Dodaj do ulubionych

Chodzi za mną frytkownica, doradźcie

25.09.22, 18:41

Beztłuszczowa. Generalnie na jedną osobę, czyli nie z tych wielkich.
Marza mi się frytki, także z warzyw i batata, ryby w panierce, wszystko w tempurze, tylko nie takie tłuste. Da się? I czy nie jest suche?
Podobno też bez smrodu w kuchni. Kto smaży rybkę w zimie, ten wie 😄
Hanusina, pochwal się.
Obserwuj wątek
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 25.09.22, 18:43
      Nie masz piekarnika?
      • ladymercury Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 25.09.22, 18:45
        Mam.
    • ingaki Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 25.09.22, 19:09
      Mam i czy tak bardzo polecam, napewno wszystko sir szybciej robi niż w piekarniku. Czasem za suche wychodzi trzeba dobrze wyliczyć czas, bo wszystko się znacznie której robi niż w piekarniku standardowym. Oraz zaopatrzyć się trzeba w spryskiwacz do oleju, bo warto na pryskać pod spod i na potrawę. Można tez nabyć podkłady silikonowe pasujące albo robić takie z papieru do pieczenia , to mniej sprzątania. Czasem leje wodę pod kratkę i mam wrażenie że mniej suche wychodzi dzięki parze.
      • ladymercury Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 25.09.22, 19:20
        Suche, mówisz?
        Bo mnie chodzi o efekt smakowy, taki jak po smażeniu w głębokim tłuszczu, czyli chrupkosc i soczystosc, ale bez tłuszczu.
        I zastanawiałam się, czy ten efekt osiągnę.
        • ingaki Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 25.09.22, 19:27
          Bo tak samo nie smakuje jak z tłuszczu 😀 nic tak nie smakuje jak z prawdziwej frytkownicy, raczej używam go jako piekarnik niż jako frytkownice. Panierka z kotletów jest jasna i taka jak z piekarnika sucha. A mam Ninje.
          • ladymercury Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 25.09.22, 20:11
            Dzięki
        • evening.vibes Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 11:46
          ladymercury napisał(a):
          > I zastanawiałam się, czy ten efekt osiągnę.

Nie, nie osiągniesz. Wpisz w wyszukiwarkę 'airfryer' były wątki na ten temat.
    • ingaki Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 25.09.22, 19:10
      I tak, nie śmierdzi w kuchni rybą jak się robi, ale to tak samo jak w piekarniku 😃
    • mid.week Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 25.09.22, 19:19
      Primula!!!!! Wątek dla Ciebie.
      • ladymercury Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 25.09.22, 19:21
        Ale ze się zna? Ok, Primula, cho no!
        • mid.week Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 10:30
          ladymercury napisał(a):

> Ale ze się zna? Ok, Primula, cho no!
          >

Primula tu kilka razy pisała o swoim, ona go tak zachwala, że ja też zaczęłam się przymierzać do zakupu smile
    • mysiulek08 Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 25.09.22, 20:15
      mam deLonghi multifry, uzywam do frytek, beztluszczu, wychodza swietne, tylko trzeba wrzucac do rozgrzanego urzadzenia, robie grilowane warzywa, na kratce griluje lososia, kuraczaka (wczesniej w marynacie),
      tosty wszelakie, jak nie mialam piekarnika to i pizze pieklam i sernik i chleb

w panierce ryby nie robilam

robi sie szybciej niz w piekarniku, mniejsz moc, wiec i oszczedniej

ostatnio sprawilam sobie optigrill tefala i tez jest super, no ale frytek w nim nie zrobie
    • aluap1980 Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 09:34
      Mam od trzech tygodni i bardzo polecam. Kupiłam PHILIPS Essential Ovi Mini HD9252/90. Wszystko się smaży szybko, bez tłuszczu. Mięso jest chrupiące i miękkie w środku. Frytki, tosty, warzywa, kotlety wychodzą rewelacyjne.
      • frytulek Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 10:36
        aluap1980 napisał(a):

> Mam od trzech tygodni i bardzo polecam. Kupiłam PHILIPS Essential Ovi Mini HD92
        > 52/90.

O ho ho. Ale masz dobra pamiec! 😅
        • aluap1980 Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 11:42
          To nie dobra pamięć tylko spisałam z faktury. Pomyślałam, że podanie konkretnego modelu może pomóc w decyzji.
      • princesswhitewolf Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 13:25
        Ale to jest air fryer a ona pyta o frytkownice
        • mid.week Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 14:08
          Frytkownica beztłuszczowa to jest właśnie airfryer 🙄
          • princesswhitewolf Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 27.09.22, 00:41
            >Frytkownica beztłuszczowa to jest właśnie airfryer 🙄

A skad ja mam to wiedziec ze tak airfryer nazywacie po polsku.
            • mid.week Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 27.09.22, 07:28
              princesswhitewolf napisała:

> >Frytkownica beztłuszczowa to jest właśnie airfryer 🙄
              >
              > A skad ja mam to wiedziec ze tak airfryer nazywacie po polsku.

Nie mam pojęcia, może z internetu??? 🤔
        • mandre_polo Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 16:16

> Ale to jest air fryer a ona pyta o frytkownice

A jest różnica?
          • ladymercury Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 20:07
            W startowym pisze, że ma być beztłuszczowa.
            • ladymercury Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 20:07
              Piszę 😄
            • mandre_polo Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 22:21
              Chrupko i bez oleju? W jednych piszą o oleju ze zrosić, w innych posmarować dno a w jeszcze jednych spryskać. Jakby było bez tłuszczu i nawiewu to by się ugotowało jak ziemniaki z wody
      • tilijka123 Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 27.09.22, 10:19
        aluap1980 napisał(a):

> Mam od trzech tygodni i bardzo polecam. Kupiłam PHILIPS Essential Ovi Mini HD92
        > 52/90. Wszystko się smaży szybko, bez tłuszczu. Mięso jest chrupiące i miękkie
        > w środku. Frytki, tosty, warzywa, kotlety wychodzą rewelacyjne.

Też kupiłam ostatnio Philipsa. Może i ten sam model ale nie chce mi się teraz sprawdzać.
        Zakup z myślą o tym, żeby nie grzać piekarnika na jedna małą rzecz i żeby gotować bardziej niskotłuszczowo.
        Na razie zrobiłam frytki (trochę za bardzo się przypiekły), cienkie białe kiełbaski (wyszły strasznie suche i słone) i raz nuggetsy z piersi kurczaka (całkiem niezłe). Na razie nie jestem zachwycona efektami ale myślę, że to kwestia rozpracowania urządzenia.
    • mandre_polo Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 11:56
      Air fryer każdej marki. Robi mega frytki i nie potrzeba spryskiwaczy bo taki sam efekt jest z 1 łyżeczka oleju jeśli kroisz samodzielnie warzywa a do frytek z folii nie trzeba bo są nasączone
    • princesswhitewolf Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 13:23
      Nie mam pojecia co to mialaby byc ta frytkownica bez tluszczu bo to przeczy samo sobie ale air fryer zuzywa łyżeczkę na porcje. Ja mam taki :
      • evening.vibes Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 15:47
        > Nie mam pojecia co to mialaby byc ta frytkownica bez tluszczu

A Googla wyłączyli?
        • ladymercury Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 20:10
          Nie, ale wolę, jak dziewczyny polecą te, których używają.
          • ladymercury Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 20:12
            Idź się czep jeszcze dziewczyny, która pyta o wyciskarkę. 😄
      • ladymercury Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 26.09.22, 20:09
        O to właśnie mi chodzi, może zrobiłam za duży skrót myślowy.
        • princesswhitewolf Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 27.09.22, 00:42
          Nie, to ja nie wiedzialam ze beztłuszczowa frytkownixa to określenie w Polsce na airfryer. Juz bym szybciej sie domyslila gdyby cos w desen wietrzacej smazalni czy cos wymyslili....
      • atenette Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 27.09.22, 09:49
        Fajnie wygląda ta frytkownica. Wiele potraw w niej robisz? Wielkościowo dla 4 osobowej rodziny jest ok?
        • princesswhitewolf Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 27.09.22, 09:54
          Sa rozne rozmiary. Kup tala ktora ma w nazwie XL.

Mozesz dokupic w Niemczech nakladke do pizzy.
        • mandre_polo Re: Chodzi za mną frytkownica, doradźcie 27.09.22, 10:04
          Zależy ile frytek potrzebuje rodzina 4 osobowa. My na 3 spokojnie pieczemy w zwykłym airfryer, nie sypiemy do pełna tylko w okolicy połowy pojemnika.
          Większy gabaryt zajmuje miejsce na blacie. Kurczaka mogę tez zrobić w mikrofali bo ma opcję grilla albo w piekarniku. Najczęściej jednak kurczak w piekarniku a frytki w AF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka