Dodaj do ulubionych

Bagaż podręczny w Ryanair

21.09.22, 06:58
Dawno nie leciałam samolotem i zastanawiam się czy za mały bagaż kabinowy uznaje się tam zwykły plecak szkolny. Wg cm przekracza o 2/ 3 cm wymiary opisane na stronie ale nie będzie napakowany do pełna. Więc będzie do pozaginania.

Jak to tam w Ryanair się jest. Kazą zawsze zmierzyć plecaki? Dokupić 2 bagaż kabinowy?
Obserwuj wątek
    • szalik_w_paski Re: Bagaż podręczny w Ryanair 21.09.22, 07:33
      Lecialam z nimi wielokrotnie tego lata i wg moich doswiadczen i obserwacji plecakami sie w ogole nie interesuja. Moj tez przekraczal troche wymiary, ale zawsze moglabym go upchnac w tym czyms do kontrolowania wymiarow. Byly osoby z plecakami bardzo duzymi i tez nic im nie mowiono. Za to male sztywne walizki z luboscia sprawdzaja i za byle wystajace kolko dowalaja oplate.
      Pewnie chodzi o to, ze sztywna walizeczka o 3 cm za duza juz sie nie zmiesci w schowku nad glowami, a plecak dopchnie sie i tam, i pod siedzenie.
    • ichi51e Re: Bagaż podręczny w Ryanair 21.09.22, 07:51
      Mierzenie polega na włożeniu do metalowej klatki - jeśli torba jest miękka i da się wepchnąć nikt o 2cm afer nie robi
      • akn82 Re: Bagaż podręczny w Ryanair 21.09.22, 08:07
        Mhm Dzięki. Ja miałam na myśli tylko te bagaże a'la torebka damska. Widziałam że Ryanair wysyła maile gdzie sugerują dokupić dodatkowy bagaż podręczny ( czyli do torebki dodać walizkę) i przejście pierwszeństwa.

Ja jadę na dwie noce i wszystko mi się zmieściło w plecaku szkolnym więc ta walizka jest mi zbędna. Ale plecak przekracza te malusie wymiary 40x25x20. Jest poprostu długi na 28 cm. Odprawilam się już ale teraz mam stresa że może powinnam była dokupić ten drugi bagaż kabinowy?
        • la_mujer75 Re: Bagaż podręczny w Ryanair 21.09.22, 08:19
          Nie będzie problemu. Mąz leciał ze sporym plecakiem (takim turystycznym), a syn ze szkolnym (spory) i nikt sie ich nie czepiał.
          • akn82 Re: Bagaż podręczny w Ryanair 21.09.22, 08:20
            Uff Dziękuję wink
          • evening.vibes Re: Bagaż podręczny w Ryanair 21.09.22, 08:28
            la_mujer75 napisała:
            > Nie będzie problemu. Mąz leciał ze sporym plecakiem (takim turystycznym), a sy
            > n ze szkolnym (spory) i nikt sie ich nie czepiał.

Z takimi tekstami radzę uważać - raz się nie przyczepią, innym razem tak.
            • akn82 Re: Bagaż podręczny w Ryanair 21.09.22, 11:15
              Oczywiście! Nie będę mieć do was pretensji w razie "w". Bardziej chciałam wybadać czy koniecznie dokupić tę walizkę, bo ryanem nie leciałam z 10 lat.
    • evening.vibes Re: Bagaż podręczny w Ryanair 21.09.22, 08:27
      Miarką nikt nie mierzy, jeżeli już to każą wsadzić do sizera - specjalnego kosztyka o dopuszczalnych wymiarach, miękki plecak spokojnie upchniesz:
      https://c8.alamy.com/comp/R06AT1/pic-shows-new-tiny-bag-size-allowed-on-ryanair-planes-for-free-checking-sizer-at-all-the-gates-to-stop-passengers-see-here-at-stansted-airport-p-R06AT1.jpg
    • pyza-wedrowniczka Re: Bagaż podręczny w Ryanair 21.09.22, 11:26
      Plecak bez problemu, jest elastyczny i się dopchnie do tej miarki. Zwłaszcza, że mówimy o 3 cm, a nie o 15. Mierzą, kiedy mają czas i widzą, że ktoś ewidentnie przekracza. Nie dokupywałabym.
    • trampki_w_kwiatki Re: Bagaż podręczny w Ryanair 21.09.22, 12:49
      Moja mama wzięła miękka torbę zdecydowanie przekraczającą te wymiary a do tego jeszcze torebkę damską na ramię. Nikt się nie zainteresował, że ma dwie rzeczy a nie jedną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka