Dodaj do ulubionych

Gotowanie dla zabieganych

10.11.22, 16:27
Zdrowo, szybko, smacznie i żadnych oszustw typu gotowce. No i żeby było mało sprzątania.

Wasze hity poproszę.
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Gotowanie dla zabieganych 10.11.22, 16:30
      to slow life i sarenki w cieniu mgły już nieaktualne?
      No, smuteczekcrying
      • sueellen Re: Gotowanie dla zabieganych 10.11.22, 16:31
        Wszystko co dobre kiedyś się kończy 😭.
      • alicia033 Re: Gotowanie dla zabieganych 10.11.22, 16:33
        ale żeby nie było, żem niepomocnawink:
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,167638311,167638311,wasze_najszybsze_danie_obiadowe_.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,15748609,15748609,Szybkie_dania_dla_gosci_potrzebne.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,164455594,164455594,Popisowe_danie_latwe_i_szybkie_.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,161601776,161601776,Podrzuccie_pomysly_na_szybkie_dania.html
    • triss_merigold6 Re: Gotowanie dla zabieganych 10.11.22, 16:37
      2x w tygodniu zamawiam zupę/naleśniki u opiekunki ojca, gotuje i przynosi, w weekend idziemy coś zjeść poza domem albo zamawiam, zostają 4 dni i tu są dania jednogarnkowe (zapiekanki, spaghetti) albo kotlety/bitki/klops/pieczeń na dwa dni, reszta do zamrożenia. Polecam 😀
    • berdebul Re: Gotowanie dla zabieganych 10.11.22, 17:13
      Szykuję w weekendy półprodukty, podzielone w pudełka, w tygodniu wyciągam, wrzucam na patelnie/do gara/do piekarnika i w chwilę mam obiad.
      Czyli np. pokrojone warzywa do curry, pokrojone tofu - zamrożone, wywalam na patelnie, czekam aż się usmaży (najpierw tofu, później warzywa), zalewam mlekiem z przyprawami i jest obiad.
      Zawsze mam tez bulion jako bazę pod risotto/zupę/sos.
    • ritual2019 Re: Gotowanie dla zabieganych 10.11.22, 18:13
      Zalezy jak zabieganych. Carbonara jest szybka, wiele dan z makaronem jest szybkich. Risotto. Jacket potatoes z czym lubicie. Zupy typu minestrone, dyniowa czy pomidorowa plus dough balls (kupuje gotowe. Ryz z kurczakiem plus warzywa. Kupuje kurczaka juz upieczonego do tego ryz, warzywa. Chilie albo meksykanskie typu quesadilla, buritos itp. Zapiekanki typu shepherd's pie (rozne opcje), pies np chicken i leek, pork itp pastry kupuje. Slow cooked czyli wszelkie stew. Ryby i owoce morza oczywiscie. Opcji jest mnostwo, niektore przygotowujemy w weekend i przechowujemy w lodowce czyli na pon i wtorek. W piatki i weekendy roznie ale albo jemy w restauracji albo take away bo od gotowania trzeba odpoczac.
    • mikams75 Re: Gotowanie dla zabieganych 10.11.22, 19:57
      gotowac na 2-3 dni, wowczas czas dzienny jak sie podzieli to nie jest tak duzo. Mozna tez mrozic wiele rzeczy. Co do sprzatania, to tragedii nie ma - naczynia itp. uzyte do gotowania do zmywarki, jedzenie do pudelek, wytrzec blaty i posprzatane. I duzo zalezy jak sie gotuje - niektorzy robia straszny bajzel, inni nie, bo sprzataja w trakcie gotowania.
      • magazynka Re: Gotowanie dla zabieganych 11.11.22, 02:42
        Właśnie zrobiłam 7 krokietów z mięsem drobiowym i warzywami z pieczarkami i 4 krokiety z drobiem, pieczarkami i kiszoną kapustą. Wędrują po 2-3 do zamrażarki. Sama jestem. Jak nie będzie melodii do gotowania lub choroba, to do piekarnika, by ogrzać i obiad jest. W rodzinie też tak można.
        Niestety, krokiety są pracochłonne, ale jeden wieczór i 5 obiadów rezerwowych jest (poza innymi - karkówka w sosie, pulpety w sosie koperkowym, bigos, leczo , fasolka z boczkiem i pomidorami, sos pomidorowy z mięsem do makaronu lub ryżu i zupy).
        Nie mam problemu z odmrażaniem i podgrzewaniem zamrożonych domowych dań. Smakują mi i stanowią normalny posiłek w trudne dni. W dodatku mam wybór, bo są różne opcje do wyboru.
        Słyszę od wielu osób, że zrobione i zamrożone dania są beee. Ja tego tak nie postrzegam. Sama robiłam, wiem z czego i jak, próbowałam 'na świeżo' i dobre były. Równie smaczne są po wyjęciu z zamrażarki. Kupiłam jednorazowe zamykane pudełka na obiad i świetnie się sprawdzają do przechowywania dań w zamrażarce. na 1-2 posiłki..
        Polecam dla zabieganych. Jeden wieczór poświęcony, ale zapas obiadów na kilka dni.
        • ewenny58 Re: Gotowanie dla zabieganych 11.11.22, 12:33
          magazynka napisał(a):

          > Właśnie zrobiłam 7 krokietów z mięsem drobiowym i warzywami z pieczarkami i 4 k
          > rokiety z drobiem, pieczarkami i kiszoną kapustą. Wędrują po 2-3 do zamrażarki.
          > Sama jestem. Jak nie będzie melodii do gotowania lub choroba, to do piekarnika
          > , by ogrzać i obiad jest. W rodzinie też tak można.
          > Niestety, krokiety są pracochłonne, ale jeden wieczór i 5 obiadów rezerwowych <
          Ja ostatnio odkryłam, że zamiast krokietów można robić paszteciki z ciasta półfrancuskiego serowego lub śmietanowego
          roboty 3/4 mniej, podobnie smakują i sprzątania minimum
          warto popróbować
    • heca7 Re: Gotowanie dla zabieganych 10.11.22, 20:04
      1.Polędwica z dorsza zawinięta w folię. Posypana suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią (taka przyprawa Kamisu), plus kawałeczek masła i sól. Zawinąć, do piekarnika na jakieś 25 minut i szlus. Koniec roboty.

      2.Krewetki ugotowane wrzucić na patelnię, wcześniej na maśle na tej patelni chwilę podsmażyć dużo pokrojonego czosnku i natki pietruszki. Po chwili na wszystko wrzucić ugotowane spagetti. Wymieszać, zjeść. Można jak ktoś lubi mocniejsze smaki polać sobie słodkim sosem chili (już na talerzu).
    • extereso Re: Gotowanie dla zabieganych 10.11.22, 20:23
      Dziś wróciłam późno, wątróbka do airfry, 20 minut. Albo zupę ugotowaną wieczorem, to wiadomo, polecam szybka fasolową, starta włoszczyzna ( przechowuję w woreczkach w zamrażarce), ziemniaki w kostkę, przyprawy, potem dodaję dwie puszki fasolki cayenne z Lidla.
      Albo dynia w kostce na patelnię ( akurat teraz zrobię choć z 15 woreczków na ten rok), przyprawy, pomarańcze, i masz sos do makaronu.
      • em_em71 Re: Gotowanie dla zabieganych 10.11.22, 21:01
        Wątróbka 20 min???
        Na patelni wystarczy 5.
        • noname2021 Re: Gotowanie dla zabieganych 10.11.22, 21:05
          lubisz surowa watrobke?? bleeee..
          • jkl13 Re: Gotowanie dla zabieganych 11.11.22, 00:07
            Oczywiście zależy jaka wątróbka, ale drobiową wystarczy smażyć właśnie kilka minut...
        • extereso Re: Gotowanie dla zabieganych 10.11.22, 21:11
          mocno wysmażona i bez tłuszczu czy mąki
          • swinki_trzy Re: Gotowanie dla zabieganych 11.11.22, 18:41
            Ta wątróbka nie strzela w airfryerze? Uwielbiam, ale wizja mycia grzałki mnie przeraża.
    • aguar Re: Gotowanie dla zabieganych 11.11.22, 08:58
      dziekujeniegotuje.pl/o-mnie/
    • mia_mia Re: Gotowanie dla zabieganych 11.11.22, 12:20
      Bezbłędnie sprawdzają się jako podstawy takich dań ryby i mięsa pieczone albo różne polędwiczki, steki, piersi soute (oczywiście najlepiej zamarnować, ale usmażone z czosnkiem i ziołami też są dobre), w wersji super szybkiej mogą być z kaszą np. kus kus.
      Ryby można piec z frytkami
      Oczywiście prawie wszystkie makarony.
      U nas dziś będzie smażony (dla odmiany) łosoś z frytkami z piekarnika, do tego sałata i warzywa na parze. Czas szykowania tego obiadu oceniam na mniej niż 30 minut. Mogłoby być szybciej, bo mam pomrożone gotowe zestawy ryba z brokułem i innymi warzywami. To do piecyka i wtedy najlepiej smakuje to z ryżem, więc roboty przy tym nie ma wcale.
      • mia_mia Re: Gotowanie dla zabieganych 11.11.22, 12:31
        Przy czym podstawą takiego gotowania, żeby było szybko i zdrowo jest szykowanie więcej i konserwowanie, choćby zupy na za kilka dni, gotowe mrożonki warzywne też bardzo pomagają.
    • magia Re: Gotowanie dla zabieganych 11.11.22, 20:29
      sYbko i malo sprzatania:
      - warzywa, ziemniaki, ryba/ kielbasa/jajko z piekarnika
      - dania typu makaron plus sos. U mnie sos z warzywami zwykle robię tyle czasu ile trwa ugotowanie makaronu
      - to co wyzej ale w wersji azjatyckiej, czasem z tofu,
      - smazony albo grillowany kotlet/ryba, w garnku obok 10min ryz + warzywa.

      U mnie tak 90% obiadow wyglada.
    • novembre Re: Gotowanie dla zabieganych 11.11.22, 20:31
      Tuńczyk w pomidorach.
      Podsmażasz cebulkę, dodajesz tuńczyka z puszki, puszkę pomidorów. Doprawiasz. Podajesz z makaronem. Voila.
      W wersji zero waste, jeśli mam tuńczyka w oleju, to wylewam ten olej na patelnię i na nim podsmażam cebulę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka