Dodaj do ulubionych

Poratujcie przepisami na zupy krem

16.09.22, 22:15
Założyliśmy aparat i córka słabo może cokolwiek zjeść. Wiadomo, że się to ułoży, ale na razie ją wszystko boli.
Tymczasem ja z tymi zupami krem to tak średnio, to co ugotowałam było przepaskudne.
Da się ugotować dobrą zupę krem? Byle bez dyni, nie cierpimy dyni.
Jakie jecie i lubicie?
Obserwuj wątek
    • bominka Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 22:20
      Uwielbiam ja i moja rodzina zupy krem. Mamy thermomuxa,tam jest dużo przepisów. Przykładowy, dla zupy krem z cukini
      • jusiakr Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 17:05
        Porowo ziemniaczany. Mniam.
    • alicia033 Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 22:24
      krem z pomidorów, krem z pieczonej papryki i pomidorów, z białych warzyw, z zielonego groszku, krem z brokułów, kalafiora, grzybowa, krem z porów, marchwiowo-pomarańczowy...
      Modus operandi jest w każdym przypadku w identyczny: warzywo/warzywa bazowe, które poddajemy obróbce cieplnej przez pieczenie (np. papryka, pomidory) lub gotowanie/duszenie (w wodzie lub na parze), "rozpuszczalnik", czyli wywar z warzyw + przyprawy.
      I to cała filozofia.
    • raphidophora_tetrasperma Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 22:25
      Dyniowa!
      • alicia033 Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 22:34
        raphidophora_tetrasperma napisał(a):

> Dyniowa!

a teraz wracasz przeczytać starter ze zrozumieniem
        • raphidophora_tetrasperma Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 22:43
          Oj, faktycznie
    • majenkir Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 22:31
      Moja ulubiona (vegan) to zeszklona cebulka+czosnek i gotowane ziemniaki i brokuły. Szybko i dobrze smile.
      • little_fish Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 23:26
        Mniam 🙂
      • sasha_m Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 23:26
        Też tak robię, plus ser z zieloną pleśnią. Poezja.
      • mrs.solis Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 22:50
        napisz prosze jak sie ja robi.
    • daisy Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 22:32
      Szparagowa. W garnku smażysz cebulę, dodajesz pokrojone ziemniaki, zalewasz rosołem albo wodą z jakimś rosołowym koncentratem plus ziele angielskie i liść laurowy, gotujesz 15 minut, na to pęczek szparagów zielonych obranych z grubszych włókien, pokrojonych i bez główek, gotujesz kolejne 5 minut, wyjmujesz ziele i liść, miksujesz (i tak będzie sporo włókien, można ściągać z blendera), stawiasz z powrotem na ogień i wrzucasz główki, zagotowujesz na minutę - dwie, przyprawiasz do smaku solą i pieprzem, gotowe. Podajesz z grzankami albo groszkiem ptysiowym czy innym takim.
      • alicia033 Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 22:35
        daisy napisała:

> Szparagowa.

jak wiadomo jesień to doskonały sezon na szparagi...
        • daisy Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 23:04
          "Jest prawdą powszechnie znaną, że samotnemu a bogatemu mężczyźnie brak do szczęścia tylko żony".
    • 3-mamuska Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 22:35
      Po pierwszym zdaniu miałam napisać o dynii, hehehe.

Szczerze to to jedyna zupę która gotuje jako krem.
      A nie teraz mi się przypomniało ze gotowałam z cukinii i ziemniaków.

goodbalancedfood.com/zupa-krem-z-cukinii/

Teraz na wyjedzie jadłam fasolową jako krem. I pyszna była. Niestety nie znam przepisu.

Pomidorowa zrób zetrzyj na tarce dużo warzyw, rozgotuj, dodaj koncentrat zmiksuj ,dodaj śmietanę.
      • stavros2002 Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 22:41
        Jarzynowa. Bulion, warzywa i zblendować kiedy są miękkie.
        • taniarada Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 04:03
          Facet w damskim wątku ,i którym nie ma zielonego pojęcia .
      • little_fish Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 23:28
        Pomidorową robi się z pomidorów, a nie warzyw i koncentratu 😁
    • aurinko Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 22:44
      Moja córka po założeniu aparatu jadła zupę jarzynowa nie krem ale trochę rozgotowane warzywa dawała radę jeść, kisiel, budyń, kaszę manną z podgotowanymi owocami przetartymi przez sitko, galaretkę z bitą śmietaną, ryż z jabłkami, drobny makaron taki w kształcie ryżu z brokułami i śmietanką, frytki z batatów ale na miękko z piekarnika, gotowany brokuł i kalafior, miękkie kluski z twarogu. Przetrwała tak koło tygodnia, potem już było ok. Teraz po każdej wizycie u ortodontki na 2 dni wracamy do tego menu.
      Nie upieraj się przy kremowych zupach, niech córka je to co lubi co jest miękkie albo co można trochę rozgotować. Z każdym dniem będzie lepiej.
      • madame_edith Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 07:26
        Hej, dzięki za pomysły. Tak właśnie teraz je, te zupy krem to jej pomysł, ja sie przy nich absolutnie nie upieram.
    • annaboleyn Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 22:58
      Właściwie dowolne warzywa (cukinie, cebule, ziemniaki, papryki, bataty, pory, pomidory, mogą być świeże, mogą być puszki) dziabiesz niedbale na kawałki. Podduszasz na maśle albo oliwie. Do gara, zalać wodą, przyprawić porządnie (sól, papryka słodka, ostra, czosnek, gałka, pieprz cytrynowy, płatki chili, oregano, bazylia), gotujesz, miksujesz, możesz zaciągnąć śmietaną, możesz posypać koperkiem, pietruszką, startym serem, możesz do miseczki przed nalaniem zupy włożyć kawałek mozarelli. Zawsze wychodzi, nigdy taka sama wink
      Nie bijcie mnie za przepis: "zagotuj wodę, zalej torebkę z herbatą", proszę.
    • sueellen Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 23:02
      Niestety nie mam przepisu ale wczoraj jadłam w restauracji ze słodkich ziemniaków z kokosem i parmezanem. Jezu jakie to było dobre!
    • slonko1335 Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 23:14
      Ulubione u nas w domu to marchewkowa, kukurydziana i porowo-ziemniaczana. Ja lubię też z zielonego groszku, kalafiorową i pieczarkowa aczkolwiek wole zupy z kawałkami od kremow ale powyższe spoko.
    • czerwonylucjan Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 23:22
      Kawalek marchewki, puszka kukurydzy, zabek czosnku podsmazyc na masle klarowanym i zmiksowac, dodac mleczko kokosowe i chili.
    • katiemorag Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 23:28
      Zupa krem z kalafiora z oliwa truflowa. Gotujesz rosół, dodajesz dużo kalafiora i ziemniaczki. Doprawiasz jak lubisz. Przed podaniem dodajesz trochę oliwy truflowej do smaku. Ja dodaje do tego grzanki. Trufla z kalafiorem pięknie się uzupełniają. Masz lekko grzybowy posmak. Zupa powinna być bardzo gęsta. Jedna z moich ulubionych.
      • aqua48 Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 10:30
        Kalafiorowa dobra jest też z masłem orzechowym i sezamem.
    • sasha_m Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 16.09.22, 23:41
      Z bardziej sycących, pierś z kurczaka plus włoszczyzna, ugotować i zmiksować, doprawić.
    • daniela34 Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 00:23
      U mnie aktualnie selerowa i paprykowa na jutro są "in the making."
      A oprócz tego : brokułowa, szpinakowa, kalafiorowa, z selera naciowego i brokułów, pieczarkowa, pomidorowo-paprykowa, szparagowa, dyniowa w kilku wersjach - ostatnio z batatami (wiem, odpada), z gruszki i pietruszki, czasem z pora (chyba najmniej lubiana U mnie w domu), cebulowa też w wersji krem bywa. Jeśli coś cię zainteresuje to służę przepisami.
      Tylko nie dziś. Spaaaaać
    • berdebul Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 00:29
      Z pieczonego buraka www.jadlonomia.com/przepisy/krem-buraczany-z-mlekiem-kokosowy/
      • shmu Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 09:15
        Ta jest pyszna. Znam opcje z curry, ale ja wolę bez.
    • katriel Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 03:36
      U nas regularnie chodzą pomidor+cukinia, brokuł+ziemniak+cebula, pieczarki+bakłażan. No i dynia, ale wykluczyłaś.
    • shmu Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 09:14
      Pomidorowa że świeżych pomidorów zmiksowana z orzechami nerkowca. Do tego zioła.
      Marchewkowa z mlekiem kokosowym.
      Selerowa ze śmietaną.
      Ziemniaczana ze smażona cebulką.

• naturella Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 09:25
      Pomidorowa: dusisz pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę na maśle, dorzucasz dwie puszki pomidorów lub butelkę passaty lub kilo pomidorów z wyciętym tym zielonym czymś. Dusisz, dolewasz litr wody, kostkę rosołową wrzucasz (albo litr bulionu), gotujesz ze 20 minut. Blendujesz, podajesz posypaną parmezanem.

Ziemniaczana - gotujesz wywar włoszczyzna plus boczek, jak się ugotuje to wyciągasz wszystko, gotujesz w tym ziemniaki obrane, ilość taka, żeby były przykryte wywarem. Następnie blendujesz razem z marchewką i boczkiem, dodajesz trochę soku z cytryny, zieloną pietruszkę.
    • bakis1 Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 09:25
      Ważny jest chlust oliwy albo kawałek masła i dobre przyprawienie - podciągną smak zupy. I zagęszczenie - ziemniakami, batatami.
      Moje ulubione to ziemniaczano-porowa, cukiniowa, dyniowa. Podsmażona cebula i czosnek też dodają wyrazistości.
      Jeśli mam cza warzywa przed ugotowaniem podsmażam na patelni - też dobrze robi to na smak. Moja córka uwielbia, szczególnie z grzankami.

• madame_edith Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 10:07
      Dziewczyny, dzięki! Jak nie lubię takich zup, tak nawet mnie narobiłyście smaka. Na pewno coś wypróbujemy 🙂
    • aqua48 Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 10:28
      Bo żeby zupa krem nie była paskudna trzeba dodać do miksowania ugotowanego ziemniaka, albo dwa, i podprawić ją dobrze śmietanką i odrobiną masła.
      Ja lubię brokułową, porową, barszcz czerwony,, jarzynową.
    • kanna Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 10:31
      Bierzesz to, co zostało z ugotowanego na wczoraj. Miksujesz. Dodajesz trochę rosołu, śmietany, pomidorów lub co tam masz. Ew doprawiasz. Koniec.
    • mama-ola Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 10:37
      Dwie szklanki mleka i 2 pokrojone ziemniaki - zagotować, szybko zmniejszyć grzanie (bo mleko tego nie lubi) i trzymać na małym ogniu.
      Na patelni przysmazyc na oliwie pokrojoną w kostkę cukinię, aż zmięknie na pulpę, można podlewać wrzątkiem.
      Potem połączyć jedno z drugim i zmiksować.
      Przyprawy to sól, pieprz i maleńka szczyptą gałki muszkatołowej.
      Zupa jest aksamitna w konsystencji (ziemniaki), a w smaku dobra, robiłam ją z 10 razy.
    • annanichtvergessen Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 12:00
      Brokulowa. Brokuly i warzywa zupne (marchew, pietrucha korzen), ziemniaki w drobnoutka kostke. Gotujesz z odrobina masla lub dodajesz kostke rosolowa lub na bulionie. Brokul ma w garnku dominowac w proporcjach. Jak bedzie miekkie wszystko a chcesz sie bawic to wylawiasz ziemniaki (oczywiscie latwiej gotowac je osobno). Dodajesz do zupy fete lub gorgonzole i blendujesz. Jak masz juz krem to doprawiasz. Wkladasz ziemniaki. Mozesz do smaku dodac na talerzu kleks jogurtu greckiego, gestej smietany, prazone orzechy piniowe (ale corce to nie). Pycha!

Barszcz zrob, zblenduj. Dopraw smietana, czy jogurtem, tymiankiem. Masz.

Ogolnie kremy to latwizna. Wybierasz dominujace warzywo jako baze, gotujesz, blendujesz. Dokladasz fete/gorgonzole no cos tlustszego. Swietnie sprawdza sie tez serek topiony. Dalej blendujesz, doprawiasz do smaku itd.
      • annanichtvergessen Re: Poratujcie przepisami na zupy krem 17.09.22, 12:10
        I jak dziewczyny pisaly warzywa mozesz wczesniej na masle podsmazyc. Jako zageszczacz np. do pieczarkowego beda super ziemniaki lub jak lubisz np. topinambur lub inne korzeniowate.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka