Dodaj do ulubionych

Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow

13.09.22, 20:24
Zupa.. slucham Panstwa propozycji.

Najlepiej jakby udalo sie ja tez oddtwarzsc zima z puszkowanych i innych przerabianych..
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 13.09.22, 20:36
      Najbanalniejszy banał: czosnek podsmażyć na oliwie, na to pomidory, podgotować, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, zblendować. Posypać świeżą (lub wyjetą z zamrażalnika, bo latem zrobiliśmy zapas) bazylią, dodać na wydaniu grzanki czosnkowo-parmezanowe.
      • tenjedennick Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 13.09.22, 20:45
        Cebula, oliwa, drobno posiekane plasterki pancetty/bekonu, podsmażyć, dodać zblendowane pomidory i wiórki startego na tarce czosnku. Gotować pół godziny. Jak za gęste dodać wody. Przyprawy inne do uznania.
    • daniela34 Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 13.09.22, 20:40
      Banalny, ukochany krem z papryki i pomidorów
      2 papryki
      4 pomidory (albo puszka)
      1 duża cebula
      Co najmniej 2 ząbki czosnku
      Oliwa
      Sól, pieprz tymianek
      Bulion
      Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną paprykę i czosnek, podsmażyć, dodać pomidory (można zdjąć skórę i wyjąć gniazda nasienne, ale nawet nie zawsze to robię). Podsmażyć chwilkę, zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem i koniecznie tymiankiem, pogotowac aż papryka zmięknie, zmiksować.
      Podawać z grzanką z serem.
      Comfort food
      • aurinko Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 13.09.22, 22:51
        Daniela, jak sądzisz, czy pieczona papryka będzie ok? Kocham pieczoną paprykę w marynacie i jutro będę piekła, tak mi się pomyślało, że część bym do zupy wzięła 🤔
        • daniela34 Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 13.09.22, 23:16
          Pieczona papryka na pewno będzie ok (taka z piekarnika). Co do papryki w marynacie to o ile nie jest jakaś strasznie octowa to też powinno się udać.
          • aurinko Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 14.09.22, 18:15
            O taką z piekarnika mi chodziło, źle się wysłowiłam 😉 marynowana to będzie na przekąskę i na kanapki, za jednym pieczeniem chciałam zrobićwink
    • mia_mia Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 13.09.22, 20:52
      Pomidory, przecier, passata z odrobiną masła lub oliwy i drobnymi kluseczkami, do tego śmietanka lub jogurt, nic lepszego z pomidorów nie wymyślonosmile latem ze świeżych pomidorów zimą z pudełka lub puszki, jeśli nie robisz przetworów.
      • czerwonylucjan Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 13.09.22, 21:20
        No wlasnie te zupy na bazie pomidotow z puszki, nawet knajpiane, sa kwasne, nie wiem jak zrboic krem, ktory nie bedzie kwasny tylko taki wlasnie zbalansowany. Moge dodac duzo parmezanu ale chce cos lzejszego
        • mama-ola Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 13.09.22, 21:23
          Ja lubię kwaśność sosów/zup pomidorowych, ale jeśli trzeba złagodzić, to słodką papryką i śmietaną.
        • kk345 Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 13.09.22, 21:28
          Osobiście do potraw z pomidorami zawsze dodaję odrobinę cukru, to świetnie balansuje ich naturalną kwaskowość.
          • bene_gesserit Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 13.09.22, 22:47
            Tak. Cukier albo miód. Ewentualnie skarmelizowany na patelni cukier.
          • mia_mia Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 13.09.22, 22:56
            Od jakiegoś czasu ja też i to rzeczywiście bardzo dobrze robi potrawom z pomidorów, zwłaszcza zupie, w sumie mi ta kwaskowatość nie przeszkadza, ale cukier w zupie lubią innismile
            • kk345 Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 14.09.22, 00:17
              Balans musi być.
    • bene_gesserit Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 13.09.22, 22:46
      Świeże pomidory trzeba obrać ze skórki (po sparzeniu), i rozwalić łapą nad garnkiem, bo życie jest za krótkie na siekanie pomidorów. Zgrabnie przy tym usuwając pomidorowe ości. Gotować, aż lekko odparują. To jest baza.

      Do bazy można dodać wywar z mięsa albo warzyw, albo mięsa i warzyw . Wszystko jedno na którą opcję się zdecydujesz, powinna być gotowana na polskiej pomidorowej świętej trójcy, czyli liściach bobkowych, zielu angielskim i pieprzu.
      A potem opcjonalnie:
      - dodać jedno-dwa jabłka, które się rozgotowują (miksujesz je pod koniec gotowania z nierozgowanymi pomidorami), to jest zupełnie niebiańska opcja, pomidory i jabłka dają niebywale synergiczny efekt. Można podawać z płatkami Parmezanu albo jakiegoś Dziugasa
      - albo kilka węgierek, efekt jak wyżej, kolor podbity na bardzo intrygujący. Ale toj juz bez sera.
      Obie wersje - jabłkową i śliwkową doprawić pieprzem ziołowym Kamisu, czosnkiem (najlepiej pieczonym, IMO). Do śliwkowej warto też trochę jałowca
      - podac z pistou (bazyliowym albo np miętowym - to francuska wersja pesto, tylko rzadsza, robi się z tego zawijas na zupie, zielony na czerwonym, zupę można posypać prażonymi płatkami migdałowymi, prażonym słonecznikiem albo prażonymi nasionami dyni)
      - zrobić na panazjatycko, czyli doprawić świeżym imbirem i czosnkiem, sosem sojowym (także odrobiną sosu ostrygowego), ja w tej wersji dodaję jeszcze srirachę - malo ortodoksyjnie, ale uwielbiam srirachę.
      - zrobić na pan-żydowsko, czyli dodać do zupy świeże, pokrojone i obrane pomidory i rodzynki (plus zestaw tradycyjnych żydowskich przypraw - kumin, pieprz, czosnek, kolendra, cynamon - coś podobnego jadłam w nieistniejącej już knajpie na Kazimierzu i z powodzeniem odtworzyłam w domu)
      - można też 'włosko" z plasterkami czarnych oliwek, romarynem, czosnkiem, oregano
      - ''bałkańsko' - z soczewicą, czosnkiem, cebulą i papryką smażoną na smalcu i suszoną papryką
      - 'grecko' z oregano, skórką z cytryny, zielonymi oliwkami, grzankami i feta (prawdziwą, pokruszoną, nie tą rozmazującą się)

      itd itd - mozna pomidorową przełożyć na wszystkie mozliwe tradycje kulinarne świata
      • princesswhitewolf Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 14.09.22, 00:11
        Jezu dlaczego ja to przeczytałam. Ja chcę schudnąć a musiałam to.przeczytac.teraz będza mnie te opcje prześladować...
        • bene_gesserit Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 14.09.22, 00:46
          Spox, zupę z pomidorów o tej porze można robić i bez tłuszczu i bez cukru. Samo niskokaloryczne zdrowie.
      • mama-ola Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 14.09.22, 07:18
        Z jabłkami! Ale ludzie mają pomysły. Nie wpadłabym na to. Moja kuzynka wlewa do barszczu karton soku jabłkowego, ale o pomidorowej z jabłkami jeszcze nie słyszałam. Chętnie spróbuję smile
        • bene_gesserit Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 14.09.22, 09:23
          Spróbuj i daj znać smile
    • princesswhitewolf Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 13.09.22, 22:53
      Zagotować rosół warzywny( bulonik)z ząbkiem czosnku i wyjąć jak się ugotuje warzywa z wyjątkiem 1 marchewki. Dodać gałązkę świeżych :tymianku, rozmarynu, oregano i bazylię ( ja w taką metalowa siatkę wsadzam by mi fafrocle nie pływały)
      W tym czasie jak to się gotuje
      2 Papryki do piekarnika na parę minut a potem do woreczka by żelazka I'm skórka.
      Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i poddusić z dużą łyżką masła.

      No i potem obraną paprykę pociąć i wyczyscic, i wszystko do tego buloniku. Zmielić łącznie z tą marchewka a potem jeszcze wsadzić ponownie zioła w metalowej siatce by się popytlowaly już w zmielonej zupie. Na końcu dodać soli lub jak ktoś woli ciut brązowego cukru do smaku
      • princesswhitewolf Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 13.09.22, 22:53
        Cebula do suszenia tych pomidorów..boże a to takie ważne i zapomniałam!
      • princesswhitewolf Re: Krem z pomidorow albo inna na bazie pomidorow 13.09.22, 22:54
        Lubię też dorzucić suszonego pomidora takiego z oleju.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka