Dodaj do ulubionych

Akademik - w vo wyposażyć studenta ?

19.09.22, 12:57
Prośba do bardziej doświadczonych mam:
W co trzeba wyposażyć studenta?
- podstawowe wyposażenie kuchni -to wiem
-Ale np pościel: koldra poduszka sa czy dac
-poszwy?
Miotla ? Czy inne narzędzia są?
-mikrofala ?
Inne pomysły?
Obserwuj wątek
    • gajmal Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 13:00
      Myślę, że to zależy od tego co będzie dostępne w miejscu gdzie będzie przebywał.
      • kaskaz1 Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 13:05
        To oczywiste ale doswiadczenie innych jest dla mnie cenne
        • profes79 Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 13:06
          Ale to doświadczenie będzie się różnić w zależności od wyposażenia akademika.
          • panna.nasturcja Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 13:33
            Nie wytłumaczysz.
        • ichi51e Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 19:30
          doświadczenie mówi ze należy zaczekać i zobaczyć co będzie. Nie ma co się szarpać z elektryka (mikrofala) gdy się potem może okazać ze jest zakaz posiadani takich rzeczy.
    • woman_in_love Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 13:05
      z akademika pamiętam chłopaka, któremu matka dała 90 par skarpetek - gdy mu się skończyły, chodził potem bez

nie bądź jak ta matka i swojemu daj 400 par
      • kaskaz1 Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 13:21
        I to jest konkretną podpowiedź 😉
    • little_fish Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 13:09
      Mój bierze własną pościel. Resztę po rekonesansie dokupi. Przecież nie będzie z domu jechał z miotłą 😁
      • daniela34 Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 13:27
        Może jechać na. Kup mu po prostu Nimbusa 2000 🙃
        (przepraszam, musialam)
        • little_fish Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 13:53
          😁😁😁
          Nie wiem tylko, czy wtedy mu tego akademika nie odbiorą, skoro ma taki super transport na uczelnię
    • panna.nasturcja Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 13:32
      Trzeba go było wyposażyć w samodzielność, umiejętność radzenia sobie bez mamy, rozsądek.
      Ale teraz już trochę za późno.
      Pozostaje telefon do akademikami zapytanie czy w wyposażeniu jest mikrofala, miotła i pościel.
      Ale lepiej pytać na forum, obcy ludzie na pewno wiedzą co jest w tym konkretnym akademiku.
      • gryzelda71 Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 13:58
        Ojej swoje dzieci po maturze wywalasz na zbity pysk?
        Córka 6 lat temu miała jakies garnki, patelnie, talerze, kubki, sztućce....
        Pościel własną. Resztę w trakcie dokupowala, zmieniała, wymieniała.
        • ichi51e Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 19:33
          nie chodzi o wywalanie na pysk ale masa dzieciakow jedzie na drugi koniec kraju/świata i trudno żeby pierzyny i garnki wiozła. Jedziesz normalnie z mysla ze będziesz tam dłużej i potem dokupujesz sobie wg potrzeby i budżetu. dzisiaj to nawet starzy ci mogą zamówić z domu tylko z adresem dostawy twoim.
          • little_fish Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 19:54
            No dokładnie z takiego założenia wychodziliśmy. Że wszystko da się kupić na miejscu. Trzeba wziąć odzież, ręczniki, podstawowe kosmetyki. Tudzież rzeczy ulubione, jeśli ktoś jest przywiązany do kubeczka czy kocyka.
          • arwena_11 Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 21:34
            Nie wiozą - ale zamawiają z rodzicami przez internet. Jak mój syn jechał do Anglii - to zamówiłam w ichniejszej Ikei pościel, kołdrę, poduszkę, talerze, jakiś garnek, patelnię, miskę, sztućce itd - dotarło w dniu jego przylotu i czekało na niego na recepcji. Inaczej nie miałby pod czym spać, w czym ugotować kolację i na czym zjeść pierwszego dnia. Uniwerek zapewniał wyjazd do Ikei chyba po tygodniu od przybycia. Wtedy syn pojechał i dokupił to czego brakowało.
      • kaskaz1 Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 14:01
        Nie mam nic do powiedzenia ale się wypowiem. Czy ja zapytałam jak jest w tym konkretnym akademiku czy o doswiadczenie innych mam?
        • profes79 Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 14:03
          Ale kolejny raz usłyszysz to samo - w jednym akademiku trzeba będzie wziąć coś; w innym nie. Wszystkie porady będa o kant potłuc bo nikt nie wie jaki jest standard. Usłyszysz, że masz dać mikrofalę po czym okaże się, że na miejscu każdy pokój ma swoją...W jednym będa wspólne kubki czy sztućce a w innym nie będzie nawet garnka. Itd itp.
        • little_fish Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 14:07
          Ale doświadczenie innych mam niewiele ci pomoże. Bo skąd mamy wiedzieć, jak jest w tym konkretnym akademiku?
          Może lepiej niech syn podpyta starsze roczniki na jakiejś grupie/profilu społecznościowym, to będziecie wiedzieć czego oczekiwać. I w zależności od potrzeb się młodego wyposaży.
          Czy potrzebuje tej mikrofalówki? No to niech bierze. Tylko może najpierw warto sprawdzać co jest na miejscu, jakie są możliwości (czy jest ją gdzie wstawić, czy regulamin pozwala itp)
        • 35wcieniu Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 14:08
          Zapytałaś "w co trzeba wyposażyc studenta". Odpowiedź brzmi: zależy od akademika, w niektórych np. w zupełnie nic nie trzeba.
          • little_fish Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 14:16
            Zależy również od studenta, czego potrzebuje do szczęścia. Mój zamiast mikrofalówki najpewniej wyposaży się w toster 😁
        • jednoraz0w0 Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 14:14
          Ale na xuj ci doświadczenie innych mam? Ale jak już musisz, to moje: na stronie uczelni jest odpowiednia zakładka z informacją, co w pokojach jest, a co należy wziąć.
        • ichi51e Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 19:34
          z mojego doswidczenia to nic nie potrzeba wszystko sobie człowiek kipi lub dostanie po starszych rocznikach. Pamietam ze tak zdobyłam rower, szybkowar i duży zapas kulek do prania - normalnie była giełda używek po taniości bo głupio sprzedawac jak się tez dostało big_grin
    • ela.dzi Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 14:06
      Zależy od akademika. U mnie byle pościel i poszwy, ale ja brałam swoją. Miałam tylko lodówkę w pokoju.
    • agatazieba Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 14:08
      Pieniądze mu daj. Kupi sobie miotłę, jeśli będzie potrzebował.
      Przyjaciółka moja robiła tak, że na bieżąco dokupowala, co jej tam pasowało.
    • daniela34 Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 14:09
      Autorko, tu masz przydatny wątek, ale zwróć uwagę, że tam jednak mama wyszła od sprawdzenia tego, co jest w konkretnym akademiku

forum.gazeta.pl/forum/w,567,170554576,170554576,Akademik_co_sie_przyda_.html
    • tanebo001 Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 14:16
      Kieliszki
      • kafana Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 18:16
        Konieczniewink
        • tanebo001 Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 20:41
          Żeby nie musiał pić ze szklanki...
      • ichi51e Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 19:36
        i otwieracz do butelek.
    • tojaba Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 14:19
      kaskaz1 napisała:

> Inne pomysły?

Podstawowy zestaw: karta kredytowa z sensownym limitem i rodzicielski kredyt zaufania.
    • majenkir Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 14:20
      Mini lodowke, mikrofalówkę (skontaktować się z przyszłymi sąsiadami czy oni biorą, bo czasem okazuje się, ze na 3 osoby w pokoju są 3 mikrofale wink). Dywan, jakaś lampkę, jakiegoś kwiatka (jak się chłopak zgodzi wink), koce do przykrywania kanap w "salonie", pościel, ręczniki, kosz/worek na brudne ciuchy, zestaw łazienkowy w czymś do noszenia, pieniądze na pranie (jeśli to kosztuje), wentylator, pierwszy zestaw snacków, ręczniki papierowe i jakiś płyn do czyszczenia (w nadziei, ze kiedyś użyje wink). Sprawdzić sytuacje łazienkową, czy potrzebne coś na podłogę/zasłonka na prysznic.
      • tojaba Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 14:29
        majenkir napisała:

> Mini lodowke, mikrofalówkę (skontaktować się z przyszłymi sąsiadami czy oni bio
        > rą, bo czasem okazuje się, ze na 3 osoby w pokoju są 3 mikrofale wink). Dywan, ja
        > kaś lampkę, jakiegoś kwiatka (jak się chłopak zgodzi wink), koce do przykrywania
        > kanap w "salonie", pościel, ręczniki, kosz/worek na brudne ciuchy, zestaw łazie
        > nkowy w czymś do noszenia, pieniądze na pranie (jeśli to kosztuje), wentylator,
        > pierwszy zestaw snacków, ręczniki papierowe i jakiś płyn do czyszczenia (w nad
        > ziei, ze kiedyś użyje wink). Sprawdzić sytuacje łazienkową, czy potrzebne coś na
        > podłogę/zasłonka na prysznic.
        >

Serio to rodzic powinien ogarniać? Sporo się zmieniło, odkąd korzystałam z akademika.
        • majenkir Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 14:45
          Napisalam w co ja wyposażałam moich studentów. Może się Autorce na coś przyda.
          • little_fish Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 15:48
            Ale wieźli te ręczniki papierowe, kosze na brudy i dywany z domu rodzinnego?
            • majenkir Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 15:53
              Rodzice wożą. Sorry, ale to tylko na filmach student z jedna walizka wsiada w greyhounda, a rodzina mu macha na pożegnanie wink.
              • little_fish Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 16:21
                Hmmm, wydawało mi się, że uczelnie a tym samym akademiki znajdują się w dużych miastach. A w tych miastach sklepy z artykułami pierwszej potrzeby, jak np ręczniki papierowe czy kosze...
                • 35wcieniu Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 18:16
                  Myślę że przedmówczyni zna trochę inne akademiki niż większość z nas jeśli zaleca wiezienie do nich dywanów i narzut na kanapy w salonie big_grin
              • rozaliaolaboga Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 21:50
                Hm. Ja wsiadłam w pociąg i pojechałam... Ręce miałam do samej ziemi od ciągnięcia ciężkiej walizki, ale przeżyłam i dałam radę.
                Na początek konieczna jest pościel, ręcznik, kosmetyki i jakiś talerz, łyżka i nóż. Dowiedz się, czy na miejscu to jest, czy trzeba ciągnąć ze sobą. Resztę spokojnie można dokupić na miejscu, no chyba że to akademik w szczerym polu, jak internat z niedawnego wątku...
            • marion.marion Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 18:28
              Też nie ogarniam. Dorosły chłop sam sobie srajtaśmy nie kupi albo ręcznika papierowego?
            • ichi51e Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 19:37
              a mógł zamówić na amazonie uncertain
    • swinka-morska Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 15:04
      Studenta wyposażyć w kartę kredytową z odpowiednim limitem.
      Zaprawdę, gość wchodzący do akademika z miotłą od mamusi to gotowy materiał na pośmiewisko.
      • marion.marion Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 18:26
        Dokładnie. Te dzisiejsze matki powariowały.
        • little_fish Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 18:33
          W niedawnych wątkach na temat akademików padały odpowiedzi, że przyznawane są dopiero od jakiejś odległości od domu, np 200 km. Wozić miotłę albo ręczniki papierowe 200 km?
          • marion.marion Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 18:35
            A już porady, żeby spakować synkowi ulubiony koc i papier do tyłka są w ogóle kuriozalne.
    • bywalec.hoteli Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 15:05
      OJP. Kolejna matka kwoka. I synalek który nie potrafi się zorientować i ogarnąć.
      • marion.marion Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 18:29
        Dokładnie. Niektóre doradzają, żeby dorosłemu chłopu spakować papier sralny i ręczniki papierowe... Brak słów.
        • little_fish Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 18:34
          Zaczynam się czuć jak wyrodna macocha....
    • kotagus Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 15:25
      Mój syn (akademik w Stanach) ogromnie zapragnął mieć własna deskę do prasowania i żelazko. Bo, mimo fantastycznie wyposażonej pralni (pralki i suszarki) nie było na stanie stanowiska do prasowania. Amerykanie prawie nie prasują, wyciągają z suszarki i jest. Mój syn lubi mieć rzeczy wyprasowane. Pomogłam? ,)
    • arthwen Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 15:36
      Przecież to zależy od standardu akademika. Skąd forum ma wiedzieć jak jest akurat w akademiku twojego dziecka?
      • little_fish Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 15:49
        Oprócz standardu ważne są też potrzeby - skąd my mamy wiedzieć czy młody człowiek chce mieć dywan i mikrofalówkę?
        Mój no bierze własną pościel, bo używa kołdry 200X220.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 17:50
      We wszystko.
      To będzie teraz jego drugi dom.
      Kołdra, posciel, ulubiony kocyk i podusia.
      Koleżanka z kwiatkiem jeździła, lampką nocną, fajnymi pudełkami.
      Ja bez nakladki na materac się nie ruszam ale to do ogarnięcia na miejscu.
      Moje kumpele miały zawsze staly pkt. odwiedzin - Ikea.

• little_fish Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 17:58
        Hmmm serio to matka ma wyposażyć 18 lub 19 latka w ulubiony kocyk?
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 18:01
          Ulubiony kocyk ma się w domu ;P.
          Się go zabiera.
          • little_fish Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 18:10
            Ja rozumiem ideę ulubionego kocyka. Ale w poście startowym matka pyta w co ma wyposaży studenta do akademika. No kwestię kocyka to student chyba samodzielnie ogarnie, prawda? Wie, który jest jego ulubiony i zadecyduje czy chce go zabierać. A jeśli tak, to go spakuje. Ci tu ma matka do wyposażania?
      • marion.marion Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 18:30
        I jeszcze misia do łóżka.
    • olkka_99 Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 18:13
      Przedłużacz, reczniki, sztućce, podstawowa zastawa stołowa, noże, deska do krojenia i pieniądze - co będzie potrzebne, to sam sobie dokupi. Ale przedłużacz przydaje się zawsze. pościel miałam swoją, bo te które dawali nie nadawały się do użytku.
    • taki-sobie-nick Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 18:13
      Myślę, że student jest wystarczająco dużym bombelkiem, żeby sobie kupić miotłę, a nawet mikrofalę.
    • dagmarra Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 18:23
      Prezerwatywy mu koniecznie kup, jak już tak kompleksowo chcesz go wyposażać 😁 o majtkach i skarpetach też pamiętaj 😂
    • te_de_ka Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 18:55
      Jak przystało na prawdziwą matkę-kwokę wyposażyłam bombelka w anioła stróża z krwi i kości. Zadzwoniłam do przyjaciela mieszkającego w pobliżu kampusu i powiedziałam, że mój bombelek będzie studiował po sąsiedzku. Gadka-szmatka, facet w końcu skumał i pyta, czy szukam studentowi opiekuna a ja na to, że co to, to nie, bo mój bombelek dorosły jest, ale chciałam jednak prosić, żeby od czasu do czasu sprawdził, czy w pieluszce ma sucho. Od razu się zgodził, na prawdziwych przyjaciół to jednak można liczyć😊

A tak na poważnie to kubek termiczny od mamusi zwiększa szanse na wypicie ciepłej kawki, gdy z kasą będzie cienko.
    • tiffany_obolala Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 20:25
      Nie pomogę, ale nocowałam ostatnio w akademikach dużej uczelni dużego miasta. Swiezutko wyremontowane, śliczne. Pokoje dwuosobowe, umywalka w pokoju, szafa wnękowa (taka na kurtki) z wbudowaną lodowką podblatową. Dwa słupki 60 cm, dwa tapczany, dwa biurka, rolety w oknach (firanek - na parterze! - nie przewidziano, karniszy nie było), i między tymi tapczanami było może pół metra przejścia. Cały pokoik miał z 10 M2. Spałam tam dwie doby (tylko spałam - śniadania, kolację, imprezy gdzie indziej) i było mi ciężko, a jakbym miała tam żyć, uczyć się, bawić przez 5 lat - to by mnie chyba szlag trafił.

To już na warszawskim Kiciu w "Domu Chłopa", w latach 90-tych były lepsze warunki, a w "Marriotcie" to wgl luksusy....
      • little_fish Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 20:48
        Wręcz przeciwnie, bardzo pomagasz - nie wyposażać w nic, bo nie wiadomo czy w ogóle będzie miejsce na miotłę 😁
    • engine8t Re: Akademik - w vo wyposażyć studenta ? 19.09.22, 20:44
      samochod najwazniejszy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka