Dodaj do ulubionych

Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis?

10.11.22, 11:53
Potrzebuję sprawdzonego i łatwego przepisu na ciasto drożdżowe na pizzę - wczoraj robiłam z przepisu z netu i efekt był..kamienny 😢.
Chętnie też bym zrobiła ciasto drożdżowe na słodko - takie tylko z delikatną kruszonką.

O ile gotowanie mi wychodzi, proste ciasta też to drożdżowe od lat porażka. Nie wiem jaka ma być konsystencja, co zrobić jak się lepi do ręki, jak je na blaszce wyłożyć żeby tam zostało bez zwijania.

Poradzcie proszę.

Ps. Co macie dziś na obiad? Wczoraj w którymś wątku były takie smakowite rzeczy ale nie pamiętam w którym.

Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • anilorak174 Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 11:57
      Z kruszonką zawsze robię z tego przepusu:
      mojewypieki.com/przepis/puszyste-ciasto-drozdzowe-z-kruszonka

      Nie zdarzyło się by nie wyszło.
    • daniela34 Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 12:04
      Przepis na słodko: 3 szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru pudru, 124 g roztopionego masła, 3 żółtka, cukier waniliowy, rozczyn: 50 g drożdży, łyżka cukry, trochę ciepłego mleka (mleka ogólnie szklanka , trochę do rozczynu, reszta do ciasta). Zrobić rozczyn, czyli rozmieszać drożdże z cukrem i odrobiną mleka, odstawić do wyrośnięcia, jak rozczyn ruszy dodać go do mąki wymieszanej z cukrem, mlekiem i żółtkami, wyrobić, dodać masło, wyrabiać dalej aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia ponownie. Wyłożyć na blachę, na to owoce/marmolada/co tam dusza zapragnie i posypać kruszonką. Kruszonka: pół szklanki krupczatki, cukier waniliowy, pół szklanki cukru, 80 g masła 9czasem mąki trzeba trochę więcej, żeby kruszonka nie była zbyt wilgotna). Piec najlepiej w 160 stopniach.

      A na obiad będzie żurek z zakwasu nastawionego w niedzielę i kotlety mielone z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
      • daniela34 Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 12:10
        Aha, co zrobić, żeby nie zwijało się na blasze- ja po wyrośnięciu ciasto jeszcze delikatnie "przerabiam" i rozkładam na blasze wilgotnymi rękami. Nie zwija mi się. Potem jeszcze chwileczkę rośnie już z owocami i kruszonką.
        Co robić jak nie odchodzi od ręki- to na ogół znaczy, że za krótko wyrabiane. No chyba, że jakieś kompletnie skopane proporcje i ciasto jest za rzadkie, wtedy bym ostrożnie (z naciskiem na ostrożnie) dosypała trochę mąki. Ale powtarzam- ostrożnie- raz w życiu sobie tak skopałam babki wielkanocne- wydawało mi się, że ciasto za rzadkie, tymczasem ono właśnie takie miało być, żeby potem babki wyszły wilgotne.
        • mytoya Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 12:26
          Dziękuję Danielo wink bardzo liczyłam na Twoją odpowiedź. Moja babcia robiła najlepsze drożdżowe ever, trzymane w chłodzie nawet po tygodniu było smaczne.
          Pytanie techniczne- miarą szklanki- jaki3j wielkości ma być ta szklanka? 250ml? 300?

          Czy da się robotem planetarny hakiem wyrobić dobre drożdżowe?
          Największą dla mnie tajemnicą jest konsystencja - nigdy nie uczestniczyłam w pieczeniu drożdżowego u babci, a w domu się to nie robiło.
          • iwles Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 12:32

            Robię robotem planetarnym, ale nie hakiem, bo ciasto jest za rzadkie, tylko mieszadłem.

            Hakiem wyrabiam ciasto na pizzę.
          • daniela34 Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 12:32
            Szklanka =250 ml. Ja na to mówię: PRL-owska szklanka wink
            Czy da się wyrobić robotem- na pewno tak, ale nie pytaj mnie o rady na ten temat, gdyż albowiem ja wyrabiam ręcznie smile
    • iwles Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 12:05

      Może pizze za długo piekłaś?
      I nie w cieście, a w pieczeniu problem.
      Napisz co robiłaś krok po kroku (o pizze mi chodzi).
      • mytoya Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 12:28
        Rozciagnełam ciasto na blaszkę cienkie dość. Na to pasatta z ziołami, ser, troszkę salami.
        Piec włączony na pieczenie na dół na 200 stopni na 12 min, potem ppdkreciłam na 240 i jeszcze 4 minuty. Bo ja lubię jak jest mocno ciasto podpieczone, bałam się, że będzie takie gąbkowe.
        • iwles Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 12:36

          Ja piekę od razu gora-dól i od razu w wyższej temperaturze, ok. 12-13 minut, na środkowej półce.
          (Piekarnik wcześniej nagrzany).
          Musisz popróbować, bo chyba nie w cieście problem.
        • donica35 Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 12:59
          Odparowałaś pasattę?
          Nie może być wodnista.
        • jakis.login Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 13:07
          Brzmi jakbyś zapomniała o drugim wyrastaniu, no i 16 minut na pizze na cienkim to jednak przydlugawo. Generalnie jeśli drożdżowe wychodzi twarde to albo za krótko rosło albo za dugo się piekło.
        • mysiulek08 Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 15:21
          wysuszylas pizze a nie upieklas, bywa

          oliwe dalas do ciasta? schlodzilas?
    • berdebul Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 12:15
      1. Pizza tylko z tego przepisu, pomiń filozofię na początku, pan lubi snuć opowieści facetznozem.com/2012/03/juz-nigdy-nie-zamowisz-pizzy-podstawowy-przepis-na-ciasto-do-pizzy/
      Albo na zakwasie.
      2. przepisy.edziecko.pl/przepisydladzieci/162371950/Ciasto+drożdżowe+Basi%2C+mojej+teściowej/p
      Pomiń bułkę tartą, wystarczy posmarować formę/wyłożyć papierem. Na początku jest rzadkie i klejące, ale po wyrośnięciu idealne. Zawsze się udaje.

      Na obiad wegańska zapiekanka pasterska, surówka z kiszonej kapusty, dla chętnych barszcz na zakwasie.
    • donica35 Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 12:58
      30 dkg mąki
      3 żółtka
      3 dkg drożdży
      1 szkło mleka
      0,5 kostki masła
      1/4 szklanki cukru
      Cukier waniliowy
      To proporcje na placek drożdżowy. Po wyrosnieciu i wyłożeniu na blachę ciasto powinno jeszcze poleżeć pod ściereczką, przed wlozeniem do piekarnika i lekko wyrosnac.
      Kruszonkę robię na oko
      Pizza - najlepiej mąka 00, ew. 500 do ciast drożdżowych. Oliwa, woda, sól.
      Dobrze zrobić na tyle wcześnie, żeby ciasto przeleżało przez noc w lodówce.
      Piec nagrzany na max temperaturę.
    • donica35 Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 13:01
      Konsystencja ciasta na pizzę powinna być plastyczna, nie powinno się nic lepić do rąk.
      Placek - konsystencja luźna.
      • donica35 Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 13:04
        Aha i placek piekę w 180 °
        • mytoya Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 13:24
          No to moje ciasto na pizze za rzadkie było, i nie dałam mu wyrosnąć drugi raz.
          Robiłam z drożdzuly suszonych, wydaje min się że to czym za słabo buzował.
          Ale.fakt chyba za bardzo przekombinowalam z pieczeniem bo tam gdzie ciasta było grubej było okej, a gdzie cieniej na blaszce to jakbym karton jadła.
          • mysiulek08 Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 15:25
            drozdze suszone sa jak najbardziej ok i nie robi sie z nich zaczynu, nie uzywam swiezych do zadnego drozdzowego, tylko ciasto na pizze potrzebuje czasu i chlodu

            ja sie 'pieprze' z pizzowym ale robie z 60dkg maki i zawsze jest zapas w lodowce
          • magia Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 11.11.22, 14:51
            wg mnie za długo pieklas i za niska temp. Pizza misi miec min 250stopni. Wtedy doslownie 5-6 min i jest gotowa. piekę na najniższym poziomie do mocnego zrumienienia brzegów ciasta
      • mysiulek08 Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 15:23
        ciasto drozdzowe slodkie moze byc i plastyczne (na chalki, strucle, ciasteczka, rogaliki- ogolnie jak trzeba walkowac) na drozdzowke z kruszonka moze byc luzniejsze ale do owocow bardziej zwarte
    • nowyczlowiekforumu Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 13:31
      Było spaghetti
    • jkl13 Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 13:41
      Ciasto na pizzę. Robię zawsze z tego przepisu i zawsze wychodzi idealne.
      1 łyżka oliwy
      240ml ciepłej wody
      1,5 łyżeczki soli
      480g mąki 00 (specjalna do pizzy)
      30g świeżych drożdży

      Z tej porcji wychodzą 2 duże pizze (wielkości blachy do piekarnika, my zawsze robimy cienką pizzę)
    • mikams75 Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 14:45
      robie od dawna z tego przepisu, zawsze wychodzi:
      www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/pizza/przepisy.html
    • sueellen Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 15:15
      Dwa i 3/4 kubka wody
      1 kubek mąki
      Szczypta soli
      Szczypta cukru
      Torebka suchych drożdży

      Wszystko dobrze wyrobić.

      I ty są dwie szkoły. Szkoła dla cierpliwych:

      1. Wyrobione ciasto wkładasz do zakrytej miski i zostawiasz na 24h w lodówce

      Wersja szybka:
      Wyrobione ciasto zostawiasz pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2 godziny


      Ciasto przechowywane w lodówce też rośnie ale bardzo wolno. Jest delikatniejsze, zdecydowanie lepsze dla żołądka. Podobno też bardziej sprężyste ale ja nie zauważyłam . Zazwyczaj wybieram opcje druga, szybka.
      • iwles Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 15:24
        "Dwa i 3/4 kubka wody
        1 kubek mąki"


        A nie odwrotnie?
        • tojaba Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 11.11.22, 16:58
          iwles napisała:

          > "Dwa i 3/4 kubka wody
          > 1 kubek mąki"
          >
          >
          > A nie odwrotnie?
          >
          >
          Na bank odwrotnie smile
          Torebka drożdży suszonych jest na 0,5 kg mąki.
    • mmarrta Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 15:28
      Najlepsze na świecie słodkie drożdżowe jest wtedy jak się z części mąki i mleka gotuje się taki jakby budyń. Potem ten budyń miesza się z wyrośniętymi drożdżami i pozostawia do wyrośnięcia. Jak wyrośnie to miesza się z resztą składników (ręczne wyrabianie, ok 30 min), potem do foremek do ostatniego wyrośniecia. Takie drożdżowe jest wilgotne i długo świeże.
      • mysiulek08 Re: Ciasto drożdżowe sprawdzony przepis? 10.11.22, 16:42
        metoda tangzhong smile robie na tej bazie (maka zaparzona z woda) chleb tostowy

        albo drozdzowe zaparzane, bez gotowania gluta

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka