnie to wygląda (większość ludzi zresztą lubi). Jeszcze można ewentualnie drobno pokruszoną fetę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka