Dodaj do ulubionych

Czytałyście wywiad z panią Kulczyk?

25.09.22, 21:53

W sumie nie wiem czy śmiać się, czy płakać.
Oburzenie, że człowiek po skończonej pracy chce iść do domu i złote rady na depresję
A w tle sprawa o mobbing założona przez jej szwajcarskich pracowników (wyczytałam gdzieś w komentarzach).

Za wzorzec bisneswoman to ja uważam Coco Chanel albo Helenę Rubinstein. Nie znam za dobrze realiów dotyczących Kulczyków, bo mnie to niespecjalnie ciekawi (tu też dokształciłam się z komentarzy😄) , ale o pani ma podstawie tego wywiadu zdanie mam nie najlepsze.
Obserwuj wątek
    • annaboleyn Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:00
      Przeczytałam. I tak jak jestem gorącą zwolenniczką pracy, samodzielności, zarabiania na siebie i jakiejś dyscypliny zawodowej - tak ten wywiad rozmazał mnie po fotelu.
      • ladymercury Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:04
        Ja też, ale tu pani nawet nie peron, tylko cały dworzec odjechał.
        • annaboleyn Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:08
          Balon odleciał wink
        • g.r.uuu Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:43
          Tu przede wszystkim odjechało dziennikarstwo
          • ladymercury Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:48
            A to swoją drogą.
    • kandyzowana3x Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:02
      Gdzieś już słyszałam ta narrację i to chyba nie raz. Ale rzeczywiście, w ustach pani Kulczyk brzmią wyjątkowo obraźliwie. Co ciekawe, wierzę, że pani jest na tyle oderwana od rzeczywistości, że wierzy, że zarówno jej jak i jej rodziny sukces to wynik ciężkiej pracy po 20 h dziennie.
      • marta.graca Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 09:04
        Może i ktoś tam ciężko pracował, ale nie byli to oni smile
      • vivi86 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 13:18
        no ba, syn od rozdawania ulotek zaczynał big_grin
    • m_incubo Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:03
      A gdzie ten wywiad?
      • annaboleyn Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:04
        wyborcza.pl/magazyn/7,124059,28938516,grazyna-kulczyk-mlodzi-chcieliby-zeby-efekty-byly-zaraz-glownie.html
        • muireade Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 17:42
          Zgroza, ile jest płatnych trolli w komentarzam pod tym artykułem 😖
          • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 17:44
            wkleisz treść artykułu? nie mam dostępu
    • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:05
      Gdzie ten wywiad?
      Kulczyk był oligarchą na polską skalę, widocznie grażynka nasiaknela tym?
      • dramatika Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:07
        bywalec.hoteli napisał:

> Kulczyk był oligarchą na polską skalę

Nie umniejszaj. To była skala pełnowymiarowa wink
        • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:10
          w porównaniu do ruskich a nawet ukraińskich oligarchów był ubogim krewnym.

ale jednak w takim kraju jak Polska nie dałoby się kraść na taka skale jak w rosji czy na Ukrainie.
          • dramatika Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:12
            Weź mnie nie rozmieszaj. Przepona mnie już boli od ematki.
        • ladymercury Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:11
          Ale ona właściwe milionerka się stała, jak za niego wyszła, a miliarderką, kiedy się z nim rozwiodła.
          Wg jej narracji "on realizował kreatywne wizję, a ona zapewniała zaplecze" czyli siedziała w domu . No to jak z tą pracą po 20 godzin?
          • mysiaapysia Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:17
            No to zlicza te wszystkie godziny na dobę włącznie ze snem, bo przecież musi być wyspana, aby rano dobrze wyglądać. W sumie to po co się szczypać, 24 h na dobę mogła podać.
            A biznesmeni też wliczają wszystko: lunch, kolację, tenisa, golfa wszystko dla dobra firmy rzecz jasna.
            Pracownicy zasuwają, a prezesi reprezentują.
          • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:20
            akurat Stary Browar w Poznaniu to był projekt własny Kulczykowej, który przypłaciła rozwodem.

Był tam tez spory wałek bo kulczykowie kupili teren w cenie za park tj 7mln złotych warty 20 zł. Zrobili tam galerie handlowa w ścisłym centrum miasta w zabytkowym otoczeniu.
            przyjaciel kulczyka prezydent Grobelny został po tym skazany na wiezienie w zawieszeniu ale się odwoływał i nie pamietam juz czy wyrok utrzymano czy odwołano (nie siedział w pierdlu)

największy żal do kulczykow mam o autostradę A2 - moim zdaniem przykład wielkiego wałku na linii politycy SLD u rządów - cwany oligarcha - instytucje państwowe
            • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:22
              …warty 20 milionów
            • ladymercury Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:23
              A kto płacił?
              • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:57
                dr jan?
            • hanusinamama Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:26
              Och przypłaciła rozwodem...no tak przypłacić i tyle zyskać .,
              • ladymercury Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:31
                Przypłaciła😄 i jeszcze na koniec sprzedała Browar za 290 mln euro.
            • morekac Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:58
              A bo to on jedni tanio kupili i drogo sprzedali?
              • riki_i Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:43
                morekac napisała:

> A bo to on jedni tanio kupili i drogo sprzedali?

Głównie taki mieli model biznesowy. Twórczy niesłychanie wink

No i nie zapominajmy o autostradzie A-2, przekręt stulecia.
                • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 11:01
                  riki_i napisał:

> No i nie zapominajmy o autostradzie A-2, przekręt stulecia.

Oj też tak to oceniam. Xuye!
                • morekac Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 13:02
                  Nie zapominajmy o pracy 20h przez 365h w roku. Ludzie to teraz nie mają ideałów...
                  • taniax Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 13:08
                    Ktoś gdzieś ją już ją przebił bo pisze że pracuje 26 godzin na dobę. Jak to robi? Wstaje dwie godziny wcześniej.
          • hanusinamama Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:25
            No jak? 24/h była żoną i matką...
            • muireade Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 17:44
              I biznesłumen.
    • hanusinamama Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:11
      A to nie ona przez lata była żoną przy mężu i matką dzieciom, nie pracowała zawodowo a teraz wytyka innym, że mało pracują? Paradne
      • marta.graca Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 09:05
        Otóż to. Najlepszy sposób na bogactwo - bogato wyjść za mąż, ewentualnie odziedziczyć majątek.
      • lauren6 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 12:17
        Szlachta nie pracuje
    • potworia116 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:15
      O cholercia, nie wiedziałam, że Grażyna zawinęla Browar. To było naprawdę fajne miejsce, jedyne promujące naprawdę nowatorski taniec ☹️
      • ladymercury Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:16
        E no, to już chwilę temu.
      • lily_evans011 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 06:14
        Lata świetlne temu...
        • potworia116 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 07:50
          O czym wy mówicie, jakie lata świetlne, projekt zamknięto w 2020
          • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 08:07
            Dopiero w 2020 sprzedała browar niemcom? myślałem ze wcześniej
            • potworia116 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 08:15
              Mówię o programie mecenackim stary browar/ nowy taniec, dzialającym obok galerii handlowej.
              • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 08:24
                Nie wiedziałem, że jako Browar masz na myśli program mecenacki.
                Myślałem, że chodzi o sprzedaż CH.
                • potworia116 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 08:59
                  Nie doprecyzowalam, sorry. Do galerii mam stosunek obojętny, do programu miałam osobisty.
        • marta.graca Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 09:07
          Ja tylko przypomnę, że lata świetlne to nie jednostka czasu.
        • black_magic_women Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 29.09.22, 00:36
          Też nie wiedziałam! Chyba zadbano o "cichy PR" na odchodne.
    • vivi86 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:22
      Libek tak bardzo.
    • sumire Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:37
      Czytałam.
      Uśmiałabym się, gdyby nie to, że są ludzie, którzy dla tej kobiety pracują i im zapewne nie jest do śmiechu.
      • ladymercury Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:44
        Też tak pomyślałam.
    • australijka Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 22:54
      Pani Kulczyk udaje, ze zapomniała stare powiedzenie, że złotówka rodzi złotówkę a milion rodzi milion. Jako zona milionera obracała się w towarzystwie biznesowym /prywatnym ludzi obracających ogromną gotówka i mających takie same wpływy.
      Stąd te "okazje", nagłe pomysły na biznes.
      Obracając złotówką możesz co najwyżej usłyszeć, że w Biedronce cukier w promocji tańszy o 20 gr. I to twój biznes, na to cię stać.
      Pani zgorzkniała przez romanse doktora Jana i udowadniała swoją wartość. Ale lata lecą.
      I nie pamięta wół jak cielakiem buł.
      To jak moja wiekowa teściowa , która wciąż opowiadała jak to się 3 dzieci opiekowała i pracowała i nikt jej nie pomagał. To chyba same sobie prały, gotowały, pilnowały, bo o małych dzieciach mowa. Co rok to prorok.
      Starzy ludzie kłamią, bo żyje coraz mniej świadków ich kłamstw i czują się bezkarni.
      • black_magic_women Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 29.09.22, 00:39
        australijka napisał(a):

>
        > Starzy ludzie kłamią, bo żyje coraz mniej świadków ich kłamstw i czują się bezk
        > arni.

Albo nie wypada prostować tych kłamstw, ze względu na szacunek. Jakby a konto "o zmarłym tylko dobrze". Nie znoszę tego.
    • mava1 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 23:08
      pani kulczyk orżneła mnie dzis za przejazd "swoja" autostradą na przeszło 8 dych, przy czym większość tej autostrady jest w remoncie, z ograniczeniami predkości nawet do 40 km/godz (więc za co haracz, pytam).
      Cwana gapa pt. jak sie nie narobić a zarobić, moze niech w tych tematach udziela rad? bo tu akurat może uchodzić za eksperta, po tatusiu chyba..."jak wy... państwo polskie i jego obywateli", a potem udawać matke teresę, ratującą "biedne afrykańskie dzieci"...
      • kk345 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 08:38
        Chyba mylisz panie Kulczyk...
    • mamawojtuska79 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 25.09.22, 23:52
      Nawet nie mam ochoty czytać złotych myśli Kulczykowej. Czuję awersje do tej familii. Jakiś czas temu przełączając kanały w TV przypadkowo trafiłam na sprawę dla reportera i reportaż o dziewczynie chorej na bardzo rzadką chorobę genetyczną neurodegeneracyjną. Dziewczyna żyje razem z matką w tragicznych warunkach, nie ma na rehabilitację, pojawia się szansa na leczenie w Anglii za kilkadziesiąt tysięcy funtów. Historia jakich wiele ale pojawia się ciekawy wątek - mama dziewczyny jest bratanicą Jana Kulczyka czyli kuzynką Dominiki Kulczyk. Ta mama próbowała skontaktować się z Dominiką wcześniej ale Dominika wysłała lakoniczny list i ją olała. Jaworowicz już po emisji reportażu przeczytała wiadomość od Dominiki że ta łaskawie przelała kilka tysięcy funtów na konto zbiórki. Szczerze mówiąc to gdybym była na jej miejscu to byłoby mi wstyd że bliska rodzina musi żebrać w TV kasę na leczenie. Te kilkadziesiąt tysięcy funtów to dla niej pryszcz. Do tej pory czuję niesmak na samo nazwisko Kulczyk.
      • mamawojtuska79 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 00:06
        To jest artykuł o tej dziewczynie , Tekst linku
      • heca7 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 07:38
        A to aby nie Dominika chwaliła się, że taka jest dzielna iż na jakimś prowincjonalnym lotnisku musiała siedzieć w poczekali ze zwykłymi pasażerami bo nie było pokoju na ViPów?
        • hanusinamama Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 08:03
          NO też Pani Kulczyk w tym wywiadzie żali się, że młodym się w głowach poprzewracało bo wszystko gotowe na tacy dostają...widać mówiła o córce.
          • triss_merigold6 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 08:09
            Dużo można o jej córce powiedzieć, ale nie że jest młoda.
            • hanusinamama Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 08:58
              Ale jak była młoda to miała wszystko na tacy.
            • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 09:22
              triss_merigold6 napisała:

> Dużo można o jej córce powiedzieć, ale nie że jest młoda.
              45 lat ma.
              To chyba jeszcze młoda? big_grin
            • riki_i Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:47
              Młoda duchem vide taśmy z "Sowy i przyjaciół" (odgłosy uprawiania seksu z przydupasem biznesowym tatusia)
              • annaboleyn Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 12:00
                Afera sowia nie wybuchła przypadkiem, kiedy Kulczykówna była ledwo po trzydziestce?
              • borsuczyca.klusek Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 19:24
                Moment to gdzie oni ten seks uprawiali, że się na taśmę u Sowy załapał?
                • riki_i Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 20:10
                  No jak to gdzie? U Sowy. Tam były zamykane sale VIP, gdzie kelnera wzywało się pilotem.

Odgłosy uprawiania seksu nagrały się nie tylko z nią, masa osób traktowała "Sowę" jako okazję do rozkoszy nie tylko dla podniebienia. Śledztwo wykazało, że zapraszano tam w celach seksualnych trzecioligowe celebrytki, nawet podano stawkę (3000 zł do ręki plus gratis żarcie i chlanie bez limitu).
                  • jednoraz0w0 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 20:16
                    Ależ to brzydki pokój i te shabby chic kafelki w łazience które pasują do rustykalnego domku na wsi a nie tu
                    www.fakt.pl/wydarzenia/polska/zobacz-jak-wyglada-salonik-vip-w-sowa-i-przyjaciele/k7wvzd0.amp
                    • riki_i Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 20:36
                      Oh fuck! Pierwszy raz widzę te zdjęcia! Wygląda to wręcz makabrycznie, ciemna nora bez okien, wystrój jak u mojego wujka Jurka 20 lat temu, no i creme de la creme czyli OBRZYDLIWY KIBEL z obleśnymi kafelkami. Za to na ścianie rycina z gołą dupą. Pomyśleć, że w takiej scenerii biesiadowali najważniejsi ludzie w tym kraju... Szok!

Btw te czarne sofy wyglądają na nierozkładane, do uprawiania seksu średnio się nadają.
                      • evolventa Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 21:16
                        O jeżu, faktycznie, ale brzydko.......
                      • sumire Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 27.09.22, 14:39
                        Ale że ciebie goła dupa na ścianie oburza? No no...
                        I po co rozkładać kanapy do seksu, przecież na leżąco nie trzeba go uprawiać?
                        • riki_i Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 27.09.22, 16:23
                          Jak płacę jakiejś cichodajce celebrytce 3000 zł za numerek , to chciałbym mieć przynajmniej łóżko do dyspozycji.
                    • ladymercury Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 20:36
                      LO matko, ale paskudztwo!
                    • annaboleyn Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 27.09.22, 16:05
                      Ooo, fujka, wygląda jak piwnica incela sad
          • basiastel Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 09:52
            I o synu, przecież ten żyje z odziedziczonego majątku i głównie jogging uprawia.
            • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:04
              basiastel napisała:

> I o synu, przecież ten żyje z odziedziczonego majątku i głównie jogging uprawia

Seba? Nieee, Seba ma duży Data Center w Poznaniu. To jest chyba udany biznes.
              • riki_i Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:48
                Co ty gadasz? Koleś znany z tego, że zatrudnia kumpli z siłowni na eksponowanych stanowiskach oraz widowiskowo przepieprza majątek.
                • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:58
                  riki_i napisał:

> Co ty gadasz? Koleś znany z tego, że zatrudnia kumpli z siłowni na eksponowanyc
                  > h stanowiskach oraz widowiskowo przepieprza majątek.

"Głównym akcjonariuszem Beyond.pl jest Kulczyk Investments SA, globalna grupa inwestycyjna z polskim rodowodem obecna w ponad 30 krajach, na 4 kontynentach."
                  www.beyond.pl/o-nas/
                  pl.wikipedia.org/wiki/Beyond.pl
                  kulczykinvestments.com/sebastian-kulczyk
                  Nie wiem czy ci ludzie to kumple z siłowni smile
                  kulczykinvestments.com/zespol
                  • riki_i Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 20:12
                    Pomęcz jeszcze trochę wujka google, to się dowiesz jaki to pracowity profesjonalista ze świetną ręką do ludzi.
                    • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 20:28
                      napisz Ty, nie mam takich umiejętności szukania
                      • riki_i Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 20:46
                        nie napiszę, bo zleca czyszczenie wyników googla, a do tego takie kwiatki
                        cai24.pl/polska/28674/zastraszyc-dziennikarzy-i-wydawcow/
                        • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 20:56
                          znalazłem jedynie info, ze Seba biega w maratonach i triathlonach - ciekawe czy cały czas towarzyszy mu ochrona?
              • fortalesa Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:58
                hłe, hłe, hłe - raczej wtopa za wtopą.
                Allegro uciekło z Beyonda w podskokach.
                On to taki odwrotny Midas raczej.
                Pamiętam jak w połowie lat 2000, kiedy internet zawitał już pod strzechy otworzył w SBrowarze kawiarenk internetową. Pionier nowoczesnych technologiismile
                • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:59
                  Nasza klasa tam też była.
                  Też pamiętam tę kawiarenkę pod browarem smile
        • latarnia_umarlych Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:04
          heca7 napisała:

> A to aby nie Dominika chwaliła się, że taka jest dzielna iż na jakimś prowincjo
          > nalnym lotnisku musiała siedzieć w poczekali ze zwykłymi pasażerami bo nie było
          > pokoju na ViPów?
          >

Tak! To był ten kultowy wywiad o tym, że nikt nie docenia tego, że Dominika pracuje ciężej, wstaje wcześniej i dźwiga większy ciężar.
      • kk345 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 09:38
        > mama dziewczyny jest bratanicą Jana Kulczyka czyli kuzynką Dominiki Kulczyk

Ojciec Jana Kulczyka był już milionerem, zbił fortunę w Niemczech.
        Zastanawia mnie, dlaczego nie ma nigdzie informacji o tym, że miał więcej dzieci poza Janem i nie rozumiem też, dlaczego hipotetyczna wnuczka niemieckiego milionera miałaby żebrać po rodzinie o kilkadziesiąt tysięcy funtów?
        Co jest bardziej prawdopodobne: że najbliższa rodzina jej się wyrzekła i wydziedziczyła biedaczkę, czy że jednak jest to przypadkowa zbieżność nazwisk?
        • mamawojtuska79 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 09:44
          Nie jest to przypadkowa zbieżność bo udokumentowali pokrewieństwo aktami. Ojciec Małgorzaty Kulczyk (czyli matki chorej dziewczyny) był rodzonym bratem Jana Kulczyka, zmarł młodo, Małgorzata nie wiedziała co było powodem tego że jej ojciec nie utrzymywał kontaktów z bratem.
          • kk345 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:22
            Skoro nawet zmarł ojciec młodo, to i tak rodzina (czyli córka) powinna sporo odziedziczyć po dziadku milionerze, więc tu musi być grubsza historia w tle.
            No ale nie sądzę, zeby pani Jaworowicz pierwszy raz w zyciu zrobiła rzetelny research, szczególnie, jak zobaczyła nazwisko Kulczyk big_grin
            • sophia.87 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:28
              Dokładnie, tym bardziej dziadek powinien jakoś zabezpieczyć wnuczke
              • tymianek21 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:36
                W kilku źródłach piszą że Jan Kulczyk miał siostrę Ilonę ( zmarła w 2020).
                Nie piszą nic o bracie Jana Kulczyka.
          • tymianek21 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 12:44
            Tylko że o tym bracie Jana Kulczyka nikt nie pisze.
            Piszą że Jan Kulczyk miał siostrę Ilonę
        • riki_i Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:50
          kk345 napisała:

> Ojciec Jana Kulczyka był już milionerem, zbił fortunę w Niemczech.

Był rezydentem peerelowskich służb w Berlinie Zachodnim i prowadził firmę pod ich opieką.
          • kk345 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 11:20
            Riczard w swoim żywiole big_grin
            Z Kulczykiem też byliście oczywiście "na ty": on ci mówił "ty, podaj mi wreszcie ten płaszcz" a ty mu odpowiadałeś "w tej chwili, proszę pana".
            • riki_i Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 20:23
              Henryk Kulczyk, był zarejestrowanym tajnym współpracownikiem Służby Bezpieczeństwa, prowadzonym generała Władysława Pożogę. Według dokumentów służb specjalnych PRL, został zarejestrowany przez SB w 1961 r., a w latach 70. przekazany na nieformalny kontakt Departamentu I MSW.
              • kk345 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 21:03
                Ekhem, to przecież ogólnie znany fakt, po co piszesz tu oczywistości?
                • kandyzowana3x Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 21:19
                  Jednak wart czasami przypomniec. To co wypisywano m.in tutaj po smierci Kulczyka swiadczylo, ze nie kazdy zna historie tych pieniedzy
                  • kk345 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 21:25
                    >Jednak wart czasami przypomniec

Mogę cię zapewnić, że riczi bynajmniej nie niesie nam krużganka oświaty, tylko znów wydaje mu się, ze bryluje tu jakimiś "znajomościami".
                    • jednoraz0w0 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 21:35
                      co nie zmienia fakty, że jak Kulczyk przeszedł przez tęczowy most (czy tam udał, że przeszedł), to 3/4 Polski wylewało za nim łzy i żegnano go jak bohatera narodowego, a w mediach były rzewne artykuły o tym, jak dawał napiwki w wysokości średniej miesięcznej pensji.
                      • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 21:54
                        ja dobrze pamietam ze jak był pogrzeb kulczyka to akurat był dzień zaprzysiezenia Dudy na prezydenta i w Poznaniu zamknięto ważne ulice w centrum miasta gdy był pogrzeb w jego ulubionym kościele na wzgórzu sw Wojciecha można powiedzieć ze w centrum.
                        Kulczas tam ponoć regularnie na mszę chodził i na tace 5 dych dawał 😀
                        • kk345 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 27.09.22, 18:01
                          Myślałeś kiedyś o stosowaniu znaków przestankowych?
    • lily_evans011 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 06:12
      Baba oderwana od reala i tyle.
    • heca7 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 07:35
      ...Robimy coś fajnego i nagle jedna osoba wychodzi... No jakbym czytała skargę pięciolatki , że jedna z koleżanek musiała iść do domu a tak pięknie się bawiły lalkami tongue_out
    • sanciasancia Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 08:01
      Mnie się najbardziej podobała rada, żeby zacząć zbierać sztukę już na studiach.
      • sophia.87 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 08:08
        Haha, to wygląda na to, że ja jej juz kilkanaście lat temu posłuchałam. Ale miałam i możliwości o jakich wielu studentów może pomarzyć i babcie z branży ☺
      • potworia116 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 08:13
        Cały strych u rodziców jest pełen moich studenckich nabytków😁
        • sanciasancia Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 09:58
          Studiowałaś na ASP i dostawałaś od znajomych?
          • potworia116 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:09
            Tak, dostawałam, wymienialiśmy się, czasem ktoś dawał na przechowywanie, a proszony o zabranie łaskawie pozwalał sobie zatrzymać.
            • sanciasancia Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 13:50
              Podobno poradniki dla początkujących kolekcjonerów sztuki polecają zaprzyjaźnienie się z początkującymi artystami, żeby dostawać od nich prace w prezencie.
              • potworia116 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 14:13
                Zaraz tam zaprzyjaźniać i prezenty. Odżalowaliby stówkę albo dwie, byłoby na blejtramy, fajne buty i używki jakieś.
              • riki_i Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 18:01
                sanciasancia napisała:

> Podobno poradniki dla początkujących kolekcjonerów sztuki polecają zaprzyjaźnie
                > nie się z początkującymi artystami, żeby dostawać od nich prace w prezencie.

Można też z nimi sypiać .
                • potworia116 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 18:08
                  Młodzież artystyczna to z reguły dość cwana jest, w mig wyniucha z jakiej znajomości może czerpać rzeczywiste profity zawodowe, a kto jest samozwańczym znawcą sztuki i wanna be kolekcjonerem, co to się będzie forsownie "zaprzyjaźniał" w nadziei na fanty.
                • jednoraz0w0 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 19:11
                  Jeszcze lepiej im pozować.
      • mamawojtuska79 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 09:16
        Co tam na studiach, najlepiej to już w podstawówce big_grin Ps. Mój młodszy syn będąc w 2 klasie przywiózł z wycieczki do Torunia sztylet w ozdobnej pochwie. Wykonany super, po naostrzeniu przypuszczam że można by nim chleb kroić. Do dziś się zastanawiam jakim trzeba być debilem sprzedawcą aby coś takiego opchnąć dziewięciolatkowi, ja jak zobaczyłam wtedy co wyciągnął z plecaka to prawie na zawał zeszłam. Dziecię zadowolone bo mu wszyscy zazdrościli i oglądali, pochwalił się jeszcze że się że sprzedawcą targował to znaczy udawał że nie jest zainteresowany, odchodził dwa razy i pan mu sprzedał w końcu za 50 zł.
        • heca7 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 09:26
          Mój z podobnej wycieczki przywiózł kuszę wink Taką dużą, którą spokojnie można kogoś zastrzelić. Ponieważ była drewniana to spaliła się w czasie pożaru poddasza.
    • gaskama Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 09:08
      Zaczęłam czytać.... I po pierwszych wybelkotanych zdaniach wymiękłam. Wyszła za milionera. Urodziła 2 dzieci i w domu siedziała. Kulczuk sam w wielu wywiadach mówił, że jego największym sukcesem byli bogaci rodzice. Pierwszy milion dostal od ojca. Pani pyerdoli aż chadko czytać.
      • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 09:13
        Bogaci rodzice to jedno ale znajomosci i koneksje ojca z pracy w sluzbach PRL to drugi element sukcesu doktora
        • gaskama Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 09:34
          Też. Ale na 100% nie 20 godzinny tydzień pracy pani Kulczyk.
          • maslova Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 13:22
            Dzień! Dzień, nie tydzień wink
          • muireade Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 17:56
            Dwudziestogodzinny tydzień pracy to w jej przypadku brzmi nawet prawdopodobnie, jak wliczyć lunche i inne takie...
      • alpepe Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 11:23
        Tylko ktoś, kto żył w tamtych czasach, kiedy za posiadanie dolarów w domu szło się siedzieć, rozumie, o czym mówił Kulczyk, jak stwierdził, że pierwsze 100000 zielonych dostał od ojca. Inni tego nie rozumieją.
        • bigimax4 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 11:26
          Nie odlatuj , lata 70-80 to firmy polonijne a nie wiezienie za pare dolarow
          • alpepe Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 12:15
            Nie odlatuję. Piszę o książeczkach walutowych i zakazie przechowywania dolarów w domu. Sayonara
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 12:54
              Odlatujesz. Musieliby wsadzić 3/4 kraju. W latach 70 i 80 dolary to był popularny prezent z dowolnej okazji. Sama dostałam ileś banknotów dziesięciodolarowych z okazji komunii. Oraz wszyscy, którzy mieli jakiekolwiek oszczędności, trzymali je w dolarach.
              • alpepe Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 16:07
                Ta, nie wiem, skąd jesteś, moja matka trzęsła portkami, jak miała dwadzieścia dolarów skitrane w szafie z ubraniami. Ubrania specjalnie skłębione na wypadek jakiegoś przeszukania mieszkania. No, ale moja matka nie miała legitymacji partyjnej.
                • wrzosnaukos Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 30.09.22, 16:23
                  Jeśli to było w okresie stalinowskim, to mogły jej grozić poważne konsekwencje. Później, po 1956, posiadanie dewiz (ale nie handel nimi) było w pełni legalne. A jeszcze później, powstały liczne sklepy dewizowe i nikt w nich nie pytał skąd kupujący mają dolary.
      • furiatka_wariatka Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 13:29
        No nie da się tego czytać, można to porównać do wynurzeń Lewandowskiej na temat trudów macierzyństwa
    • milva24 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 09:11
      Czytałam, żenujący. Jak to ktoś tu napisał pani odjechał cały dworzec.
      • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 09:13
        milva24 napisała:

> Czytałam, żenujący. Jak to ktoś tu napisał pani odjechał cały dworzec.
        Gdzie znaleźć?
        • muireade Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 17:58
          Na Wyborczej, link wyżej ⬆️
          • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 19:22
            muireade napisał(a):

> Na Wyborczej, link wyżej ⬆️
            Nie widzę linku wyżej, znalazłem jakis artykuł na Wybiórczej ale nie mam dostępu do całości
    • latarnia_umarlych Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:17
      Cudo.
      Najpierw oburz, że młodzi nie chcą pracować więcej, niż przewiduje ustawa. Potem:

"– No właśnie. Jesteśmy w trakcie robienia czegoś fantastycznego, a ktoś nagle wychodzi do domu. Nie dlatego, że się źle czuje czy że ma dziecko, tylko po prostu – wyczerpał swój czas pracy. Ja tak nie umiem.

- Znajoma milenialka przyznała, że aby coś ważnego dla niej osiągnąć, musiała pracować po szesnaście godzin na dobę…

– Ja pracowałam nawet i dwadzieścia godzin!"

Pracowała 20 godzin na dobę. Do wszystkiego doszła sama. Brzmi, jakby serio w to uwierzyła.
      • sumire Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:43
        Zachwycił mnie ten tekst o "robieniu czegoś fantastycznego".
        Ciekawe, czy ona wie, że dla większości ludzi najbardziej fantastyczne w dniu pracy jest wyjście o siedemnastej, i że chodzą do roboty tylko dlatego, że muszą czym zapłacić za jedzenie i ewentualnie z czego żyć na starość (choć w naszym pokoleniu to niepewne).
        • latarnia_umarlych Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 11:02
          Tak, to jest wręcz rozczulające. Jedna rzecz, że "robimy coś fantastycznego", a druga, że pracownik powinien przedstawić naprawdę dobry powód, dla którego chce wyjść po umówionym czasie pracy do własnego domu.
          Odklepało.
          • sumire Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 11:37
            Jestem bardzo, bardzo ciekawa, jak skwapliwie ta pani płaci za nadgodziny (lub chociaż pozwala je odbierać).
            I jeśli zatrudnia jakiegoś specjalistę od PR, to powinna była poprosić go/ją o przeczytanie tego wywiadu przed autoryzacją, przynajmniej cała Polska by się nie śmiała teraz.
            Taaa. Januszeksowy (czy Grażynkowy w tym przypadku raczej) kult zapierdolu jest cudowny, gdy zapierdalać nie musisz (ba, w ogóle nie musisz pracować, bo twój majątek pracuje na ciebie), tu wyskoczysz na biznesowy trzygodzinny brunch, tam na biznesową kolację w gwiazdkowej restauracji, jeszcze sobie pomiędzy paznokietki zrobisz, a w tym czasie twoi pracownicy zachrzaniają jak mrówki do 22, tankując kawę z automatu. Znam to niestety z autopsji.
            • taniax Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 11:51
              A co cię dziwi wojny też ludzie popierają z gabinetu lub kanapy jak nie muszą walczyć, wysyłajmy innych, kultura zapierdolu oczywiście tak jak nie trzeba zap...ć bo to mają robić inni itd to nic nowego
              • sumire Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 11:52
                Nigdzie nie napisałam, że mnie to dziwi. Napisałam, że to znam.
              • taniax Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 11:55
                W Rosji siedzieli jakiś czas na kanapie i popierali wojnę a jak przyszło co do czego to spier...ą i to samo by było gdyby wrzucić milionerkę w tryb wielogodzinnej pracy dla kogoś.
            • vivi86 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 13:45
              Bo ona żyje z pieniędzy, innym wystarczy pasja i robienie czegoś fantastycznego. Druga Wojciechowska.
            • black_magic_women Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 29.09.22, 00:49
              sumire napisała:

> jeszcze sobie pomiędzy paznoki
              > etki zrobisz, a w tym czasie twoi pracownicy zachrzaniają jak mrówki do 22,

To akurat tyczyło się p.o. nexi Kulczykowej, Przetakiewicz. Były astystent/ka narzekał, że pani wymagała np. wspólnego malowania paznokci o 24 i tym podobnych czynności.
              • bywalec.hoteli Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 30.09.22, 16:30
                black_magic_women napisała:

> To akurat tyczyło się p.o. nexi Kulczykowej, Przetakiewicz. Były astystent/ka n
                > arzekał, że pani wymagała np. wspólnego malowania paznokci o 24 i tym podobnych
                > czynności.

To są wiadomości w stylu Rikiego. A jeśli wachlował ich opalony szambelan w liberii to już całkiem smile
          • jednoraz0w0 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 15:56
            Jeszczejest pytanie, czy dla tej osoby to coś fantastycznego było równie fantastyczne
            • sophia.87 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 16:50
              Pewnie tak osoba by wolała fantastyczna pensję
      • taniax Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:43
        Ale ona w to wierzy i nie ma w tym nic dziwnego to mechanizm psychologiczny stary jak świat, sukcesów zawsze upatrujemy w sobie w swojej ciężkiej pracy, mimo że rzeczywistość jest bardziej złożona, porażki za to tłumaczymy zewnętrznymi okolicznościami najczęściej. A pani Kulczyk do swojej pracy zalicza wszelkie ekskluzywne kolacje, obiady i loty więc ona ciągle pracuje i wierzę że jest o tym przekonana, jeśli w tym kraju pracą nazwał już ktoś swój przejazd pendolino jako pasażer to co się dziwić pani Kulczyk.
        • taniax Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:53
          To jest praca w pocie czoła taka podróż pendolino wprost do instytutu myśli liberalnej i ludzie tak pracują w Polsce wyzywając innych od leni.
    • purchawka2020 Re: Czytałyście wywiad z panią Kulczyk? 26.09.22, 10:17
      Dotrwałam do 1/3 do "muzeum" w Szwajcarii i pielgrzymowania do sztuki.
      Zdarza mi się pielgrzymować do sztuki, ostatnio do Witkacego, ale jako pracownik budżetówki co wychodzi o godzinie mam ograniczony zasięg tego pielgrzymowania. Niech tam się bogaci bawią...