fibi00
03.11.22, 17:09
Taka sytuacja. Kuzynka poprosiła mnie o zakup hula hop na allegro. To które chciała było tylko na allegro lokalnie. Były do wyboru 3 średnice -90, 95 i 100cm. Wybrałam 95cm bo takie hula kuzynka chciała. Trzeba było podać wybraną średnicę w wiadomości przy zamówieniu. Hula przyszło. Kuzynka próbowała kręcić ale coś jej nie szło więc kazałam jej zmierzyć hula czy aby na pewno jest takie jakie chciała no i okazało się że ma 88cm średnicy zamiast 95cm. Napisałam więc do sprzedającej że chyba się pomylili, dołączyłam zdjęcie na którym widać miarę. Odpowiedź taka, żeby koło pougniatać bo widać że straciło formę podczas transportu. Ja tam nie widziałam żeby formę straciło no ale kazałam kuzynce koło pougniatać i jeszcze raz zmierzyć. Po ugniataniu koło ma 89cm... No i znów piszę do sprzedającej i załączam zdjęcie. Ok mogę koło odesłać. Pytam w jaki sposób bo poczty u nas nie ma, trzeba byłoby jechać do sąsiedniej miejscowości co jest kłopotliwe bo kuzynka bez prawka i musiałaby kogoś poprosić o zawiezienie na pocztę. Odpowiedź: wysłać pocztą i wtedy oni zwrócą za przesyłkę a jeśli byśmy chciały odesłać kurierem to koszt będzie min. 70zł i tego już nie pokryją. Oczywiście dodano ,że koło nie może posiadać śladów użytkowania. Nie wiem w jakim stanie jest koło ale skoro kuzynka już próbowała kręcić i jej spadało to pewnie jakieś otarcia będą. Odpisałam że odesłanie pocztą wiąże się z kłopotem i dlaczego to my mamy się martwić odsyłaniem skoro to oni popełnili błąd wysyłając nam koło o niewłaściwej średnicy. Liczyłam na to że to oni wyślą kuriera z właściwym kołem który zabierze to niewłaściwe. Nie. Jest tylko możliwość odesłania koła w idealnym stanie pocztą. Kuzynka w sumie odpuściła choć wiem że źle się jej tym kołem kręci bo jest po prostu za małe.
No i do sedna. Przyszło mi powiadomienie z allegro że dyskusja nadal trwa i czy udało się rozwiązać problem. Jeśli tak zakończ dyskusję a jeśli nie to poproś o pomoc allegro i poproś o zwrot pieniędzy.
Co zrobić? Odpuścić i zaznaczyć że problem rozwiązany czy że jednak nie jest rozwiązany i poprosić o zwrot pieniędzy. Aha, koszt hula hop to 89zł+18zł przesyłka więc razem 107zł. Ogólnie myślę że jak poproszę o zwrot pieniędzy to sprzedającą wypowie się,że przecież pisała że mam koło odesłać.