Dodaj do ulubionych

Kuchenne triki ułatwiające życie

04.11.22, 19:56
Takie drobne rzeczy, które się nagle pojawiają, podpatrzone u kogoś lub samodzielnie wymyślone i bez nich już jest trudniej/gorzej i bez sensu smile Do moich należy:
- Jednoczesne pieczenie kilku składników obiadu, niekoniecznie w jednym naczyniu. Najczęściej piekę tak indyka i do tego kalafior z ziemniakami i marchewką. Indyk w naczyniu pod przykryciem piecze się powiedzmy ok 40 minut, potem go odkrywam, daję na dolną półkę, a na górną z termoobiegiem warzywa na blasze. Mało mycia i właściwie bezobsługowo. Od jakiegoś czasu kiedy piekę mięso zawsze do tego wrzucam ziemniaki. W sezonie po pieczeniu mięsa do ciepłego piekarnika wrzucam jeszcze jabłka z orzechami i rodzynkami albo pod kruszonką.
- pestki - słonecznik, dynia i siemię lniane lekko przeprażone na patelni z solą, do tego chia i do słoika. I taki słoik sobie stoi na blacie i jest zawsze pod ręką, do sałatki, sera białego czy jogurtu. Jak stoi i patrzy to jest zużywany super szybko, normalnie nie chciałoby mi się prażyć za każdym razem;
- przecier pomidorowy W TUBCE. kurde, przecier należy do tych rzadkich rzeczy, które są tanie, zdrowe i smaczne. Ale ten w słoiku trzeba szybko zużyć bo pleśnieje, nie zawsze cały słoik jest potrzebny, czasem jeden to za mało a dwa za dużo. Do nabycia w Lidlu, w dodatku w wersji bio. Generalnie produkty w tubce są super - np. taki majonez, ale w PL nie spotkałam.
- tutaj mniejsze wow ale jednak - surowe pieczarki krojone w grube plastry i dodawane do sałatki albo kanapki. Są chrupiące i mają lekki posmak grzbowo-orzechowy. Pokazała mi to koleżanka, nie wpadłabym na to aby jeść surowe pieczarki a okazały się fajnym dodatkiem, ładnie wyglądają.
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 04.11.22, 20:02
      Ja przecierów w tubkach nie lubię, bo mi się wydaje, że tam też pleśnieje, tylko nie widać:p
      • aqua48 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 04.11.22, 20:05
        szarmszejk123 napisał(a):

> Ja przecierów w tubkach nie lubię, bo mi się wydaje, że tam też pleśnieje, tylk
        > o nie widać:p

Oczywiście, że pleśnieją identycznie, zwłaszcza jeśli są bez konserwantów smile
      • hanusinamama Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 09.11.22, 10:37
        Własnie miałam pytać czemu ten w tubce ma nie pleśnieć. W słoiku to widać przynajmniej...a tu?? Bleee
    • evening.vibes Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 04.11.22, 20:05
      crea.tura napisała:
      > - przecier pomidorowy W TUBCE. kurde, przecier należy do tych rzadkich rzeczy,
      > które są tanie, zdrowe i smaczne. Ale ten w słoiku trzeba szybko zużyć bo pleśn
      > ieje, nie zawsze cały słoik jest potrzebny, czasem jeden to za mało a dwa za du
      > żo.

Na ten problem moim rozwiązaniem są pomidory suszone mielone - koncentrat pomidorowy "w proszku" wink
    • ga-ti Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 04.11.22, 20:14
      Przecier w słoiczku można zalać olejem, podobno powstrzymuje pleśń albo przełożyć do foremki na kostki lodu i zamrozić, a jak potrzeba to kosteczka pyk albo dwie wink
      • krolewska.asma Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 04.11.22, 20:21
        Kurczę co wy ten przecier dajecie w ilości NaparstKa???????

ja tam za jednym razem ogromny kartonik na raz zużywam

Po co miesiącami międlić jakiś mały słoiczek ????
        • bene_gesserit Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 04.11.22, 20:24
          Myślę, ze chodzi o koncentrat, nie przecier.
          • ga-ti Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 04.11.22, 20:41
            Koncentrat. Od jakiegoś czasu używam rzadko, zdecydowanie przerzuciłam się na przeciery, w kartonach, czy butelkach, czasem puszkach (pomidory w kawałkach, które miksuję). I tych faktycznie sporo schodzi jednorazowo.
            Ale czasem daję koncentrat, np. do ryby po grecku, żeby za rzadki farsz nie był. I koncentratu cały słoiczek to sporo, za dużo na raz.
      • mayaalex Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 16:31
        tak, a najlepiej oliwa z oliwek smile te tubki sa metalowe a sloik to jednak szklo (gdzies tam czytalam, ze puszki i tubki metalowe maja jakis szkodliwy skladnik, wiec lepiej jesc to, co jest przechowywane w szkle).
      • hanusinamama Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 09.11.22, 10:38
        Ja tak sobię. Mam w zamrażarce pudełko z kostkami przecieru.
        Drugie z zamrożonym zredukowanym bulionem.
    • krwawy.lolo Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 04.11.22, 20:31
      Krojenie nektarynek i platfusów dookoła pestki i wykręcanie tejże pestki przez odkręcanie półkul. Oczywiście owoc musi być dojrzały ale nie ciapciowaty.
      • krwawy.lolo Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 04.11.22, 20:31
        Tak, zdarza mi się zjeść coś innego, niż kiełbasa.
      • jasnoklarowna Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 23:15
        A co to te platfusy?
        Zastanawiałam się ni nijak nie wiem....
        • krwawy.lolo Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 06.11.22, 16:59
          To kalka językowa smile

Po polsku brzoskwinia ufo.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a2/Prunus-persica-1060223.JPG
      • odnawialna Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 23:46
        Nie wiem czy trick, ale a propos owoców, to nigdy nie odbieram i nie kroję na cząstki jabłek przed starciem do surówki, tylko jadę dookoła na tarce aż zostaje ogryzek. Szybciej i zdrowiej ze skórką. Piszę o tym, bo na YT i blogach wszyscy obierają i wydrążają i dopiero ścieraj, nie wiem po co 🙂
        • mikams75 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 09.11.22, 10:31
          nigdy nie widzialam, zeby ktos kroil przed tarciem.
    • konsta-is-me Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 04.11.22, 20:41
      Gotując ryż (basmanti) nie odmierzam szklankami wody, tylko nalewam do garnka i ma sięgać do końca pierwszego paliczka małego palca.
      Zamrożony chleb odmrazan przez umieszczenie w gorącym piekarniku ma 5 minut , wtedy jest chrupiącą skorka.
      Używam czosnku i imbiru w postaci pasty że słoiczka.Jak już wyciskam- to wkładam ze skórką, odpada pracochłonne czyszczenie sitka wyciskacza, choć jest ciut mniej czosnku ( część zostaje ze skórką).
      Nie robię typowej zasmażki, tylko mieszam make z wodą ( śmietaną) do postaci kleiku i powoli wlewamy do garnka
      • ga-ti Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 04.11.22, 20:43
        Też nie robię zasmażek, próbowałam dawno temu i nie wyszło.
        Mieszam mąkę z zimną wodą i tym zagęszczam, choć też nie często używam.
        • aqua48 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 12:44
          Jak mam wymieszać mąkę z wodą na zagęszczenie do sosu, to NAJPIERW nalewam do kubeczka wody, a dopiero potem sypię mąkę - wtedy nie robią się grudki. Pomaga zapamiętać właściwą kolejność nieco przerobiony wierszyk z lekcji chemii - pamiętaj kucharzu młody i zawsze syp mąkę do wody.
          Czosnek zamiast obierać traktuję walnięciem w ostrze noża położonego na ząbku na płask. Wtedy pięknie sam wyskakuje z łupiny.
          Do masy na mielone dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej i leję też do masy mięsnej wodę. Mąka zapobiega pękaniu przy smażeniu, a woda daje im puszystą konsystencję.
          • totutotam.org Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 19:34
            Czosnek obiera sie sam; wrzucam do metalowego pudełeczka ząbek, zamykam, potrząsam i wyjmuję obrany.
          • s12345s Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 22:45
            aqua48 napisała:

> Jak mam wymieszać mąkę z wodą na zagęszczenie do sosu, to NAJPIERW nalewam do kubeczka wody, a dopiero potem sypię mąkę - wtedy nie robią się grudki
            .

Do tego aby nie robiły się grudki dobra jest drewniana mątewka kuchenna.

www.google.pl/search?q=drewniana+gwiazdka+do+roztrzepania&sxsrf=ALiCzsZWD0MYIhes9UbcEJLt2Gcxd6TvNg:1667684307063&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj89eCVgJj7AhVPmIsKHUWIBbAQ_AUoAXoECAIQAw&biw=1280&bih=563&dpr=1.5
        • leyla76 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 15:37
          Do zagęszczania używam maki/skrobi kukurydzianej.
          Jak zagęszczam zwykła mąka, to sypie make na smażace sie mieso z warzywami i dopiero potem dodaje wodę.
      • koronka2012 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 17:07
        Zamrożony chleb wystarczy wyjąć na 10 min nie trzeba grzać piekarnika 😉 jak chcesz się szybko to wystarczy wrzucić na chwilkę do tostera
        • konsta-is-me Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 18:43
          Chleb czy jedna kromkę na 10 minut?
          U mnie bochenek ( pokrojony wcześniej w kromki) po 3 h dalej jest zamrożony 🙄
          Piekarnik mam też taki mały, według mnie tak zwyczajnie rozmrożony jest mało chrupki ( mówię o niemieckim chlebie , bo w Polsce raczej nie mroze pieczywa).
      • s12345s Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 08.11.22, 20:14
        konsta-is-me napisała:

> Zamrożony chleb odmrazan przez umieszczenie w gorącym piekarniku ma 5 minut , w
        > tedy jest chrupiącą skorka.

.

Spróbowałam Twój sposób jest fajny. Chlebek fajny, chrupiący. Tylko na ile stopni ma być piekarnik nastawiony?
        • konsta-is-me Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 08.11.22, 23:16
          Ten mały piekarnik nie ma stopni ale podejrzewam że to będzie coś ok.180 C, a na ile nastawilas ?
          • s12345s Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 09.11.22, 09:56
            konsta-is-me napisała:

> Ten mały piekarnik nie ma stopni ale podejrzewam że to będzie coś ok.180 C, a na ile nastawilas ?

Na 180. Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby na 150. Bo nie tylko skórka była chrupiąca, ale i środek. Chleb był jak z tostera.
    • princesswhitewolf Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 04.11.22, 20:43
      >surowe pieczarki krojone w grube plastry i dodawane do sałatki albo kanapki. Są chrupiące i mają lekki posmak grzbowo-orzechowy.

😐 Mowisz ze pieczarki maja posmak grzybowy. Niesamowite
    • nena20 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 04.11.22, 20:47
      Przygotowanie kapusty do gołąbków w mikrofali. Kocham ten sposób.
      • tokyocat Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 10:48
        To znaczy ? jak ???
        • nena20 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 15:33
          Trzeba wykroić głąb, nalać do miejsca po nim troszkę wody, kapustę ładujesz do mikrofalówki i to wszystko. U mnie wystarczy 15 minut , kapusta gotowa, można oddzielić liście..
      • cojapaczem Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 20:02
        Ja wole zamrażać
    • kafana Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 01:21
      Nie wiem jak reszta ale surowe pieczarki to ja wpierniczam od dziecka.
      • kocynder Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 08:50
        Równie dobrze, a nawet lepiej, sprawdzają się w sezonie młode, jędrne prawdziwki. Można je leciutko posilić, ale moim zdaniem to świętokradztwo. smile
      • akmaral-100 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 16:40
        Ja też. Drobno pokrojone, odrobina soli i trochę majonezu. Pycha
        • akmaral-100 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 16:41
          Chodzi o pieczarki
    • extereso Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 07:48
      Zagęszczam sosy płatkami drożdżowymi, nic nie trzeba mieszać ( woda z mąką), nie ma grudek.
      • grey_delphinum Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 08:37
        Śmietanę (używam do gotowania baaardzo rzadko, bo chyba tylko do żurku) zamrażam w pojemniku do kostek lodu.

Co do koncentratu - jeśli nie gotuję pomidorówki z prawdziwych pomidorów, to do każdego talerza(!!) rosołu (bo u mnie bazą do pomidorówki jest wtedy rosół), dodaję słoiczek koncentratu, czyli np. na trzy talerze zupy automatycznie idą trzy słoiczki koncentratu.

To dopiero koncentratowa rozpusta 😉
        • balbina1710 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 10:29
          grey_delphinum napisał(a):

> Śmietanę (używam do gotowania baaardzo rzadko, bo chyba tylko do żurku) zamraża
          > m w pojemniku do kostek lodu.
          >

Masz na mysli smietanke (slodka) czy smietane (kwasna)? Kurcze, probowalam zamrozic jedno i drugie i mi nie wychodzi. Tzn da sie zamrozic oczywiscie, ale po rozmrozeniu rozwarstwia sie - takie klumpy plywajace w rzadkiej cieczy mi wychodza. Najtlustsze zamrazalam i zawsze to samo. Podrzuc prosze info - ktora konkretnie smietane zamrazasz, i ci to wychodzi????????????? Jak marka i zawartosc tluszczu?
          • grey_delphinum Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 14:54
            Mam na myśli śmietankę kremówkę. Ja po prostu wrzucam 2-3 zamrożone kostki do garnka z zurkiem, mieszam i włala 😉

Nie robią mi się żadne flumpy, nic się nie ścina.
            Zwykla śmietanka z Biedry (ta z czerwonymi elementami na małym kubeczku).
            • grey_delphinum Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 14:55
              Zawartość tłuszczu 30%.
            • balbina1710 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 06.11.22, 01:09
              grey_delphinum napisał(a):

> Mam na myśli śmietankę kremówkę. Ja po prostu wrzucam 2-3 zamrożone kostki do g
              > arnka z zurkiem, mieszam i włala 😉
              >
              > Nie robią mi się żadne flumpy, nic się nie ścina.
              > Zwykla śmietanka z Biedry (ta z czerwonymi elementami na małym kubeczku).

Dzieki! Sprobuje z ta co Ty.
        • palacinka2020 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 06.11.22, 10:41
          przeciez taka pomidorowka musi byc strasznie kwasna... Cukru dokladasz?
          • aqua48 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 06.11.22, 16:37
            palacinka2020 napisała:

> przeciez taka pomidorowka musi byc strasznie kwasna... Cukru dokladasz?

Do pomidorowej zawsze sypię odrobinę cukru.
      • latot Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 09:57
        a danie nie ma posmaku drożdży?
        • black_magic_women Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 11:16
          Ma posmak serowy, jeśli już, bo płatki to taki "wege parmezan".
        • sasha_m Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 12:13
          Wg mnie płatki drożdżowe w ogóle nie smakują typowymi drożdżami, bardziej właśnie serem żółtym. Dodaję do sałatek, zagęszczam nimi sosy, posypuję pomidory i spaghetti na talerzu.
        • extereso Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 13:48
          Nie, zupełnie nie.
          • kanna Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 16:46
            Są polecane jako wegański zamiennik sera.
            Dla mnie nie mają żadnego smaku.
            • grey_delphinum Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 17:00
              Nigdy niczego nie zagęszczam...

Nawet trudno mi sobie wyobrazić, o jakim zagęszczaniu mąką (taką czy inną) piszecie.
              • extereso Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 19:17
                Ja dla syna zagęszczam gulasz z indyka. Do kaczki/ gęsi podaję dwa rodzaje sosu, zagęszczony i nie.
            • hanusinamama Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 09.11.22, 10:41
              Za to są bardzo zdrowe.
    • kocynder Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 08:46
      W Polsce jak najbardziej można nabyć majonez w tubce. Kiedyś w sieci Mercus były różne sosy tubkowe - majonez, chrzanowy, barbecue... Nawet niezłe były, z tym, że nie wiem czy obecnie są w asortymencie, bo zasadniczo nie używam. smile
    • grazbed Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 09:03
      Sposób, ktory podpowiedzał m przyjaciel córki. W strąku papryki najpierw wciskam ogonek do środka. Potem rozkrawam strąk w pionie i wyrzucam ogonek z pestkami. Szybko i bez zbędnego grzebania się w pestkach.
      Do zagęszczania sosów czasami uzywam podeschnietego chleba drobniutko pokojonego
      • extereso Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 15:02
        Zrobiłam dziś z papryką, fajne.
    • ophelia78 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 09:20
      Jeśli rozbijam jajka i np do białek wpadnie ji kawałek skorupki to wyciąga się go... u nym kawałkiem skorupki smile One się jakoś przyciągają smile
      Nie mam p9jecia o co chodzi ale.to działa i po czterdziestu latach gmeranua palcem u ganiania kawałeczka skorupki (jak Gustlik jajo na talerzu! ) było to odkrycie roku dla mnie
      • karotka_plus Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 22:17
        Dla mnie dziś to też odkrycie roku big_grin I serio działa
    • mia_mia Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 09:30
      Nożyczki w kuchennej szufladzie zmieniły moje życie na lepsze😀
      • black_magic_women Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 11:18
        To i mój patent! A w moim rodzinnym domu zawsze ginęły nożyczki, dlatego teraz mam ich z tuzin.
      • gulcia77 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 12:03
        O tak! W każdej mojej kuchni mam nożyczki w zasięgu ręki.
      • konsta-is-me Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 12:27
        Mam.nawet nożyczki do ziół ale nie sprawdzają się do szczypiorku.
        Szczypiorek tnę zwykłymi - zdecydowanie prościej niż siekanie.
      • kocynder Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 12:40
        To ja z dziwnego domu, bo u mojej babci zawsze w kuchni były co najmniej trzy pary nożyczek (takie specjalne do drobiu, specjalne do ziół i zwykłe "biurowe". W domu rodziców tak samo. No i (naturalnie) w moim też. Ba, moja teściowa początkowo kręciła nosem, bo po co i na co, a teraz się sama śmieje, że nie wyobraża sobie jak dawała radę " w erze przednożyczkowej" w kuchni. big_grin
        • szmytka1 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 15:31
          U mnie też nożyczki, aktualnie nie mam do drobiu, bo były jakieś badziewne i polamalam
      • arthwen Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 19:45
        Ale nożyczki w kuchni to taka bardziej oczywistość chyba?
    • brytyjska.mgla Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 11:38
      Zagęszczanie zup czy sosòw zblendowanymi na papkę warzywami. Mama zawsze zagęszczała np. pomiorową mąką rozrobioną z samą wodą lub z dodatkiem śmietany. Kiedy sama zostałam mamą i musiałm przemycać w warzywa niejadkowi, zaczęłam zagęszczać przy pomocy zblendowanych warzyw z zupy (np. marchewki). Dzięki temu jest gęściej, bo nie lubimy wodnistych zup i na pewno zdrowiej.
    • lumeria Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 12:05
      Talerzyk-tarka do czosnku. Genialny. Czosnek, imbir, kurkumę trze się w parę sekund. Bez zdartych paluchów jak na metalowej tarce, bez wydziobywania kawałków wgniecionych w praskę. Umycie to pestka.
      • summerland Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 16:56
        Jak toto wyglada?
        • lumeria Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 17:26
          https://i.etsystatic.com/12228258/r/il/aadb89/2325277832/il_794xN.2325277832_4nwp.jpg
          • summerland Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 19:13
            Dzieki, tskiego nigdzie nie widzialam
            • kk345 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 21:50
              Dokładnie ten sam efekt uzyskasz na szklanej tarce do jabłek, dawniej to było must have każdej matki niemowlęcia/dzieci do lat trzech big_grin
      • gaga-sie Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 06.11.22, 00:18
        Ja do obierania mam taką mini matę silikonową do rolowania czosnku. Łuski się do tego przyklejają, potem wystarczy tylko spłukać. Moja jest z firmy Joseph&Joseph, oni mają fajne gadżety kuchenne. Mam od nich tez najprostszy pod słońcem wyciskacz do cytryny, jest bardzo praktyczny. A od kilku dni posiadam składaną mniejszą deskę do prasowania z miejscem na żelazko. Używam do odprasowania pojedynczych rzeczy, jak nie chce mi się ustrojstwa rozkładać.
        • jednoraz0w0 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 06.11.22, 16:20
          Ja mam coś co przypomina kawałek dętki rowerowej, było w zestawie z praską.
    • gulcia77 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 12:06
      Żeliwny garnek z kamienną powłoką. Dostałam kiedyś na urodziny. I to mój ukochany prezent, na równi z czytnikiem ebooków. Do obu przedmiotów byłam sceptycznie nastawiona, a to cudeńka są.
      W garnku robię wszystko, od zupy po duszonkę. A, że coraz częściej jest nas tylko dwoje, to i wielkość idealna.
      • summerland Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 16:58
        A co w tym garnku takiego jest fajnego? Mnie przeraza ich ciezar
    • szmytka1 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 12:54
      Ja tego nie praktykuje, bo mnie nie plesnieje, ale znam patent z lyzka oleju wlana na wierzch nie zużytego przecieru. Zapobiega plesnieniu.
    • sasha_m Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 12:58
      Do potraw, które wymagają rozdrobnionej włoszczyzny używam już tylko mrożonej w słupkach, jeśli mam możliwość, kupuję na wagę większą ilość. Oszczędność czasu i lepiej wygląda w zupie czy gulaszu niż tarta na tarce.
      Trik nie tylko kuchenny. Magiczna gąbka jest naprawdę magiczna, jeśli czegoś nie da się wyczyścić innymi sposobami, ona sobie może poradzić. Mam szafki w kuchni, na których widać każdy ślad i ciężko to zmyć, gąbka daje radę. Używam też do fug w łazience i szkła na ścianie w kuchni, szczególnie przy zlewie, gdzie jest osad z kamienia.
    • kira02 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 12:59
      Napoczety koncentrat mozna uzupelnic olejem i trzymac w lodówce. Wiadomo, ze taki słoiczek nie postoi 6 miesięcy, ale 2 tygodnie juz tak.
    • klaramara33 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 13:45
      Prażenie pestek pozbawia ich tego co najcenniejsze czyli zdrowych tłuszczy.
    • koronka2012 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 21:50
      A propos małych porcji przecieru - to na filmiku jest patent, z którego pewnie skorzystam
      www.instagram.com/reel/Cj-m87hDoOQ/?igshid=MDJmNzVkMjY=
    • nowyczlowiekforumu Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 05.11.22, 22:19
      Zużywam cały brokuł. Łodygi wrzucam do zupy, różyczki zjadamy normalnie. Nie wiem czy to jakiś przełom w kuchni, ale w domu rodzinnym zawsze zjadało się tylko różyczki a reszta lądowała w koszu.
      • aqua48 Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 06.11.22, 16:39
        Ja łodygę brokuła obieram, solę i chrupię jak kalarepkę.
      • hanusinamama Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 09.11.22, 10:45
        Liscie kalafiora wrzucam do drobno pokrojone.
    • panna.nasturcja Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 06.11.22, 03:00
      Produkty w tubce pleśnieją dokładnie tak samo tylko tego nie widzisz.
    • lilia.z.doliny Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 06.11.22, 14:13
      Drugorodny ogląda nałogowo brytyjskie i amerykańskie programy kulinarne ( ze szczególnym uwzględnieniem A. Bourdainea). Kilka razy cis podpatrzyłam. Mój zachwyt wzbudził prościutki patencik na papier do.oieczenia. zanim położę go na blachę czy do brytfanny, to zgniatam go w kulkę a dopiero potem wygładzam.i kładę. Nic się nie odwija, nie zwija i w ogóle świetnie się zgrywa z potrawa
      • alicjamagdalena Re: Kuchenne triki ułatwiające życie 06.11.22, 14:26
        Oh dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka