Dodaj do ulubionych

Czy można pasteryzować sosy z cebulą?

17.09.22, 11:52
Będzie kremowy sos z papryką, pomidorami i cebulą. Będzie dużo i chciałabym móc zjeść jeszcze za tydzień lub dwa. Wszystko oczywiście najpierw upieczone w piekarniku.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 12:18
      Można, ale po co? Zamróź.
      • lily_evans011 Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 12:19
        A jak prądu nie będzie? wink
      • snajper55 Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 19:48
        bene_gesserit napisała:

        > Można, ale po co? Zamróź.

        Zamrażarka ma ograniczoną pojemność, a słoiki możesz sobie poukładać na półkach.

        S.
    • rannala Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 12:42
      Lily, a jak zrobić taki sos? Czy to z kategorii przetworów na zimę?
      • lily_evans011 Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 15:42
        Na zimę to za mało tego, ale jak będzie dobry, to może zrobię więcej. Skropię oliwą kawałki czerwonej papryki, pomidory malinowe, bo takie tanio kupiłam, cebulkę przekrojoną na pół i ząbek czosnku. Jak się upiecze, to wrzucam do garnka, jeszcze z łyżka oliwy, może 2 łyżki wody, przyprawy, w tym szczyptę soli i cukru, i zagotować. Jak się zagotuje, to miksuję. Tu mi podpowiadają, żeby wlewać po prostu do świeżo wyparzonych słoików, zobaczymy jak to wyjdzie.
        Pomidora nie przecieram. Po zmiksowaniu mi te wszystkie skórki i pestki nie przeszkadzają, choć pewnie byłoby delikatniejsze.
        • berdebul Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 20:34
          Masz zmywarkę? Puść słoiki na programie w wysokiej temperaturze, wyciągasz, zalewasz na gorąco, pięknie się zasysa i nic się nie psuje.
          • lily_evans011 Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 18.09.22, 05:21
            O! Forum to kopalnia dobrych pomysłów !
          • szmytka1 Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 18.09.22, 14:04
            Program z wysoką temp potrwa że 2 h I zużyje ze 6 litrow wody. Zupełnie nie eko. Zwykła pasteryzacja to ze 2 litry wody i zajmie z pół godziny? Gotowanie 10 minut i doprowadzenie do wrzenia nie wiem, zw 20?
            • kochamruskieileniwe Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 18.09.22, 15:32
              Kwesta liczby słoikow😏
              • lily_evans011 Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 18.09.22, 16:34
                No właśnie wyszły raptem 4, więc po prostu wyparzyłam big_grin
            • berdebul Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 18.09.22, 16:44
              60 minut i mało wody, plus myje mi 50+ słoików wink deal życia, jeżeli robisz przetwory na całą zimę.
    • jkl13 Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 12:46
      Można ale nie trzeba smile. Co wrzesień robię hurtową ilość sosu pomidorowego, z cebulą. Gorący przelewam do słoików, odwracam do góry dnem i zostawiam do ostygnięcia. Potem wstawiam do garażu i mam sos przez całą zimę. Nigdy nic mi się nie zepsuło.
      • extereso Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 12:51
        Może też tak zrobię. A możesz powiedzieć z jakiego gatunku pomidorów najlepiej?
        • bene_gesserit Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 14:54
          Najlepiej do sosów nadają się takie jajowate pomidory. Mają najmniej wody po prostu.
          • kochamruskieileniwe Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 19:39
            Gatunek lima
            • bene_gesserit Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 20:00
              Nie wiem, nie znam z imienia. Śliwkowe, rzymskie - wszystkie mi się w sosach sprawdzały.
        • jkl13 Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 18.09.22, 21:56
          Lima. Mają najmniej wody, są mięsiste, idealne do sosu.
    • maleficent6 Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 12:54
      Można, najlepiej dwukrotnie pasteryzować.
      • panna.nasturcja Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 16:51
        Po co? Sosów pomidorowych nie pasteryzuję wcale, wlewam wrzące do wyparzonych słoików, rok stoją.
        • maleficent6 Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 20:21
          Sorry, czytałam jednym okiem i uroiło mi się, że tam jest mięso. Może dlatego, że sama robię podobny sos z pulpetami.
          • panna.nasturcja Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 18.09.22, 00:53
            ja się z mięsem boję robić przetwory, jak potrzebuję to dodaję już jak robię na obiad.
            • maleficent6 Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 18.09.22, 09:31
              Też się bałam zawsze, ale kiedyś nie miałam wyboru i musiałam spróbować 😉 pasteryzuje 2/3 razy i jest ok.
          • lily_evans011 Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 18.09.22, 05:22
            A nie, pulpety to bym raczej zamroziła.
    • slonko1335 Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 15:00
      Robię do sloikow. leczo z cebula. Nic mu nie dolega nigdy.
      • snajper55 Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 19:50
        slonko1335 napisała:

        > Robię do sloikow. leczo z cebula. Nic mu nie dolega nigdy.

        Dokładnie. Ja robię leczo z pomidorów, papryki, cukini i cebuli. Pasteryzuję i stoi.

        S.
    • smoczy_plomien Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 17:53
      Jeśli nie macie nic przeciwko, to podzielę się przepisem na pyszny sos z pomidorów i cukinii, który odkryłam w tym roku.

      Pomidory i cukinię kroisz w kostkę (pomidory ze skórką, tylko bez tych zielonych przy szypułkach) i układasz na blaszce. Proporcje 2:1 na korzyść pomidorów. Do tego dokładasz ok. 1/4 cebuli, ze 3 ząbki czosnku (zależy od wielkości blachy), ja dodawałam też kawałek ostrej papryki, bo akurat miałam nadmiar. Polewasz oliwą i wstawiasz do piekarnika na 220 C na 40 minut. Po wyjęciu solisz, pieprzysz, blendujesz i voila. Można podsmażyć mięsko i dodać ten sos, ale ja jem z samym makaronem, z dodatkiem tartego twardego sera.
      • lily_evans011 Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 19:37
        Dzięki! O sosie z cukinii też myślałam!
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 17.09.22, 19:40
      Nie wiem o co chodzi z cebulą.
      Robilam grzyby w sosie pomidorowym do sloików, nie eaz, nie dwa, nie trzy.
      Na 1,5kg grzybów dodajesz 8 cebul.
    • katiemorag Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 18.09.22, 12:25
      Możesz tylko ta cebulka musi być mocno ugotowana. Ja robię weka z zup, sosów, leczo ale trzy razy to gotuje w odstępach 24- godzinnych. Mięso po czymś takim trzyma bez problemy do 6 miesięcy. Ja mam dziecko na diecie wiec muszę mieć na szybko takie potrawy.
      • berdebul Re: Czy można pasteryzować sosy z cebulą? 18.09.22, 16:45
        Tyndalizacja. Mięso tak, warzywa niekoniecznie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka