Dodaj do ulubionych

Przepis na szarlotkę

30.10.22, 20:16
U mnie w rodzinnym domu piekło się tzw kruszawowc, ciasto na kruchym cieście z bezą na wierzchu. Ale chciałabym upiec taką typową szarlotkę: ciasto, mus jabłkowy, ciasto. Kto poleci przepis... Proszę... I jeszcze, czy to też trzeba podpiekać? Mam zrobiony mus jabłkowy, trochę rzadki.
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Przepis na szarlotkę 30.10.22, 20:33
      strach coś napisać, bo zaraz przyjdzie morelowa lambadziara i będzie, że ma przepis na najlepsiejszą szarlotkę
      • daniela34 Re: Przepis na szarlotkę 30.10.22, 20:47
        Have no fear, I am here..

        Autorko, jeśli chcesz z musem, to ja robię jabłecznik ucierany.
        250 g masła ucierać że szklanką cukru z 5 żółtkami. (dodawać po 1). Zmieszać ze sobą szklanke mąki pszennej i szklankę ziemniaczanej oraz 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, ubić pianę z 5 białek. Do ciasta wetrzeć najpierw połowę mąki, potem resztę po trochę, na końcu delikatnie pomieszać z pianą.
        Na blachę wyłożyć 3/4 ciasta, jabłka (jak masz rzadki mus to musisz jeszcze wysmażyć, na to resztę ciasta. Piec w 180 stopniach.
        Nie wiem, czy to najlepszy przepis, ale jabłecznik jest lekki i puszysty
        • alfa36 Re: Przepis na szarlotkę 31.10.22, 23:36
          Dzięki. Zrobione.
      • princesswhitewolf Re: Przepis na szarlotkę 30.10.22, 22:01
        A dlaczego daniela mialaby byc morelowa lambandziara? 🤣
    • mysiulek08 Re: Przepis na szarlotkę 30.10.22, 20:36
      jssli masz juz gotowy mus
      mojewypieki.com/przepis/szarlotka-z-jablek-prazonych

      jesli jest rzadki to dodaj:

      skrobie kukurydziana
      galaretke w proszku np jablkowa czy cytrynowa
      maka migdalowa

      nie wszystko na raz smile

      przy gotowym musie mozna podpiec, ciasto mniej rozmoknie a jak nie chcesz podpiekac to posmaruj ciasto lekko ubitym bialkiem i posyp zmielonymi migdalami/orzechami albo posmaruj jakims dzemem
      • damartyn Re: Przepis na szarlotkę 30.10.22, 22:49
        Albo łyżkę kaszy manny.
    • little_fish Re: Przepis na szarlotkę 30.10.22, 20:44
      Ja robię tak:
      250 g tłuszczu (najsmaczniejsza na maśle 😉)
      3 szklanki mąki
      Szklanka cukru
      5 żółtek
      Cukier waniliowy
      1,5 łyżeczki proszku.
      Ciasto zagniatam szybko, dając początkowo nieco mniej mąki, potem dodając jeśli potrzeba (ciasto nie może być klejące, ani się kruszyć)
      Połowa na małą blaszkę lub do tortownicy, (druga połowa podzielona na 3 lub 4 części w formie wałków trafia do zamrażarki), rozgniatam, nakłuwam widelcem. Do piekarnika, 180° na jakieś 15 minut. Wyciągam, posypuję wierzch bułką tartą lub mielonymi płatkami kukurydzianymi (wchłoną wilgoć z musu). Na to mus (ja najczęściej robię na gotowych "szarlotkach" czyli jabłkach w kostkę, podprażanych ze słoików, ale robiłam i z surowych jabłek i z domowego musu), na to utarta na grubej tarce reszta ciasta. Do piekarnika na jakieś 40 minut.
      Jabłka można na wierzchu posypać cynamonem, ale moją rodzina nie przepada.
    • taje Re: Przepis na szarlotkę 30.10.22, 22:54
      Ja nie lubię szarlotki z musem - wyłącznie z grubo tartymi jabłkami.
    • damartyn Re: Przepis na szarlotkę 30.10.22, 23:02
      Tę o jaką pytasz robie z tego przepisu:
      Tekst linku
      Tylko na górę nie stypie cukru pudru a daję lukier.
      • raczek47 Re: Przepis na szarlotkę 31.10.22, 06:30
        Ja robię zawsze tę.
        Wszyscy bardzo chwalą
        mojewypieki.com/przepis/szarlotka-spod-samiuskich-tater
        Daję częściowo smalec do ciasta.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka