Dodaj do ulubionych

Oklapnięte włosy nawet po myciu?

20.10.22, 20:54
Włos dość delikatny, ale jest ich dużo. Naturalna szatynka, włosy czasem były farbowane, teraz resztki refleksów. Długość mniej więcej do ramion. Ostatnio jakim szamponem bym nie umyła- przyklapnięte i zwisające. Nawilżający Loreala- przyklapnięte, Garnier z olejkiem rycynowym przyklapnięte. Dziś umyłam, zakręciłam na wałki, spsikałam lotonem a potem żelem- przyklapnięte, nie chcą się układać. Kiedyś miałam coś takiego- fryzjer powiedział, że włos jest " za zdrowy" i obciął krótko oraz nałożył refleksy. Nie chcę obcinać na krótko. Może jakieś szampony, może wcierki?
Obserwuj wątek
    • lumeria Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 21:02
      Jak zakręcasz na wałki? Tak by włos był uniesiony, czy w dół? Po co je psikasz - czym właściwie - po zakręceniu na walki? Czy po ściągnięciu wałków?

Próbowałaś suszyć włosy z głową w dol? Jeśli chcesz jakiś utrwalacz, to tylko blisko głowy, nie po długości. Acha, trzeba pozwolić, by minutkę wystygły, i wtedy się wyprostować.
      • merynoskablekitna Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 21:18
        lumeria napisała:

> Jak zakręcasz na wałki? Tak by włos był uniesiony, czy w dół? Po co je psikas
        > z - czym właściwie - po zakręceniu na walki? Czy po ściągnięciu wałków?
        >
        > Próbowałaś suszyć włosy z głową w dol? Jeśli chcesz jakiś utrwalacz, to tylko
        > blisko głowy, nie po długości. Acha, trzeba pozwolić, by minutkę wystygły, i w
        > tedy się wyprostować.
        • merynoskablekitna Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 21:19
          merynoskablekitna napisała:

> lumeria napisała:
          >
          > > Jak zakręcasz na wałki? Tak by włos był uniesiony, czy w dół? Po co je
          > psikas
          > > z - czym właściwie - po zakręceniu na walki? Czy po ściągnięciu wałków?
          > >
          > > Próbowałaś suszyć włosy z głową w dol? Jeśli chcesz jakiś utrwalacz, to
          > tylko
          > > blisko głowy, nie po długości. Acha, trzeba pozwolić, by minutkę wystygł
          > y, i w
          > > tedy się wyprostować.

Nie wiem co się dzieje, ale tekst zniknął...
          • merynoskablekitna Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 21:21
            Nakręcam na wałki do dolu, potem psikam lotonem i żelem. Jak suszyłam głową w dół- niestety były strąki i piórka.
    • alpepe Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 21:06
      Może nie za zdrowy, a przepielęgnowany i rady, byś umyła włosy rypaczem nie są tu złe?
      • merynoskablekitna Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 21:24
        alpepe napisała:

> Może nie za zdrowy, a przepielęgnowany i rady, byś umyła włosy rypaczem nie są
        > tu złe?

www.hebe.pl/herbal-essences-szampon-do-wlosow-400-ml-000000000000421479.html
        Czy ten szampon ma skład " rypacza" ? W ogóle chyba coś się dzieje, bo niektore moje wpisy w tym wątku się nie zapisują, a rad o rypaczach nie widzę.
    • triismegistos Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 21:07
      Pierwsza myśl to odstawić emolenty i wprowadzić więcej protein.
      • szarmszejk123 Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 21:09
        Tak, popieram.
      • merynoskablekitna Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 21:15
        triismegistos napisała:

> Pierwsza myśl to odstawić emolenty i wprowadzić więcej protein.

Tzn co kupić?
        >
        • szarmszejk123 Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 21:31
          Rypacz ( np. ktoryś hair food Garniera, albo puerniczkową) i odżywkę/maskę proteinową bez silikonów ( znajdziesz w ofercie only bio, anwen I całą masę innych, w pl macie tego dużo:p)
          • merynoskablekitna Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 21:50
            Pierniczkową miałam, faktycznie fajna, a czy ten szampon ma skład rypacza?

www.hebe.pl/herbal-essences-szampon-do-wlosow-400-ml-000000000000421479.html
            • triismegistos Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 22:05
              Tak. Ja bardzo lubię rypacze z barwy.
        • kurt.wallander Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 21:49
          Ja spróbowałabym szampon oczyszczający np.

https://a.allegroimg.com/original/11e5fb/59faaf4640309b14e4248f3aa975/Hair-of-the-day-by-OnlyBio-Oczyszczajacy-szampon

albo

https://drogeriapigment.pl/30682/hairy-tale-dragon-wash-szampon-oczyszczajacy-250-ml.jpg
          • kurt.wallander Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 21:55
            Szukaj tez produktów oznaczonych jako przeznaczone do włosów niskoporowatych, czy proteinowe lub humektantowe. Powinny ci służyć równiez produkty zawierające olej kokosowy.

Z opisu masz włosy niskoporowate, gładkie, zdrowe, błyszczące, ale przez to właśnie skłonne do tzw. strączkowania. Opcją jest zwiększenie porowatości przez właśnie jakieś farby, refleksy, ale może warto najpierw spróbowac kosmetyków przeznaczonych do tego typu włosów.
    • daszka_staszka Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 21:59
      Trzeba je umiejętnie obciąć. Po pierwsze są za długie dlatego są oklapnięte. Cienkie gęste włosy trudno się strzyże tak by były lekkie ale się nie puszyły, niewielu fryzjerów tak potrafi. Po drugie te szampony są do kitu bo oblepiają włos
    • joyce_byers Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 22:26
      Wszelkie te szampony nawilżające robią przyklapy od nasady. Normalny szampon bez żadnych olejków itp do mycia skalpu głowy, a na włosy od mniej więcej 1/4 od nasady dopiero odżywki (spróbuj więcej proteinowych niż emolientowych). Jak długo używałaś tych olejkowych szamponów to zrób peeling skalpu. Radical ma fajny enzymatyczny, który nawet dla mega wrażliwców się nadaje. Bo od tych wszelkich nawilżających czyli zapychających skórę głowy i robiących przyklapy szamponów mogła się warstewka zrobić i to też przyklapusy robi.
      • merynoskablekitna Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 20.10.22, 23:33
        Bardzo Wam dziękuję za tyle fajnych porad, już wiem co mam zrobić.
        • huexido Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 21.10.22, 14:35
          A jak myjesz głowę? Robisz regularnie peeling?
          • merynoskablekitna Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 21.10.22, 17:05
            huexido napisał:

> A jak myjesz głowę? Robisz regularnie peeling?

Myję 2x potem nakładam odżywkę, rozprowadzam ją od połowy włosów po konce, a potem obficie spłukuję. Peelingów nie używam, kiedyś chciałam kupić maskę z glinką- to mi fryzjer odradził, że sobie wysuszę skalp i że skóra głowy za wrażliwa. Bo ja mam taką skórę, że paznokciem przejadę i już jest krew.
            • philippa_p Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 26.10.22, 15:22
              No to masz nadwrazliwa skore glowy, do tego cienka, fryzjer ma racje. W innym watku pytalas o nadczynnosc tarczycy - to czesto daje takie objawy. Uwazaj na rypacze, obserwuj czy ci wlosy nie beda po nich wypadaly. Peeling enzymatyczny radicala, ale dla skory wrazliwej (sa dwa). Bo wlosy oklapuja najczesciej, jesli sie zbiera sebum za bardzo. I skore glowy nawilzac, chocby zelem aloesowym, kwasem hialuronowym.
    • headonshouldersbaby Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 26.10.22, 15:03
      Suchy szampon Batiste. Po umyciu.
      Podnosi i nadaje objętości.
    • klaramara33 Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 26.10.22, 15:08
      Zostaw te loraely i garniere bo silikony stylko ię nawartsiają od tych szamponów. Oczyść jakimś ziołowym z sls bez silikonów np. Joanna Rzepa ,a następnie myj bezsilkownowym. Polecam ci mój ulubiony szampon Hebe Volumizing. Naprawdę działa. Peeling skóry głowy też isę przyda. Szczotkowanie skóry głowy.
      • philippa_p Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 26.10.22, 15:45
        Szczotkowanie skory to nie przy takiej nadwrazliwosci, jaka ona ma. Kuku sobie zrobi
        • klaramara33 Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 26.10.22, 15:50
          Aha
    • konsta-is-me Re: Oklapnięte włosy nawet po myciu? 26.10.22, 15:10
      Może masz "zbyt" nisko porowate i cienkie - wtedy są super gładkie, ale właśnie oklapnięte.
      Szampon do tłustych włosów,albo rypacz?
      Żadnych "nawilżająco - pielęgnujących", z olejkami albo silikonami.
      Proteiny?
      Suchy szampon może też podnieść trochę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka