Dodaj do ulubionych

Carbonara, proszę o rady

21.09.22, 19:33
Robiłam już wielokrotnie, ale tym razem musi być perfekcyjna, bo na specjalne zamówienie... pecorino czy parmezan? Żółtka czy całe jajka? Natka? (Śmietany nigdy nie dodaję😉, bo to grzech ciężki)
Podsmażam boczek, dodaję do wysmażonego posiekany czosnek, wrzucam ugotowany makaron, mieszam, i chlup ubite jajka z solą i pieprzem, mieszam, posypuję natką, czasem wymieszaną z bazylią..
Tyle że kiedyś mi się zważyły jajka, wiem, za gorący makaron, a może zahartować jajka wodą spod makaronu? Odrobiną?
Wszystkie rady mile widziane
Obserwuj wątek
    • dariamax Re: Carbonara, proszę o rady 21.09.22, 20:45
      Ja daje tylko żółtka i rodzina woli Grana padano
    • shellyanna Re: Carbonara, proszę o rady 21.09.22, 20:55
      Daje pół na pół pecorino i parmezan. Same żółtka. Tfu tfu nigdy mi jajecznica nie wyszła.
    • ewcia.1980 Re: Carbonara, proszę o rady 21.09.22, 21:07
      Przecież całe jajka to jajecznica a nie carbonara uncertain
      Ja daję same żółtka i parmezan.
      Ale nie daję zieleniny
      No i w przepisie mam białe wino ale ja akurat nie dodaję.
    • mysiulek08 Re: Carbonara, proszę o rady 21.09.22, 21:09
      jakie jajka? zoltka tylko, bialko sie szubciej scina i robi sie jajecznica z makaronem
      • eliszka25 Re: Carbonara, proszę o rady 21.09.22, 23:00
        W moim linku Vincenzo robi z całych jajek i nie ma jajecznicy. Ja też zawsze używam całe jajka.
    • eliszka25 Re: Carbonara, proszę o rady 21.09.22, 21:30
      Proszę, porady od włoskiego szefa kuchni. To mój ulubiony medialny kucharz.

      m.youtube.com/watch?time_continue=1&v=AvO8UPbIH30&feature=emb_logo
      • turbo_sniezynka Re: Carbonara, proszę o rady 21.09.22, 22:10
        Ja bym rwz robila z przepisu Vincenzo big_grin
        • eliszka25 Re: Carbonara, proszę o rady 21.09.22, 22:56
          Robię wiele włoskich dań z jego przepisów. Zawsze wychodzą idealnie. Poza tym uwielbiam, jak on mówi, żeby koniecznie dodać „pastałoda” 😄.
          • turbo_sniezynka Re: Carbonara, proszę o rady 22.09.22, 00:06
            Tak! Ja uwielbiam jego puttanesce. Mnie rozwala jak dodaje coś do patelni i mówi, że składniki "make love" 😅
            • eliszka25 Re: Carbonara, proszę o rady 22.09.22, 00:39
              O tak, to też 😄. On w ogóle ma super teksty. Bardzo lubię go oglądać. Poza tym, naprawdę świetnie tłumaczy przepisy.
    • 18lipcowa3 Re: Carbonara, proszę o rady 21.09.22, 21:33
      Też się tego boje .tej jajecznicy na makaronie
      Jak zrobić by było ok?
      • aqua48 Re: Carbonara, proszę o rady 21.09.22, 21:54
        Podstawą jest by NIE gotować carbonary po wlaniu masy serowo jajecznej. Wtedy nie będzie jajecznicy.
      • snajper55 Re: Carbonara, proszę o rady 21.09.22, 22:31
        18lipcowa3 napisała:

        > Też się tego boje .tej jajecznicy na makaronie
        > Jak zrobić by było ok?

        Na filmiku eliszki jest to wyjaśnione. Po to wlewa trochę wody z gotowania makaronu do makaronu z boczkiem (od 10:14) przed wlaniem sosu jajeczno-serowego, aby spłynęła na dno patelni i separowała później wlewany sos od gorącego dna.

        S.
        • eliszka25 Re: Carbonara, proszę o rady 21.09.22, 22:57
          A jeszcze wcześniej jajka roztrzepać najpierw z peccorino i rozmieszać z wodą z gotowania makaronu.
    • aurinko Re: Carbonara, proszę o rady 21.09.22, 21:57
      Same żółtka. Ja podsmażam na dużej patelni guanciale, w tym czasie gotuję makaron. Żółtka mieszam z parmezanem. Odcedzam makaron zachowując troszkę wody z gotowania makaronu, makaron wrzucam na patelnię (wcześniej zdjęta z palnika) mieszam, dolewam troszkę letniej wody z makaronu, szybko mieszam dolewając żółtka z parmezanem aż wszystko się połączy. Na talerzu posypuję świeżo mielonym pieprzem. Nigdy mi się nie zrobiła jajecznica. Tym samym sposobem moja nastoletnia córka robi carbonarę i od pierwszego razu wychodzi idealnie.
      • aurinko Re: Carbonara, proszę o rady 21.09.22, 21:59
        P. S. Żeby nie marnować białek mrożę je w pojemniku po 6szt na tort bezowy lub pavlovą smile
      • thank_you Re: Carbonara, proszę o rady 22.09.22, 12:51
        Robię tak samo, tylko mieszam 50/50 peccorino i parmezan.
    • kropkaa Re: Carbonara, proszę o rady 22.09.22, 01:17
      przepisytradycyjne.pl/spaghetti-carbonara/
      Z tego robiłam kilka razy. Same żółtka.
    • aga_sama Re: Carbonara, proszę o rady 22.09.22, 09:05
      Bez czosnku, smażę boczek, w misce mieszam 2 żółtka i jajko, dodaję do jajek pecorino (jak je syn, to pół na pół z parmezanem), dolewam trochę gorącej wody z garnka z makaronem, mieszam. Makaron al dente wrzucam na patelnię, dodaję masę, mieszam, czasem jeszcze dolewam wody spod makaronu. Z przypraw tylko pieprz
    • nowaczek12345 Re: Carbonara, proszę o rady 22.09.22, 09:48
      Po cholerę ten czosnek? To nie aglio e olio, tu czosnek zdominuje delikatny smak carbonary.
      • pade Re: Carbonara, proszę o rady 22.09.22, 09:58
        Nie dominuje. Czosnku nie daje się dużo, a bez niego, jeśli ser nie jest zbyt wyrazisty, carbonara może wyjść mdła.
        Ja daję góra dwa ząbki i sporo pieprzu.
        • aqua48 Re: Carbonara, proszę o rady 22.09.22, 11:38
          Nie dodaję czosnku, a żeby carbonara nie wyszła mdła wystarczy dać dobrego boczku i trochę pieprzu.
        • iwles Re: Carbonara, proszę o rady 22.09.22, 12:06

          w życiu nie jadłam z czosnkiem (bo czosnku w ogóle nie jadam), a nigdy mdła nie była.
        • memphis90 Re: Carbonara, proszę o rady 22.09.22, 12:23
          2 ząbki czosnku to nie jest dużo...?
          • solarpowerprincess Re: Carbonara, proszę o rady 22.09.22, 12:35
            Dla mnie nie.
          • pade Re: Carbonara, proszę o rady 22.09.22, 15:41
            Na 4 osoby? Absolutnie nie za dużo!smile
    • zuzanna_a Re: Carbonara, proszę o rady 22.09.22, 11:53
      Widziałam kiedyś takiego włoskiego szefa kuchni, najbardziej cenionego i robie tak jak przykazał:

      smaze - ale nie boczek ( no heloł, absolutnie nie)
      tylko tą włoską specjalną szynkę pancetta lub guanciale albo coś co ją przypomina ale zdecydowanie nie boczek. zostawiasz go na patelni

      i teraz tak, jak ugotujesz makaron al dente nie odlewasz całej wody z gotowania, tak z pół szklanki ciągle moze być i to wrzucasz na boczek i lekko podgrzewasz ale nie gotujesz - intensywnie mieszasz.
      i do tego wlewasz wymieszany peccorino z żółtkami. dużo. chyba samego peccorino to było z 250 g ile żółtek nie wiem ale kilka, jak kto lubi.

      to mieszasz z tą wodą z makaronem i szynką na patelni i to tworzy tą właściwą dla carbonary konsystencję i smak
      no i bez czosnku.
      wyjmujesz i dopiero sypiesz zielonym i pecorino lub parmezanem. i na koniec sypiesz to kolorwym pieprzem, tam musi być pieprz. koniecznie.

      i to jest włoski przepis wink
    • solarpowerprincess Re: Carbonara, proszę o rady 22.09.22, 12:22
      Kup sobie książkę - Italia na talerzu - tam jest perfekcyjnie opisane jak zrobić prawdziwą carbonarę.
    • taje Re: Carbonara, proszę o rady 22.09.22, 15:55
      Przepis z włoskiej książki kucharskiej - całe jajka, pół na pół parmezan i pecorino i jest także czosnek (3 ząbki na 500 gr makaronu). Pancetta ale ja używam boczku.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka