Dodaj do ulubionych

Kabaczki - mrozić, wekować?

17.09.22, 15:33
Dostałam kabaczki, a raczej kabaki, wielkie, zielone. Zwykle robimy z nich coś jak leczo, z cebulą, czosnkiem, papryką, pomidorami i kiełbasą albo mielonym mięsem. Ale tyle tego to my nie zjemy. I teraz pytania mam: czy mogę takie leczo w słoiki i zawekować? Czy zamrozić lepiej? Jak długo przechowam te kabaczki surowe?
I co jeszcze z takich kabaków można zrobić?

Robiłam kiedyś placki z cukinii, ale nie podeszły nam za bardzo. Grillowane też średnio.
Obserwuj wątek
    • miki.20105 Re: Kabaczki - mrozić, wekować? 17.09.22, 15:39
      Ja robiłam takie leczo do słoików i tez mrozilam.
    • cojapaczem Re: Kabaczki - mrozić, wekować? 17.09.22, 16:02
      Zrób bez mięsa.
      kiełbase czy mieso mozesz potem na świeżo dować
    • kanna Re: Kabaczki - mrozić, wekować? 17.09.22, 16:44
      Jaz tych leniwych, więc kroje w spora kostkę i mrożę.
      Potem dodaję do leczo, dań jednogarnkowych, zapiekanek itp.
    • mrawka Re: Kabaczki - mrozić, wekować? 17.09.22, 17:19
      Mrożę cukinię pokrojoną w kostkę, którą potem dodaje do leczo. To kabaczki też można.
      • panna.nasturcja Re: Kabaczki - mrozić, wekować? 18.09.22, 00:51
        kabaczek i cukinia to dokładnie to samo.
    • malenka9 Re: Kabaczki - mrozić, wekować? 17.09.22, 18:32
      Z kiełbasą zawekować? Nie. Chyba, że tyndalizację zrobisz. Zawekuj po prostu leczo bez kielbasy, tzn. polprodukt papryka, kabaczki i pomidory.
    • ga-ti Re: Kabaczki - mrozić, wekować? 17.09.22, 21:20
      Dzięki! Jutro będę walczyć smile
    • jkl13 Re: Kabaczki - mrozić, wekować? 18.09.22, 05:33
      Leczo do słoików, zawekowac. Bez mięsa.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka