Dodaj do ulubionych

Sprawdzony przepis na domowy ramen

05.10.22, 21:58
Kochane, „chodzi za mną” ramen, ale nie potrafię sama go zrobić 😭 Znacie jakiś przepis na taki pyszny, azjatycki ramen?
Obserwuj wątek
    • piataziuta Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 05.10.22, 21:59
      Tak.
      O który ci chodzi?
    • leosia-wspaniala Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 05.10.22, 22:07
      Lepiej się opłaca iść na ramen, niż inwestować miliony w składniki i czekać 2 dni, aż się ugotuje.
      • nicknanowyrok Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 05.10.22, 22:09
        Jasne, ten "na mieście" to gotowany dwa dni big_grin

        Milion monet za miskę podejrzanego rosołu big_grin
        • ajr27 Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 09:52
          Powiedz to Japończykom z warszawskiego Uki Uki, zarobisz mieczem samurajskim.
        • thank_you Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 15:51
          Na początek przestań jeść w podejrzanych budach. W Wawie mamy zajebiste ramenownie.
      • chlodne_dlonie Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 08.10.22, 15:57
        Oo, to to! wink
    • palacinka2020 Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 05.10.22, 22:10
      youtu.be/uPqzY8rZLZM
      Zrobilam, ale skladniki kosztowaly duzo. A gotowanie trwalo caly dzien I to bardzo czuc w kuchni.
    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 06.10.22, 00:26
      To jest jedno z dań, które przygotowuje się bardzo długo i składniki kosztują dużo. Nie chciałoby mi się robić w domu smile
      Mogę podpowiedzieć jak zrobić dobry bulion podstawowy (chintan). Bierzesz elementy z kurczaka (porcje rosołowe, skrzydła i łapki) w proporcji około 1 kg na 1 l wody (serio), gotujesz bez warzyw i bez żadnych przypraw około 12 godzin (8 to moim zdaniem absolutne minimum), zbierasz szumowiny po zagotowaniu, potem na wolnym ogniu, pod przykryciem. Na ostatnią godzinę gotowania można dodać kawałek jabłka, imbiru, czosnek w łupinach, ale w ilościach minimalnych (na 3 l ćwiartka jabłka, plaster imbiru, ząbek czosnku), ale nie jest to konieczne. Jak już będziesz mieć bulion to trzeba zdecydować jaki ma być docelowo, czyli wybrać tare (esencję smakową), może być na bazie sosów sojowych, pasty z orzechów, soli itd. A to nawet nie połowa zabawy, bo jeszcze dodatki, olej smakowy i przede wszystkim RAMEN, czyli makaron, którego nie da się obecnie kupić w sklepie w takiej jakości jak w ramenowniach. Można zrobić samemu, ale to jest droga przez mękę, chyba że masz maszynkę do makaronu.
      Dalej chcesz to robić w domu? 😜
      P.S. nie widziałam w całych internetach prawdziwego, zgodnego ze sztuką przepisu na ramen.
      • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 06.10.22, 00:32
        Aha, nie polecam gotowania tonkotsu (bulion z wieprzowiny) w domu, bo zapach jest naprawdę nieprzyjemny.
        • piataziuta Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 06.10.22, 17:27
          Bez przesady. Warto.
          Piątkowe "postne" ryby dużo bardziej czuć na klatce schodowej.

          (Wieprzowinę się długo piecze, nie gotuje. Ale pewnie to wiesz.)
          • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 06:03
            piataziuta napisała:

            > Bez przesady. Warto.
            > Piątkowe "postne" ryby dużo bardziej czuć na klatce schodowej.
            >
            > (Wieprzowinę się długo piecze, nie gotuje. Ale pewnie to wiesz.)

            Można gotować, można piec smile. Spróbuj zrobić chintan z mojego przepisu, nie pożałujesz.
            • piataziuta Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 10:10
              Ok, jak tylko znajdę gdzieś łapki. smile
              • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 02:38
                piataziuta napisała:

                > Ok, jak tylko znajdę gdzieś łapki. smile

                W Warszawie na Hali Mirowskiej, w całej Polsce w Selgrosie (w Makro też bywają, ale rzadziej). W interiorze bywają w Dino smile
                • piataziuta Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 15:22
                  Hala Mirowska! Dzięki! smile
              • kropkaa Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 15:58
                U mnie w dawnym Piotrze i Pawle, obecnie Spar, są łapki. Z pazurkami. Już się przyzwyczaiłam, ale pierwszy raz aż odskoczyłam 🙃
          • palacinka2020 Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 07:33
            Piecze sie to miesko co wkladasz jako dodatek, ale bullion przeciez gotujesz. 12h w garnku, lub jakies 4 w szybkowarze.
            • piataziuta Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 10:18
              Szczerze, to nie gotowałam bulionu na kościach wieprzowych, tylko na kurczaku.
              Chashu piekłam parę godzin i wywar z jego pieczenia w połączeniu z dashi dał tyle smaku, że moim zdaniem, wyszedł mi ramen porównywalny do tego, który podawają w Cool Cat w Wawie.
              Zadowolona byłam w każdym razie.
      • maly_fiolek Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 09:08
        > około 12 godzin
        Po co? Ramen to zwykły rosół (wywar na mięsie i/lub kościach) ale z ichniejszym makaronem i specyficznymi, regionalnymi dodatkami.
        • daszka_staszka Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 10:31
          Ja zawsze gotuje maks 4h, w życiu nie robiłam ramenu 12 h chyba że liczyć że stał sobie potem w garze i stygl
        • black_halo Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 08.10.22, 09:18
          Bozzszee, co za herezje. Jakie 12 godzin? 2 dni !!!! Stac i pilnowac, w warunkach polskich kiedy niestety trzeba chodzic do pracy to tylko w weekend ale wiadomo, ramen gotowany 4h to nie ramen tylko jakies gowno.
      • magdallenac Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 13:53
        O matko😳😳. Nie da się jakoś wegetariańsko? Bez tych wszystkich kości i łapek?
        • piataziuta Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 14:57
          Da się, ale to duuuużo trudniejsze niż na mięsie - bo musi być naprawdę dobry bulion.

          No chyba, że tantanmen ramen - szybki jest i można zastąpić mięso niemięsem wegańskim, jeśli ktoś nie ma odrzutu (ja mam).

          przepis
          • magdallenac Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 15:20
            Ja bym po prostu użyła pysznych kostek bulionowych i vegety. 👩🏻‍🍳
            • majenkir Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 15:27
              Jesteś mojà teściowa? Ona do wszystkiego dorzucala vegetę uncertain.
              Ale te kostki bulionowe to ja jadałam na sucho jak byłam mała wink
              • magdallenac Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 08.10.22, 16:10
                Uwielbiam wegetę.🤪
                • cojapaczem Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 16:17
                  siostro smile
            • piataziuta Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 15:33
              magdallenac napisała:

              > Ja bym po prostu użyła pysznych kostek bulionowych i vegety. 👩🏻‍🍳

              Tylko wtedy wyjdzie podróba rosołu, zamiast podróby ramenu.
              To już lepiej kup tę gotowiznę, co ichi wrzuciła.
            • kropkaa Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 16:00
              Magda, wygrywasz! 🏆🥇
              • magdallenac Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 18:00
                Ten medal to chyba za odwagę, co?😉
                • kropkaa Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 11.10.22, 23:51
                  Złamałaś tabu kostkowe 😁
          • ichi51e Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 15:23
            Można zrobić miso ramen. choosingchia.com/miso-ramen/
            • piataziuta Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 15:34
              Tak, z pasty miso też jest łatwo, ale ja nie znoszę niczego "miso".
              • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 03:33
                piataziuta napisała:

                > Tak, z pasty miso też jest łatwo, ale ja nie znoszę niczego "miso".

                A żurek lubisz? Miso jest bardzo podobne do naszego zakwasu na żurek, w sumie robi się tak samo, tylko z soji zamiast żyta.
                Ten specyficzny smak da się złagodzić: trzeba pastę miso długo smażyć w niskiej temperaturze, wtedy nabiera naprawdę fajnego smaku.
                Dobra, nic więcej nie piszę, jakbyś chciała trochę tipów i przepisów to zapraszam na priv.
                • piataziuta Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 09:46
                  Żurek bardzo lubię.
                  Miso nie znoszę. Kiedyś jadałam zupy miso i korzystałam z pasty miso, ale w pewnym momencie stanęła mi w gardle i od tamtej pory nie przejdzie.
                  Tak samo było z sojowym mięsem wegańskim next level - najpierw spoko, a potem nagle totalny odrzut.
                  • ichi51e Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 10:13
                    ale w sumie ja to widzę - można by spróbować zrobić żur-ramen.... tylko nie wiem czy kwas by pasował do makaronu trzeba by jakoś zrównoważyć...
        • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 02:44
          magdallenac napisała:

          > O matko😳😳. Nie da się jakoś wegetariańsko? Bez tych wszystkich kości i łapek?

          Da się, oczywiście. Warzywa też mają sporo "umami" (tzw. piąty smak, czyli w dużym skrócie glutaminian sodu), który daje tę moc w ramenie, ale ciężej jest wyciągnąć umami z warzyw. Najwięcej umami mają wodorosty kombu, pomidory, niektóre grzyby, palony czosnek.
          P.S. wegeta ma w ch.uj umami, dlatego jest taka pyszna. I Maggi ❤️
          P.S2. za każdym razem jak gadam z Japończykami pytam, czy w JP rameny wege stały się w końcu popularne. Nie. To wymysł Zachodu 😂
          • thank_you Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 15:57
            Hej, napisz, która to Twoja knajpka, moze byc na prv smile
    • princesswhitewolf Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 06.10.22, 01:43
      Pomijajc przepisy i skladniki to polecam uzycie wolnowara. Sprawdza sie w przygotowaniu ramenu, ramen ( odmieniamy to czy nie?)
      • princesswhitewolf Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 06.10.22, 01:49
        A tak najczesciej to jesli nie mam zamrozonego to uciekam się do ulatwienia w kwestii czesci płynnej 🤣.... Ma to jakies pol.litra ramenu naprawde fachowo zrobionego. Albo jeszcze latwiej jak jestem w miescie to ide do Itsu i kupuje swiezy



    • sliwka_fioletowa Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 06.10.22, 16:59
      Ech, dziękuję serdecznie, myślałam że to prostsza sprawa! 🤣 Chyba się przeproszę z ramenownią, cóż począć 😉
      • bi_scotti Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 08:20
        Przepisow nie polece ani nic z tych rzeczy ale wybitnie spontanicznie & totally z wlasnej, nieprzymuszonej woli polecam Ci jak najserdeczniej wizyte w knajpce prowadzonej przez Wredna Dziewuche ze Wsi. Sama tam bylam, ramen zamowilam, zjadlam, oblizalam sie raz ze smakiem i wciaz bym sie oblizywala na wspomnienie wink Niech bedzie, ze krypto-reklama ale taka grass-root/oddolna/ematczyna - moze Moderacja dopusci wink
        Wiec jesli jestes z Warszawy, zamiast szukac przepisow, gotowac, kombinowac, recipe is simple: ramen u Wrednej Dziewuchy! Honestly, nie pozalujesz! smile Cheers.
        • sliwka_fioletowa Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 08:48
          Dziękuję, chętnie zajrzę będąc w Wawie, ale gdzie szukać? 🙂
          • bi_scotti Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 09:03
            Ja dostalam address na email gazety, bo poprosilam smile Podejrzewam, ze Wredna Dziewucha moze podeslac i Tobie ... cool spot - tam w ogole jest duzo roznych "jedzen" w kilku roznych knajpkach pod jednym adresem - very convenient! Cheers.
            • langsam Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 09:53
              Ja bym też poprosiła jakąś dobrą duszę..
              • kropkaa Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 16:06
                Ja też uprzejmie proszę!
          • piataziuta Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 16:11
            sliwka_fioletowa napisała:

            > Dziękuję, chętnie zajrzę będąc w Wawie, ale gdzie szukać? 🙂

            Ja polecam Cool Cat - naprawdę pyszny ramen.
            (co prowadzi dziewucha, nie mam pojęcia, może właśnie to?)
    • 21mada Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 06.10.22, 17:02
      Bierzesz rosół, wrzucasz do niego jajko na twardo, bok choi i makaron ryżowy i voila masz ramen.
    • mandre_polo Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 06:30
      Nie ma jednego przepisu, robię z tych dwóch stron:

      oneginetatopa.blogspot.com/2016/12/domowy-ramen-atwy-przepis.html?m=1

      www.karointhekitchen.com/tag/ramen/
    • black_halo Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 08:10
      Przy okazji takich dyskusji zawsze zadziwia mnie jak to ludzie uważają, że mają przepis na jedyny właściwy sposób gotowania ramenu. Prawdziwa carbonara to taka a pizza śmaka. A wystarczy wystawić nos z grajdołka i człowiek raz dwa się dowie, że w każdym kraju każdy przepis ma regionalne odmiany a każdy kucharz, domowy czy profesjonalny doprawia wedle wlasmego uznania.

      Zadziwia mnie zatem, że ktoś myśli, że japońska gospodyni stoi dwa dni w kuchni, żeby zrobić ramen. Czy któraś z was stoi 2 dni, żeby zrobić rosół?

      No więc jako fanka ramenu robię tak: podstawowy bulion: por, seler, cebula, marchew, korzeń pietruszki. Ja lubię wegetariański i gotuję o zgrozo na maśle. Druga opcja to białe warzywa, gotowane i zblendowane na gładki krem. Do bulionu można dać trochę miso, czarnego czosnku, chilli, oleju sezamowego, sosu sojowego, kiełki soi i pędy bambusa. Co kto lubi. Mozna ugotować w tym piers z kurczaka i pokroić w plastry a można sobie usmażyć w panko albo zamarynować w teryaki.

      Do zupy lubie dawać nori, kiełki pora, zieloną cebulkę, jajko... No opcji jest mnóstwo.
      • evening.vibes Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 08:19
        black_halo napisała:
        > Prawdziwa carbonara to tak
        > a a pizza śmaka. A wystarczy wystawić nos z grajdołka i człowiek raz dwa się do
        > wie, że w każdym kraju każdy przepis ma regionalne odmiany a każdy kucharz, dom
        > owy czy profesjonalny doprawia wedle wlasmego uznania.
        >
        > Zadziwia mnie zatem, że ktoś myśli, że japońska gospodyni stoi dwa dni w kuchni
        > , żeby zrobić ramen. Czy któraś z was stoi 2 dni, żeby zrobić rosół?


        Aha. Zalejesz makaron sosem pomidorowym ze słoika i masz Carbonarę? Jakaś ty sprytna big_grin
        • black_halo Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 08:33
          Z pomidorowym to raczej amatriciana ale co ja tam wiem.
          • evening.vibes Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 08:47
            black_halo napisała:
            > Z pomidorowym to raczej amatriciana

            Rili? A nie "regionalna" carbonara bo "każda gospodyni robi jak chce"? big_grin
            • hanusinamama Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 08:49
              Ale w sensie ze chciałaś tak zażartować? Bo chyba nie pykło...
            • black_halo Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 09:08
              Ramen to ramen - zupa z makaronem. Co do niej wrzucisz to już Twoja sprawa.


              Serio uważasz, że przeciętna japońska gospodyni miała czas i pieniądze, żeby gotować garnek zupy przez dwa dni?

              Jeszcze wcale nie tak dawno Japonia była stosunkowo biedna i tak naprzyklad: sushi to potrawa biedaków, którzy zajwijali w płaty wodorostów wczorajszy ryż, trochę doprawiony mirinem, dorzucali co tam mieli i maczali w sosie sojowym żeby zabić paskudny smak oraz podgryzali wasabi i marynowanym imbirem żeby sie przypadkiem pasożyty od surowej ryby nie zalęgły. Swoją drogą surowa ryba była jedzona bo ludzi nie było stać na to, żeby ją usmażyć.

              Różne azjatyckie kraje mają zwyczaj krojenia warzyw i mięsa na drobne kawałku bo się szybciej smaży i gotuje.

              I tu wchodzą ematki, całe na biało i twierdzą, ze bulion do ramenu to się dea dni gotuje.
              • evening.vibes Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 09:15
                black_halo napisała:
                > Ramen to ramen - zupa z makaronem. Co do niej wrzucisz to już Twoja sprawa.

                Rosół to też zupa z makaronem - jednak widzę różnicę big_grin

                Amerykanie "ramenem" nazywają zupki instant - tu też widzę różnicę.



                > I tu wchodzą ematki, całe na biało i twierdzą, ze bulion do ramenu to się dea dni gotuje.

                I rosołu z kostki też nie robią france tongue_out
                • black_halo Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 11:07
                  evening.vibes napisała:

                  >
                  > Rosół to też zupa z makaronem - jednak widzę różnicę big_grin
                  >
                  > Amerykanie "ramenem" nazywają zupki instant - tu też widzę różnicę.
                  >

                  Zupę z takim czy innym makaronem to ma prawie każda nacja. Oczywiście, ze w restauracji to się jaka specjalne, wolne gotowane, doprawiane wymyślnymi składnikami i ładnie podane dania, ktore zwykli ludzie jedzą na codzień bez żadnych udziwnien.

                  Ramen noodles to blyskawiczna zupka, też jadana w Azji. Na marginesie - makaron do tych zup kupuje się raczej w sklepie.

                  > > I tu wchodzą ematki, całe na biało i twierdzą, ze bulion do ramenu to się
                  > dea dni gotuje.
                  >
                  > I rosołu z kostki też nie robią france tongue_out

                  Między kostką rosołową a bulionem gotowanym dwa dni to jest jeszcze sporo możliwości. Ja gotuję różne buliony, makaron mam z japońskiego sklepu ale na miłości boska - nie każdy ma za rogiem. Ja na przykład nie lubie ramenu z wieprzowiną i najchętniej jadam z panierowanym kurczakiem a to mi pasuje do kremowego bulionu w warzyw.
                  • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 03:18
                    Black_halo, wszystko co piszesz w tym wątku o ramenie jest bzdurą. Sorry, sama się tu popisałam wiedzą w temacie, potem Bi_Scotti mnie dodatkowo zdemaskowała jako właścicielkę knajpy z ramenem, więc poczuwam się w obowiązku prostować oczywiste przekłamania.
                    Szanuję na maksa kulturę kulinarną każdego kraju. Nie nazwę pizzą przypadkowego placka drożdżowego posypanego goudą. Nie nazwę rosołem wywaru z marchwi i skrzydełka z kurczaka, nie powiem, że ugotowałam zupę cebulową w 15 minut (bo się kurna nie da). Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność, ale do brzegu:
                    1. Istotą ramenu nie jest bulion, ale makaron RAMEN, bardzo specyficzny typ, ciężki do uzyskania w warunkach domowych (mąka pszenna o odpowiednim nawodnieniu i zawartości białka, woda destylowana i jeszcze kansui nadające całości odczyn alkaliczny)
                    2. Japonia istotnie była bardzo biednym krajem i stąd też wzięła się popularność ramenu, czyli dania na bazie makaronu, które często (nie zawsze) zawiera też bulion z resztek mięs. Żeby ten bulion był treściwy trzeba było te łapki kurze, kości świńskie itd. gotować w opór długo, bo jak wiadomo resztki z rozbioru nie mają w sobie zbyt wiele smaku. Ale jak się jest upartym i odpowiednio długo podda te resztki obróbce termicznej to może wyjść coś całkiem ciekawego. Zupełnie jak z bigosem: spróbuj sobie wrzucić składniki bigosu i gotować je przez pół godziny 😄. Nic z tego nie wyjdzie.
                    3. Z biedy powstało danie, które w Japonii jest kultowe, co roku wychodzą przewodniki po knajpach z ramenem, organizowane są konkursy, jest nawet ramenownia, która ma gwiazdkę Michelin. W Polsce nie mamy tak bardzo rozwiniętej kultury kulinarnej, więc nie organizujemy konkursów na najlepsze pierogi czy bigos smile (w sumie szkoda, ale może jeszcze się to rozwinie)
                    4. Nie, nie fleksuję się swoją wiedzą czy coś, po prostu uważam, że to co tu napisalaś jest tak złe i jednocześnie wygłoszone bardzo pewnym tonem, że muszę to sprostować. Gdyby jakiś Japończyk powiedział, że żurek to dowolna zupa z czegokolwiek (np. z pomidorów) z białą kiełbasą i jajkiem to też bym protestowała 😄
                    5. No offense. Wklejony przez ciebie tekst o paście uwielbiam i często sama go używam jako argument w dyskusji jak ktoś się zapędzi za bardzo
                    6. Jeśli zupa, którą robisz ci smakuje to bardzo się cieszę. Pozdro!
                    • black_halo Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 09:23
                      wredna_dziewucha_ze_wsi napisała:

                      > Black_halo, wszystko co piszesz w tym wątku o ramenie jest bzdurą. Sorry, sama
                      > się tu popisałam wiedzą w temacie, potem Bi_Scotti mnie dodatkowo zdemaskowała
                      > jako właścicielkę knajpy z ramenem, więc poczuwam się w obowiązku prostować ocz
                      > ywiste przekłamania.

                      Wiadomo, plebs potrzebuje edukacji kulinarnej, inaczej nie bedzie wiedzial co mu smakuje a co nie. A jeszcze nie daj boze ktos niopatrznie przyzna, ze woli jajecznice na bekonie zamiast tofu z kielkami jarmuzu.

                      > Szanuję na maksa kulturę kulinarną każdego kraju. Nie nazwę pizzą przypadkowego
                      > placka drożdżowego posypanego goudą. Nie nazwę rosołem wywaru z marchwi i skrz
                      > ydełka z kurczaka, nie powiem, że ugotowałam zupę cebulową w 15 minut (bo się k
                      > urna nie da). Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność, ale do brzegu:

                      I co? Za chwile sie dowiemy, ze prawdziwa pizza to tylko we wloskiej knajpce, gdzie wyrabia ja stuletni pizzaiolo, w ktorego rodzinie sekret idealnej pizzy przekazuje sie z pokolenia na pokolenie od czasow przedchrytusowych a po mleko na mozzarelle trzeba isc pieszo o wschodzie slonca na toskanskie wzgorza, gdzie pasa sie szczesliwe bawoly, ktore jedza tylko bazylie i oregano i inne ziola.

                      > 1. Istotą ramenu nie jest bulion, ale makaron RAMEN, bardzo specyficzny typ, ci
                      > ężki do uzyskania w warunkach domowych (mąka pszenna o odpowiednim nawodnieniu
                      > i zawartości białka, woda destylowana i jeszcze kansui nadające całości odczyn
                      > alkaliczny)

                      Dokladnie. Zakup tego makaronu to podstawa ale nie oszukujmy sie - w domowych warunkach kazdy moze zrobic tak jak mu pasuje i zaden Japonczyk na drugiej polkuli od tego nie umrze.

                      > 2. Japonia istotnie była bardzo biednym krajem i stąd też wzięła się popularnoś
                      > ć ramenu, czyli dania na bazie makaronu, które często (nie zawsze) zawiera też
                      > bulion z resztek mięs. Żeby ten bulion był treściwy trzeba było te łapki kurze,
                      > kości świńskie itd. gotować w opór długo, bo jak wiadomo resztki z rozbioru ni
                      > e mają w sobie zbyt wiele smaku. Ale jak się jest upartym i odpowiednio długo p
                      > odda te resztki obróbce termicznej to może wyjść coś całkiem ciekawego. Zupełni
                      > e jak z bigosem: spróbuj sobie wrzucić składniki bigosu i gotować je przez pół
                      > godziny 😄. Nic z tego nie wyjdzie.

                      Oho, dochodzimy do sedna. Japonia i wiele innych krajow byly kiedys bardzo biedne i tak naprzyklad pizza to jest potrwa wloskich biedakow - placek drozowy, sos pomidorowy plus co sie znalazlo w domu jako dodatek, czasem ser a czasem nie. Gouda jako produkt z importu byla raczej na pewno rarytasem ale tez trzeba przyznac, ze Wlosi maja wlasne sery znacznie lepsze niz gouda. Bigos zas gotuje sie dlugi i odgrzewa kilka razy z prostej koniecznosci. Wracamy do czasow kiedy bigos gotowalo sie z biedy i wrzucalo sie kapuste swieza, kiszona, kawlki kielbaskie niepierwszej swiezosci. I sie tak gotowalo az nabralo jakiegos aromatu. Hint - bigos jest z kapusty, ktora zawsze byla tania i dostepna w formie swiezej albo kiszonej caly rok. Potrawa polskiej biedoty jednym slowem. Potem bigos nagotowany w jednym garnku ponownie sie odgrzewalo w tym samym garnku albowiem czasy byly takie, ze zamrazerek i lodowek nie bylo (dawno temu), potem byly male (nie tak dawno temu) i dawalo to oszczednosc wody do zmywania, energii do podgrzewania i nie trzeba bylo zwalniac garnka. Oto wielka tajmnica bigosu.

                      Na marginesie - tajemnica salatki jarzynowej - warzywa pozostale z gotowania rosolu - no trzeba bylo jakos zuzyc bo szkoda wyzuci wiec sie kroilo, dodawalo pare rzeczy powszechnie dostepnych w domach jak ogorki kiszone, jablko, por, jajko, majonez, jesli na wypasie to tez groszek konserwowy. I ooo prosze mamy salatke jarzynowa.

                      Tajemnica pierogow - z gotowania wywaru na bulion zostawalo czasami troche miesa na kosciach wiec sie te miesko dokladnie oddzielalo od kosci (kosc dla pieska), mielilo, dodawalo cebuli i czasem kaszy gryczanej jakby za malo bylo i zagniatalo sie najprostrze ciasto na pierogi z maki, wody i soli. Ooo patrz, zupelnie jak gyoza.

                      > 3. Z biedy powstało danie, które w Japonii jest kultowe, co roku wychodzą przew
                      > odniki po knajpach z ramenem, organizowane są konkursy, jest nawet ramenownia,
                      > która ma gwiazdkę Michelin. W Polsce nie mamy tak bardzo rozwiniętej kultury ku
                      > linarnej, więc nie organizujemy konkursów na najlepsze pierogi czy bigos smile (w
                      > sumie szkoda, ale może jeszcze się to rozwinie)

                      O zesz k*wa ! Nie mamy rozwinietej kultury kulinarnej? Nie mamy az tak bardzo rozwinietej kultury jedzenia w knajpach ale to dlatego, ze w czasach kiedy przecietny Japonczyk spedzal 80 godzin tygodniowo w pracy to u nas istnialo cos takiego jak komunizm i praca od 7 do 15.30, po ktorej szlo sie do domu, odbieralo dzieci z placowek i gotowalo sie im obiad. Rozumiesz chyba, ze w Japonii niewykonalne jesli wychodzisz z domu o 6 i wracasz o 22 albo spisz pod biurkiem a w robocie siedzisz w pampersie bo szef cie wywali jak zobaczy, ze zrobilas sobie przerwe na siku.

                      > 4. Nie, nie fleksuję się swoją wiedzą czy coś, po prostu uważam, że to co tu na
                      > pisalaś jest tak złe i jednocześnie wygłoszone bardzo pewnym tonem, że muszę to
                      > sprostować. Gdyby jakiś Japończyk powiedział, że żurek to dowolna zupa z czego
                      > kolwiek (np. z pomidorów) z białą kiełbasą i jajkiem to też bym protestowała 😄

                      Sadze, ze zadnego Japoczyka nie obchodzi z czego ramen a robie minimum raz w tygodniu wedle wlasnego uznanania a nawet wiecej, 2-3 razy w miesiacu ide gdzies zjesc bo lubie. A poniewaz sprobowalam juz wielu w wielu miejscach to uwazam, ze nie ma zadnego scislego przepsiu ani na bulion ani na dodatki.

                      > 5. No offense. Wklejony przez ciebie tekst o paście uwielbiam i często sama go
                      > używam jako argument w dyskusji jak ktoś się zapędzi za bardzo
                      > 6. Jeśli zupa, którą robisz ci smakuje to bardzo się cieszę. Pozdro!

                      Oczywiscie, inaczej bym nie jadla.
                      • evening.vibes Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 10:30
                        black_halo napisała:
                        > Wiadomo, plebs potrzebuje edukacji kulinarnej, inaczej nie bedzie wiedzial co m
                        > u smakuje a co nie.

                        Ależ plebso-suwerenie smakować może ci wszystko i cokolwiek ale nie o tym pisała przedmówczyni.

                        To, że plebso-suweren nie zrozumiał o czym mowa nie dziwi.

                        • black_halo Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 13:33
                          evening.vibes napisała:

                          > black_halo napisała:
                          > > Wiadomo, plebs potrzebuje edukacji kulinarnej, inaczej nie bedzie wiedzia
                          > l co m
                          > > u smakuje a co nie.
                          >
                          > Ależ plebso-suwerenie smakować może ci wszystko i cokolwiek ale nie o tym pisał
                          > a przedmówczyni.
                          >
                          > To, że plebso-suweren nie zrozumiał o czym mowa nie dziwi.
                          >

                          Jak najbardziej zrozumialam o czym mowa w tym watku. Otoz okazuje sie, ze prawdziwy ramen to jest wywar gotowany wiele godzin na najtanszych kosciach (lapki kurze) a caly myk polega na tym, jak wmowic plebsowi, ze ma placic ponad 4 dychy za miske zupy na najtanszych kosciach i zeby nawet nie probowal tej sztuki w domu bo jeszcze sie okaze, ze zrobione w domu bedzie zdrowsze i smaczniejsze. Wiec niech plebs zaiwania do knajp i placi za wywar z kurzych nog po czterdziesci zlotych za miske i niech sie podnieca, ze je prawdziwy ramen bo tak mu napisali w internetach.
                          • evening.vibes Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 14:58
                            black_halo napisała:
                            > a caly myk polega na tym, jak wmowic plebsowi

                            Suweren w formie big_grin Nikt wam nie wmówi, że białe jest białe a czarne jest czarne!

                            Black wrzuci nori do 'rosołu' gotowanego 30 min i ma ramenik. Wystarczy tongue_out


                            • black_halo Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 15:45
                              evening.vibes napisała:

                              > black_halo napisała:
                              > > a caly myk polega na tym, jak wmowic plebsowi
                              >
                              > Suweren w formie big_grin Nikt wam nie wmówi, że białe jest białe a czarne jest czarn
                              > e!
                              >
                              > Black wrzuci nori do 'rosołu' gotowanego 30 min i ma ramenik. Wystarczy tongue_out
                              >
                              >


                              Nie nadymaj sie tak araceli bo ci zylka w dupie peknie.

                              Masz knajpe z ramenem, pizza czy bigosiarnie, zeby tutaj tak krzyczec, ze w domu nie mozna nawet garnka dotknac bo to nie ma sensu?
                              • evening.vibes Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 18:06
                                black_halo napisała:
                                > Masz knajpe z ramenem, pizza czy bigosiarnie, zeby tutaj tak krzyczec, ze w dom
                                > u nie mozna nawet garnka dotknac bo to nie ma sensu?

                                Ale kto pisze, że w domu NIE MOŻNA? Suweren nie potrafi czytać AŻ TAK?

                                Można ale to sporo czasu, bo to nie włoszczyzna na masełku. Dalej za trudne?
                          • piataziuta Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 16:28
                            black_halo napisała:

                            > Jak najbardziej zrozumialam o czym mowa w tym watku. Otoz okazuje sie, ze prawd
                            > ziwy ramen to jest wywar gotowany wiele godzin na najtanszych kosciach (lapki k
                            > urze) a caly myk polega na tym, jak wmowic plebsowi, ze ma placic ponad 4 dychy
                            > za miske zupy na najtanszych kosciach i zeby nawet nie probowal tej sztuki w d
                            > omu bo jeszcze sie okaze, ze zrobione w domu bedzie zdrowsze i smaczniejsze. Wi
                            > ec niech plebs zaiwania do knajp i placi za wywar z kurzych nog po czterdziesci
                            > zlotych za miske i niech sie podnieca, ze je prawdziwy ramen bo tak mu napisal
                            > i w internetach.
                            >

                            Borze, jaka ty jesteś zawzięta i prymitywna.

                            Łapki = kolagen = jedna z bardziej pożądanych cech ramenu = lepkość, umamiczność, żelatynowa, oblepiająca język tłustość, nie do podrobienia.

                            Robiłam rameny w domu - w ramach kulinarnego wyzwania (nudziło mi się w domu podczas lockdownów) - celem było uzyskanie smaku ZBLIŻONEGO do tego, co w dobrej ramenowni.
                            Da się (trochę), ale serio, to kupa roboty.
                            Przepisy które próbujesz tu nam wcisnąć, TO NIE TO. To nawet w 1/4 nie to.

                            O gustach się niby nie dyskutuje, ale pliz, nie wciskaj ludziom, którzy mieli sposobność próbować naprawdę dobrych rzeczy, przepisów dla guuuwnojadów, bo to strata czasu.
                            Najpierw może spróbuj o czym mowa, zamiast tyle pjerdolić.


                            P.S. Dużo warszawskich knajp/suszarni proponuje "ramen", który jest zupą z proszku, ale hinty, gdzie szukać lepszych, już masz.
                            • ichi51e Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 17:47
                              a skad wiemy jak smakuje "prawdziwy ramen"? co jest benchmarkiem?
                              • piataziuta Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 19:10
                                ichi51e napisała:

                                > a skad wiemy jak smakuje "prawdziwy ramen"? co jest benchmarkiem?
                                >

                                🤦

                                A skąd wiemy co jest sztuką, a co totalną chałturą?

                                1)Można spróbować zgłębić historię, tradycje i szukać, oglądać, próbować (nie mówię o studiowaniu - wystarczy zgłębić po łebkach - w dziedzinie internetu jest to banalne).

                                2)Można też przyjąć, że skoro na fixie jest napisane "ramen", to jest to ramen.


                          • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 13.10.22, 01:26
                            Dżizas black_halo, skąd w tobie tyle agresji? Jeśli uważasz, że w knajpach ramenowych "wciskają ci miskę zupy z najtańszych kości za 4 dychy" to mam 2 propozycje:
                            1. Otwórz knajpę z ramenem i w pół roku czy tam rok zarób górę forsy. Jak już ci się uda to daj cynka jak to zrobić, mi się nie udało, na pewno robię coś źle 😂
                            2. Przestań chodzić do ramenowni i przepłacać 😂
                      • cosmetic.wipes Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 14:00
                        Sadze, ze zadnego Japoczyka nie obchodzi z czego ramen

                        Japończyków to na pewno nie interesuje, niemniej jednak nie robisz ramenu, tylko jakąs zupę wg swoich upodobań.
                        Jeśli zawine w ciasto śliwkę i utocze z tego kulkę, to zrobię pierogi?
                        A panierowany kotlet z piersi kurczaka to autorski schabowy?
                        • ichi51e Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 14:27
                          ach pamietam wątek o zupie pomidorowej której oczywiście nie da się zrobić w 30 minut. Ti co wychodzi to nie jest pomidorowa tylko jakiś syf.
                      • mysiulek08 Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 17:55
                        co do ramenu to sie nie wypowiem, ale z reszta z grubsza sie zgadzam wink wyniesienie np pizzy czyli podplomyka z maki z drozdzy do niemal swietosci kulinarnej nie przestaje mnie zadziwiac

                        podobnie z makaronikami tongue_out wlosi robili te biedaciastka a jak francja zaczela dodawac barwniki to sie zaczal szał

                        jednoczesnie obroncy swietej pizzy z pszenicy zzetej zlotym sierpiem w pelni ksiezyca, beztrosko robia stroganowa jak zwykly gulasz, walac cebule, pieczarki, ogorki kiszone


                        ps, a co do ramenu, to ogladnij Tampopo tongue_out
                        • mandre_polo Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 18:48
                          O toto. Ramen to święty gral. Wychodzi że tylko do zjedzenia w jakimś odpowiedniku Chinatown, podziękuję bo nie lubię dzielnic z czekającymi na zarżnięcie żywymi zwierzętami i brudem
                    • evening.vibes Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 10:34
                      wredna_dziewucha_ze_wsi napisała:
                      > Gdyby jakiś Japończyk powiedział, że żurek to dowolna zupa z czego
                      > kolwiek (np. z pomidorów) z białą kiełbasą i jajkiem to też bym protestowała 😄
                      > 5. No offense. Wklejony przez ciebie tekst o paście uwielbiam i często sama go

                      100/100.
                    • ichi51e Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 09.10.22, 10:48
                      nie jestem fanka ramenu - dla mnie jak cała kuchnia japonska ma głównie smak sosu sojowego - ale jako ciekawostkę mogę dodać ze w Japonii wywar się często zostawia i tylko zjada zawartość - sama zupa nie jest uważana za specjalnie zdrowa - dużo soli.
        • princesswhitewolf Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 08:45
          > Zadziwia mnie zatem, że ktoś myśli, że japońska gospodyni stoi dwa dni w kuchni
          > , żeby zrobić ramen. Czy któraś z was stoi 2 dni, żeby zrobić rosół?

          Ale po co stac? To sie samo gotuje

          A prawdziwy rosol tez sie gotuje wolno. Nie dwa dni ale bardzo wolno.

          Ja gotuje wegetarianski ale z shitake
        • hanusinamama Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 08:48
          Czyś ty kiedy na oczy carbonare widziała? Gdzie tam są pomidory?
          • evening.vibes Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 08:53
            hanusinamama napisała:
            > Czyś ty kiedy na oczy carbonare widziała? Gdzie tam są pomidory?

            Skoro ramen dla przedmówczyni to bulion z włoszczyzny na maśle to czemu nie? big_grin
            • hanusinamama Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 13:42
              BO...ramenów jest milion. Są rameny bezmięsne, są rameny rybne. Ale w carbonarze nigdy nie ma pomidorów. Walnełaś głupote a teraz odkręcasz kota ogonem.
              • evening.vibes Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 13:52
                hanusinamama napisała:
                > BO...ramenów jest milion. Są rameny bezmięsne, są rameny rybne.

                Racz przeczytać co napisałam zanim zaczniesz pyerdolić.
                • black_halo Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 08.10.22, 09:14
                  jaka agresja w zwyklym watku kulinarnym ;DPrzypomnial mi sie ten tekst, ktory krazyl jakis czas temu po internetach:


                  Dziki_Odyniec 3 mies. temu+7
                  @perasperaadopelastra: Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż jebani obrońcy oryginalnej carbonary. Te zjeby zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. Kurwa boczek, źle. Ma być jebana pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki jednego zjeba nie zastąpi jeszcze większy zjeb: "COOO?? PANCETTA? TY KURWO BEZ SZKOŁY GASTRONOMICZNEJ, MA BYĆ GUANCIALE TYLKO TO JEST JEDYNA ORYGINALNA BLABLASRATATATA mnie źle dotykał jak byłem mały i dlatego teraz wkurwiam innych na grupach z jedzeniem" O śmietanie nawet kurwa nie waż się wspominać, zapomnij, że istnieje bo Cię kurwa zjedzą. Żółtko za bardzo ścięte? pewnie przekroczyłeś temperaturę makaronu o 0,7 stopnia, wypierdol to do kosza. CHYBA KURWA TEGO NIE ZJESZ? POJEBAŁO CIĘ? TAKIE ŚCIĘTE ŻÓŁTKO? Dobra ch*j, myślisz posypiesz parmezanem, no ale DO CH*JA PANA NA WSZYSTKIE ŚWIĘTOŚCI PARMEZAN?!! TYLKO PECORINO INACZEJ CIĘ ZNAJDĘ I ROZJEBIĘ CI TE PATELNIE Z PODRÓBĄ CARBONARY NA ŁBIE. A jeszcze lepiej jak się znajdzie dwóch takich pede*stów naraz, i jeden mówi, że się daje same żółtka, a drugi, że całe jajka. O ku*a o boże, wtedy dopiero się zaczyna jazda. Jeden się zesra, drugi się obsra.
          • princesswhitewolf Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 21:14
            A moga byc:

      • ichi51e Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 10:03
        Zasadniczo ranem czy sushi to nie są potrawy które robisz w domu. w Japonii jedzenie na wynos czy w barze jest bardzo dostępne i tanie. jak masz ochotę na ranem to idziesz na ramen 1000y na wypasie (30zeta plus minus). Jak robisz w domu robisz z bazy - nikt tego nie gotuje dwa dni.
        • piataziuta Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 10:23
          Ja gotuję dwa dni.

          Można se oczywiście kupić zupę w proszku, zalać wodą, wrzucić makaron i nazwać to "ramenem" albo i "carbonarą" - nikomu przecież nie zabronię. Ale straszną ignorancją jest twierdzenie, że to jedno i to samo i że "żadna japońska gospodyni nie stoi dwa dni".
          Śmiech na sali.
        • mandre_polo Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 10:35
          Można robić dwa dni, dzień i kilka godzin. Nie ma sztywnego przepisu. Analogicznie jak jeden robi bigos czy rosół. My bigos dusimy kilka dni
          • piataziuta Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 10:42
            Dobra analogia.
            Niektórzy bigosem nazywają kapustę z koncentratem i kiełbasą. big_grin
          • ichi51e Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 15:25
            No można tylko mówimy tu o specyfice japońskiej gdzie w każdej chwili może zdarzyć się trzęsienie ziemi i ostatnie co ci wtedy potrzebne w domu to gar bulionu na małym gazie.
            • mandre_polo Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 15:52
              Japońska kuchnia jest za słodka, nie lubię a ramen zrobiony na modłę innych krajów wypada zadawalajaco
    • ichi51e Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 09:29
      www.kurashiru.com/recipes/22d38759-8947-415f-adb2-9797ac09fa16

      w azjata kim mozna kupic baze
    • daszka_staszka Re: Sprawdzony przepis na domowy ramen 07.10.22, 10:11
      Na stronie Lidla jest przepis na ramen z kaczki zdjąć się że darii ladochy. Najlepszy ramen jaki jadlam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka