irenkakwitek 07.11.22, 22:06 Chciałabym w tym roku mieć fajny magiczny klimat świąteczny we wnętrzu. Ale żeby tak wszystko do siebie pasowało, bez zbędnego kiczu. Jak to zaplanować i ogarnąć, jakie kolory ze sobą zestawić? Macie jakieś inspiracje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 22:09 Ja się inspiruję wszystkim-gazetami, pinterestem, własną głową. Z tym, że ja mam kicz i nadmiar, bo tak lubię. Tylko kolorów się trzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 22:23 Ja mam kolory pod kolorystykę domu- czyli u mnie brak czerwieni i zieleni, bo tych kolorów nie lubię. Trochę pewnie kiczu też jest, ale nam akurat odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
noname2021 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 22:25 a to ciezko mincy, bo akurat zielony i czerwony to kolory X-mas. no chyba ze o jakichis innych swietach mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 22:27 Ja mam u siebie niebieski ze złotym i srebrnym. U rodziców jest czerwony, trochę zieleni, złoty i srebrny. Najbardziej mnie ucieszyło odejście od ścisłego podziału, że jak złoto to nie srebro i odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
noname2021 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 22:30 niebieski ze zlotym i srebrnym to Zydowskie kolory - Hanukkah? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 22:34 Aha. No to mogą być i żydowskie.W końcu to starsi bracia w wierze, a na Wigilię serwuję sałatkę z książki "Kuchnia żydowska." Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 23:12 Którą sałatkę? Dawaj przepis! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 23:16 A zwykłą śledziową, ale przepis autentycznie jest z tej książki: płaty śledziowe, ogórki kiszone, ziemniaki gotowane, cebula, jabłko, natka pietruszki, zalewa: śmietana plus majonez (albo jogurt), ocet winny, cukier, sól, pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 23:35 Przeczytałam i teraz czuję się głodna, a nie wolno żreć po nocy... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 00:12 Bo ona jest bardzo dobra, ta sałatka. A jeszcze jak odstoi trochę i ziemniaki nasiąkną tą zalewą...mhm... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 00:35 Namówiłaś. Jutro kupię śledzie. Odpowiedz Link Zgłoś
atojaxxl Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 07:45 Potwierdzam, też korzystam z tej książki i też robię tę sałatkę Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 12:02 A widzisz! Czyli nie tylko ja Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 00:52 Robię podobną, choć bez ziemniaków, przepis z książki "Kuchnia żydów polskich". Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 12:03 Czyli mniej więcej w tych smakach się obracały te przepisy. Co mi przypomniało, że muszę chyba tę moją książkę wyciągnąć od rodziców i przywieźć do Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 07:46 Daniela! Jak możesz! Jestem po śniadaniu, a poczułam głód! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 12:02 Bo jestem okrutna, zła i podła Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 22:34 Niebieski ze złotym i srebrnym to kolory maryjne, coś nie pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 22:44 Mnie nawet pasuje, bo przecież w stajence nie nocowała rodzina spod Częstochowy Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 23:13 Wszystko się zgadza, Maryja była Żydówką Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 11:07 O tych samych, ale co zrobię, że nie lubię tych kolorów. Mam wszystko w srebrze, bieli i granacie. Kiedyś było więcej fioletu niż granatu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 12:01 No i zrób sobie w srebrze, bieli i granacie Ja parę lat temu zmieniłam mocno wystrój, pod zbieraną przeze mnie porcelanę (właśnie z niebieskimi wzorami)- wtedy też wymieniłam ozdoby choinkowe na niebieskie. Można przechodzić tonowo od ciemnego granatu po błękit. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 14:09 Alez ja juz tak zrobilam. Po prostu uwazam, ze swieta to nie tylko czerwono-zielone barwy. Do mojego salonu by nie pasowaly i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 15:34 I nie martwisz się ze te kolory takie chanukowe (spolszczę pisownię, a co!) 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 18:07 A nie martwię się. Mi się podobają, rodzinie też, zdanie reszty nt kolorów mnie nie interesuje 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
efka_454 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 15:48 daniela34 napisała: > No i zrób sobie w srebrze, bieli i granacie Ja parę lat temu zmieniłam mocn > o wystrój, pod zbieraną przeze mnie porcelanę (właśnie z niebieskimi wzorami)- > wtedy też wymieniłam ozdoby choinkowe na niebieskie. Można przechodzić tonowo o > d ciemnego granatu po błękit. O! tak mi się właśnie wydawało, że Ty zbierasz angielską niebieską porcelanę. I nawet zastanawiałam się, czy by nie spytać, czy nie chcesz odkupić ode mnie kilku sztuk, bo mi się nie mieszczą po przeprowadzce w witrynach. A ja jestem bardziej zafiksowana na kolorowo-złotych zestawach śniadaniowych Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 15:53 Może chcę możesz mi wysłać jakieś zdjęcia na gazetowy? Jeśli to coś, czego nie mam, albo nie mam na tyle, to niewykluczone, Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 09.11.22, 00:00 Dziękuję, odezwę się jutro Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 18:31 noname2021 napisała: > a to ciezko mincy, bo akurat zielony i czerwony to kolory X-mas. > > no chyba ze o jakichis innych swietach mowa. O innych, bo w Polsce to się nazywa Boże Narodzenie, a nie X-mas. Czerwień i zieleń to tradycja anglosaska. W Polsce tradycyjny wystrój to wszystkie kolory tęczy na raz, dlaczego więc sobie nie wybrać kilku ulubionych, jak się nie chce zbyt pstrokato? Ja najbardziej lubię zgaszoną zieleń ze srebrem i złotem. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 18:34 Kiedyś widziałam tradycyją litewską choinkę - wszystkie ozdoby białe. Próbowałam odmałpować, ale wyszła smutno, mało odświętnie - a tamta litewska, wręcz przeciwnie, bardzo bogato wyglądała. Nie wiem, co zrobiłam źle. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 18:56 > Kiedyś widziałam tradycyją litewską choinkę - wszystkie ozdoby białe. Tez by mnnie pewnie zachwycila od zawsze marze o takiej, ale nie da sie no nijak. Musialabym zostawic w pudle dotychczasowe ozdoby i nie tylko ozdobom byloby przykro Choinka to wspomnienie wszystkich poprzednich choinek. Moze kiedys tak sie uda na mini i blado. Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka1 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 19:23 kolory świąt to może być również biały i złoty, srebrny i granatowy, u mnie- szary, biały i srebrny, oraz kolory naturalne- drewna, suszonych owoców, ozdób ze słomy, szyszek, orzechów Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 22:38 Niby lubię świąteczny kicz, ale pewnych zasad, które sama sobie określiłam lata temu się trzymam: *materiał- głównie szkło i metal, naturalne dodatki do stroików, papier - taki grubszy (gwiazdy, klosze, śliczne bombki o efekcie plastra miodu), ewentualnie drewno i ceramika- ale w mniejszości, nie przypadam też za materiałami (krasnale, mikołaje itp. odpadają), sznurkami, (prawie) zero plastiku nawet jak wygląda ślicznie i zupełnie jak nie plastik- no za wyjątkiem lampek. Nie decyduje się na zestawy kolorów. Bombki mam przeróżne- malowane, kształtki- we wszystkich barwach. Na każdym oknie mam coś co się świeci- sama robię, aby uniknąć kabli kupuje lampki na baterie których puszki ukrywam pod kokardą (i tu sobie przeczę- kokardy są materiałowe). Najlepiej taką z usztywnieniem metalowym - można ją ładnie ułożyć. Stelaż to metalowe kształty (koło, gwiazdy) + bombki+ szyszki+ozdoby+ coś czerwonego i zielonego + kokarda i te lampki. Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 22:43 O, właśnie - szklane, klasyczne, bombki do stroików i na dekoracje okienne (na wstążkach można zawiesić w oknie, robiąc coś jakby kurtynę). No i świece, ale też nie jakieś udziwnione. Albo zwykłe, albo w szkle bez ozdób. Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 22:40 Bez kiczu to chyba tylko naturalne ozdoby, może z wstążkami, filcem, ale to musiałoby być robione własnoręcznie lub przez osobę utalentowaną i staranną, żadna chińszczyzna. Do zielonych gałązek to pewnie czerwień, żeby było widać. Do tego może jakaś antyczna świąteczna porcelana (z all np) w umiarkowanej ilości. Osobiście lubię kicz 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 22:45 U nas choinka zazwyczaj jest czerwono-zlota ale do tego przez lata dozbieralismy rozne ozdobki wlasnorecznie wykonane przez dzieci wiec wychodzi troche tradycyjnie, troche chaotycznie - generalnie nam pasuje bo jest taka domowo-urokliwa, jak dla nas wlasnie magiczna (ale niezbyt do pinteresta sie nadaje). Fajne rzeczy ma John Lewis, zajrzyj na ich strone, maja ozdoby tematyczne (jesli nie mieszkasz w UK to oczywiscie trudno dokladnie takie zestawy kupic ale jako inspiracja bardzo fajne). Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 22:50 U mnie zielono, czerwono, złoto i srebrnie 😉. Ale i drewno jest i szkło przezroczyste. Białego i papierowego też, znaczy kolor ,, pakowy,, 😉 Pierdylion świec i lampionów, choć te ostatnie proste. Kicz oscylujący ku Skandynawii wychodzi. Tak ma być. Otulająco do tego, koce, plecy i poduszki w ilości niepoliczalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
irenkakwitek Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 23:01 Skąd poduszki i koce? Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 23:05 Największy wybór chyba na all. Ja mam większość z home and you, ale ja lubię świąteczny kicz, jak napisałam. W sieci Homla mogą też być całkiem ok, już niekoniecznie kiczowate, takie zwykłe. Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 23:10 No i to przecież nie musi być koc świąteczny, wystarczy np. ciemnozielony, czerwony czy w kratę z porządnej wełny, wtedy z pewnością unikniesz kiczu. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 07.11.22, 23:11 Zewsząd, wszedzie tego pełno. Mam chyba z kazdego sklepu w którym występują poduszki. H&m, sinsay, zara. Nie przejdę obojetnie jesli mi jakaś w oko wpadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 06:48 Przez takich jak ty i tobie podobnych Ziemia tonie w śmieciach. Matki które mają gdzieś, jaki syf zostawią następnym pokoleniom. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 07:09 Dlaczego? Myślisz,że gama po każdych świętach wyrzuca ozdoby i co roku kupuje nowe? I te poduszki i koce też jednorazowe są? Ja też mam pierdylion dekoracji świątecznych, pół strychu zajmują, wystawiam je rotacyjnie, bo jest ich tak dużo, ale na bogów - niczego nie wyrzucam, wręcz przeciwnie. Wystarczy nie kupować taniego plastiku, który faktycznie nie przetrwa jednych świat, a pójść w klasykę typu szklane bombki, drewniane i porcelanowe ozdoby, trwałe - nawet poliestrowe - materiały i już nie zaśmiecamy planety, bo nie produkujemy śmieci. Ba, u mnie ozdoby dostają czasem drugie, trzecie i kolejne życie i podlegają odnowieniu, przerobieniu i ponownemu wykorzystaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 10:22 Po świętach to ja cały dom wywalam i idę do nowego, z wystrojem na nowe okolicznosci. A to można inaczej ? A tak serio to inne niż poduszki dekoracje miewają i po 20 lat. Różnie. Moje następne pokolenie domowe poduszki bardzo lubi i śmiem mniemać, że swoje pisklęta kiedyś manią zarazi. A jakby się trafił ekolog antypoduszkowiec, to spokojnie mój dorobek da się recyklingować. Wolę zasmiecać planetę poduszkami, niż wątki nawiedzonymi tekstami. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 08:15 A to poduszka z wzorem świątecznym generuje więcej świeci niż zwykła? Zawsze mam poduszki na kanapie, zmieniam je pod koniec jesieni na „zimowe”, a wiosną na „letnie. Czyli 2x w roku otwieram skrzynię w tejże kanapie i wyjmuję jedne poduszki, a wrzucam do środka inne. Od lat te same. Czasem coś nowego wpadnie mi w oko i dokupię, ale nie zauważyłam powstawania jakichkolwiek śmieci przy wyjmowaniu poduszek z kanapy czy przynoszeniu ozdób świątecznych z piwnicy 🤷♀️. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 08:41 U mnie kolory złoty, biały z akcentami srebra, jasnej szarości i brązu. Choinka i wianek z naturalnych gałązek, bombki, gwiazdki, śnieżynki, świece, szklane świeczniki, białe światełka, poszewki na poduszki z reniferem, podkładki na stole, Z kiczowatych dekoracji choinka z koralików, mały srebrny renifer i krasnal.w szarym ubranku. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 08:42 No chyba, że się człowiek potknie na schodach z pudełkiem szklanych bombek W zeszłym roku kupiłam sobie (wg najbardziej kiczowata rzecz ever) porcelanowy zaprzęg św Mikołaja z Villeroy&Boch. Po bodajże 4 dniach stania figurek, za renifery wcisnął się kot, przewrócił jednego i ułamał mu różek Dwa dni później córce przewróciła się torebka i ułamała drugi Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 08:57 Mój renifer też ma złamany i sklejony rożek Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 09:05 Bo te renifery ogólnie mało stabilnie stoją. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 10:26 Mam jednego, stary już śmieć z 20 lat ma. Trzyma się dobrze, kicz srebrny ceramiczny. A te Villeroye śliczne są, za mną chodzi duża choinka lampionik. I pociąg. I karuzela 😀. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 17:56 Dużą choinkę z dziećmi, która ma miejsce na świeczkę a w podstawie pozytywkę wczoraj kupiłam Uprzednio obmacując czy jest stabilna. Do niej dokupiłam ledowe tee-lichty. Na sklepie mieli tylko dwie, jedną na wystawie, drugą w magazynie. Podobno w zeszłym roku asortyment świąteczny w większości wyprzedał im się w listopadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 08:37 Przeglądam internet. I tutaj chciałam was trochę ostrzec-kupiłam poduszki w BBHome a górę pieniędzy. Poduszek od trzech tygodni nie widu nie słychu a na infolinii nikt nie odpowiada Więc jak coś tam wpadnie wam w oko to kupujcie tylko stacjonarnie. W ogóle jakoś mi w tym roku kiepsko idzie. Bo wczoraj dostałam zwrot kasy z Allegro za kalendarz adwentowy z kosmetykami. Sprzedawca dostał info, że kalendarze są niepełne, brakuje kosmetyków w niektórych pudełkach i odesłał całą partię. Tyle dobrego, że sam zadzwonił i pieniądze zwrócił. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 08:53 Przejrzyj Internet, pomyslow jest od groma, moze cie cos zainspiruje. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 10:03 U mnie dekoracje są raczej oszczędne. Zwykle ograniczam się do choinki (ozdoby mix wzorów i kolorów), jakieś świeczki w kształcie choinek, stroik na stół. W tym roku pojawiły się koty i o choince myślę z przerażeniem (wszystkie bombki mamy szklane). Do tego kocur kilka miesięcy temu podszedł do światełek zawieszonych w sypialni i po prostu odgryzł jedną szklaną żarówkę. Kupiłam choinkową girlandę na karnisz i zamierzam ozdobić ją światełkami i bombkami. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 11:54 Boisz się kiczu i nie umiesz zestawiać ze sobą rzeczy tak żeby do siebie pasowały to zrezygnuj, albo wynajmij kogoś kto to potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 13:33 Dla mnie najważniejsze jest, żeby wszystkie światełka - te na choince i te gwiazdki w oknach i inne - miały tą samą barwę światła. Takie zboczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 18:27 > Takie zboczenie. Podzielam to zboczenie. A juz te wszystkie mrugajace kazda w innym kolorze to zbrodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 18:35 O, czyli nie jestem sama! Miło Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 18:59 enigma81 napisała: > O, czyli nie jestem sama! Miło Cala druzyna nas jest. Znam wiele osob co za "złe" swiatło udusza siebie i otoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
loganberry Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 20:13 No to jest przecież podstawa! Odpowiedz Link Zgłoś
loganberry Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 15:31 Ja lubię ciepło, przytulnie i naturalnie. Robotę robią przede wszystkim: - światełka (delikatne, ciepłe) - zielenina (gałązki w wazonie, wieniec, jemioła, choinka) - tekstylia kanapowe (pledy, poduchy - dużo) Reszta w ilościach symbolicznych. Kolory: biel, ciemna zieleń, drewno. Odrobina czerwieni w dodatkach (drewniany konik, kilka zawieszek). Na choince pierniczki, drewniane i słomiane ozdoby, kilka bombek malowanych w przedszkolu przez dzieci. Wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 19:04 Podepne się - w czym podajecie (chodzi o naczynie wspólne) barszcz czysty? Nie przychodzi mi do głowy nic poza wazą, a gotowych porcji chciałbym nie podawać. Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 19:10 Moja ciocia wyszła z założenia, że liczy się praktyczna strona przedsięwzięcia i podaje w dzbanku z kamionki, z którego nalewa do bulionówek, gdy już każdy dostanie pożądaną liczbę uszek. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 19:13 Problem polega na tym, że dobrze by było, żeby dzbanek pasował do reszty czyli porcelana biel, kobalt i srebrnozłoty. Nic poza czystym "szklankowym" dzbankiem nie przychodzi mi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 20:53 Do porcelany w bieli, kobalcie i srebrnozłotym pasuje tez dzbanek w bieli, kobalcie, złotym i srebrnym Ale i żółty będzie dobrze wyglądał, i limonka. I czerwony. Nawet pomarańcz. No jakoś brązu sobie nie wyobrażam w tym zestawieniu Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Świąteczny wystrój wnętrza 09.11.22, 07:23 Chyba faktycznie pójdę w jakiś kontrast do dopasowywanie na siłę może się nie sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Świąteczny wystrój wnętrza 08.11.22, 23:55 W porcelanowym dzbanku do kawy. Od kompletu. Bo kawę od wieku lat robi ekspres, więc barszczyk spokojnie można podać w dzbanku Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Świąteczny wystrój wnętrza 09.11.22, 07:22 Ja dzbanek do herbaty używam do herbaty, więc odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Świąteczny wystrój wnętrza 25.11.22, 16:50 O jaki uroczy spamik. Kosz. Odpowiedz Link Zgłoś