Dodaj do ulubionych

Ciasta nie rosną - co jest nie tak?

27.10.22, 08:53
Dziewczyny, ciasta mi od jakiegoś czasu nie rosną.
Ale naleśniki czy pierogi wychodzą.
Pieczenie i zapiekanki są OK.
Ciasta są smaczne, nie są zakalcami, ale nie są urośnięte.

Wszystko robię, jak zawsze, według przepisu, a jednak ciasta są niskie.
Mąkę już nawet zmieniłam na inną, ale to nic nie dało.

Co robić, drogie Bravo?
Obserwuj wątek
    • mimfa Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 08:58
      Zmniejsz blaszki. 😉
      • szarmszejk123 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 09:06
        Pierwsze o czym pomyślałam:p bo skoro nie są zakalcami, to znaczy, że jednak rosną:p
        • irma223 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 09:18
          Coś tam rosną, ale np. do 2 cm, zamiast do 4 czy 5 cm.
      • irma223 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 09:10
        Blaszki stosuję te, co zawsze.
        • daniela34 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 09:21
          Piekarnik mógł zwariować np.ze starości.
          • irma223 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 09:26
            Ale zapiekanki się pieką w tym samym czasie, co zawsze. Pieczenie też.
            • daniela34 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 09:27
              A pieczesz je w tym samym trybie co ciasta?
              • irma223 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 09:30
                Tak.
    • kochamruskieileniwe Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 09:20
      1 ciasta na proszku, czy na drożdzach?
      2 Wkładasz do nagrzanego piekarnika?

      Podstawowe pytania wink
      w zalezności od odpowiedzi ewentualnie mogę rozwinąć
      • irma223 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 09:25
        Na drożdżach najczęściej. Ale to samo dotyczy też i ciast biszkoptowych.
        • aqua48 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 09:31
          Zmień drożdże.
        • kochamruskieileniwe Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 09:34
          Drożdze.

          Mialam taką serie,że też nie chciały rosnąc. Zmieniłam producenta i wszystko wróciło do normy.
          Ale. Robisz zaczyn? Po tym sprawdzasz, czy drożdze nie sa felerne.
          Po drugie - może im za zimno i nie chca ruszyć? Albo robiąc zaczyn zbyt gorące mleko/wodę używasz?
          Zostawiasz ciasto do wyrośnięcia w za zimnym pomieszczeniu?
          Czasami dodaj troszkę octu - drożdze lubia kwaśne środowisko i lepiej rosną (octu nie czuc potem!)

          Biszkopt - a nie przebijasz białek? Albo za słabo może ubijasz?
          (czasami rutyna powoduje błędy i to co kiedyś wychodziło, teraz - niekoniecznie)


          • irma223 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 10:35
            Nie znałam wersji z octem. Drożdże też zmieniałam.
            Ciepłotę mleka sprawdzam ręką.
            W domu jest "normalnie". Ciasta nie rosły nawet w lato.
            Biszkopt: białko ubijam na sztywno. Zawsze tak robiłam. Jak można "przebić białko"?
            • kochamruskieileniwe Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 11:23
              można. podchodza wodą i rozwarstwiają się. generalnie piana staje sie mniej elastyczna.
              • irma223 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 12:01
                A, że może podejść wodą, to wiem, oczywiście. Zanim wymieszam z resztą ciasta/masy, najpierw poprawiam ubicie znów do sztywnej piany.
                • lumeria Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 21:46
                  Nie poprawiaj, bo to niepotrzebne jeśli masz dobrze ubitą.
                • bene_gesserit Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 23:15
                  Do bitego białka w połowie dodaj trochę cukru pudru. Cukier utrwali pianę, nie będziesz jej musiała dobijać, bo to może spowodować przebicie.

                  Poza tym słusznie piszą forumki - piec ci mógł zwariować. Ruszyć ciężkie ciasta można najpierw włączając grzanie dolne, a dopiero potem, jak ciasto zacznie rosnąc i urośnie, grzanie górne. Oczywiście przed włożeniem ciasta piec musi być nagrzany góra-dół.
          • misterni Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 10:51
            Z tą temperaturą, to nie do końca. U mnie ciasto drożdżowe rośnie w lodówce przez noc. Rano wyciągam, nagrzewam piekarnik i wrzucam do pieczenia.
            • bene_gesserit Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 23:15
              I bardzo słusznie, powolna fermentacja w zimnie to najlepsze drożdzowe.
        • misiamama Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 09:37
          zimno w domu? ciasto drożdżowe lubi ciepełko.
        • tilijka123 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 10:53
          irma223 napisała:

          > Na drożdżach najczęściej. Ale to samo dotyczy też i ciast biszkoptowych.
          No ale drożdżowe to powinno wyrosnąć zanim włoży się do pieca. Wypróbuj inne drożdże i może znajdź cieplejsze miejsce do wyrastania.
    • turzyca Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 09:38
      Suche drożdże kupione jakiś czas temu? One źle zniosły te upały. Też mieliśmy ten problem, nowy zakup nie pomógł, dopiero jak kupiliśmy drożdże z nowej partii, świeżo wyprodukowanej, było okay.
      • odnawialna Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 23:33
        potwierdzam, miałam z 6-7 paczek drożdży kupionych wiosną i żadne nie urosły, właśnie w ostatnią niedzielę próbowałam upiec rogaliki drożdżowe i niestety
      • irma223 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 28.10.22, 07:43
        Nie używam suchych.
    • inaccessible_rail Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 10:25
      Sprawdź czy piekarnik grzeje, obie grzałki
      • irma223 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 10:38
        A to jest myśl. Może dolna słabiej grzeje? Ale czy górna dałaby radę za obie?
      • irma223 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 12:39
        Sprawdziłam. Każda z nich z osobna grzeje.
    • nowyczlowiekforumu Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 10:28
      Rosnąć to może drożdżowe.
      • kropka_kom Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 10:53
        no kruche też powinno choć trochę...u mnie ten sam problem...jakieś niskie wychodzą nawet na małej blaszce
    • mandre_polo Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 11:11
      Ciasto drożdżowe nie rośnie w piekarniku a przed pieczeniem przykryte ściereczką. Rośnie tyle ile potrzeba czyli jak napisano do podwojenia objętości to tyle czekamy i może to być 1 h albo dłużej. Ma rację dbać bez otwartego okna, przy kaloryferze zima albo latem w piekarniku ustawionym na 50 st., Zawsze przykryte ściereczką

      Biszkopt (bez dodatku proszku) udaje się jeśli są dobre proporcje i nie przebite białko
    • eliza.hamilton Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 13:00
      Moim zdaniem to problem piekarnika.
      Może nie trzyma stałej temperatury tylko grzałka się włącza i wyłączą. Może gdzieś się jakaś dziurka mała przepaliła i tamtędy dochodzi zimne powietrze.
      Możesz kupic termometr do piekarnika, wstawić i skontrolować temperaturę.



      • daniela34 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 13:02
        Taki też jest mój trop. Ponieważ problem dotyczy i drożdżowych i biszkoptowych, to nie sądzę, by chodziło o drożdże czy przebicie piany. Raczej usterka piekarnika, na którą reagują delikatne ciasta, ale nie reaguje długo pieczona pieczeń.
        • mandre_polo Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 14:11
          Ciasto drożdżowe nie rośnie w piekarniku, ono się tam piecze. Autorka nie pisze nic czy jej wyrasta w formie do odpowiedniego kształtu. Nigdy nie widziałam ciasta drożdżowego które by po wstawieniu do piekarnika opadło - nie ma jak kiedy wstawia się do gorącego odpowiedni kształt ciasta
          • irma223 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 14:16
            Nie, nie wyrasta do odpowiedniego ksztaltu. Drożdżowe ciasta (i nie tylko drożdżowe) powinny w piekarniku się podnieść nawet w czasie pieczenia. I podnoszą się, ale nie tyle, co kiedyś. Przyjrzę się uszczelkom piekarnika.
          • daniela34 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 14:19
            Yhm i dlatego wypieki drożdżowe w rodzaju rogalikow czy drożdżówek należy ułożyć dalej od siebie, żeby się nie pokleiły. Właśnie dlatego, że w piekarniku nie rośnie nic a nic.
            • mandre_polo Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 14:22
              Ile urośnie ciasto w temp 180-200 stopni?
              • daniela34 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 14:25
                Nie wiem, kto i po co wsadza drożdżowe do 200 stopni.
                • mandre_polo Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 14:34
                  Lubię mieć rumiane bułki czy chałkę, duża blacha wymaga wyższej temp i niektóre piekę w 200. Pizze drożdżową w 230 st
                  • daniela34 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 14:39
                    A to my o pizzy rozmawiamy, która co do zasady powinna być na cienkim cieście, czy o ciastach drożdżowych,które powinny być puszyste i wyrośnięte?
                    Oczywiście, że ciasto drożdżowe wyrasta w piekarniku, tylko nie dziwie się teraz, że tego nie doświadczyłaś.
                    • mandre_polo Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 15:50
                      Wybiórczo czytasz. Zawsze czekam aż wyrośnie jak trzeba i do pieca a nie czekam żeby w piecu wyroslo, nie będzie mieć gąbczastej lekkiej struktury. Ciasto drożdżowe musi być w środku jak puch a nie gnieciuch
                      • mandre_polo Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 15:52
                        I często piekę w 200 stopniach
                        • daniela34 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 16:04
                          Nie czytam wybiórczo, wszak kilkuletnie napisałaś, że wg ciebie ciasto drożdżowe w piekarniku nie rośnie. No tobie widocznie nie rośnie i nie dziwię się teraz, dlaczego
                          • mandre_polo Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 20:09
                            Mówisz że spulchnianie ciasta drożdżowego przebiega podczas wypieku a nie podczas fermentacji😋
                            • daniela34 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 20:30
                              Mówię, ze ciasto drożdżowe rośnie również s piekarniku. Nie jedynie, a również. No wiem, tobie nie.
          • eliza.hamilton Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 15:00
            Bardzo ciekawa teoria.
            Filmiki na yt pokazujące ciasta drożdżowe z owocami niestety temu przeczą. Po wstawieniu do pieca rosną aż miło, nawet o 1/3 objętości.
            • daniela34 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 15:05
              eliza.hamilton napisała:

              > Po w
              > stawieniu do pieca rosną aż miło, nawet o 1/3 objętości.


              Oczywiście. Można też po prostu usiąść przed piekarnikiem i zerkać przez szybę. Rosną. A przy babach trzeba uważać, żeby nie wyszły z formy.
          • szarmszejk123 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 15:02
            Bzdura...
            • babcia47 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 20:28
              Rosną. I ciasta drożdżowe i chleby jeszcze wyrastają ale do momentu gdy temperatura zabije drożdże, jednak najważniejszy jest etap wyrastania przed wypiekiem. Gdy ciasto podwoi objętość nawet powinno się je " przebić" czyli krótko energicznie wyrobić i znów zostawić do wyrośnięcia na jakieś pół godziny kwadrans w zależności od temperatury. Temperatura wyrastania ma znaczenie. Do niedawna było tak ciepło, ze masło się prawie topilo poza lodówką. Teraz pozostaje wręcz połtwarde i to może być powód, ze nie wyrasta tak bardzo w tym samym czasie co dotychczas. Może trzeba zadbać by miało trochę cieplej. Za bardzo nie można wydłużać czasu wyrastania bo ciasto wyschnie. Po uformowaniu cuasta lub cuastek powinno sie znow w cieple zostawić na jakis czas by podrosło przed włozeniem do pieca. Temperatura najlepsza w piekarniku to 180 st C ale 200 też jest ok tyle, ze mniej wyrośnie i szybciej zacznie się rumienić, skórką będzie twardsze. 10 lat w piekarni! Chleb, drobne pieczywo, drozdżowki. Robiłam zakwas na całą produkcję
              • mandre_polo Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 20:43
                Mocny gluten to jest to, przebijanie w tym pomaga.
                Zarumienione drożdżowe 💪
              • eliza.hamilton Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 28.10.22, 07:18
                Oooo a to może być też dobry trop.
                Może piekarnik ma zepsuty termostat i daje za wysoką temperaturę, co powoduje że ciasto nie rośnie bo się szybciej rumieni. W przypadku biszkoptu też by tak działało.
                • mandre_polo Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 28.10.22, 13:04
                  Biszkopt w piekarniku ma się szybko ściąć, zachować kształt. Jeśli opada to wina napowietrzenia (też przesianie mąki) braku dobrego nagrzania
    • woman_in_love Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 27.10.22, 21:37
      Złe skrzaty i/lub nieczyste siły. Na początek polecam:

      1) Miód - wlej go do ładnego!!! talerzyka i zostaw w ukrytym miejscu. Przyciągniesz w ten sposób dobre skrzaty. Dobre skrzaty będą się nap***** ze złymi skrzatami i w końcu je wypędzą (chyba że miodu im zabraknie).

      2) Agrafka:

      Aby uczynić z niej silny amulet, należy ją najpierw dobrze ogrzać nad świecą kościelną, następnie opłukać bieżącą wodą i pozostawić na noc w misce z solą na oknie przy świetle księżyca. Rano weź agrafkę i przypnij ją nad drzwiami wejściowymi zapięciem do dołu i powiedz następujące:

      „Przypinam agrafkę, wypędzam zło. Chronię dom przed rzuceniem uroku. Dbaj o bezpieczeństwo domu, odstraszaj złych ludzi”.


      3) Ikony - w każdym domu powinna być przynajmniej jedna ikona!!! Polecam tu zwłaszcza Edytę Górniak, gdyż to bardzo silna ikona popkultury.
      • aqua48 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 28.10.22, 11:05
        Zastanawiam się, czy wystarczy zwabić do domu Edytkę miodem w talerzyku i przypiąć ją agrafką nad drzwiami?
        • woman_in_love Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 28.10.22, 13:32
          Edytę G. powinno się przerobić w procesie przymusowej kremacji na mini diamenciki (najlepiej od razu), które by można nosić na szyi.
          Potem ją sprzedawać i przynosiłaby oświecenie i szczęście noszącym.
    • asia_i_p Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 28.10.22, 18:31
      Sprawdź piekarnik.
      Prawdopodobnie któraś z grzałek nie działa.
      • irma223 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 28.10.22, 19:53
        Grzałki działają, sprawdziłam. Natomiast uszczelki raczej wymagają wymiany.
        Jeśli wymiana uszczelki nie pomoże, to już nie mam pomysłu.
        • mandre_polo Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 29.10.22, 08:22
          Najlepiej pokaż ciasto w formie tuż przed wypiekiem i po by móc ocenić czy czas na te fazę był odpowiedni, źle działa piekarnik.

          Jakie ciasta drożdżowe pieczesz?
          • irma223 Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 29.10.22, 16:30
            Zazwyczaj z owocami i kruszonką, ale także bułeczki z nadzieniem, różne. Piekę od ... dziestu lat, problem jest od dwóch.

            Podejrzewałam mąkę, tak jak tutaj się zgadałyśmy na przykład na temat soli, że sól jest kilku lat jakoś mniej słona.

            Ale zmieniłam chyba już z pięć różnych mąk, ze trzech czy czterech producentów drożdży, a sytuacja bez zmian. Ale za to pączki rosną należycie.

            Dopiero tutaj mnie oświeciło, że problem może leżeć w kwestii piekarnika. I chociaż grzałki sa OK, to uszczelka na pewno wymaga wymiany. Ale o tym pomyślę już po świętach.
    • asfiksja Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 29.10.22, 12:28
      Weź świeże jajka (czyli takie, które były w lodówce do tygodnia po zniesieniu). W sklepach takich nie ma, raz że leżą w cieple, a dwa że nawet cały miesiąc. Największa różnica jest przy bezach, ale przy innych ciastach też.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Ciasta nie rosną - co jest nie tak? 29.10.22, 16:43
      A zrób eksperyment i upiecz ciasto w mniejszej blaszce.
      Ja piekę wszystko w tortownicy, mam kilka blach od mamy one są na 3 porcje tych ciast co piekę czyli z termomixa.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka