Dodaj do ulubionych

Sernik japoński - sprawdzony przepis poszukiwany

18.09.22, 22:15
Dziecko poprosiło mnie o zrobienie sernika japońskiego. Wzięłam przepis Ani Starmach. Wersja z 3 składników - jajka, serek i biała czekolada. Ciasto pięknie wyrosło ale z piekarnika wyjęłam cienki placek. Miała być delikatna pianka. Niestety komentarze przeczytałam zbyt późno, a tam też głównie o tym, że ciasto wyrosło i opadło.
Szykuję kolejne podejście i chętnie skorzystam że sprawdzonego przepisu. Może jakieś triki są potrzebne?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Sernik japoński - sprawdzony przepis poszukiw 18.09.22, 22:25
      Sernik japoński z białą czekoladą?

      Weź normalny przepis. Jeśli sernik opadł, mogłaś przebić białka (zamiast puszystej masy ubijane za długo białko ma serowato-śnieżną strukturę, jakby w kawałkach) albo za wcześnie wyjęłaś z pieca. Takie sufletowe ciasta potrzebują po wyrośnięciu czasu w niższej temperaturze, żeby dojść. Piekłaś w kąpieli wodnej?
      • mak_z_figa Re: Sernik japoński - sprawdzony przepis poszukiw 18.09.22, 22:32
        Tak, w kąpieli wodnej. Najpierw wyższa temperatura, potem niższa i przed wyjściem jeszcze "dojrzewało" w piekarniku
        • bene_gesserit Re: Sernik japoński - sprawdzony przepis poszukiw 18.09.22, 22:47
          Spróbuj z przepisu, który Ichi zalinkowała. Według mnie jest bardzo ok - np to dwukrotne przesiewanie mąki, żeby ją napowietrzyć, ubijanie białek z cukrem (to je stabilizuje, tak samo jak dodatek soku z cytryny). Przepis Starmach jest, bez obrazy, amatorski, a to nie jest łatwe ciasto.
      • ginger.ale Re: Sernik japoński - sprawdzony przepis poszukiw 18.09.22, 22:56
        I po co ja to oglądałam na głodnego 🙈
    • kropkaa Re: Sernik japoński - sprawdzony przepis poszukiw 18.09.22, 22:33
      Piekłam w MW. Na początku wychodziło, potem opadało. Porzuciłam na razie kolejne próby.
    • jasnoklarowna Re: Sernik japoński - sprawdzony przepis poszukiw 18.09.22, 22:56
      Ja piekłam z tego wielokrotnie, jeśli nie przeszkadza ci angielska wersja przepisu to polecam. W opisie poniżej są składniki po angielsku, w razie czego sobie możesz w tłumacza wrzucić. Nigdy nie opadł. Proporcje sobie czasem zwiększałam o 1/3 lub 1/4 do większej foremki, też wychodził.
      www.youtube.com/watch?v=x3hQH2SijSE&list=WL&index=6&t=194s

      Wychodzi rewelka, piekę w kąpieli wodnej, faktycznie jest delikatny puch i trzęsie się jak galaretka. Daję serek typu bieluch nie philadelphia, ale nie wiem jakie u ciebie są dostępne, reszta jak w przepisie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka