Dodaj do ulubionych

Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym

30.09.22, 12:22
Proszę Was, w necie wszędzie przepisy na piekarnik- czy któraś z Was robi udka kacze w naczyniu żeliwnym metodą obsmażenie- podduszanie? Czy to jest w ogóle możliwe? Chodzi mi głównie o czas smażenia/ duszenia, żeby były chrupiące na skórce i mięciutkie w środku. Zestaw przypraw znam i mam sprawdzony. Dziękuję
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 12:33
      W garnku chrupiącą skórkę trudno uzyskać. Chyba, że na koniec mocno przysmażysz (po duszeniu).
      Duszone udka będą inne niz pieczone. No nie ma bata wink
      Ale będa równie dobre.
      • ajr27 Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 12:39
        Dobra, niech ta skórka nie będzie super chrupka, ale jak przyrządzić, żeby mięso wyszło pyszne?
        • kochamruskieileniwe Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 13:00
          Jako podstawę wyguglaj np przepis na duszone udka kacze J. Kuronia. Dawno temu robilam podobnie i bylo ok. Od lat uznaje moczenie w solance i pieczenie w niskiej temperarurze.
          Przyznam, ze w tej chwili pomyslalam a co by wyszlo z duszonych udek z solanki..
          • kochamruskieileniwe Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 13:00
            Moze zaeksperymentuję.
    • szara.myszka.555 Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 12:42
      Ja robię odwrotnie, coś a la "confit" - najpierw pod przykryciem w 120 stopniach przez 4 godziny (na początku skórą do dołu). Jeśli mam więcej smalcu kaczego, to dokładam.
      Przed podaniem wykładam skórą do góry na blachę i walę na maxa opcją "grill" w piekarniku, by zrumienić skórkę.

      Przepis mam stąd: www.youtube.com/watch?v=JO0u2hU4z6E&ab_channel=BonApp%C3%A9tit
      Zawsze tak robię, pychota.

      Długo się schodzi, ale zawsze robię dużo nóg hurtem na raz.
      • ajr27 Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 13:05
        Podoba mi się ta koncepcja. Coś jak wieprzowina długo pieczona, mięso się aż rozpada
      • barattolina Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 13:22
        Same here.
        Piekę długo, a na koniec podpiekam skórkę na grillu. Zawsze wychodzi doskonale.
    • mia_mia Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 13:04
      Ja często tak robię, wytapiam tłuszcz, potem dodaję sok pomarańczowy (świeży), kawałki owoców (jabłka, czasem nawet gruszki, świeżą żurawinę) czasem sos sojowy, czasem Teriyaki i tak się to dusi. Tylko wychodzi rozpadająca bardziej, a nie chrupiąca, ale bardzo smaczna.
      • ajr27 Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 17:03
        Jak dajesz owoce, to wtedy też sos sojowy, czy masz 2 wersje- na słodko, lub z sosem?
        • mia_mia Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 17:20
          Ja lubię kaczkę z owocami, sosy daję zamiast soli, zwłaszcza sojowy i wtedy i tak wtedy lecą owoce. Dziś będę faszerować całą kaczkę, z promocji w L., mam pomarańcze do soku, jabłka, maliny, kaczka przesiąka owocami na tyle umiarkowanie, że nie przeszkadza nawet synowi, ja sobie te owoce lubię zblendować na sos, a wiele osób w rodzinie lubi jeść takie upieczone w całości, zwłaszcza jabłka. W moim L. ciągle są kaczki przecenione o 50%, chyba łatwiej je kupić niż kurczaka, więc jemy często😂
    • madame_edith Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 14:04
      Ja w garnku rzymskim robiłam i go na koniec odkrywałam, ale fakt, że tu piekarnik potrzebny
      A jakie masz sprawdzone przyprawy?
      • ajr27 Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 17:06
        Robię do kaczki zalewę z musztardy, czosnku, miodu z solą ziołową, czasem na żurawinowym dżemie lub z sokiem pomarańczowym. Do pieczonej dawałam też gałązki rozmarynu i jabłka z cynamonem pod koniec pieczenia.
        • madame_edith Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 23:28
          Dzięki! Zapisuję sobie
    • berdebul Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 15:01
      Obleć po wierzchu palnikiem na koniec, inaczej nawet obsmażona skórka będzie miękka po długim duszeniu.
    • rosie Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 18:31
      Kiedyś robiłam kaczkę z sosem wiśniowym z bloga gotuję bo lubię Kasi Guzik. Kaczka była pyszna, skórka była pyszna. Co prawda w całości ale udka też powinny wyjść.
    • iwles Re: Nogi kaczki w naczyniu żeliwnym 30.09.22, 18:37

      Nigdy nie robilam, ale tytuł ZABÓJCZY.
      Bardzo bardzo mi się podoba 😆
      Naczynie żeliwne to prawie jak kajdanki.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka