Dodaj do ulubionych

Czy w tych czasach to się opłaci?

04.11.22, 10:50
Od dziecka kocham gotować. Marzy mi się własny catering. Póki co chciałabym zacząć od gotowania q domu. Swojsko. Średnio umiem pięć ciasta, o tortach nie ma mowy. Mój konik to dania obiadowe i imprezowe. Czy mając taka drożyznę jaką mamy warto w to iść? Nie mam pracy na stałe. Dorabiam sobie, czasu trochę jest, bo dziecko jest te 5 godz. W przedszkolu. Ceny idą do góry. Olej, prąd. Ale czy może jednak warto próbowac?
Obserwuj wątek
    • runny.babbit Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 10:54
      Legalnie? A w życiu.
    • hugo43 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 10:56
      Jesli sprzedaż droga pantoflową,bez ZUS,sanepid itp,to moze się opłacać,jeśli masz pewien rynek zbytu.my jesteśmy w gastronomii od 15 lat i jest równia pochyla w większości lokali,jeśli wychodzą na lekki plus,to jest ok
      • eliza2016 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:00
        O lokalu póki co nie myślę. Wiem, że można sobie dorabiać, zarabiając chyba do tysiąca złotych.
        • magdallenac Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 12:13
          Ale Twoja własna kuchnia spełnia te wszystkie wymogi Sanepidu, o których pisze niżej Aqua?
        • taki-sobie-nick Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 23:52
          1400. Działalność nierejestrowana. Masz wykazać 1400 zł przychodów niezależnie od kosztów.


    • 1matka-polka Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:00
      Nie sądzę, wszystkie jadlodajnie, do ktorychod dawna chadzam, robią ostry downsizing swoich porcji, zeby nie podnoscić cen.
    • aqua48 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:15
      Jeśli wyobrażasz sobie to jako gotowanie ciut większych porcji obiadowych niż dotychczas i czekania na odbiór własny przez klientów, to wybij sobie ten pomysł z głowy. Kto będzie robił codzienne zakupy składników i gdzie? Dania prócz ugotowania ich, trzeba odpowiednio popakować i rozwieść, mieć stałych klientów. Musisz mieć odpowiednio wyposażoną kuchnię (regulowane to jest przez Sanepid, np. osobne deski do krojenia mięsa, warzyw i pieczywa) i dużą lodówkę na próbki każdego dania, które się trzyma przez ileś tam czasu na wypadek kontroli.
      Jeśli chcesz zacznij od przygotowania drugich śniadań (kanapki i sałatki) i rozwożenia ich po okolicznych biurach i miejscach pracy. Zobaczysz czy będzie w ogóle jakiś zbyt.
      • 35wcieniu Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:23
        Żeby zacząć od rozwożenia kanapek to i tak musi założyć firmę i przejść przez zabawę z sanepidem. Osoby, która robi kanapki bo lubi i handluje nimi na lewo żadna poważna firma nie wpuści na swój teren.
        • milejdi_di Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:34
          Poza tym teraz wiele firm, korpo pracuje zdalnie, czg hybrydowo, ludzi w biurach jest mało, to i zbyt jest mniejszy. U mnie Pan kanapka juz w ogóle nue przyjeżdża od wiosny 2020.
        • aqua48 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:54
          35wcieniu napisał(a):

          > Żeby zacząć od rozwożenia kanapek to i tak musi założyć firmę i przejść przez z
          > abawę z sanepidem.

          Ależ tak, oczywiście, ale jest to mniej obciążające czasowo i finansowo niż przygotowanie pełnego cateringu.
      • panna.nasturcja Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 23:07
        Kanapek i sałatek też nie może robić bez zgody sanepidu oraz bez założenia firmy.
    • lauren6 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:17
      Myślałaś jak to wszystko miałoby wyglądać, czy nie wyszłaś poza myślenie "lubię gotować"?
      Kto ma być Twoim klientem docelowym?
      Jak zamierzasz trafić do tego klienta? Co z reklamą?
      Kto będzie rozwoził ten catering?
      Itp itd.
      • hugo43 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:21
        Właśnie,to już lepiej zatrudnij się na pół etatu gdzieś.wyzyjesz się gastronomicznie i dorobisz sobie
        • pepsi.only Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:32
          To samo miałam napisać: idź do pracy w lokalu, choćby na pół etatu, czy wekendowo.
          Zobacz, czy faktycznie to, co lubisz robić hobbistycznie, sprawdzi sie u ciebie jako praca.
      • eliza2016 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:31
        Na tej samej zasadzie co robienie rękodzieła. Odbiór osobisty, lub dowożenie. Wszystko na zamówienie. Nic spontanicznie.
        • gryzelda71 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:39
          Masz chętnych na te domowe obiady?
          • eliza2016 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:44
            Póki co nie, ale patrz na lokalne ogłoszenia widzę, że ludzie szukają takich usług.
            • gryzelda71 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:46
              Szukam obiadów z własnym odbiorem takie ogłoszenia są?
            • aqua48 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:56
              eliza2016 napisał(a):

              > Póki co nie, ale patrz na lokalne ogłoszenia widzę, że ludzie szukają takich us
              > ług.

              Szukam pani do której będę mógł przyjeżdżać po catering?
              • daniela34 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:58
                Przypomina mi to nie tak dawny wątek Lily i odpiszę to samo: bardziej liczyłabym na okazjonalny zarobek z cateringu imprezowego, niż liczyła, że ktoś codziennie, albo nawet co 2 dni przyjedzie po obiad. Ilu by musiało być takich chętnych, żeby to miało sens? Catering na imprezę ludzie sobie może chętniej odbiorą.
                • aqua48 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 12:07
                  Jakoś trudno mi uwierzyć że ktoś zamówi taki catering dla swoich gości u zupełnie nieznanej pani Zosi z internetu. Ludzie raczej szukają sprawdzonych firm. Część mojej rodziny taki catering imprezowy zamawia, ze względu na to że goszczą wiele osób a nie maja czasu stać przy garach, ale właśnie w sprawdzonych miejscach/firmach co do których nie ma obaw że coś okaże się stare, nadpsute, przygotowane lub przechowywane bez zachowania zasad higieny czy zwyczajnie niesmaczne..
                  • magdallenac Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 12:18
                    Otóż to. Nasz znajomy robi piękne charcuteries na imprezy, ale nawet tego nie może robić we własnej kuchni. Korzysta po godzinach z kuchni zaprzyjaźnionego restauratora. Te deski idą mu jak świeże bułki, a są łatwe w przygotowaniu i nic nie trzeba gotować.
                    • summerland Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 16:26
                      Ja kiedys chcialam piec ciasta w domu na sprzedaz. No I wlasnie sa u nas takie przepisy, ze trzeba miec druga kuchnie w domu na taki cel, nie mozna w swojej. Oprocz tego inne wymagania lacznie z kursem gastronomicznym ale jedno czy dwudniowym. Badania, oplaty, podatki, jezeli jest wspolnota to tez moga sie nie zgodzic.
                  • daniela34 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 12:22
                    aqua48 napisała:

                    > Jakoś trudno mi uwierzyć że ktoś zamówi taki catering dla swoich gości u zupełn
                    > ie nieznanej pani Zosi z internetu. Ludzie raczej szukają sprawdzonych firm.


                    Cześć nie zamówi, powodowana tym o czym piszesz, część zamówi, bo u Pani Zosi taniej. Podobnie jak zamawiają ciasta i pierogi. Z tego co widzę w mojej grupie osiedlowej, to tego typu oferty mają odzew. Czy to ryzykowne? Na pewno smile
            • awf-33 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 14:32
              eliza2016 napisał(a):

              > Póki co nie, ale patrz na lokalne ogłoszenia widzę, że ludzie szukają takich us
              > ług.

              Ludzie bardzo szukają takich usług. Wystarczy wejść na lokalne fb.

              Znam kilka osób z mojego miasta, które zaczynały od takiej chałupniczej roboty.

              Koleżanka z pracy dorabia sobie w weekendy robieniem domowych ciast i w ogóle robi catering dla restauracji, w której kiedyś kelnerowala, także żaden sanepid w gary jej nie zagląda.
              Klient zamawia w restauracji (którą obowiązują ścisłe procedury), ale nie wie, że to żarcie robi się w prywatnym domu.

              Także ten...
              • panna.nasturcja Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 23:10
                Czyli nie sanepid jej nie zagląda tylko ona i właściciel łamią prawo i zrobi się bardzo nieprzyjemnie jeśli będzie tzw. zatrucie zbiorowe.
        • alpepe Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 11:42
          I niech ci się ktoś zatruje, nieważne, że to będzie wirus przywleczony przez dziecko z przedszkola. Możesz mieć kłopoty.
        • 35wcieniu Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 12:27
          Znaczy ktoś tydzień wcześniej wie co chce jeść na obiad w niedzielę, zamawia go u ciebie i po niego przyjeżdża? W dobie masy restauracji gdzie zamawiasz kliknięciem i masz ciepłe pod nos, za godzinę czy dwie?
          Czy w sensie że ktoś zamawia to na specjalne okazje, czyli raczej w większej ilości niz 3 obiady- i wtedy ochoczo sobie przyjeżdża po te wszystkie pudełka, a później odgrzewa w domu?
          • 35wcieniu Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 12:31
            Przy czym znam i mam nawet w rodzinie osoby, które sprzedają swoje wyroby ale to raczej dla znajomych, ewentualnie znajomych znajomych i nie jako firma.
    • awf-33 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 14:25
      U mnie w pracy zabijają się o taki domowy catering.

      Ja ostatnio też szukałam na cito kogoś, kto zrobi mi krokiety.

      Ekipa w pracy kupuje pierogi od "pani pierozek". Od lat zbiera zamówienia i potem dostarcza do pracy.

      Robi w domu, bez działalności i jej się opłaca.
      • eliza2016 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 15:57
        Bardziej chce się skupić na menu imprezowym. Robię super przekąski, sałatki. Zbierać zamówienia na święta etc.
        • jednoraz0w0 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 16:09
          Tylko ze na święta wszyscy chcą na ten sam termin, a sałatka to raczej dość świeża musi być, nie zrobisz jej na zapas i nie zamrozisz.
        • arista80 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 16:17
          Ja na twoim miejscu najpierw spróbowała zatrudnić się u kogoś i tym samym zobaczyć również jak to wszystko wygląda od środka: organizacja, przepisy, rozliczenia, uwzględnienie życzeń i potrzeb klientów (wszelkie alergie, nietolerancje, na które trzeba uważać), czas pracy. Potem zadecydujesz, a międzyczasie zdobędziesz doświadczenie i będziesz miała okazję zobaczyć jak wygląda zarządzanie tego typu przedsięwzięciem.
    • jednoraz0w0 Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 16:13
      Załóż na youtube czy innym tiktoku kanał z gotowaniem, zobaczysz jak ci pasuje gotowanie nie tylko dla przyjemności, a przy okazji będziesz mieć jakaś formę reklamy plus będziesz widziała, które potrawy są najpopularniejsze. Być może z tego źródła znajdziesz na początek jakichś klientów na próbę żeby zobaczyć czy to ma dla ciebie sens.
    • swinka-morska Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 16:27
      Nie lubię ludziom podcinać skrzydeł, ale... nikt, ale dosłownie nikt, kto myśli o wejściu w gastronomię "bo dobrze gotuję", nie odniósł sukcesu. Gotować dla siebie i własnych gości to zupełnie inna para kaloszy niż robić to zarobkowo.
    • panna.nasturcja Re: Czy w tych czasach to się opłaci? 04.11.22, 23:05
      Ale co? Chcesz założyć firmę i gotować w domu dania na wynos? Żaden sanepid Ci tego nie zatwierdzi.
      A nieoficjalnie nic bym nie kupiła, bo nie wiadomo jak to jest robione i przechowywane.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka